asolt 02.01.2021 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 Takie było pytanie. Ale widać zbyt trudne Dalej zbyt trudne, co to znaczy podaję?, jezeli chodzi o to czy wynikiem obliczen jest ta moc to tak, jezeli mam ją podac aby obliczyc zapotrzebowanie na ciepło to nie. Dlatego prosiłem o sprecyzowanie pytania, co jednak okazało sie zbyt trudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fikusek 05.01.2021 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 Witam,Czy przy pompie 11kW Daikin rury do rozdzielaczy w rozmiarze PEX 32mm wystarczą? Średnica wewnętrzna to 26mm. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
80x86 05.01.2021 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 Jest to parametr 9-05. Powinien być ustawiony na minimum 25 stopni. Tak grzeje tylko i wyłącznie według zadanego harmonogramu. Z tym, że ja mam termostat pokojowy od Althermy II generacji, ale działa tak samo jak Madoka. W harmonogramie mam w drogiej taryfie ustawione 21 stopni, a w taniej 23. Delta to różnica temperatur na wyjściu i powrocie do pompy. Co do różnic C-07, czyli sterowania, zobacz instrukcję instalatora na stronie 11 i 12. 9-05 jest ustawione na 25 stopni. Przez okres świąteczno-noworoczny pobawiłem się trochę, zmieniłem grzanie na termostat pokojowy, liczba uruchomień sprężarki nieznacznie spadła. Temperaturę zasilania mam ustawioną na 28C/30C (Eko/Komf) Zauważyłem, że dość szybko zamarza wymiennik i wymaga odszraniania i tutaj mam takie spostrzeżenie, że rozmrożenie i ponowny start grzania to dwa więcej uruchomienia sprężarki. Jeśli konieczne będzie odszranianie dwa razy na godzinę, to wychodzi z tego 48 uruchomień sprężarki na dzień. No i mam pytanie - czy niewielkie różnice temperatury zasilania mają znaczący wpływ na szybkość zamarzania wymiennika? W ustawieniach jest opcja "Kompensacja temperatury zasilania w okolicy 0°C" [D-03] (żądana temperatura zasilania jest lokalnie zwiększana, gdy temperatura zewnętrzna jest bliska 0°C) - ma to ustawienie jakieś negatywne bądź pozytywne skutki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 06.01.2021 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2021 (edytowane) Przy taktowaniu to chyba bardziej chodzi o zimne rozruchy PC.Rozmrażanie chyba nie jest traktowane jak start. U siebie mam kompensację ustawioną - podbij o 2*C i rozciągnij na 2*C - przy temp +2*C do -2*C pompa podniesie temp wody w CO o +2*C - po to by szybciej dogrzać dom na granicy obladzania, rozumiem że daje to też wyższą temp. wody co skraca czas odszraniana po oblodzeniu wymiennika.Tylko ja mam grzejniki - przy ogrzewaniu podłogowym, to trzeba by się zastanowić lub przetestować jak podbicie temp. wody wpłynie na temp. w domu. Te +/- 2*C wokół zera to jest najgorsza temp. bo na granicy obladzania i duża wilgotność w powietrzu - do tego u mnie (blisko Racibórz) przez 3 dni sobota, niedziela, poniedziałek utrzymywała się mgła 24 h na dobę. Czyli podwyższona wilgotność w powietrzu obladzająca wymiennik. Kolejne 3 dni opady deszczu i deszczu ze śniegiem - tak więc brzydka pogoda zarówno dla PC jak i PV. Edytowane 6 Stycznia 2021 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwiazdoor 10.01.2021 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2021 Gdzie mogę sprawdzić ilość uruchomień sprężarki? Jaka ilość jest optymalna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 11.01.2021 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2021 (edytowane) Niestety Daikin ilości startów nie podaje - przynajmniej nie w ustawieniach użytkownika. Panowie jak to u was wygląda? U mnie podczas defrostu woda w instalacji CO "się gotuje" - pojawia się bulgotanie powietrza.W trakcie grzania wszystko działa bezproblemowo. Ale podczas każdego defrostu (pod koniec) słychać bulgotanie powietrza jak leci w pionach. Automatyczne odpowietrzniki tego powietrza nie wyłapują, co parę dni odpowietrzam grzejniki na piętrze - to z dwóch upuszczam 20-30 ml "spienionej" wody.Wczoraj akurat byłem przy hydroboksie jak zaczęło się odszranianie, obieg wkręca wtedy na 28-29 L/min. (podczas grzania zazwyczaj 7, 9 lub 15 L/min.), temp. czynnika chłodniczego +1*C i w końcowej fazie zaczęło syczeć (nie wiem czy na wymienniku, czy na rurach od freonu), rurki od freonu drżały, zaraz potem zabulgotało powietrze w CO i 5 sekund po tym pyknął jakiś elektrozawór i wszystko się uspokoiło - pompa przeszła z powrotem w grzanie, temp. czynnika urosła do +34*C. Alarmów, czy ostrzeżeń brak - ale się zacząłem zastanawiać, czy to nie jakaś nieszczelność na wymienniku i czynnik R32 przedostaje się po wzroście ciśnienia do wody CO? Ciśnienie wody w instalacji wg manometru 1,2 Bara, a wg miernika wbudowanego w Daikina 1,1 (czasem pokazuje 1,0) Bara. Instalacja zamknięta. Efekt bulgotania powtarza się przy każdym defroście, poza defrostami pracuje normalnie. edit.Czy to może efekt kawitacji i dodatkowo podnieść jeszcze ciśnienie w instalacji CO?A może ograniczyć obroty pompy obiegowej, by nie przekraczała 27 L/min. - tylko jak to ustawić na dokładnie 27 L/min.? Edytowane 11 Stycznia 2021 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 11.01.2021 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2021 Niestety Daikin ilości startów nie podaje - przynajmniej nie w ustawieniach użytkownika. Panowie jak to u was wygląda? U mnie podczas defrostu woda w instalacji CO "się gotuje" - pojawia się bulgotanie powietrza. W trakcie grzania wszystko działa bezproblemowo. Ale podczas każdego defrostu (pod koniec) słychać bulgotanie powietrza jak leci w pionach. Automatyczne odpowietrzniki tego powietrza nie wyłapują, co parę dni odpowietrzam grzejniki na piętrze - to z dwóch upuszczam 20-30 ml "spienionej" wody. Wczoraj akurat byłem przy hydroboksie jak zaczęło się odszranianie, obieg wkręca wtedy na 28-29 L/min. (podczas grzania zazwyczaj 7, 9 lub 15 L/min.), temp. czynnika chłodniczego +1*C i w końcowej fazie zaczęło syczeć (nie wiem czy na wymienniku, czy na rurach od freonu), rurki od freonu drżały, zaraz potem zabulgotało powietrze w CO i 5 sekund po tym pyknął jakiś elektrozawór i wszystko się uspokoiło - pompa przeszła z powrotem w grzanie, temp. czynnika urosła do +34*C. Alarmów, czy ostrzeżeń brak - ale się zacząłem zastanawiać, czy to nie jakaś nieszczelność na wymienniku i czynnik R32 przedostaje się po wzroście ciśnienia do wody CO? Ciśnienie wody w instalacji wg manometru 1,2 Bara, a wg miernika wbudowanego w Daikina 1,1 (czasem pokazuje 1,0) Bara. Instalacja zamknięta. Efekt bulgotania powtarza się przy każdym defroście, poza defrostami pracuje normalnie. edit. Czy to może efekt kawitacji i dodatkowo podnieść jeszcze ciśnienie w instalacji CO? A może ograniczyć obroty pompy obiegowej, by nie przekraczała 27 L/min. - tylko jak to ustawić na dokładnie 27 L/min.? Jak byś miał nieszczelność w wymienniku to już byś się w przykry sposób o tym dowiedział. Normalna sprawa pod koniec defrostu słychać takie dudnienie bulgotanie czy jak to nazwać u mnie w Panasie też to jest pojawia się w momencie kiedy pod koniec defrostu obiegowa zwalnia następuje wtedy bardzo szybki spadek temperatury w wymienniku raczej są to jakieś uderzenia hydrauliczne spowodowane zakłóceniem przemian czynnika czy coś takiego. Przyczyn zapowietrzenia szukaj gdzie indziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 11.01.2021 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2021 przed chwilą czytałem o kawitacji i prawdopodobnie to jest ten problem - jest to zjawisko niekorzystne - uszkadza łopatki w pompie obiegowej. Na kawitację są dwa rozwiązania:- zwiększyć ciśnienie wody w układzie,- obniżyć maksymalną prędkość rotacji pompy obiegowej. Tak po prostu ciśnienia w obiegu nie mogę podnieść, bo przekroczę wartości ustawione na zaworze i baniaku wyrównawczym.Ustawień Daikina tak dobrze nie rozumiem by ograniczyć przepływ dokładnie do 27 L/min.- zostaje mi wezwać serwis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 11.01.2021 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2021 przed chwilą czytałem o kawitacji i prawdopodobnie to jest ten problem - jest to zjawisko niekorzystne - uszkadza łopatki w pompie obiegowej. Na kawitację są dwa rozwiązania: - zwiększyć ciśnienie wody w układzie, - obniżyć maksymalną prędkość rotacji pompy obiegowej. Tak po prostu ciśnienia w obiegu nie mogę podnieść, bo przekroczę wartości ustawione na zaworze i baniaku wyrównawczym. Ustawień Daikina tak dobrze nie rozumiem by ograniczyć przepływ dokładnie do 27 L/min. - zostaje mi wezwać serwis. Przepływu maksymalnego podczas defrostu nie ograniczysz bo wtedy ma na maksa chodzić możesz ograniczyć co najwyżej podczas normalnej pracy ale podczas defrostu i tak Ci się wkręci na maksa bo tak ma być. Może nie masz dobrze odpowietrzonego układu i za każdym razem kiedy popracuje na maksa to Ci wypcha jakieś resztki powietrza z układu. Syczenie to syczenie czynnika w rurkach gazowych a te przełączenie pod koniec defrostu to słychać przełączenie się zaworu czterodrogowego w jednostce zewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 11.01.2021 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2021 (edytowane) Instalacja była odpowietrzona uruchomiona w połowie października. Przyjmując, że jakieś resztki powietrza zostały w grzejnikach płytowych (te też były odpowietrzane, każdy indywidualnie) - to przez 2 miesiące miałem popuszczone odpowietrzniki automatyczne na trzech pionach i przed pompą filtr magnetyczny Flamco zintegrowany z separatorem powietrza - to powinno resztki powietrza wyłapać. Problem pojawił się wraz defrostami. Pozakręcałem odpowietrzniki i co drugi dzień je sprawdzałem - nie było w nich wyłapanego powietrza. A przynajmniej nie na tyle by zaworek zadziałał i powietrze syknęło.Odpowietrzyłem dodatkowo grzejniki, parter bez powietrza, w tych na piętrze w trzech grzejnikach trochę było. Potem co drugi dzień sprawdzałem, to z dwóch grzejników po trosze powietrza schodziło. Woda wymieszana z powietrzem - upuszczałem z jakieś 20-30 ml wody. A bulgotanie przy defroście i tak wraca. Na chwilę obecną wydaje się że jest to wina kawitacji i te 1,2 bara w mojej instalacji może być zbyt niskim ciśnieniem. Mam ze 6 metrów wysokości i około 250 Litrów w instalacji. Jakie powinno być poprawne ciśnienie w takiej instalacji CO? Edytowane 11 Stycznia 2021 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 11.01.2021 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2021 U mnie jak pompa nie pracuje to 1,8 jak pracuje to mniej pokazuje w zależności jak szybko chodzi pompka obiegowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 11.01.2021 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2021 (edytowane) Skrobnąłem maila do firmy co mi instalację przerabiała - może się zgłoszą by prze-kalibrować zabezpieczenia i podnieść ciśnienie wody w instalacji. Poczytaj o kawitacji pomp - jeśli u Ciebie też wpada w "wibracje" przy defrostach. https://ekopomp.pl/blog/co-jest-kawitacja-pompy-jak-jej-zapobiegachttp://www.rynekinstalacyjny.pl/artykul/id1194,kawitacja-lekcewazone-zjawisko?print=1 Kawitacja uszkadza łopatki pompy, ale też oś wirnika i uszczelnienia. Tak więc trzeba to wyeliminować. Edytowane 11 Stycznia 2021 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 11.01.2021 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2021 Skrobnąłem maila do firmy co mi instalację przerabiała - może się zgłoszą by prze-kalibrować zabezpieczenia i podnieść ciśnienie wody w instalacji. Poczytaj o kawitacji pomp - jeśli u Ciebie też wpada w "wibracje" przy defrostach. https://ekopomp.pl/blog/co-jest-kawitacja-pompy-jak-jej-zapobiegac Kawitacja uszkadza łopatki pompy, ale też oś wirnika i uszczelnienia. Tak więc trzeba to wyeliminować. Mi nie wpada w żadne wibracje artykuł co dales to do gruntowych pomp i ich pomp dolnego zrodla. Ja se moge w menu wlaczyc sama obiegowke ustawic jak chce i np.ustawie przeplyw na 32l u mnie to maks i może sobie caly dzien tak chodzic i nie mam żadnych wibracji dudnienia i zapowietrzania czy pęcherzyków. Dudnienie jest spowodowane tylko podczas defrostu i to w wymienniku podejrzewam ze sprezarka staje na koniec defrostu a czynnik w wymienniku jeszcze przechodzi przemiane fazowa odbiera znaczne ilosci ciepla z wody a nie leci juz w obieg i nastepuje takoie miejscowe podgotowanie albo gwaltowne odparowanie czynnika przez to te tak jakby bulgotanie. Spróbuj na sucho czyli bez pracy pompy ciepla wlaczyc obiegowke na maksa i zobaczysz ( nie pytaj bo nie wiem jak w daikinie) Odpowietrz jeszcze raz porządnie dopusc wody do ukladu zrób cisnienie okolo1,6 i pozamykaj wszystkie odpowietrzniki te automatyczne tez wszedzie gdzie tylko masz nawet w jednostce wewn. Moze masz gdzies przewezenie w obiegu i jak pompka wkreci sie na maksa podczas defrostu to robi podcisnienie na powrocie i zaciaga Ci powietrze przez odpowietrznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 11.01.2021 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2021 (edytowane) Kawitacja dotyczy ogółem cieczy, nieważne na bazie jakiej pompy (czy gruntowej) jest opis. W zależności czy to woda czy glikol jedynie przesunie się granica ciśnienie/temperatura, w której efekt kawitacji może występować. Po odpowietrzaniu kontroluję ciśnienie i jak trzeba to uzupełniam do 1,2 bara. Ciśnienia nie mogę sobie OT TAK podnieść, baniak wyrównawczy i zawory bezpieczeństwa mam ustawione max 1,5 bara bodajże. Na czerwono na manometrze hydraulik zaznaczył mi 1,3 bara.W zasadzie u mnie efekt podobny jak opisujesz u siebie - coś w zakresie wymiennik - pompa. Bo po defroście pompa dalej pchała 28 L/min. a już bez bulgotania. Niestety wytwarza realne powietrze lecące pionami do góry. Najwęższe rurki to mam te miedziane 1", co mi założyli przy PC. Stara instalacja ma dobre 2 cale wewnętrznego przekroju w dolnej części (zewnętrznie 60 mm), mniejsze 1" zwężają się dopiero wyżej za rozwidleniem. Odpowietrzniki miałem pozakręcane przez tydzień może dwa - efekt był ten sam. Co do odpowietrznika w hydroboksie to w piątek dzwoniłem do serwisanta Daikina i kazał odpowietrznik otworzyć, bo jak nie to będą problemy z gwarancją. Edytowane 11 Stycznia 2021 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 11.01.2021 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2021 A podczas pracy z przeplywem na maksa jakie masz cisnienie pierwsza lepsza instrukcje od daikina otworzylem to pisze ze napelnic tyle aby nie nastepowal spadej cisnienia ponizej 1 bara bo moze to doprowadzic do zasysania powietrza.A ogolnie przy napelnianiu posze zeby napelnic w okolice 2bar to jak bys mial ustawione na 1,5 to by Ci sikalo woda jak talala .Moze jak dzwoniles do daikina to trzabylo sie tez zapytac o cisnienie .1.3bara to tam sie chyba naczynie wzbiorcze w jednostce wewn azotem pompuje a nie uklad c.o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 11.01.2021 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2021 (edytowane) Podczas rozmowy temat ciśnienia został poruszony.Jak powiedziałem że jest powyżej 1 bara, to serwisant stwierdził że kawitacja nie powinna występować.Tu pierwszy raz spotkałem się z określeniem kawitacja i dziś szukałem info na ten temat.Wydaje się, że ta kawitacja jest najbardziej prawdopodobna w tej sytuacji.Pomiar własny Daikina wykazuje 1,1 czasem 1,0 bara (zmienia się w zakresie tych dwóch wartości). Manometr mam na zimnej wodzie po drugiej stronie za trójnikiem. Na prawo od trójnika (pion CO) leci do PC po drodze ma filtr Flamco, a na lewo mam manometr, dopływ wody z wodociągu i za nim baniak i zawór bezpieczeństwa. Wczoraj przy defroście manometr pokazywał 1,3 bara, a Daikin 1,0 bara. Jak nad tym myśle to wpierw trzeba dopompować ciśnienia w baniaku (teraz jest 0,8 bara), przeregulować zawór upustowy - dopiero po tym będę mógł podnieść ciśnienie w instalacji. Hydraulicy od początku ustawili 1,2 bara na CO i kazali takiego zakresu pilnować. Jak nabije więcej to zostanie mi tylko ten baniak 5 L w hydroboksie, a ten "słabszy" zaleje wodą - przestanie więc pracować. To byli podwykonawcy, dziś zgłosiłem temat do firmy, która zlecenie przyjmowała i teoretycznie miała nadzorować. Edytowane 11 Stycznia 2021 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwiazdoor 12.01.2021 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2021 Panowie jak to u was wygląda? U mnie podczas defrostu woda w instalacji CO "się gotuje" - pojawia się bulgotanie powietrza. W trakcie grzania wszystko działa bezproblemowo. U mnie jest podobnie. Martwi mnie bardziej częste odszranianie, nie siedziałem i nie sprawdzałem z zegarkiem ale chyba że dwa razy na 1h jest defrost. Długo u was trwa odszranianie? Od czego to jest zależne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 12.01.2021 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2021 Częstotliwość defrostów - szybkość zarastania wymiennika lodem zależy, przede wszystkim od ilości wilgoci w powietrzu i ilości powietrza przepływającego przez wymiennik dworowy. U mnie we wcześniejszych tygodniach defrosty robiła może co 45 co 90 minut i trwały około 3,5 minuty. Ale w ubiegłym tygodniu +1*C w dzień i -1*C noc, po drodze jakaś mgła lub opady deszczu - to już chyba dwa defrosty na godzinę - nie kontroluję tego dokładnie. Natomiast szybkość wykonania defrostu jest zależna od temperatury wody w instalacji i ilości tej wody oraz/lub od tego czy wspomaga się grzałką.Przy uruchomionej grzałce lub wyższej temp. wody w instalacji - powinna defrost wykonać szybciej. Ale jak będzie wspomagać się grzałką to zużycie prądu wzrośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RRR. 14.01.2021 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2021 (edytowane) Od kilku dni zaobserwowałem dziwną pracę pompy - Altherma III 7,5 kw. Otóż gdy z krzywej wynika, że temperatura zasilania powinna wynosić 31 stopni to i tak sprężarka dochodzi nawet do 36. Po osiągnięciu tak wysokiej wartości wyłącza się. by po 10 min znowu zacząć pracować i tak w kółko. Pompa generalnie przestała "słuchać" nastawy wynikającej aktualnie z krzywej. Sytuacja ta ma miejsce także przy grzaniu bezwzględnym tj. ustawiam 31 a i tak grzeje do 36. O co może chodzić ? Grzeję tylko według pogodówki, nie podbijam krzywej w harmonogramie, przeregulowanie wynosi standardowy 1 st. Do tej pory (drugi sezon grzewczy, ale pierwszy po zamieszkaniu) pompa pracowała bez zarzutu. Dodane:przy -8 pompa pracuje stabilnie, tj. pracuje w granicach nastawy + 1 stopień wynikający z przeregulowania. Problem o którym pisałem powyżej występuje w temperaturach 0, -1. Opcja podbicia w okolicy 0 jest wyłączona. PS. rano zauważyłem, że sprężarka przy -8 potrafi się wyłączyć, by po 10 minutach (jeden cykl próbkowania pompy) zacząć na nowo pracować i tak pracuje przez dłuższy czas. Czy to normalne zjawisko, czy może po wyłączeniu powinna mieć dłuższą przerwę ? Edytowane 15 Stycznia 2021 przez RRR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 15.01.2021 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 Znam tylko dwa powody ze sterowania, po których mogłaby podbijać temp.1) Podbicie temp w okolicy 0*C w ustawieniach serwisowych.2) przypadkowe przekręcenie pokrętła temp. przy ekranie "Strefa główna". Ale z twojego wpisu wnioskuję, że oba ustawienia sprawdzałeś. No i jakby korekta temp. w Strefie Głównej była przestawiona to dawałaby stale wyższą temp. krzywa+5*C. "PS. rano zauważyłem, że sprężarka przy -8 potrafi się wyłączyć, by po 10 minutach (jeden cykl próbkowania pompy) zacząć na nowo pracować i tak pracuje przez dłuższy czas. Czy to normalne zjawisko, czy może po wyłączeniu powinna mieć dłuższą przerwę ?" A to nie wiązało się z defrostem? Może odszraniała wymiennik na dworze?Ewentualnie jakie jest OZC budynku? Pytanie asekuracyjne bo w zasadzie przy -8*C nie powinna taktować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts