Marco36 30.11.2023 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2023 (edytowane) Edytowałem poprzedni wpis, doczytaj co się zmieniło. W zasadzie to co widać na zdjęciu, to tylko wyświetlenie aktualnej temperatury - to nie jest temp. zadana, a aktualna.Dawno w tym nie grzebałem. Chyba strzałka na łuku informuje o temp. zadanej, można ją w tym miejscu przestawić kręcąc + / -.Ostatni raz kręciłem tym trzy lata temu, to nie jestem pewien. Być może masz rację, strzałka pokrywa się z przerwą na łukowym wykresie. Ja bazuję na Harmonogramie, to wiem, że to działa.Natomiast gdy latem chciałem uruchomić chłodzenie to miałem problem z wymuszeniem uruchomienia chłodzenia.Dopiero po dodaniu harmonogramu chłodzenia i obniżeniu temp. zadanej w harmonogramie chłodzenia - system ruszył.Dlatego też trzymam się harmonogramu.Każdy dzień tygodnia ustawione mam +21*C.I od tygodnia utrzymuje w domu +21,3*C do +21,5*C i to mi odpowiada.Jest wystarczająco ciepło. Korektę Madoki miałem -0,5*C przez poprzednie dwie zimy.Obecnie obniżyłem harmonogram z +22*C do +21*C.I korektę odczytu Madoki o -1,5*C teraz temperatury na piętrze, parterze i Madoce bardziej się pokrywają. Wcześniej piętro i Madoka się pokrywały, a na parterze było chłodniej w okresie grzewczym. W miedzy czasie dodałem izolacje fundamentów. Edytowane 30 Listopada 2023 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pezet85 30.11.2023 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2023 (edytowane) Edytowałem poprzedni wpis, doczytaj co się zmieniło. W zasadzie to co widać na zdjęciu, to tylko wyświetlenie aktualnej temperatury - to nie jest temp. zadana, a aktualna. Dawno w tym nie grzebałem. Chyba strzałka na łuku informuje o temp. zadanej, można ją w tym miejscu przestawić kręcąc + / -. Ostatni raz kręciłem tym trzy lata temu, to nie jestem pewien. Być może masz rację, ja bazuję na Harmonogramie. Każdy dzień tygodnia ustawione mam +21*C. I od tygodnia utrzymuje w domu +21,3*C do +21,5*C i to mi odpowiada. Jest wystarczająco ciepło. tak, tak widziałem i doczytałem... to co na zdjęciu to jest temperatura zadana i taka sama jest na wyświetlaczu Madoki. Jak Madoka się przełączy w tryb podglądu to wskakuje temperatura zczytana z pomieszczenia i wynosi 24*C. Aktualnie pompa cały czas stoi i w ciągu godziny włączyła się tylko na 15 min. Tak to wygląda z poziomu Onecta... [ATTACH=CONFIG]467196[/ATTACH] Edytowane 30 Listopada 2023 przez Pezet85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 30.11.2023 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2023 (edytowane) Dziwne, że przy podłogówce i temp. poniżej 0*C pompa stoi. Chwila, chwila.. albo źle zrozumiałem, abo Ty błędnie rozumiesz Madokę. Będąc przy Madoce -ona wyświetla aktualną temp. pomiarową - pomieszczenia.Właśnie podszedłem i sprawdziłem swoją Madokę.Wyświetla aktualną temp. pomieszczenia.Klikając kółeczko przechodzi / pokazuje temp. bojlera CWU.A gdy zamiast kółeczka klikam + lub - pokazuje temp. zadaną i obok pokazują się strzałki góra/dół, teraz można korygować temp. zadaną. Więc rozumiem twój wpis, że aktualnie jest +23,5*C, a po przełączeniu pokazuje zadaną +24*C.To tym dziwniejsze, że pompa stoi i nie grzeje wody.Bo powinna dążyć do podniesienia temp. w pomieszczeniu.A może nie zauważyłeś i robiła w międzyczasie defrost, sygnalizując na Madoce postój między przełączeniami kompresora? Akurat aplikacji nie znam. Nie mam modułu LAN. A po BT i wstępnym sparowaniu Madoka się nie chciała łączyć.Więc odpuściłem aplikację już trzy lata temu. Edytowane 30 Listopada 2023 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pezet85 30.11.2023 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2023 Pompa dalej stoi... aktualna temeratura w pomieszczeniu spadła do 23*C, podniosłem ja na Madoce do 23,5 *C żeby wymusić włączenie pompy ale narazie cisza i nie ma zamiaru wystratować. Jak na kółeczku pokażą się trójkąciki to wtedy ustawiam temp. zadaną, czyli tak jak opisałeś [ATTACH=CONFIG]467197[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]467198[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 30.11.2023 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2023 (edytowane) Hej, ... Obniżyłem nachylenie na 5 i krzywa wyszła 35*C/-20*C. Tutaj chciałbym zapytać o temperaturę wewnątrz. mam ustawione 23,5*C. Przy tych ustawieniach Madoka wyłącza pompę. Czy po obniżeniu krzywej nie będzie analogocznie tej samej sytuacji? ... Wracając jeszcze do wcześniejszego pytania. Poprzez Madokę pompa będzie dążyła do utrzymania temp. pokojowej, ale grzeje poprzez wodę, przekazując ciepło przez podłogę do budynku. Więc podając niższą temp. wody unikniesz przegrzewania budynku i tym sposobem wyłączania pompy przez Madokę. Przy niskiej temp. wody pompa może taktować, chociaż przy podłogówce raczej nie powinna. Chodzi o to, że pompa generuje jakąś minimalną moc grzewczą. Przy Althermie 6 kW to chyba było 1,5-1,6 kW mocy grzewczej i po prostu przy niskiej temp. wody ta woda szybciej zostanie zagrzana do zadanej temp. co może owocować wyłączeniem kompresora. Różnica miedzy wyłączeniem kompresora w powodu przekroczenia temp. wody, a wyłączeniem kompresora przez termostat - jest taka, że woda może się schłodzić o 5*C w ciągu godziny i kompresor ponownie ruszy. A gdy termostat ubije pracę pompy, to spadek temp. w domu może zająć od kilku do kilkunastu godzin, zanim termostat pozwoli pompie ponownie ruszyć. A tak długa przerwa spowoduje znacznie większe wychłodzenie i temp. wody w obiegu i kompresora na dworze. Możliwe, że to wiesz. Po zmianie temp. musisz jeszcze kółeczkiem (enter) zatwierdzić tą zmianę, by zaczęła działać. Możliwe, że termostat zadziałał i ubił pracę pompy. Jeśli tak, to pompa ruszy dopiero gdy temp. pomieszczenia spadnie o 1*C poniżej temp. zadanej. Więc jak chcesz wymusić start pompy na już, to musiałbyś temp. zadaną podnieść o 1*C lub nawet o 1,5*C. A to dlatego, że przy 1*C jeszcze może nie przełączyć przekaźnika. Temp. musi spaść o 1,1*C. Do tego jeszcze Madoka pokazuje temp. co 0,5*C i przełącza się przy zaokrągleniu matematycznym co 0,25*C. Trochę naciągane, ale możliwe, że jest potrzebna różnica 1,25*C by przekaźnik zaskoczył w drugą stronę i uruchomił pompę. W tym miejscu dochodzimy do kolejnego punktu i mankamentu Madoki. Przy histerezie +/-1*C, realne wahania temp. w domu sięgają zakresu 2,5*C. Dlatego lepiej w harmonogramie trzymać stałą temp. dobową i tygodniową. Bo każda zmiana temp. czy to z poziomu harmonogramu, czy ręcznie na Madoce może zaowocować zadziałaniem termostatu i wymuszeniem zatrzymania pompy. Dlatego też, ważne jest dobre dopasowanie krzywej pogodowej i modulacji. Tak by utrzymać temp. rzeczywistą wewnątrz widełek histerezy i uniknąć ubijania przez termostat. Tak naprawdę termostat przydaje się tylko w pierwszej połowie jesieni i w drugiej połowie wiosny - gdy długi dzień daje spore zyski słoneczne i powoduje przekraczanie zadanej temperatury. Z zastrzeżeniem, że w dobrze izolowanym budynku i przy ubiciu pracy przez termostat. Pompa może uruchamiać się tylko dwa razy w tygodniu i częściej będzie stała niż pracowała. Szczególnie przy Madoce z histerezą +/-1*C. Powodzenia i dobranoc. Edytowane 30 Listopada 2023 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pezet85 01.12.2023 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2023 Cześć, po ustawieniu temperatury żądanej na 24*C pompa pracuje z przepływem około 10l/min. W ciągu ostatnich 1,5 godziny nie zauważyłem wyłączenia a temperatura pomieszczenia na Madoce pokazuje cały czas na 23.6*C a więc w widełkach histerezy. Powiedz mi jak u Ciebie wygląda zużycie pompy w ciągu 2h? U mnie zużywa 2Kwh co 2 godziny i raz poszły 3kwh. Średnia dobowa wychodzi koło 25kwh, czy to dobry wynik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 01.12.2023 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2023 ... Powiedz mi jak u Ciebie wygląda zużycie pompy w ciągu 2h? U mnie zużywa 2Kwh co 2 godziny i raz poszły 3kwh. Średnia dobowa wychodzi koło 25kwh, czy to dobry wynik? Trochę niefachowo Nie pompa się zużywa, a prąd elektryczny. Na 2h to nie bardzo jest sens patrzeć, bo dochodzą lokalne wahania temp. pogody. Nad ranem jest chłodniej, to i pobór prądu podbije. 