plamiak 05.12.2020 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2020 Tak, na pewno mam ustawione grzanie według krzywej grzewczej. Aż takim laikiem nie jestem, to mam ustawione na 100% Jeżeli nic ta krzywa grzewcza nie podniesie temperatury do jutra to zrobię tak jak piszesz, ustawie grzanie bezwzględne na 32 stopnie. Bez obrazy, ale sam pamiętam początki - czasem trzeba było zrobić przerwę. Rezygnacja z krzywej w obecnej sytuacji pozwoli na szybszą reakcję domu (podniesienie temperatury) i - przy obecnym ociepleniu - zmniejszy ryzyko taktowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pentlik 06.12.2020 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2020 Panowie cały weekend wieczorami siedziałem w necie i oczytałem się trochę na temat pompy Daikin Altherma 3. Według mnie problem nie leży w tym iż nie mam wygrzanego domu tylko w tym, że coś jest nie tak. Mianowicie jeszcze nie mogę dojść co jest tego przyczyną. Krzywą grzewczą podniosłem w piątek przed wyjazdem w delegację tak jak mi sugerowaliście. Po powrocie sytuacja w domu bez zmian, ale za to zaobserwowałem, że sprężarka chodzi praktycznie cały czas. Na krzywej grzewczej minimalną temperaturę mam ustawioną na 28 stopni, lecz gdy sprężarka chodzi cały czas to temperaturę zasilania podbija nawet do 50 stopni a w domu taka sama temperatura.W załączeniu zdjęcia, może coś podpowiecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 06.12.2020 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2020 Krzywą grzewczą podniosłem w piątek przed wyjazdem w delegację tak jak mi sugerowaliście. Po powrocie sytuacja w domu bez zmian, ale za to zaobserwowałem, że sprężarka chodzi praktycznie cały czas. Na krzywej grzewczej minimalną temperaturę mam ustawioną na 28 stopni, lecz gdy sprężarka chodzi cały czas to temperaturę zasilania podbija nawet do 50 stopni a w domu taka sama temperatura Ustaw krzywą grzewczą ; 37C/ - 15 C ; 30 C/ + 15 C bo obecnie masz ustawione ; 31C/-15C ; 28C/+15C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 07.12.2020 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2020 Te 50 stopni to zapewne grzanie CWU. Tym się nie przejmuj, bo trwa krótko.Ja mam inny opis zaworu przełączającego - zapewne dlatego że mam wersję z osobnym zasobnikiem.Praca ciągła pompy z minimalną mocą jest jak najbardziej pożądana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jawrob 12.12.2020 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 U mnie inny problem - pompa Altherma III 8 kW nie dochodzi do zadanej temperatury 51 stopni (mam grzejniki jeszcze nie wymienione po ekogroszku..) przy -5 w domu chłodno i chciałem podbic temperaturę na zasilaniu. Max co pompa podgrzewa to 42 stopnie powrót 37.. Delta wygląda na podłogówkę ale sprawdziłem w menu instalatora że jest ustawione na 10 stopni..Na FB coraz więcej ludzi skarży się że pompa nie dochodzi do temeratury z nastawy.. Przepływ wody 27 l/min.. co jest bnie tak z tą pompą? Zgłosiłem reklamację tak radził mi instalator Daikina który uruchamiał tę pompę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 12.12.2020 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 Ale że nie dochodzi pomimo ciągle pracującej sprężarki, czy wyłącza się po osiągnięciu tych 42 stopni? Wodę na cwu grzeje do ilu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jawrob 12.12.2020 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 Wodę mam na 48 a co tydzien raz na 60 i daje rade. Sprężarka chodzi non stop wydaje mi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 12.12.2020 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 No to jest kluczowa sprawa....Trzeba ją poobserwować. Może masz "Maksimum ogrzewania" ustawione na te 42? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jawrob 12.12.2020 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 To jest w opcji instalatora do ustawienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jawrob 12.12.2020 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 Sprawdziłem jest ustawione na 65 max Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 14.12.2020 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2020 (edytowane) U mnie inny problem - pompa Altherma III 8 kW nie dochodzi do zadanej temperatury 51 stopni (mam grzejniki jeszcze nie wymienione po ekogroszku..) przy -5 w domu chłodno i chciałem podbic temperaturę na zasilaniu. Max co pompa podgrzewa to 42 stopnie powrót 37.. Delta wygląda na podłogówkę ale sprawdziłem w menu instalatora że jest ustawione na 10 stopni.. Na FB coraz więcej ludzi skarży się że pompa nie dochodzi do temeratury z nastawy.. Przepływ wody 27 l/min.. co jest bnie tak z tą pompą? Zgłosiłem reklamację tak radził mi instalator Daikina który uruchamiał tę pompę... A po dokonanych zmianach w ustawieniach krzywej pogodowej Daikina - zresetowałeś go ? Pytam bo sam się na tym przejechałem. Gdy zmienisz zakres krzywej grzewczej, przy powrocie do menu HOME, nie wyświetla domku, tylko proponuje restart systemu - tu trzeba dać WYKONAJ - czy OK (teraz nie pamiętam). Jeśli nie zrobisz restartu to zmienione dane zapamiętuje w pamięci podręcznej, ale pracuje na STARYCH ustawieniach. Stąd niezmieniona temp. 42°C, no chyba że masz ustawiony maksymalny zakres temp. wody na te 42°C - to jest w ustawieniach instalatora. Domyślnie max. wody dla podłogówki i klimakonwektorów (wymiennik z nawiewem) jest ustawione na 55°C, a dla grzejników (powietrzny wymiennik) na 65°C. Warto sprawdzić czy nie jest to przestawione. Natomiast ja mam pytanie z innego zakresu. Czy odpowietrznik w hydroboksie Daikina przy filtrze ma być odkręcony, czy zamknięty w czasie pracy? Serwisant zostawił otwarty po uruchomieniu. Ale ostatnio coraz mocniej zaczęło bulgotać powietrze w instalacji. To pozamykałem odpowietrzniki przed pompą obiegową, ten w hydroboksie, w filtrze magnetycznym Flamco, a na koniec wszystkie odpowietrzniki automatyczne. W odpowietrznikach automatycznych nawet gdy są zamknięte powietrze się nie gromadzi w pojemniku odpowietrznika. Odpowietrzyłem grzejniki. Przez 1 dzień było lepiej i potem znowu zaczęło bulgotać. Nie mam pojęcia którędy powietrze dostaje się do instalacji. Wycieków brak - wszędzie sucho. A bulgota przez chwilę przy przepływie wody na poziomie 28-29 L/min. Gdzieś przy tym przepływie zabiera i przepycha powietrze przez 2-5 sekund i nastaje cisza. Zastanawiam się Jak ograniczyć przepływ pompy do 27 L/min. Ciśnienie wg manometru 1,2 bara, wg czujnika Daikina 1,0 bara. Mam starą instalację, która została zamknięta - to utrzymuję zakres między 1,2 a 1,3 bara - tak by po zagrzaniu wody nie przekroczyło 1,5, bara. Baniak ciśnieniowy i zawory bezpieczeństwa oczywiście są zgodnie ze sztuką hydrauliczną. Większego ciśnienia niż 1,5 bara nie ryzykuję. W manualu znalazłem wykresy kPa i przepływ - ale jak to przełożyć na konkretne litry/ minute. Edytowane 14 Grudnia 2020 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jawrob 15.12.2020 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 A po dokonanych zmianach w ustawieniach krzywej pogodowej Daikina - zresetowałeś go ? Pytam bo sam się na tym przejechałem. Gdy zmienisz zakres krzywej grzewczej, przy powrocie do menu HOME, nie wyświetla domku, tylko proponuje restart systemu - tu trzeba dać WYKONAJ - czy OK (teraz nie pamiętam). Jeśli nie zrobisz restartu to zmienione dane zapamiętuje w pamięci podręcznej, ale pracuje na STARYCH ustawieniach. Stąd niezmieniona temp. 42°C, no chyba że masz ustawiony maksymalny zakres temp. wody na te 42°C - to jest w ustawieniach instalatora. Domyślnie max. wody dla podłogówki i klimakonwektorów (wymiennik z nawiewem) jest ustawione na 55°C, a dla grzejników (powietrzny wymiennik) na 65°C. Warto sprawdzić czy nie jest to przestawione. Natomiast ja mam pytanie z innego zakresu. Czy odpowietrznik w hydroboksie Daikina przy filtrze ma być odkręcony, czy zamknięty w czasie pracy? Serwisant zostawił otwarty po uruchomieniu. Ale ostatnio coraz mocniej zaczęło bulgotać powietrze w instalacji. To pozamykałem odpowietrzniki przed pompą obiegową, ten w hydroboksie, w filtrze magnetycznym Flamco, a na koniec wszystkie odpowietrzniki automatyczne. W odpowietrznikach automatycznych nawet gdy są zamknięte powietrze się nie gromadzi w pojemniku odpowietrznika. Odpowietrzyłem grzejniki. Przez 1 dzień było lepiej i potem znowu zaczęło bulgotać. Nie mam pojęcia którędy powietrze dostaje się do instalacji. Wycieków brak - wszędzie sucho. A bulgota przez chwilę przy przepływie wody na poziomie 28-29 L/min. Gdzieś przy tym przepływie zabiera i przepycha powietrze przez 2-5 sekund i nastaje cisza. Zastanawiam się Jak ograniczyć przepływ pompy do 27 L/min. Ciśnienie wg manometru 1,2 bara, wg czujnika Daikina 1,0 bara. Mam starą instalację, która została zamknięta - to utrzymuję zakres między 1,2 a 1,3 bara - tak by po zagrzaniu wody nie przekroczyło 1,5, bara. Baniak ciśnieniowy i zawory bezpieczeństwa oczywiście są zgodnie ze sztuką hydrauliczną. Większego ciśnienia niż 1,5 bara nie ryzykuję. W manualu znalazłem wykresy kPa i przepływ - ale jak to przełożyć na konkretne litry/ minute. Ustawienia ztwierdzałem i resetowałem pompę..Po zamknięciu kilku grzejników pompa doszła do zadanych 55 stopni tak więc u mnie pompa po prostu jest źle dobrana - jest za słaba-planuje jeszcze przewymiarować grzejniki bo te z eko wymagaja conajmniej 50 -55 stopni żeby się bujnęła temperatura przy 0 stopni na zewnątrz. Tak więc lipa trochę z tym doborem przez autoryzowanego instalatora Daikina... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
80x86 16.12.2020 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2020 Od 4 lat mam Daikin Altherma 7,4 kWGrzeje wodę, grzeje podłogę, działa bez zarzutu, ale nurtuje mnie jedna rzecz, a mianowicie liczba załączeń sprężarki w okresie grzewczym - kilkadziesiąt razy w ciągu dnia.Dla CWU ustawiony mam tylko harmonogram, ogrzewanie krzywą grzewczą, przy obecnych temperaturach na zasilaniu 25-28 stopni. Z pozostałych ustawień dla ogrzewania, próbkowanie temperatury ciągłe, delta T źródłą 5 stopni, czas uśredniania 24h, temperatura równowagi -8 stopni. W całym domu podłogówka, żadnych dławiących termostatów nie mam, zamknięte pętle w garażu i nie używanym obecnie pomieszczeniu nad garażem. W tej chwili, za oknem około 6-7 stopni, sprężarka wyłączona, na powrocie mam 23.5 stopnia. Po chwili sprężarka się załączyła, temperatura z wymiennika rosła mniej więcej do 28 i się wyłączyła. Po chwili znowu włączyła się, temperatura z wymiennika rosła do 28,6, dłuższą chwilę oscylując wokół wartości 28 i wyłączenie. Na powrocie cały czas 23,5, temperatura zasilania 26.Działa to dokładnie tak, jak kocioł dwufunkcyjny który mam w mieszkaniu - ustawiony na 40 stopni, załącza się gdy temperatura wody ma 37 i grzeje do 43 i tak w kółko. Zmienić deltę T, przejść na sterowanie termostatem w pokoju? Z góry dziękuję za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doktorant 16.12.2020 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2020 Przebrnąłem przez 10 ostatnich stron.Wydaje mi się, że część błędów w funkcjonowaniu pompy, to po pierwsze błędy instalacyjne np. zbyt małe rurki do rozdzielaczy, a po drugie błędy w ustawieniach pompy.Np. jak pompa może nie taktować jak minimalna temperatura powrotu jest ustawiona na 25 stopni, a na krzywej minimum mamy 27. Przerabiałem to w swojej starej Althermie II. Podniosłem krzywą, ustawiłem pracę pompy nie na próbkowanie, a na żądanie i grzałem według harmonogramu.W instrukcji mamy napisane, że "Żądana temperatura zasilania to wynik kilku ustawień (wartości nastaw, wartości przesunięć, krzywe zależne od pogody, modulacja). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
80x86 16.12.2020 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2020 Przebrnąłem przez 10 ostatnich stron. ...Podniosłem krzywą, ustawiłem pracę pompy nie na próbkowanie, a na żądanie i grzałem według harmonogramu. W instrukcji mamy napisane, że "Żądana temperatura zasilania to wynik kilku ustawień (wartości nastaw, wartości przesunięć, krzywe zależne od pogody, modulacja). Gdzie jest ustawiona minimalna temperatura powrotu? Grzanie na żądanie wg. harmonogramu - działa to tak, że ogrzewa tylko o wyznaczonych godzinach i jak osiągnie zadaną temperaturę, to przestaje grzać aż do następnej pozycji w harmonogramie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 16.12.2020 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2020 Podniosłem krzywą, ustawiłem pracę pompy nie na próbkowanie, a na żądanie W nowszych Althermach nie ma "na żądanie" - albo próbkowanie albo praca ciągła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
80x86 17.12.2020 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2020 W nowszych Althermach nie ma "na żądanie" - albo próbkowanie albo praca ciągła. No niestety, u mnie tylko tryb pracy ciągły albo próbkowanie. Delta T źródła - jest to delta pomiędzy jakimi wartościami? Czym się różni "Ster.z.term.pok" od "Ster.term.pok." ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doktorant 18.12.2020 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2020 Proszę nie wprowadzaj w błąd. Sprawdź sobie parametr F-0D. Tam jest do ustawienia parametr - tryb pracy pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doktorant 18.12.2020 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2020 (edytowane) Gdzie jest ustawiona minimalna temperatura powrotu? Grzanie na żądanie wg. harmonogramu - działa to tak, że ogrzewa tylko o wyznaczonych godzinach i jak osiągnie zadaną temperaturę, to przestaje grzać aż do następnej pozycji w harmonogramie? Jest to parametr 9-05. Powinien być ustawiony na minimum 25 stopni. Tak grzeje tylko i wyłącznie według zadanego harmonogramu. Z tym, że ja mam termostat pokojowy od Althermy II generacji, ale działa tak samo jak Madoka. W harmonogramie mam w drogiej taryfie ustawione 21 stopni, a w taniej 23. Delta to różnica temperatur na wyjściu i powrocie do pompy. Co do różnic C-07, czyli sterowania, zobacz instrukcję instalatora na stronie 11 i 12. Edytowane 18 Grudnia 2020 przez doktorant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 23.12.2020 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 No niestety, u mnie tylko tryb pracy ciągły albo próbkowanie. Delta T źródła - jest to delta pomiędzy jakimi wartościami? Czym się różni "Ster.z.term.pok" od "Ster.term.pok." ? Sterowanie zewnętrznym termostatem pokojowym -to on/off styki 35 i 33 ( chyba ).Shemat na pokrywie puszki z automatyką. Sterowanie termostatem np. Madoka, komunikacja szeregowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts