pigeon 15.02.2012 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Nie 6 tylko powinno zamknąć się w 6.Powinno się zamknąć oznacza zawsze ,że nigdy się nie zamyka,więc przyjąłem 7 NIe było takich mrozów w zeszłym roku mówisz,ale to ,że w tym roku zima zaczęła się w styczniu to już zapominasz.Do stycznia była wiosna.Raptem 10 dni mrozu mocnego i już piszą ojojoj ,ale mrozy ,no straszny sezon.W taki sezon nie dziwne ,że pompą wyjdzie drożej niż normalnie.To jest póki co bardzo łagodny sezon jeśli chodzi o temperatury. fajnie liczysz - lepiej od razu przyjmij 8 tys, mysle ze slowo "powinno" majace dla ciebie margines 1 tys "powinno " miec margines 2 tys wtedy COP juz naprawde jak z produktow z PRC wyjdzie ale zeby utrudnic ta dyskusje zmieniam zdanie - moje zuzycie zamknie sie wynikiem ponizej 6 tys KWh, bo juz takich mrozow nie bedzie a przy sredniej temp luty/marzec i kwiecien okolo 0 st - zuzywam 25-30 KWh - wiec do polowy kwietnia zuzyje srednio 1700 KWh - (potemjuz pewnie sie PC nie bedzie zalaczac) a w takim razie moje zuzycie zamknie sie ponizej 5 tys KWh a to da COP min 2,8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 15.02.2012 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 a w takim razie moje zuzycie zamknie sie ponizej 5 tys KWh a to da COP min 2,8 A ja Ci tego bardzo życzę! Pamiętaj o Nas i podziel się wynikami na koniec sezonu w kwietniu. Jesteś świetny przykładem do porównań ponieważ 1 rok grzałeś na prąd i znasz dokładnie zapotrzebowanie domu na kWh i teraz łatwo z tego wyciągnąć COP dla PC PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 15.02.2012 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 (edytowane) pigeon napisałeś ,że powinno się zamknąć ,więc ja napisałem ,że z reguły to co powinno się nie zamyka i wyjdzie COP 2 Teraz zmieniasz zdanie i liczysz,że może wyjdzie poniżej 5tys kwH więc COP 2.8.A mieliśmy wiosnę i 10dni siarczystych mrozów tylkoTak czy inaczej COP 3 jest dla powietrznych (średnio licząc za sezon) nie osiągalny.Stąd jeśli ktoś ma gaz to nie ma nad czym się zastanawiać.Tylko gaz(jeśli chce bezobsługowo)Jak nie ma gazu i chce bezobsługowo to ma bólEDIT I jeszcze coś -pierwszy sezon najgorszy.Gdybyś teraz (drugi sezon) grzał prądem,to nie wyszłoby 14tys kWh t,ylko pewnie maks 12tys KWH ,albo mniej.Więc inaczej mówiąc-gdyby postawić w obecnym sezonie identyczny dom obok twojego i dać w nim elektrykę zużyłbyś pewnie maks 12tys kwh (a sądze ,że mniej)jeśli więc zużyjesz teraz 6tys to COP i tak wyjdzie 2.Dodatkowo w zeszłym roku zima od listopda była.Teraz wiosna i tylko 10dni dużych mrozów.COP2 to maks bracia dla powietrznych.Tych drogich.I teraz pytanie czy chińczyki za 8tys zamiast 25 też mają COP 2 bo taka jest fizyka i tego nie przeskoczy , a ich cena wynika z braku marki i wszystkich narzutów po drodze,czy też mają COP1 i ich zakup jest bezsensem Edytowane 15 Lutego 2012 przez tomek131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.02.2012 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 To nie kupuj. Olej cały ten wątek jako mało interesujący, a jego uczestników jako dziwaków i nie trać tu czasu.Poczytaj, jak ekonomicznie spalać paliwa stałe, albo coś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 15.02.2012 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Słaba odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pigeon 16.02.2012 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 (edytowane) pigeon napisałeś ,że powinno się zamknąć ,więc ja napisałem ,że z reguły to co powinno się nie zamyka i wyjdzie COP 2 Teraz zmieniasz zdanie i liczysz,że może wyjdzie poniżej 5tys kwH więc COP 2.8. A mieliśmy wiosnę i 10dni siarczystych mrozów tylko Tak czy inaczej COP 3 jest dla powietrznych (średnio licząc za sezon) nie osiągalny.Stąd jeśli ktoś ma gaz to nie ma nad czym się zastanawiać.Tylko gaz(jeśli chce bezobsługowo)Jak nie ma gazu i chce bezobsługowo to ma ból EDIT I jeszcze coś -pierwszy sezon najgorszy.Gdybyś teraz (drugi sezon) grzał prądem,to nie wyszłoby 14tys kWh t,ylko pewnie maks 12tys KWH ,albo mniej.Więc inaczej mówiąc-gdyby postawić w obecnym sezonie identyczny dom obok twojego i dać w nim elektrykę zużyłbyś pewnie maks 12tys kwh (a sądze ,że mniej)jeśli więc zużyjesz teraz 6tys to COP i tak wyjdzie 2. Dodatkowo w zeszłym roku zima od listopda była.Teraz wiosna i tylko 10dni dużych mrozów. COP2 to maks bracia dla powietrznych.Tych drogich. I teraz pytanie czy chińczyki za 8tys zamiast 25 też mają COP 2 bo taka jest fizyka i tego nie przeskoczy , a ich cena wynika z braku marki i wszystkich narzutów po drodze,czy też mają COP1 i ich zakup jest bezsensem zmienilem zdanie - tak z przekory - poniewaz twoje reguly co do zamykania sie "czegos" w okreslonym wymiarze nie maja tu zastosowania - przyjolem 6 tys juz z lekka gorka - i na tym powinines bazowac, a nie dorabiac ideologie do kwestii co powinno ale nie darady zeszly sezon to byl drugim grzanym sezonem - pierwszym grzanym bylo - jak dom byl konczony , docieplany - karton gipsy itd nawet nie wspomne tamtego zuzycia bo by mnie znow glowa rozbolala reasumujac mysle, ze powinines przyjmowac opinie innyc forumowiczow bardziej dokladnie - bo wielu wie co mowi. (np ja w sprawie mojego zuzycia) czy tylko gaz - niekoniecznie ... powiem tylko, ze moj kuzyn - grzal gazem ze zbiornika - teraz ma sieciowy i jak popatrzylk na moja PC to juz kombinuje jak tu tego abonamentu nie placic - "pewnie" nie umie liczyc podbijajac kwestje oplacalnosci - kupilem pompe powietrzna specjalnie aby mi sie splacila po niecalych 4-6 latach - mysle ze to bardzo malo - a wynika to z tego iz nikt nie uwzglednia ze ja mozna tez uzywac w lato (z niesamowitym copem) np do podgrzewania basenu - co ja bede robil dodatkowo nikt nie wspomnial - ale ci bardzo, bardzo zainteresowni moga kupic kazda PC powietrzna z 20-30% znizka od cennika i jeszcze na 8% VAT - wtedy kalkulacje kotlowni z gazem i PC juz nie sa tak odlegle ale wracjac do tematu - to watek o PC powietrznych wiec nalegam trzymajmy sie go i nie dywagujmy co do zasadnosci PC - od tego masz wiele innych watkow - typu: pompa ciepla to sciema nie kupie pompy ciepla PC czy gaz- a moze wegiel - bo wegiel to chyba jeszcze lepiej od gazu wychodzi Edytowane 16 Lutego 2012 przez pigeon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 16.02.2012 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Łokej.A COP będzie i tak 2 :)Latem 3 ALe jak nie załatwie gazu to se może założę, Panasa tego nowego albo Atlantica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pigeon 17.02.2012 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 a ja mysle ze COP zimowy bedzie grubo powyzej 2,5a letni COP min 4 - i to lewa reka i na bezdechu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castaway 19.02.2012 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Piszecie o różnych rzeczach, ale ja chciałbym zapytać użytkowników Altherm o jedną rzecz - koszty przeglądów gwarancyjnych PC wraz z instalacją CO. Ile Was to kosztuje? Co wchodzi w skład takiego przeglądu?U mnie sytuacja jest taka, że koszt przeglądu stanowi ok 28% kosztów ogrzewania. Jeżeli doliczę do tego koszt przeglądu rekuperatora to wychodzi ok 30%. Czyli do kosztów ogrzewania muszę doliczyć te 30% i z pięknej królewny robi się kopciuszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 20.02.2012 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Piszecie o różnych rzeczach, ale ja chciałbym zapytać użytkowników Altherm o jedną rzecz - koszty przeglądów gwarancyjnych PC wraz z instalacją CO. Ile Was to kosztuje? Co wchodzi w skład takiego przeglądu? U mnie sytuacja jest taka, że koszt przeglądu stanowi ok 28% kosztów ogrzewania. Jeżeli doliczę do tego koszt przeglądu rekuperatora to wychodzi ok 30%. Czyli do kosztów ogrzewania muszę doliczyć te 30% i z pięknej królewny robi się kopciuszek. A gdyby jedynym kosztem ogrzewania był serwis to też byłoby źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castaway 20.02.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 A gdyby jedynym kosztem ogrzewania był serwis to też byłoby źle. Nie no pięknie by było A poważnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
primi 21.02.2012 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Poważnie to pytałem podczas zamawiania pompy, czy będą jakieś obowiązkowe - płatne przeglądy i odp była, że nie.Jak trzeba to podjadą i podregulują/sprawdzą co trzeba bo i tak na moim terenie często się pojawiają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 21.02.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Przegląd to 250-300 zł (dalekie dojazdy) ,ale ja uczę klienta i niech sam robi.Tak naprawdę to nie trzeba nic poważnego robić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 21.02.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Poważnie to pytałem podczas zamawiania pompy, czy będą jakieś obowiązkowe - płatne przeglądy i odp była, że nie. Jak trzeba to podjadą i podregulują/sprawdzą co trzeba bo i tak na moim terenie często się pojawiają. i co uwierzyłeś że przyjadą i podregulują sprawdzą za free? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
primi 22.02.2012 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 i co uwierzyłeś że przyjadą i podregulują sprawdzą za free?Dlaczego miałbym nie wierzyć ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomarszczonyfred 23.02.2012 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 witam,czytając różne posty często można się naciąć na kogoś co wypisuje różne bzdury, dlatego do zainstalowanej pompy ciepła zrobiłem wizualizację z możliwością wglądu w dane wstecz, aby zobaczyć jak to jest naprawdę. dom zasiedłono w połowie stycznia (a budowano go od sierpnia), więc dane nie są na razie powalające. urządzenie to najnowsza wersja pompy ciepła hitachi wszystko można zobaczyć pod adresem: http://www.telekontrola.pl/monitor/pc1/index.php najlepiej wykresy widać w firefoxie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
primi 23.02.2012 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 witam, czytając różne posty często można się naciąć na kogoś co wypisuje różne bzdury, dlatego do zainstalowanej pompy ciepła zrobiłem wizualizację z możliwością wglądu w dane wstecz, aby zobaczyć jak to jest naprawdę. dom zasiedłono w połowie stycznia (a budowano go od sierpnia), więc dane nie są na razie powalające. urządzenie to najnowsza wersja pompy ciepła hitachi wszystko można zobaczyć pod adresem: http://www.telekontrola.pl/monitor/pc1/index.php najlepiej wykresy widać w firefoxieNo fajne to Chyba jesteśmy sąsiadami Ja też z gminy Szemud Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.02.2012 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 witam, czytając różne posty często można się naciąć na kogoś co wypisuje różne bzdury, dlatego do zainstalowanej pompy ciepła zrobiłem wizualizację z możliwością wglądu w dane wstecz, aby zobaczyć jak to jest naprawdę. dom zasiedłono w połowie stycznia (a budowano go od sierpnia), więc dane nie są na razie powalające. urządzenie to najnowsza wersja pompy ciepła hitachi wszystko można zobaczyć pod adresem: http://www.telekontrola.pl/monitor/pc1/index.php najlepiej wykresy widać w firefoxie Czy ta pompa chodzi w G11? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 23.02.2012 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Czy ta pompa chodzi w G11? tak to wyglada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.02.2012 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 tak to wyglada No to nuda:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts