Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do budowy aps33+2g


markoto

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 16,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • markoto

    5369

  • efilo

    1549

  • mario31

    1250

  • wu

    1123

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzis pytalam pani w urzedzie czy po oddaniu do uzytkowania mozna odpisywac jeszcze vat i pani paotwierdzila wiec moze uda nam sie szarpnac na zlozenie pozwolenia na uzytkowanie :) ale raczej malo prawdopodobne. probuje uciec przed certyfikatem energetycznym bo paskudztwo to straszne.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robilam te, oba pycha ale przy pierwszym mniej roboty

 

1.

Ciasto marchewkowe najlepsze pod słońcem

 

Ciasto jest cudowne. Lekko piernikowe, aromatyczne, pachnące cynamonem. Najpyszniejsze jest na drugi dzień.

 

 

Składniki:

- 1 i 1/4 szkl. oleju

- 4 jaja

- 2 szkl. drobno utartej marchewki

- 2 szkl. mąki 2 szkl. cukru

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 łyżeczki cynamonu

- 2 łyżeczki sody szczypta soli

- orzechy

- rodzynki

polewa: czubata łyżka kakao

- 4 łyżeczki cukru łyżeczka masła

- 2 łyżeczki zimnej wody

 

Sposób przyrządzania:

 

Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę i olej, na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki. Piec w temp. 180 st., ok. 40 min. Polewa: wszystkie składniki połączyć i gotować na bardzo małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Smarować zimne ciasto. Pyszne z serkiem waniliowym

 

2.

Passion Cake - moje ulubione cisto marchewkowe

 

skladniki na duze ciasto, ktore z lenistwa (lub zwyczajnie z braku czasu mieszam w maszynie do robienia chleba...a nawet czasem w niej pieke

175g masla

175g miekkiego jasnego brazowego cukru (muscovado)

3 jajka

1 lyzeczka startej skorki pomaranczowej

2 1/2 lyzki soku z cytryny

175g maki do wypieku ciast

1 lyzeczka proszku do pieczenia

50g mielonych migdalow

115g orzechow wloskich, posiekanych

225g startej mlodej (najlepiej) marchewki

175g serka mascarpone

2 lyzeczki plynnego miodu

3 lyzki orzechow wloskich do ozdoby

najpierw mieszamy ze soba maslo i cukier, dobrze ubijamy i dodajemy zoltka, po jednym, przesiana make i proszek do pieczenia, 1 lyzke soku z cytryny. Mieszamy. Kolej na mielone migdaly i posiekane orzechy wloskie. Ubijamy piane z bialek - na sztywno. Delikatnie mieszamy piane z reszta ciasta i starta marchewka.

Wykladamy miksture do blaszki natluszczonej i wylozonej pergaminem.

Pieczemy w 180C przez 1 1/4 - 1 1/2 godziny, mozna pod koniec pieczenia przykryc wierzch ciasta folia aluminiowa aby za bardzo sie nie przypieklo. Upieczone wyciagnac i zotawic w blaszce przez kolejne 5 min, potem wyjac i wystudzic na kratce kuchennej.

Utrzec razem mascarpone, miod i pozostala 1 1/2 lyzki soku z cytryny. Rozsmarowujemy na ciescie i ozdbiamy kawalkami orzechow wloskich.

jest pyszne, plecam!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzieki. Ale rozpietosc przepisow jest olbrzymia, bo te sa jeszcze inne niz te, ktore ja mam... W Stanach robia mase z serka Philadelphia i go kupilam. Pewnie zamiast mascarpone mozna go uzyc. I chce dac troche swiezego imbiru do srodka. W pieczeniu nie jestem jeszcze taka improwizatorka jak w gotowaniu. :-?

 

A jak robisz wedlug tego pierwszego przepisu to jakie duze Ci to ciasto wychodzi? Tak mniej wiecej. :roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robilam te, oba pycha ale przy pierwszym mniej roboty

 

1.

Ciasto marchewkowe najlepsze pod słońcem

 

Ciasto jest cudowne. Lekko piernikowe, aromatyczne, pachnące cynamonem. Najpyszniejsze jest na drugi dzień.

 

 

Składniki:

- 1 i 1/4 szkl. oleju

- 4 jaja

- 2 szkl. drobno utartej marchewki

- 2 szkl. mąki 2 szkl. cukru

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 łyżeczki cynamonu

- 2 łyżeczki sody szczypta soli

- orzechy

- rodzynki

polewa: czubata łyżka kakao

- 4 łyżeczki cukru łyżeczka masła

- 2 łyżeczki zimnej wody

 

Sposób przyrządzania:

 

Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę i olej, na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki. Piec w temp. 180 st., ok. 40 min. Polewa: wszystkie składniki połączyć i gotować na bardzo małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Smarować zimne ciasto. Pyszne z serkiem waniliowym

 

 

 

hmmm.... chyba kiedyś spróbuje.... czegoś takiego jeszcze nie jadłam... nie wygląda na jakies strasznie trudne, więc pewnie dam radę....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...