Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam generalne pytanie :czy jesteście zadowoleni z tego urządzenia czy porażka.Ja jestem generalnie zafascynowany chociaż mam problem lodem w dolnej części.Ale założe kabel grzewczy i jakoś to zwalczę.A jeszcze sam włączam mate grzewczą bo ona grzeje normalnie nawet na plusie

czy jestem zadowolony... hm.. będe jeśli uda mi się dopjść do twojego poziomu zużycia energi.

Warunki mamy porównywalne ale u mnie jakoś 22kWh przy 0 nie idzie .

Zwykle potrzebuję więcej.

Powiedz mi jeszcze jak wygląda pobór u Ciebie przy tych minus 17?

obserwując ostatnio mój układ małe poprawki dały efekt.

Za ostatni tydzień sredniodobowe to 26 kWh z CWU ( 300 l na 50 stopni) z czego wzasadzie wiekszość w taniej taryfie ( jak nie 90 % )

z tym że Fujitsu nie popisało się programatorem.. i nie idzie zmusić pompy do pracy typowo 13-15 oraz 21-7 ( tak mam tanie godziny)

poprostu mimo ustawienia pompa wylicza sobie algorytm i załacza sie sporo wcześniej tak jakby bestia myślała że niezdąży nagrzać wody:)

Poprawki które wniosłem to zmiana godzin pracy.... teraz ustawiłem tak aby pracowało teoretycznie od 13-17 i 21-8 i o dziwo pracuje w tych godzinach:) ba nawet kończy wczesniej:)

Pewnie algorytm wyliczył że wystarczy jej czasu

HYDRAULI.... jak tam moje pytanie? zamilkłeś coś..

Witam i pozdrawiam wszystkich. Jestem nowy i bardzo interesują mnie pompy ciepła. Przeczytałem całe forum o pompie Daikin Altherma. Widzę, że ogólnie jesteście zadwoleni z użytkowania. Proszę o doradzenie wielkości pompy do mojego domu: z poddaszem użytkowym, podpiwniczony, powierzchnia ogrzewanych podłóg to 180m2, parter podłogówka, piętro grzejniki+50% (łazienka i korytarz podłogówka), w piwnicy pralnio-suszarnia z małym grzejnikiem. Dom nowy, piwnica bloczek + styropian 10, ściany gazobeton 24 + styropian 15. W salonie kominek z płaszczem - używany rekreacynie raz kiedyś. Preferuję pompę + zasobnik 300L. Czy warto do tego zamontować solary do CWU ? Czy pompa latem jest tańsza niż solary ?

Witam.

Z ciekawościà czytam Wasze posty. Jestem trochę zdziwiony niektórymi wypowiedziami. Bez problemu uzyskałem tabelki z pomiarami poszczegõlnych pomp dla różnych temperatur na wyjściu i przy temperaturach do - 20 st. Trochę inaczej to wyglàda niż to napisał Piotr, wyniki sà zdecydowanie lepsze. Rownierz głośność jednostki 7kW to 48 dBA niby niewiele a jednak. Rzeczywiście nie wszyscy instalatorzy rzetelnie informujà ale zawsze można zapytać u źródła. Pytałem w wielu Firmach i wszyscy przesyłali szczegółowe odpowiedzi. Nikt nic nie ukrywa tylko nie podaje tego co niewygodne.

Wracajàc do tematu to myślę, że jeśli chcesz grzejniki to lepsza będze Altherma HT, a rekuperator z dobrym odzyskiem na wyjściu ma tak małà tem., że nie zmienia to warunków pracy pc. Mnie natomiast interesuje jak macie rozwiàzanà sprawę odszraniania i skroplin.