Grem 21.01.2011 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Dom nowy, piwnica bloczek + styropian 10, ściany gazobeton 24 + styropian 15. W salonie kominek z płaszczem - używany rekreacynie raz kiedyś. Preferuję pompę + zasobnik 300L. Czy warto do tego zamontować solary do CWU ? Czy pompa latem jest tańsza niż solary ? Napisz jeszcze ile wełny w dachu bo to bardzo ważne. Grzejniki +50% trochę małe. Problem polega na tym, że na podłogówkę potrzebujesz max. 35 stopni a na grzejniki min. 45 stopni. Współczynnik korekcyjny dla grzejników purmo ventil dla parametrów + 45/ +40/ +20 wynosi ponad 250%. Pomyśl o możliwości zamontowania podłogówki też na górze. Nawet pod panelami i parkietem też grzeje. Miabyś jednakową temperaturę w całym układzie i mniej automatyki ( wypada układ podmieszania na podłogówkę ) i tańsze koszty eksploatacji całej instalacji. Kominek z płaszczem może być tylko z dużym buforem. Też tak mam u siebie. Kolektory latem podgrzewają wodę taniej ale pompą ogrzejesz ją za 40 z miesięcznie. Jeśli masz ograniczony budżet to ważniejsza jest wentylacja mechaniczna. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldek 7 21.01.2011 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Od dłuższego czasu przymierzam się do instalacji pompy ciepła. Uważnie czytam dane techniczne różnych producentów. Czy możecie mnie uświadomić czy są różnice pomiędzy kosztami eksploatacji pomp różnych producentów bo różnice w cenach są. Interesują mnie pompy Mitsubishi Electric, Toschiba, Daikin i Fujitsu. Jeśli ktoś ma inne pompy niż Altherma to niech się pochwali danymi o kosztach, żeby można było coś porównać a nie tylko teorię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 21.01.2011 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Waldek7 teori nie podaje... a koszty .. hm jakie koszty? póki co nie płaciłem jeszcze prądu. i od czasu jak doszedłem do porozumienia z moja pompą ( fujitsu Hih\ghpower 12 kW) to ewentualnie mogę podac ile to bierze prunnndu teraz:) za grudzien jzu podawalem.. poczytaj a styczen do dziś do godziny 7.01 to 672 kWh, mam podlicznik ale kiedys wymysliłem ze nie będzie zmiany taryfy wiec jest jednotaryfowy:) jedynie mogę okreśłic iz pewnikiem w taniej taryfie jest ponad 80 % pracy aktualnie a u mnie ma co grzac ta pompeczka:) i instalacje mam mieszana ... grzejniczki przewymiarowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldek 7 21.01.2011 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Czyli dokładnie to masz model: WOYK112LAT może jestem upierdliwy ale to ważne co mam porównywać. A jakie było u Ciebie wyliczone zapotrzebowanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 21.01.2011 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 dokłanie taka 3fazowa jednostka.co do liczenia.. zbieralem oferty.... alterme też mi policzyli obkroiłem troszeczke zapotrzebowanie i nabyłem 12kW.wsumie przymierzałem się do 10 kW ale nie występują z zasilaniem trojfazowym.i mają zdecydowanie gorsze parametry.wiesz zawsze jak jest bardzo bardzo zimno mogę sobie popalić w kominku:) wsumie kominek to pierwsze urządzenie grzewcze w moim domku i wsumie juz zdązył przepalić kilka m3 drzewa przez czas jaki jest.Tynki schły przy kominku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 21.01.2011 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Ja mam pompe mitsubishi heavy industries 11,2 kW powietrze powietrze. W dzień palę w kominku w nocy chodzi pompa, dom 136 m2, średnie żużycie prądu od 1 listopada to 8 kW/h na dobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 21.01.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Do Grem:Wełna na poddaszu 20cm. Chciałbym zasilać oba obwody (podłogówkę i grzejniki) tą samą temperaturą max 35'C. O ile powinienem przewymiarować te grzejniki ? Oczywiście mogę dać także podłogówkę na piętrze, ale żona chce podłogę drewnianą a ja się obawiam jakie będzie przenikanie ciepła przez nią. Kominek chciałbym używać rekreacyjnie a nie jako mus. Jestem przekonany, że przy temp. zewnętrznej -7..-20'C będę musiał go używać jako mus posiadając pompę ciepła powietrze-woda. Dlaczego sugerujesz używać bufor ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 21.01.2011 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Ja mam pompe mitsubishi heavy industries 11,2 kW powietrze powietrze.... Ile Cie kosztowala ta pompa (jesli to nie tajemnica)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 21.01.2011 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 14,4tys netto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sledz98 21.01.2011 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Do Grem: Oczywiście mogę dać także podłogówkę na piętrze, ale żona chce podłogę drewnianą a ja się obawiam jakie będzie przenikanie ciepła przez nią. I jak możesz to daj. Ja na dole w salonie mam deskę bambusową prasowaną (12mm grubości litego bambusa). Oczywiście był dobierany pod kątem współpracy z wodnym ogrzewaniem podłogowym. U góry mam panele podłogowe AC4 (8mm), ale jak będzie tylko kasa to też pójdzie bambus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grem 21.01.2011 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Jeśli tylko możesz dodaj choć 10 cm wełny. Ze względu na powierzchnię przez dach mamy największe straty ciepła. Grzejników na 35 stopni nie ma. Gdyby były musiałyby mieć powierzchnię większą niż podłoga w pomieszczeniu, które ogrzewasz. Deska na podłogówkę jest często stosowana. Może nie każda ale np barlinecka jest OK. Szczególnie na poddaszu gdzie podłogówkę układa się na stropie a nie na gruncie tak jak na parterze. Bufor niezbędny ze względu na kominek. Jeśli w nim napalisz, to przejmie funkcję ogrzewania domu. Pompa ciepła po uzyskaniu temperatury obliczeniowej np 32 stopnie przestaje grzać a kominek niestety nie i zanim włożone drewno się wypali w układzie bez bufora z mniejszą ilością wody możesz szybko przekroczyć nawet 70 stopni. Wtedy tylko kłopoty. Czujniki pompy zanotują przkroczenie temperatur dopuszczalnych i wywalą jakiś ERROR. Pompa stanie. W domu tak gorąco, że mimo otwartych okien wszyscy chodzą w samych stringach a i rurki zalane w podłodze też moą tego nie wytrzymać. Poza tym gdy nie palisz w kominku a masz więcej wody w układzie to spada ilość załączeń sprężarki co wydłuża jej żywotność. Do Grem: Wełna na poddaszu 20cm. Chciałbym zasilać oba obwody (podłogówkę i grzejniki) tą samą temperaturą max 35'C. O ile powinienem przewymiarować te grzejniki ? Oczywiście mogę dać także podłogówkę na piętrze, ale żona chce podłogę drewnianą a ja się obawiam jakie będzie przenikanie ciepła przez nią. Kominek chciałbym używać rekreacyjnie a nie jako mus. Jestem przekonany, że przy temp. zewnętrznej -7..-20'C będę musiał go używać jako mus posiadając pompę ciepła powietrze-woda. Dlaczego sugerujesz używać bufor ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grem 21.01.2011 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Przepraszam, Napisał ferrit miało być nad odpowiedzią. Chyba pora spać. Pozdr.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 22.01.2011 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Grem Podłączenie kominka poprzez tylko wymiennik płytowy do instalacji CO nie wystarczy ? Jak proponujesz połączyć kominek+pompę ciepła+zasobnik 200..300L+CO podłogowe ? Czy użyć bufor-matka 500/200L ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 22.01.2011 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Grem nie ma grzejników i owszem ale jak podasz na zasilanie 35 stopni to grzeją i wcale nie muszą być większe od pomieszczeń które ogrzewają.U mnie PC PW i sporo grzejników. dają radę z zasilaniem 32 stopnie ; jeszcze lepiej jak dam 35 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 22.01.2011 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Grem Podłączenie kominka poprzez tylko wymiennik płytowy do instalacji CO nie wystarczy ? Jak proponujesz połączyć kominek+pompę ciepła+zasobnik 200..300L+CO podłogowe ? Czy użyć bufor-matka 500/200L ? Bufor jest oczywiście ok., ale jest duży i kłopotliwy. Tutaj masz schemat i opis jak połączyć Althermę z kominkiem w prostszy sposób. Trzeba oczywiście mądrze palić. Zasobnik 300l zazwyczaj wystarcza dla zabezpieczenia zrzutu ciepła i uniknięcia przegrzania podłogówki. Sam kominek też powinien być zabezpieczony przed zagotowaniem się wody. Układ sprawdzony i chodzi całą zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grem 22.01.2011 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Grem nie ma grzejników i owszem ale jak podasz na zasilanie 35 stopni to grzeją i wcale nie muszą być większe od pomieszczeń które ogrzewają.U mnie PC PW i sporo grzejników. dają radę z zasilaniem 32 stopnie ; jeszcze lepiej jak dam 35 stopni. Zgodzę się ,że przy temp. zewn. około 0 stopni na grzejnik podamy +35 i będzie OK ale na podłogówkę podajemy wtedy +25 stopni. Problem zaczyna się gdy temp. otoczenia spada do -15 stopni. Na podłogę idzie wtedy np . +35 stopni a na grzejniki nawet przewymiarowane trzeba wrzucić co najmniej +46 lub + 50. Po co wtedy podgrzewać pompą do + 50 i schładzać do +35 na podłogę. Gdy nie mamy instalacji mieszanej pompa podbija tylko do + 35 i COP sporo wyższe. Szczególnie na powietrznej przy mrozach i wysokiej temp. górnego źródła efektywność mocno spada. Sam mam niestety mieszaną ( na górze cztery pomieszczenia i po jednym grzejniku w każdym)i PC PW. Dzisiaj na zewnątrz -1 i grzejniki prawie zimne a pokojach jest ciepło. Zaczyna to się rozjeżdżać przy mrozach i wietrze. Chyba że masz OZC budynku na poziomie 20 W/m2/rok ale dwulitrowy dom rzadko się udaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grem 22.01.2011 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Bufor jest oczywiście ok., ale jest duży i kłopotliwy. Tutaj masz schemat i opis jak połączyć Althermę z kominkiem w prostszy sposób. Trzeba oczywiście mądrze palić. Zasobnik 300l zazwyczaj wystarcza dla zabezpieczenia zrzutu ciepła i uniknięcia przegrzania podłogówki. Sam kominek też powinien być zabezpieczony przed zagotowaniem się wody. Układ sprawdzony i chodzi całą zimę. Fajny pomysł ale trochę za późno. U mnie potężna kotłownia już skończona( chyba ze cztery mkw. ) i bufor - sprzęgło w układzie otwartym chyba 200l. W płaszczu kominka makroterm ok 80 l wody. Razem daje 280 l i jest ok. Bufor jakiś dziwny czeski z wężownicą o długości ponad 30 m więc zasiliłem przez nią zbiornik CWU. Komputer kominka załącza pompę w układzie otwartym przy +45 stopniach w płaszczu a wyłącza turbinę na palenisku przy +55. Natomiast pompę wymiennika płytowego na CO załącza termostat gdy temp. w buforze kominka osiągnie + 35 stopni a wyłącza gdy spada poniżej tej temperatury. Oczywiście gdy palę w kominku to zbiornik CWU jest zasilany wodą ok + 50 stopni. Może mało profesjonalne ale działa i nigdy woda w kominku sie nie zagotowała. Zresztą gdy nie miałem PC PW to żyłem w przekonaniu, że uwielbiam codziennie palić w kominku. Teraz też uwielbiam ale raz na tydzień lub rzadziej. Zresztą jeśli śnieg i mróz za oknem to się pali częściej. Ale jeśli za oknem zielona trawa i około zera to nawet o tym nie pomyślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldek 7 22.01.2011 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Ciekawa historia z tà Mitsubishi, gdzie to kupiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 22.01.2011 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 (edytowane) Clarnet Oglądałem ten schemat bez basenu. Ciekawe. Jak mocne są te pompki: pierwotna i wtórne ? Jakie duże są te wymienniki ? Jeżeli ja mam zapotrzebowanie na ciepło 7,5KW to jaką wersję mocy powinienem mieć Daikin ? Jak można ten układ doposażyć o solary ? Czy warto ? Edytowane 22 Stycznia 2011 przez ferrit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 22.01.2011 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 @ferrit Pierwotna jest "fabryczna" w kominku łącznie z wymiennikiem. Szczerze mówiąc nie wiem jaka. Kominek ma 20 kW. (zakładała ekipa od kominków) Pompki wtórne to zwykłe pompy obiegowe do c.o. 25-40 Wymiennik po stronie Althermy to płytówka 16 kW. Co do wielkości pompy, sugerowałbym 8 kW. Solary w tym schemacie nie bardzo. Chyba, że ręcznie przełączać zawory z kominka na solar (co odradzam) W kwestii finansowej solarów - jaki Ci je dofinansuja to warto z punktu widzenia finansowego. A jak nie dofinansują to jest to kwestia chęci ich posiadania (no chyba, że chcesz grzać nimi basen czy jakieś jacuzi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts