Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dokładnie Ci teraz nie podam bo nie mam kompa z danymi pod ręką, ale z pamięci to do -5 to ok 23-27kW, przy -15 ok 45kW/, przy -25 (min mieliśmy -30) to dokładnie nie powiem bo nie byłem w domu i mam spisywane dane co kilka dni, ale jeden dzień spisałem i było chyba coś ok 65kW.

Od 03.01 do 02.02 wyszło 505 zł

Moja pompa (mniejszy model) wg daikina pracuje do -20, ale sprężarka się wyłączała ok -25/-27

Te większe od 11kW mają pracować do -25.

dzieki o to mi chodzilo

jak bedziesz mial chwile czy mozesz podac jak to wyglada stosunku rocznym (o ile masz takie dane)

tzn. chodzi mi ile pompa zuzywa miesiecznie

https://forum.murator.pl/topic/87565-altherma-daikin/page/32/#findComment-5158878

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Znaczy temperaturę równowagi masz ustawioną na -10, hmmm....

Ja mam też 8,4kW i zauważyłem to samo tzn. przy -10 miała się włączyć grzałka, ale się nie włączyła nawet przy -18. To wziąłem i przestawiłem temperaturę równowagi na -18 i nic.....włączyła się dopiero przy -23. Temperatura w podłogę przy takim ustawieniu spokojnie dawało 29,8, a w domu 21-22st.

Ja tam jestem zadowolony.

Tak punkt równowagi mam przy -10 wyliczony, ale grzałki się przy tej temp nie załączają zbytnio :D

Jak mam w PC ustawione to nie wiem, musiałbym sprawdzić, ale IMO to bez większego znaczenia, niech PC włącza grzałki jak trzeba, najważniejsze jest, że robi to rzadziej niż zakładałem więc też jestem zadowolony ;)

U Ciebie jest niższa temp w podłogówce więc PC może pracować wydajniej i mniej z grzałek korzystać, ja mam słabą podłogówkę wykonaną jeszcze w ubiegłym wieku ;)

https://forum.murator.pl/topic/87565-altherma-daikin/page/32/#findComment-5159137

dzieki o to mi chodzilo

jak bedziesz mial chwile czy mozesz podac jak to wyglada stosunku rocznym (o ile masz takie dane)

tzn. chodzi mi ile pompa zuzywa miesiecznie

Mam pompę od grudnia ;) ale jak chcesz to mogę podać dokładniejsze dane za 2 mies pod koniec lutego.

PC mam opomiarowaną 3 licznikami z podziałem na taryfy więc można coś tam sobie już wyobrazić ile to będzie rocznie kosztować tym bardziej, że moje zużycie pokrywa się z symulacją daikina dość dokładnie i sądzę, że można się na tym opierać szacując roczne zapotrzebowanie na energię.

https://forum.murator.pl/topic/87565-altherma-daikin/page/32/#findComment-5159150

a swoja droga jeżeli jest coś lepszego w pompach p-w to napisz TO. Nie bierz pod uwagę ceny tylko parametry. Pokaż mi PC P-W, któregokolwiek producenta która będzie pracowala w takich samych warunkach jak mój Zubadan. tzn ŻADNEGO innego żrodła ciepła, żadnych dodatkowych grzałek i w takich temperaturach jak były niedawno u mnie czyli do -36 w nocy. Będę wdzięczna za żeczywiste porównanie. A nie że są "leprze bo to samo tylko w lerzej cenie" Bo jest to wierutnym klamstwem

jesteś najlepszym przykładem że powietrzne się sprawdzają

ale jak prosisz o porównanie do swojej pompy innych to dopisuj cenę swojej 40 tyś za komplet

to dla wyjaśnienia niuansów

https://forum.murator.pl/topic/87565-altherma-daikin/page/32/#findComment-5160033

Mam pompę od grudnia ;) ale jak chcesz to mogę podać dokładniejsze dane za 2 mies pod koniec lutego.

PC mam opomiarowaną 3 licznikami z podziałem na taryfy więc można coś tam sobie już wyobrazić ile to będzie rocznie kosztować tym bardziej, że moje zużycie pokrywa się z symulacją daikina dość dokładnie i sądzę, że można się na tym opierać szacując roczne zapotrzebowanie na energię.

było by super

a czy masz jakieś dodatkowe źródło ciepła czy pompa jest jedynym?

https://forum.murator.pl/topic/87565-altherma-daikin/page/32/#findComment-5160041

było by super

a czy masz jakieś dodatkowe źródło ciepła czy pompa jest jedynym?

Mam kominek - używany sporadycznie bo nie mam miejsca na drewno i czasem kupię 1m3. Sądzę, że można go pominąć w obliczeniach.

Przez 10 lat grzałem olejem i piec olejowy został połączony równolegle z PC.

Blisko miesiąc modliłem się o mróz, żeby móc w końcu przetestować PC w skrajnych warunkach (kiedy grzałki się załączą) oraz żeby pobawić się piecem i PC.

Mam możliwość ustawienia pieca tak, żeby załączał się zamiast grzałek, ale po 2 dniach testów stwierdziłem, że albo sam piec albo sama PC.

Piec zostaje awaryjnie, ale wyłączając te 2/3 dni testów to grzeję tylko PC :D

https://forum.murator.pl/topic/87565-altherma-daikin/page/32/#findComment-5160102

Mam kominek - używany sporadycznie bo nie mam miejsca na drewno i czasem kupię 1m3. Sądzę, że można go pominąć w obliczeniach.

Przez 10 lat grzałem olejem i piec olejowy został połączony równolegle z PC.

Blisko miesiąc modliłem się o mróz, żeby móc w końcu przetestować PC w skrajnych warunkach (kiedy grzałki się załączą) oraz żeby pobawić się piecem i PC.

Mam możliwość ustawienia pieca tak, żeby załączał się zamiast grzałek, ale po 2 dniach testów stwierdziłem, że albo sam piec albo sama PC.

Piec zostaje awaryjnie, ale wyłączając te 2/3 dni testów to grzeję tylko PC :D

czyli wychodzi na to, że na dzień dzisiejszy jesteś

"szczęśliwym posiadaczem pompy powietrznej"

z jakiego rejonu Polski jesteś?

https://forum.murator.pl/topic/87565-altherma-daikin/page/32/#findComment-5160111

Witam,

wlacze sie w watek o mrozach i pompach powietrze woda. Sam mam taka - Atlantica Excellia Tri 16kW od listopada - obecne zuzycie zawiera sie :

przy cieplejszym grudniu - 25-35 KWh na dobe

przy obecnych mrozach okolo 60 KWh

najmniejsza temp pokazywal czujnik -27 stopni i tej nocy pociaglo 100 KWh (mtsle ze grzaleczki sie zalaczyly)

Dom - 250 m2 podlogowki + 80 m2 nieogrzewanej antresoli, jest raczej dobrze ocieplony:

sciany - 30 cm styro

strop 48-60 cm welny

podloga - 80 cm poliuretanu w proszku

okna 3 szybowe

reku Nikol na EBM-ach

W domu jest kilka dziur:

Brak wiatrolapu - wiec drzwi MS przemarzaja ze szronem na uszczelce

na poddaszu kolejne drzwi bez ocieplenia

garaz ocieplony 5 cm od strony domu + podwojne drzwi.

Jak na razie pompa sie sprawdza - zadana temp 23 stopnie jest utrzymywana bez problemu - co budzi mniejsze lub wieksze zdziwienie wszystkich odwiedzajacych - no bo jak przy -20 pompa powietrzna grzeje wode do 50 st ?????????

Dopiero jak dotna rure to zaczynaja wierzyc.

Mysle ze symulacje Daikina sa Ok - tez taka mialem - podobnie jak Atlantica i przewidywane zuzycie powinno zamknac sie w 6000 KWh. na sezon

Poprzedni - pierwszy sezon grzalem kotlem elektrycznym o mocy 16KW i zuzycie sezonowe wyszlo 14 tys kWh- wiec PC powinna sie placic po 10 latach - jednak zamierzam ja wykorzystywac do ogrzewania basenu - wiec okres ten sie skroci.

Z wad i porad - przy wiekszym spadku temp - sterowaniu pogodowka - i moim ustawieniu krzywej - pompa wlacza sie juz podczas I taryfy, tak aby na 22H miec zadana temp - w zwiazku z tym komform cieplny w domu waha sie w bardzo malych odchylach. Na piecu mialem zwykly termostat pokojowy i te wahania bylyu minimalnie wieksze - do 0,5 st - ale podloga sie wychaladzala i wieczorem po 22 odczucie zimna bylo wieksze Dopiero po kilku godzina jak sie nagrzala posadzka to sie wyrownywalo - i osiagalo wlasciwa temp na rano.

Porada - chcesz PC powietrze woda- im mniej ocieplisz dom - tym predzej co sie splaci :)))))

https://forum.murator.pl/topic/87565-altherma-daikin/page/32/#findComment-5161927

Nie 6 tylko powinno zamknąć się w 6.Powinno się zamknąć oznacza zawsze ,że nigdy się nie zamyka,więc przyjąłem 7

NIe było takich mrozów w zeszłym roku mówisz,ale to ,że w tym roku zima zaczęła się w styczniu to już zapominasz.Do stycznia była wiosna.Raptem 10 dni mrozu mocnego i już piszą ojojoj ,ale mrozy ,no straszny sezon.W taki sezon nie dziwne ,że pompą wyjdzie drożej niż normalnie.To jest póki co bardzo łagodny sezon jeśli chodzi o temperatury.

https://forum.murator.pl/topic/87565-altherma-daikin/page/32/#findComment-5163697

Nie 6 tylko powinno zamknąć się w 6.Powinno się zamknąć oznacza zawsze ,że nigdy się nie zamyka,więc przyjąłem 7

NIe było takich mrozów w zeszłym roku mówisz,ale to ,że w tym roku zima zaczęła się w styczniu to już zapominasz.Do stycznia była wiosna.Raptem 10 dni mrozu mocnego i już piszą ojojoj ,ale mrozy ,no straszny sezon.W taki sezon nie dziwne ,że pompą wyjdzie drożej niż normalnie.To jest póki co bardzo łagodny sezon jeśli chodzi o temperatury.

Dla mnie wszystko OK!! U Pigeona 14:6 da COP = 2,33. Ja planuję zakup PC PW i zakładam właśnie COP na 7 msc grzania CO i CWU 2,3 a poza sezonem grzewczym CWU ok 3. Średnioroczny COP 2.4 Dla mnie to super!

Ty chyba Tomku131 jednego nie rozumiesz. My tu PC PW z ekogroszkiem czy peletem nie porównujemy (nie porównuj motoroweru z motocyklem). Większość z nas nie ma też gazu ziemnego o czym śmiało i otwarcie piszemy, że w 80% byśmy w niego poszli. Generalnie większość osób wybiera PC bo rozważa system bezobsługowy i ma do wyboru czysty prąd, PC PW, olej, gaz z butli. Tu PC PW wychodzi najkorzystniej. Dla mnie zejście ze zużyciem prądu z 12000 kWh przy COP 2.4 do 5000 oznacza oszczędność ok 3150 zł rocznie. PC PW za 20 tys zwraca się w 6,3 lata (a przy wzroście cen prądu spokojnie w 5 lat). 5 lat to dużo? Chyba nic o ekonomi nie wiesz :(

p.s. PC PW za 20 tys może być konkurencyjna spokojnie z np: pelletem. Odlicz koszt budowy komina i co najważniejsze budowy z 5m2 kotłowni i już masz 70% PC za free, ale skoro Ty albo przynajmniej 95% budujących o tym nie pomyślało wcześniej to nic straconego. Wystarczy policzyć choćby sam koszt inwestycji w kocioł Kostrzewy na pellet - 10 tys, dopłata za sondę lambda 2 tys, sterowanie pogodowe 1 tys, wkład do komina z montażem i kominiarzem 2 tys, pompki obiegowe z 1 tys, zbiornik na wodę z 1 tys. Razem: 17 tys kontra PC PW za 20 tys. Też mi duża różnica w cenie za to, żeby nie być palaczem:)

p.s. 2. jak chcesz to można taniej: ekogroszek za 7 tys+ 2 wkład komin + 1 tys zbiornik. Razem 10 tys (bez pogodynki, palacz 365 dni w roku) ale ja wtedy na to kupuję PC z Chin za 7 tys. Jak kupie 2 to razem za 10 tys. takie tam mają promocje.

https://forum.murator.pl/topic/87565-altherma-daikin/page/32/#findComment-5163930

NIe znamy jaki COP wyjdzie,a wy już zakładacie ,że 2.4.Jeśli wyjdzie 7tys kwh to COP wyjdzie 2 .Przestancie pierdzielić o zimie.DO stycznia była wiosna,10 dni mrozu i juz spokój.W zeszłym roku zima od pazdziernika

COP 2 takiej pompy !! .To ile wyjdzie COP tych chińczyków ? Poniżej 1 ,czy może tez 2 ,bo tak samo dziala fizyka ,a tu jest 25 tys zamiast 8 tys bo tu jest marka typu Panasonic,Fujitsu itp a tam marki nie ma

Jedna rzecz powiedziales wlasciwa - nad pompa sie mozna zastananawiac WYLACZNIE nie majac dostepu do gazu i nie chcac palic weglem.Kazdy kto ma gaz w granicy i zaklada pompe (powietrzna czy gruntowa) jest

a.naganiczem

b.idiota

c.chce byc inny ,oryginalny -co w praktyce oznacza i tak podpunkt b

https://forum.murator.pl/topic/87565-altherma-daikin/page/32/#findComment-5164691

NIe znamy jaki COP wyjdzie,a wy już zakładacie ,że 2.4.

Jedna rzecz powiedziales wlasciwa - nad pompa sie mozna zastananawiac WYLACZNIE nie majac dostepu do gazu i nie chcac palic weglem.

1. ale na podstawie kilku domów i podanych wyników generalnie wiemy, że COP 2.3-2.4 jest realne. Przecież sam Pigeon już pompę użytkuję ok 2/3 sezonu grzewczego więc śmiało może ocenić jak to będzie, w zasadzie już wie.

2. gaz ziemny - zgadzasz się. Dobrze, że choć na coś się zgadasz. Ale jak zawsze diabeł tkwi w szczegółach. U mnie na wsi krzyczą, że może będzie gaz, ale chcą mieć listę osób chętnych do podpisania umowy i podobno mamy dokładać się 5 tys do dociągnięcia gazu do wsi !! A ja potem mam od drogi do domu 100 mb :) za podłączenie kolejne 8 tys. Kociołek ze zbiornikiem na wodę jakieś 150 l a reszta przepływowo i pogodyna to 13 tys, wkład do komina z kwasówki to 2 tys, montaż 2 tys. Razem 30 tys :( a PC PW 20 tys wsio.

Na szczęście nie ma chętnych we wsi i gazu zapewne nie będzie.

https://forum.murator.pl/topic/87565-altherma-daikin/page/32/#findComment-5164739

NIe znamy jaki COP wyjdzie,a wy już zakładacie ,że 2.4.Jeśli wyjdzie 7tys kwh to COP wyjdzie 2 .Przestancie pierdzielić o zimie.DO stycznia była wiosna,10 dni mrozu i juz spokój.W zeszłym roku zima od pazdziernika

COP 2 takiej pompy !! .To ile wyjdzie COP tych chińczyków ? Poniżej 1 ,czy może tez 2 ,bo tak samo dziala fizyka ,a tu jest 25 tys zamiast 8 tys bo tu jest marka typu Panasonic,Fujitsu itp a tam marki nie ma

Jedna rzecz powiedziales wlasciwa - nad pompa sie mozna zastananawiac WYLACZNIE nie majac dostepu do gazu i nie chcac palic weglem.Kazdy kto ma gaz w granicy i zaklada pompe (powietrzna czy gruntowa) jest

a.naganiczem

b.idiota

c.chce byc inny ,oryginalny -co w praktyce oznacza i tak podpunkt b

no niech mnie piorun trzaśnie więc jestem idiotą???

bo wychodzi mi kWh ciepła (przy cop=2.4) w 2 taryfie 10 groszy??

a 80-90 % zmieszczę w 2 taryfie.

i cały sezon ok 3.000 pln za prawie 300 m2 domu ?? Jeszcze z przewiewami bo niepokończone?

https://forum.murator.pl/topic/87565-altherma-daikin/page/32/#findComment-5164973