Magda2005 21.09.2007 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Witam,bardzo proszę o poradę - ile cm styropianu dobrze termicznie zaizoluje strop w przypadku nieużytkowego poddasza (dach nie będzie ocieplony). pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 21.09.2007 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Myślę, że 8-10 cm wystarczy. Oczywiście 2x4 lub 2x5 na mijankę. Tam gdzie musisz chodzić proponuję ułożyć jakieś płyty paździerzowe lub coś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 21.09.2007 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Myślę, że 8-10 cm wystarczy. Oczywiście 2x4 lub 2x5 na mijankę. Tam gdzie musisz chodzić proponuję ułożyć jakieś płyty paździerzowe lub coś innego. nie zamało? w połacie ładuje się 20-30 cm, tu nie ma znaczenia w co, ważne ile a styro? pewnie lepiej wełnę, jest sczelniejsza od styro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 21.09.2007 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Zgodnie z wymaganiami Rozporządzenia .... U dla spropu odzielającego pomieszczenie ogrzewane od nieogrzewanego poddasza powinno być nie większe od 0.3 W/m2K. Warstwa izolacji (styropian wełna itp.) aby spełnić te wymagania zależeć bedzie od konstrukcji stropu. Przy stropach monolitycznych jest to ok. 12 cm. Ja dałem 30 cm wełny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rael_ww 22.09.2007 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2007 Ja w projekcie mam 12 + 5cm wełny i to jest ocieplenie drewnianego stropu. Poddasze nieużytkowe. Wg mnie 8-10cm styro może być mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 22.09.2007 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2007 ja daję 15cm wełny na skosy i sufit poddasza , poddasze użytkowe, strych nieużytkowy i nieogrzewany pozdrawiam, smoczyca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 22.09.2007 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2007 Ja mam od paru lat 15 cm myślę że jest optymalnie. Zastanów sie nad 20cm bo energia będzie drożała strop to bardzo wazna przegroda przez która ucieka "mnóstwo pieniędzy" w postaci ciepła.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 23.09.2007 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 im więcej tym lepiej jakaś ekonomiczna granica to pewnie z 20-25 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 23.09.2007 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 im więcej tym lepiej jakaś ekonomiczna granica to pewnie z 20-25 cm im wiecej teraz tym mniej pozniej (wydatkow) .... za jakis czs, jak snieg spadnie to bedzie widac po dachach kto zaoszczedzil na dociepleniu stropow i poddaszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elais 30.10.2007 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Czyli co w przypadku nieużytkowego poddasza, i stropu drewnianego dajecie tylko wełnę pod strop??? Nie ocieplecie dachu (krowkwi). Ja teraz jestem przed ociepleniem takiego poddasza nieużytkowgo i zastanawiam sie jak to dobrze zrobić. Czy 15cm pod strop wystarczy czy dac wiecej??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 30.10.2007 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 5 za szukanie myślisz, że tu bedzie inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 30.10.2007 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Styro raczej bym odradzał. Nie wyjdzie dyżo taniej na początku (spady ) a wyjdzie sporo drożej później. Nie ma jak uniknąć mostków termicznych i nie ma jak dopasować go na miarę. A jeśli ktoś się tego podejmi zeby było idealnie to każe sobie za to odpowiednio zapłacić. Z wełną jest korzystniej (mniejsze mostki termiczne) Ja zaszalałem 35 cm wełny. 20(w belki) + 15(krzyżowo na pierwszą warstwę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elais 30.10.2007 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 5 za szukanie myślisz, że tu bedzie inaczej? A co tam, zawsze szukam i drążę temat. Może dostanę odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 30.10.2007 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telesforek 30.10.2007 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 5 za szukanie myślisz, że tu bedzie inaczej? Dobre Do elais: drąż i nie przejmuj się, sama tak robiłam (i robię) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
familymen 10.08.2009 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 przepraszam za odgrzebanie tematu, ale mam podobny problem. Będę ocieplał strop poddasza użytkowego styropianem i chciałem pokryć go płytą wiórową. Znalazłem oto taką informację: Jeżeli ocieplenie ma być ułożone na poddaszu niemieszkalnym, ale służącym na przykład jako suszarnia czy składzik, nad warstwą nowej termoizolacji trzeba ułożyć podłogę. Najlepiej wykonać ją z desek lub płyt OSB opartych na legarach. Podłoga nie powinna być zbyt szczelna i nie może dotykać do warstwy termoizolacji. Szpary pomiędzy deskami i mniej więcej trzy centymetrowa pustka nad ociepleniem zapewniają właściwą wentylację przestrzeni pod podłogą. Potrafi mi ktoś wyjaśnić dlaczego podłoga nie może dotykać izolacji i po co jest ta przerwa wentylacyjna skoro bezpośrednio na stropie będzie położona folia paro izolacyjna? Głównie chodzi mi o to że legary podnoszą koszt, a zastosowany gęsty styropian wytrzyma ciężar rozłożony prze płytę wiórową bez pomocy legarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
broker 20.11.2009 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Jak wygląda kwestia docinania wełny? Odległości pomiędzy krokwiami wynoszą u mnie od 50 do 80 cm a wełna ma szerokość 60 lub 100 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 21.11.2009 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Jak wygląda kwestia docinania wełny? Odległości pomiędzy krokwiami wynoszą u mnie od 50 do 80 cm a wełna ma szerokość 60 lub 100 cm. temat juz byl poriszany na forum, welne kladziesz w poprzek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
broker 21.11.2009 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 OK, to by pasowało A czy można kłaść wełnę bezpośrednio na strop, czy trzeba robić sznurkowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
broker 23.11.2009 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Czy zamiast paroizolacji można dać zwykłą folię budowlaną (typ 200)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts