Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 months później...
czy mamy już na forum użytkowników althermy zintegrowanej - z tych najnowszych modeli?

Tak, mam taki model 8,4kW. Zamontowana około 2 tygodnie temu. Nie mogę więc na razie zbyt wiele napisać. Pompa jest całkowicie opomiarowana. Będę relacjonować jak się sprawuje i ile energii pobiera. Ściany z Solbetu 36 cm ocieplone 15 cm styropianu (20 cm na ścianie tarasowej), strop szczelnie zaizolowany otwartokomórkową natryskiwaną pianką PU grubości 20 cm. Mam nadzieję, że przy tej konstrukcji budynku pompa będzie oszczędna :-)

Edytowane przez aluk

aluk jaką masz powierzchnię domu?

Nasz ma 220m2 uzytkowej

U nas zaprojektowana 16kW. Sciany Solbet 24+ 20cm grafitowego styro na elewacji i 27cm welny na poddaszu +10cm styro miedzy poddaszem niuzytkowym a uzytkowym.

My musimy ogrzać 143 m2. Wszędzie podłogówka. Garaż bez ogrzewania. Dom parterowy bez poddasza użytkowego. Jesteśmy na etapie wykończeniówki. Jeszcze tam nie mieszkamy, ale dom jest grzany. Pompa chodzi na najniższych parametrach, połowa pętli podłogówki pozamykana. W domu jest 19 stopni. Średnie zużycie to 6 kWh/dobę. Przy obecnej pogodzie chodzi głównie w nocy i rano. Potem się wyłącza bo pracuje w trybie pogodowym. Zobaczymy jak będzie później. Będę podawać zużycie.

Edytowane przez aluk

aluk jaką masz powierzchnię domu?

Nasz ma 220m2 uzytkowej

U nas zaprojektowana 16kW. Sciany Solbet 24+ 20cm grafitowego styro na elewacji i 27cm welny na poddaszu +10cm styro miedzy poddaszem niuzytkowym a uzytkowym.

Zapomniałem jeszcze dodać, że dom jest wyposażony w rekuperator. To dodatkowo powinno pomóc obniżyć koszty ogrzewania.

Tak, mam taki model 8,4kW. Zamontowana około 2 tygodni temu. Nie mogę więc na razie zbyt wiele napisać. Pompa jest całkowicie opomiarowana. Będę relacjonować jak się sprawuje i ile energii pobiera. Ściany z Solbetu 36 cm ocieplone 15 cm styropianu (20 na ścianie tarasowej), strop szczelnie zaizolowany natryskiwaną pianką PU grubości 20 cm (odpowiednik 36 cm wełny mineralnej). Mam nadzieję, że przy tej konstrukcji budynku pompa będzie oszczędna :-)

mozesz napisac ile kosztowalo polozenie tej pianki

ile m2

mozesz napisac ile kosztowalo polozenie tej pianki

ile m2

Tanie to niestety nie było:-( Na fakturze jest 19.180 za około 230m2. To daje jakieś 84 zł od metra, ale nie żałuję. To był świadomy wybór. Miałem nawet wycenę na 120 zł za metr. Piankę natryskiwała firma z okolic Poznania. Bardzo porządna, a co najważniejsze, dokładna ekipa. Przyjeżdżają ciężarówką z własnym agregatem prądotwórczym. Praca zajęła im trzy dni. Z czystym sumieniem mogę ich polecić. Jakby co to daj znać, dam namiary na priva.

Pianka ma tę przewagę nad wełną, że nie przepuszcza powietrza (wiatru), ale jest paroprzepuszczalna (oddycha). Poza tym nie "siada" po jakimś czasie, jak ma to miejsce w przypadku wełny, przez którą po prostu dmucha.

Acha, jeszcze jedno. Nie prowadziłem kalkulacji "kiedy mi się to zwróci". Zależało mi na jak najlepszej technologii w akceptowalnej dla mnie cenie. Wyszedłem z założenia, że nie warto robić pozornych oszczędności na izolacji po to tylko by zyskać parę złotych na etapie budowy a potem nadrabiać większym zużyciem prądu przez pompę. Ocieplę raz i spokój, a potem mogę się tylko cieszyć z niższych rachunków przez lata.

Edytowane przez aluk

Ocieplę raz i spokój, a potem mogę się tylko cieszyć z niższych rachunków przez lata.

Może tak, może nie....

Jeśli to pianka otwartokomórkowa, to jej współczynnik oporu cieplnego jest porównywalny z wełną.

Z uwagi na to, że 20 cm ma odpowiadać 36 cm wełny, wnioskuję, że chodzi o zamkniętokomórkową, która swe doskonałe parametry traci z biegiem lat, poza tym lubi popękać - szczególne, jeśłi wystawiona jest na spore wahania temperatur..

To nie jest odpowiedzi dział, ale w "Izolacjach" można sporo się o piance dowiedzieć.

Na pierwszy rzut oka wydaje się, że tylko cena jest "nieOK", ale jak się w to wgłębić, to okazuje się, ze nie tylko ona...

Może tak, może nie....

Jeśli to pianka otwartokomórkowa, to jej współczynnik oporu cieplnego jest porównywalny z wełną.

Z uwagi na to, że 20 cm ma odpowiadać 36 cm wełny, wnioskuję, że chodzi o zamkniętokomórkową, która swe doskonałe parametry traci z biegiem lat, poza tym lubi popękać - szczególne, jeśłi wystawiona jest na spore wahania temperatur..

To nie jest odpowiedzi dział, ale w "Izolacjach" można sporo się o piance dowiedzieć.

Na pierwszy rzut oka wydaje się, że tylko cena jest "nieOK", ale jak się w to wgłębić, to okazuje się, ze nie tylko ona...

Masz rację. Mój błąd. Nie uszczegółowiłem mojej poprzedniej wypowiedzi. Post jest już poprawiony.

Zatem wyjaśniam - pianka jest otwartokomórkowa Foam-Lok 500. Współczynnik 0,0346 (W/m.K) Owszem, parametrami zbliżona do wełny, ale nie przepuszcza powietrza, nie siada po latach jak wełna. Po prostu przez nią nie wieje.

Myślę, że teraz wszystko jest jasne. Może więc cena jest "nie OK", ale pianka zdecydowanie OK :)

Pozdrawiam.

Edytowane przez aluk

Para migruje i przez nią, pogarszając zapewne i ten współczynnik (bo gdzie dotrze para, tam mateirał traci swe laboratoryje parametry).

Za 84zł/m2 to jednak "trochę" wełny dobrej jakości można dać (albo celuluzy).

Bądź, ku czemu się skłaniam, połączyć wełnę i około 5cm pianki zamkniętokomórkowej, króra będzie chroniła przed wilgocią, nie będąc jednocześnie wystawiona za znaczne róznice temperatur

Para migruje i przez nią, pogarszając zapewne i ten współczynnik (bo gdzie dotrze para, tam mateirał traci swe laboratoryje parametry).

Za 84zł/m2 to jednak "trochę" wełny dobrej jakości można dać (albo celuluzy).

Bądź, ku czemu się skłaniam, połączyć wełnę i około 5cm pianki zamkniętokomórkowej, króra będzie chroniła przed wilgocią, nie będąc jednocześnie wystawiona za znaczne róznice temperatur

Nie chciałem wełny, a celulozę (ekofiber) też brałem pod uwagę - ostatecznie postawiłem na piankę PU. Każdy ma swoje preferencje co do ocieplenia i zapewne pozostaniemy przy swoich opiniach. Przekonanego nie przekonasz ;-)

Zresztą, wyszedł nam tutaj OT, podyskutujmy o Althermie, która jest tematem tego wątku.

Edytowane przez aluk

Wracając do Altermy :)

Masz nowy typ sterownika do urządzenia? Jeden z instalatorów na moją prośbę, żeby mi podesłał pdf z instrukcjami w jezyku polskim powiedział ze nie sa jeszcze dostepne. Prawda to?

Moja zintegrowana Altherma była zamawiana w marcu br. i jest z serii BB, a te najnowsze to seria C. Weszły one w sierpniu. Ja mam jeszcze ten poprzedni typ sterownika. Nie sądzę jednak by miało to dla mnie stanowić istotną różnicę, tym bardziej że cena nowego typoszeregu poszła w górę. Mi zależało na załapanie się na starą cenę do końca marca. Pompa czekała pół roku na montaż. Mój model jest dodatkowo grzewczo-chłodzący. Latem mogę schłodzić podłogę. Różnica w cenie wyniosła 900 zł w porównaniu do modelu wyłącznie grzejącego. W sumie wydatek niewielki i może kiedyś się przyda. Pożyjemy, zobaczymy:-)

• 2 weeks później...
Mój model jest dodatkowo grzewczo-chłodzący. Latem mogę schłodzić podłogę. Różnica w cenie wyniosła 900 zł w porównaniu do modelu wyłącznie grzejącego. W sumie wydatek niewielki i może kiedyś się przyda. Pożyjemy, zobaczymy:-)

Z tym chłodzeniem podłogi to bym się tak nie cieszył zbytnio:no: Też mam model grzewczo-chłodzący i .....ma to ewentualnie sens IMHO tylko jak się ma fancoile. Wiem to z autopsji. Mam podłogówkę na całym parterze, a na piętrze fancoil'a.

Jeśli myślisz, że dzięki schłodzeniu podłogi w upalne dni, będziesz miał przyjemny chłód w domu to wyprowadzam z błędu. Nic takiego się nie zdarzy. Owszem podłoga będzie zimna, a i może się zdarzyć również że będzie mokra(punkt rosy) zwłaszcza jeśli w poszczególnych pomieszczeniach masz inny materiał wykończenia podłogi. Po za tym zimne powietrze będzie tylko tuż przy podłodze co nie jest zbyt komfortowe dla stóp. Na wysokości "głowy" i tak będzie ciepło. Fancoil spełnia swoją rolę, choć i tak trzeba poczekać na to, aż woda krążąca w układzie uzyska te ileś tam stopni(10-13) aby skutecznie zacząć chłodzić...

W sumie gdybym miał się jeszcze raz decydować na Althermę to wybrałbym model, który tylko grzeje, chłodzenie załatwiłbym klimatyzatorem.

Po za tym...nie narzekam.

Althermy nie mam opomiarowanej więc nie mam kontroli nad kosztami generowanymi przez to urządzenie co mnie drażni, ale nie na tyle, żeby ograniczać grzanie.

W sumie gdybym miał się jeszcze raz decydować na Althermę to wybrałbym model, który tylko grzeje, chłodzenie załatwiłbym klimatyzatorem.

.

Ja chcę grzać i chłodzić i dlatego zastanawiam się, czy może lepiej nie wybrać daikinia skyair'a. W ten sposób jedno urządzenie załatwia mi chłodzenie i grzanie. Czy może lepiej cwu i co grzać taką altermą ( albo pompą z gruntową) i dodatkowo założyć klimatyzację. Co o tym sądzicie?