25 kWh w nowym budynku z podłogówką to nieco dużo. Bo powinieneś mieć lepsze izolacje termiczne, a do spełnienia normy WT2021 również rekuperację. Do tego na ogrzewanie podłogowe starcza niższa temp. wody, niż na grzejniki (ja grzeję grzejnikami niskotemperaturowymi i poprzednie dwie doby zeszło 27,7 kWh/doba). Ale jest kilka punktów, które to zużycie rozgrzeszają: 1) masz wysoką temp. pokojową +23,5*C (gdy u mnie jest +21,5*C); 2) miałeś przerwę w grzaniu, to teraz pompa to nadrabia, generując nieco więcej ciepła; 3) nowy budynek to pierwszy sezon (do dwóch) może jeszcze wychodzić wilgoć technologiczna po budowie. Podbijając ilość potrzebnego ciepła. Swoje dobowe podawałem wczoraj tu: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?352987-POMPA-CIEP%C5%81A-i-grzejniki-zu%C5%BCycie-energii&p=8213618&viewfull=1#post8213618 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pezet85 01.12.2023 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2023 (edytowane) Fakt, źle się wyraziłem... Oprócz pompy mam równiez rekuperację, w domu jest dla nas ciepło, dla oósb z zewnątrz bardzo ciepło. Musże koniecznie kupić czujnik temepratury i zweryfikować realne temperatury w pomieszczeniach. Jest jeden mały minus, mianowicie w salonie i w kuchni mam otwartą przestrzeń ( antresola) gdzie wysokość jest 7,5 metra, więc jest dość spora kubatura do ogrzania ( 45m^2). Wczoraj miałem w ramach gwarancji przerabiane zasilanie i powrót przy pompie, ponieważ były tam rury PEX26, a Daikin minimalną wewnętrzną srednice wymaga 1cal. Zostało to przerobione na PEX32 i dzisiaj zacząłem się od nowa bawić w ustawienie przepływów na rozdzielaczach. Dzięki zwiększeniu średnicy PEX zaraz za pompą, maksymalne przepływy skoczyły z 22,5 litra na 28 litrów. Liczę teraz , że będzie lepsza wydajność pompy i mniejsze zużycie. Co do mojego zużycia, może rzeczywiście ta temp. 23.5*C pociąga za sobą takie zużycie, natomiast samo zużycie na ogrzewanie za listopad wyszło 353Kwh + 62kwh na CWU. Jest jeszcze temat modulacji, którą mam ustawioną na 4. Podbiłem temperature żądaną w pomieszczeniu na 27, żeby sprawdzić czy zadziała modulacja, ale niestety pompa nie uwzględnia tego i ściąga Tz z krzywej grzewczej ( aktualnie 28*C). Czy jak jest zapotrzebowanie na wyższą temp wewnątrz to nie powinno podnieśc Tz włąsnie o te 4 stopnie z modulacji? Edytowane 1 Grudnia 2023 przez Pezet85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 01.12.2023 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2023 hmm.. Taka ciekawostka, ja przy grzejnikach - stara instalacja grawitacyjna - wyciągam przy defrostach 30,5 L/min. Modulacja wchodzi w zakres Autoadaptacji.Madokę masz od wczoraj, to tak od razu to nie zadziała.Autoadaptacja wpierw grzeje krzywą i może 10 dni "obserwuje" jak szybko dom reaguje na zmiany temperatur - uczy się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pezet85 01.12.2023 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2023 (edytowane) hmm.. Taka ciekawostka, ja przy grzejnikach - stara instalacja grawitacyjna - wyciągam przy defrostach 30,5 L/min. Modulacja wchodzi w zakres Autoadaptacji. Madokę masz od wczoraj, to tak od razu to nie zadziała. Autoadaptacja wpierw grzeje krzywą i może 10 dni "obserwuje" jak szybko dom reaguje na zmiany temperatur - uczy się. Czy to oznacza, że jak teraz podniosłem temp. żądana na 30*C a w domu jest 23*C to nie będzie wymuszenia na pompie podniesienia 4 stopni wg modulacji? Własnie w ramach testu, podniosłem na maksa temp wewnątrz a tu pompa sobie pracuje z przepływem 7l/min z TZ 28*C. Edytowane 1 Grudnia 2023 przez Pezet85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 01.12.2023 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2023 Możliwe lub zareaguje z jakimś opóźnieniem.Wpierw przez kilka dni "uczy się" reakcji budynku. Dokładniej nie podam, bo sam nie znam szczegółów. Ja wieczorem jak grzebałem przy Madoce, to wcisnąłem przycisk OFF, z nadzieją, że zamknę podgląd korekty temp., bez zatwierdzenia zmian.Madoka normalnie świeciła przez jakiś czas, napis OFF się nie pokazał. Dobrze że przed położeniem się spać pomacałem grzejnik, był lodowaty, normalnie powinien być lekko ciepły +35*C lub przynajmniej letni +30*C.Szybkie poszukiwania - a tu OFF na Madoce.Woda wychłodła bo było jakieś 1,5 godziny bez grzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pezet85 01.12.2023 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2023 Możliwe lub zareaguje z jakimś opóźnieniem. Wpierw przez kilka dni "uczy się" reakcji budynku. Dokładniej nie podam, bo sam nie znam szczegółów. Ja wieczorem jak grzebałem przy Madoce, to wcisnąłem przycisk OFF, z nadzieją, że zamknę podgląd korekty temp., bez zatwierdzenia zmian. Madoka normalnie świeciła przez jakiś czas, napis OFF się nie pokazał. Dobrze że przed położeniem się spać pomacałem grzejnik, był lodowaty, normalnie powinien być lekko ciepły +35*C lub przynajmniej letni +30*C. Szybkie poszukiwania - a tu OFF na Madoce. Woda wychłodła bo było jakieś 1,5 godziny bez grzania. Ja własnie dzisiaj oczekiwałem, że pompa zacznie pracować na wyższej temperaturze i będę mógł ocenić które pomieszczenia są przegrzane a które nie dogrzane i zacznę regulacje na roatmetrach a tu lipa. No nic, jak nie będzie modulowac w najbliższych dniach to pewnie będzie znaczyło, że coś nie działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pezet85 02.12.2023 04:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2023 Hej,Coś jest nie halo z pompą i ustawieniami. Oprócz modulacji która nie działa, próbując wymusić wyższa temperaturę wewnątrz pomieszczeń podbiłem krzywą robiąc przesunięcie krzywej o 5 stopni. Na wyświetlaczu wskoczyła Tz 36*C. Niestety pompa cały czas podaje tylko te 29*C/30*C i nie chce w ogóle osiągnąć.tej.temp.Dodatkowo cały czas jest bardzo wysoki przepływ (28l/min) przez co i rozdizelacze i podłoga są zimne. Wygląda to tak jakby podłogi nieodbieraly w ogóle ciepła.Przed podłączeniem Madoki pompa spokojnie osiągała 32*C , zwalniając przepływy a podłogi były wyczuwalnie ciepłe...Ciekaw co to się podziało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 02.12.2023 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2023 Raczej odwrotnie.Nagle chcesz podnieść temp. wody.Jak pokazało Tz +36*C - to jest to temp. do której układ będzie dążył.Ale masz xx m2 podłogi w betonie. I ta temp. wody w całej instalacji nie urośnie w 5 minut.Bo masz xx L wody, które trzeba zagrzać, a równolegle ta temp. jest odbierana przez beton w podłodze.To ta temperatura nie urośnie tak na rozkaz. Patrząc na krzywą, którą wstawiłeś we wpisie #2314https://forum.muratordom.pl/showthread.php?95197-Altherma-DAIKIN&p=8213747&viewfull=1#post8213747 Masz ustawiony zakres temperatur wody - limit, który ustawia się w osobnym menu poza krzywą.Dolny limit temp. wody +28*C i górny limit +39*C. Tak w przybliżeniu wg tego co widać na wykresie - płaskie linie. Więc możesz grzać wodę maksymalnie do +39*C wg limitu.Tylko zanim pompa taką temp. osiągnie to trzeba na to czasu, by temp. w betonie nadążyła za temp. wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pezet85 02.12.2023 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2023 Raczej odwrotnie. Nagle chcesz podnieść temp. wody. Jak pokazało Tz +36*C - to jest to temp. do której układ będzie dążył. Ale masz xx m2 podłogi w betonie. I ta temp. wody w całej instalacji nie urośnie w 5 minut. Bo masz xx L wody, które trzeba zagrzać, a równolegle ta temp. jest odbierana przez beton w podłodze. To ta temperatura nie urośnie tak na rozkaz. Patrząc na krzywą, którą wstawiłeś we wpisie #2314 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?95197-Altherma-DAIKIN&p=8213747&viewfull=1#post8213747 Masz ustawiony zakres temperatur wody - limit, który ustawia się w osobnym menu poza krzywą. Dolny limit temp. wody +28*C i górny limit +39*C. Tak w przybliżeniu wg tego co widać na wykresie - płaskie linie. Więc możesz grzać wodę maksymalnie do +39*C wg limitu. Tylko zanim pompa taką temp. osiągnie to trzeba na to czasu, by temp. w betonie nadążyła za temp. wody. Zgadzam się z Tobą w 100% z tym że od razu to nie nastąpi ale jest jedno ale. Przed montażem Madoki pompa bez problemu wchodziła na Tz odczytana z krzywej i dawała 32*C. To skutkowało, że na powrocie było 27*C a przepływ malał do 8l/min i tak sobie to chodziło. Rozdzielacze i pomiesczenia gdzie jest gres na podłogach były odczuwalnie ciepłe. I teraz weszła Madoka z taką samą krzywą i zaczęły się cyrki. Temperaturę żądaną wewnątrz pomieszczenia oraz Tz ustawiłem pod górne granicę i tak to chodziło od wczoraj do dzisiaj rana. Niestety pompa nie przekroczyła 30*C na Tz, temperatura wewnatrz też zeszła w dół. Podczas pracy pompy przepływy były cały czas maksymalne, sprężarka chodziła i teraz najlepsze, Tz było 29 stopni a Tp 27/28. Czyli tak jak by podłoga w ogóle nie odbierała ciepła ( wszystkie podłogi były chłodne i nie.bulo czuć włączonego ogrzewania). Teraz jak wyłączyłem sterownaie Madoka i wróciłem do sterownia wodą, to pompa ma Tz31*C, Tp 26/27*C i przepływy zwolnily do 8l/,min . Podłogi są wyczuwalnie ciepłe i na rozdzielaczach też czuć ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 02.12.2023 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2023 (edytowane) Dziwne. Nawet nie wiem jakie wnioski z tego wyciągać?!? Przypuszczalnie hipotetycznie - może na tym polega to uczenie się autoadaptacji.Że przez 2-3 dni puszcza Tz wg krzywej, 2-3 dni obniża o jakąś wartość modulacji i kolejne dni podwyższa o jakąś wartość w zakresie modulacji - a w tym czasie dokonuje pomiarów na Madoce - jak wpływa to na temp. pokojową. - to tylko przypuszczenie, mogę się mylić. Mimo wszystko Tz wyświetlana na głównym menu Home - powinna być temperaturą zadaną do której osiągnięcia dąży praca pompy.Natomiast w menu > informacje > czujniki - temp. mogą się już różnić, bo tu są wyświetlane temp. bieżące z czujników. Chyba, że jeszcze trafiłeś na pracę pompy świeżo po defroście i dopiero się rozgrzewała?Dobra, doczytałem, że był to pomiar od wczoraj, więc to nie defrost. Edytowane 2 Grudnia 2023 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pezet85 02.12.2023 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2023 No nic, włączyłem jescze raz Madoke jako sterownik, zobaczymy przez kilka dni jak to się będzie zachowywać. Te temperatury o których wspominałem to nie.byly defrosty, to wyglądało jakby się coś zawiesiło. Z ciekawostek to pompa od północy do 12w południe zjadła 16Kwh, a więc sporo jeśli porównuje do swojego zużycia 20/24kwh na dobę...[ATTACH=CONFIG]467222[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]467223[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]467224[/ATTACH] Przez całą noc była żądaną 35*C + na Madoce 30*C, a realne temperatury byly takie jak na zdjęciu. Więc był dość spory pobór prądu który w ogóle nie podniósł temperatury wyżej jak 30*C przez 12h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 02.12.2023 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2023 pompa od północy do 12w południe zjadła 16Kwh, a więc sporo jeśli porównuje do swojego zużycia 20/24kwh na dobę... Jakie temperatury były na zewnątrz??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jambos 02.12.2023 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2023 Jak jest u Was z defrostami w taką pogodę jak teraz? W ciągu dnia obserwowałem to strasznie dużo płatków śniegu zaciąga na wymiennik. Z tego wykresu wynika, że defrosty są co ok. 30min. Jest to zużycie z całego domu, ale w nocy oprócz pompy pobór jest w miarę stały ok. 250W. [ATTACH=CONFIG]467228[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pezet85 03.12.2023 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2023 Jakie temperatury były na zewnątrz??? Cały czas na zewnątrz jest -1*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts