Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie stropu - poddasze nieużytkowe

Recommended Posts

Myślę, że 8-10 cm wystarczy. Oczywiście 2x4 lub 2x5 na mijankę. Tam gdzie musisz chodzić proponuję ułożyć jakieś płyty paździerzowe lub coś innego.

nie zamało?

w połacie ładuje się 20-30 cm, tu nie ma znaczenia w co, ważne ile

a styro? pewnie lepiej wełnę, jest sczelniejsza od styro

Zgodnie z wymaganiami Rozporządzenia .... U dla spropu odzielającego pomieszczenie ogrzewane od nieogrzewanego poddasza powinno być nie większe od 0.3 W/m2K. Warstwa izolacji (styropian wełna itp.) aby spełnić te wymagania zależeć bedzie od konstrukcji stropu. Przy stropach monolitycznych jest to ok. 12 cm. Ja dałem 30 cm wełny :wink:

• 1 month później...

Styro raczej bym odradzał.

Nie wyjdzie dyżo taniej na początku (spady ) a wyjdzie sporo drożej później. Nie ma jak uniknąć mostków termicznych i nie ma jak dopasować go na miarę. A jeśli ktoś się tego podejmi zeby było idealnie to każe sobie za to odpowiednio zapłacić.

Z wełną jest korzystniej (mniejsze mostki termiczne)

Ja zaszalałem 35 cm wełny. 20(w belki) + 15(krzyżowo na pierwszą warstwę)

• 1 year później...

przepraszam za odgrzebanie tematu, ale mam podobny problem. Będę ocieplał strop poddasza użytkowego styropianem i chciałem pokryć go płytą wiórową. Znalazłem oto taką informację:

Jeżeli ocieplenie ma być ułożone na poddaszu niemieszkalnym, ale służącym na przykład jako suszarnia czy składzik, nad warstwą nowej termoizolacji trzeba ułożyć podłogę. Najlepiej wykonać ją z desek lub płyt OSB opartych na legarach. Podłoga nie powinna być zbyt szczelna i nie może dotykać do warstwy termoizolacji. Szpary pomiędzy deskami i mniej więcej trzy centymetrowa pustka nad ociepleniem zapewniają właściwą wentylację przestrzeni pod podłogą.

Potrafi mi ktoś wyjaśnić dlaczego podłoga nie może dotykać izolacji i po co jest ta przerwa wentylacyjna skoro bezpośrednio na stropie będzie położona folia paro izolacyjna? Głównie chodzi mi o to że legary podnoszą koszt, a zastosowany gęsty styropian wytrzyma ciężar rozłożony prze płytę wiórową bez pomocy legarów.

• 3 months później...