Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do budowy aps33+2g

markoto

Recommended Posts

Super podłoga :)

A co do dzieciaczków, to moi mają identycznie. W tygodniu trzeba 100 razy mówić, żeby wstali, a weekend.... :-?

Na szczęście moi już są samodzielni więc idą sobie sami do salonu oglądac TV, albo grac na Playstation..., czasami tylko jest głośniej jak się kłócą, albo biją :o

Ale przez parę ładnych lat (jakieś ...7,8 ) 8) miałam ten sam problem

• Odpowiedzi 16,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• markoto

5369

• efilo

1549

• mario31

1250

• wu

1123

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dzień dobry

mój ma różnie w tygodniu norma że "ja chcę jeszcze minutkę pospać" taki tekst w ustach 2,5 latka zwala z nóg :lol: a w weekend różnie czasem przed siódmą a czasem wpół dziesiątej :lol:

a do przedszkola planuję Go za rok we wrześniu posłac będzie miał prawie 3,5 roku to styknie :D chociaż teraz strasznie płakał bo mój siostrzeniec rok starszy poszedł do przedszkola i rozpacz bo Piotruś też chciał iść do przedszkola :lol:

Bo gdzieś wyczytałam, że jest oddanie do użytku i jeszcze jakaś inna nazwa. W jednym z tych przypadków przychodzi komisja jakaś oglądać dom. A wolałabym coby nie przyszła :wink:

Co robią wasi kierownicy robót? Kasę tylko biorą? Możliwe są dwa przypadki:

1. jeśli budowa zakończona na tip top, a w decyzji o pozwoleniu na budowę nie ma obowiązku uzyskania zgody na użytkowanie (a przy domkach jeszcze takiego obowiązku nie spotkałem) to składamy zawiadomienie o zakończeniu robót. PINB w ciągu 21 dni może zgłosić sprzeciw, ale w Gliwicach nikt się nie pojawia jak nie musi.

2. budowa niedokończona lub w decyzji o pozwoleniu na budowę jest obowiązek uzyskania zgody na użytkowanie wtedy występujemy do PINB o zgodę na użytkowanie.

Moja rada: nie chwalić się, że brak wam płotka, albo kostki na podjeździe. Zebrać CO DO JEDNEGO wszystkie potrzebne dokumenty (ich wykaz jest przeważnie na druku zawiadomienia o zakończeniu robót), złożyć "w tekturowej teczce" (dobrze zawiązać, żeby urzędasom nie przyszło do głowy tam zaglądać) i odczekać 21 dni. Potem maszerujemy do PINBU z kopią zawiadomienia, aby postawili pieczątkę "Przyjęto do użytkowania w dniu ..." Ot i cała filozofia.

Jak zawsze ryzykuje tylko kierownik budowy podpisując oświadczenie o zakończeniu budowy i uporządkowaniu terenu.

Mój coś tam robi też innego, ale jeszcze go o to nie pytałam :lol:

dzieki :lol:

Jejciu ale jestem zmeczona i niewyspana, nie umiem nadrobic zaleglosci :(

Poszlam spac o 22 ale mialam sny koszmary z Anja w roli glownej :) ze moj maz chcial sie wyrwac z domu i zdecydowal sie z Anja spotkac i w czasie wiekszej imprezy znikneli na spotkanie :lol:

W domu konczy sie pierwsza garderoba , dzis moze juz bedzie koniec.

Przed domem osadzone krawezniki na podjezdzie i sciezce, zostaja jeszcze na komunikacji pomiedzy nimi, dzis beda ukladac kostke.

czyli ja za mopje jakieś 1000 metrów zapłace 6700, no nieżle.

wiesz czasem to ja nie wiem czy to mało czy dużo. patrząc na wydatki to wydaje mi sie że niewiele, ale patrząc na moje zarobki to ....boże święty to ja sama ten trawnik w nocy zrobie.

a Patryk jeździ z Tobą do Gliwic? chyba nie? mówisz o powrocie do domu od kuzyna rozumiem