malux20 24.01.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Panowie czy za pompę 8kw z zasobnikiem i montażem cena do zapłaty 22 tyś brutto jest ok. / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 24.01.2011 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 jak to jedyna oferta jaką masz to .. pewnie OK.ale popytaj jeszcze .moze znajdziesz coś taniej.choć na allegro ekoszok chce za to chyba 21 tysi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 24.01.2011 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Panowie czy za pompę 8kw z zasobnikiem i montażem cena do zapłaty 22 tyś brutto jest ok. / jak za daikina to chyba jest ok - ale podpisz umowe - i szukaj kto zamontuje ci z 8%vat - moze bedzie taniej ja zamawialem przez znajoma firme i mialo byc 25tzł ,a na koncu zrobilo sie 27,5tzł ( za 11,2kW) montaz w tamym roku - okolice pazdziernika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot72 24.01.2011 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Witam! Czy ktoś z Was użytkuje bądź ma doświadczenie z pompą powietrze-woda Toshiba Estia? Mam zamiar ją zamontować a nigdzie nie mogę znaleźć kogoś kto użytkuje i mógłby się podzielić spostrzeżeniami. Chodzi mi głównie o ewentualne problemy lub informacje których nie znajdę w folderach i na stronie Toshiby. pozdrawiam, kemot72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 25.01.2011 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 zobacz na http://www.klimbest.pl wiem ze estie montuje mi proponowali... ale mialem dobry warunek na fujitsu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot72 26.01.2011 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 zobacz na http://www.klimbest.pl wiem ze estie montuje mi proponowali... ale mialem dobry warunek na fujitsu. rozmawiałem już z kilkoma ludźmi z firm, które montują te pompy, ale wiadomo... wg nich wszystko super nowa technologia, niższy koszt inwestycji niż głębinowej, nie potrzebne odpowiednio większe wymiary działki itp. myślałem, że znajdzie się ktoś kto taką użytkuje mam dylemat odnośnie umiejscowienia jednostki zewnętrznej, a mianowicie z tyłu domu gdzie stanie pompa p-w jest rzeka (w granicy działki), zastanawiam się czy przesunięcie jednostki zewnętrznej w jej kierunku może polepszyć sprawność ze względu na większą wilgotność powietrza hmm... dobrze kombinuję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 27.01.2011 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 prawie by byla u mnie ale użytkuje fujitsu. i jestem zadowolony.troche sterownik ubogi( albo bardzo) ale jak juz wiesz co ustawić i gdzie to jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.01.2011 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 mianowicie z tyłu domu gdzie stanie pompa p-w jest rzeka (w granicy działki), A rzeka zimą zamarza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hede 27.01.2011 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Witam wszystkich Sam posiadam Althermę 11kW domek ok 160m2. PC uruchomiona od 10.2010Pierwszy rachunek za prąd od16.10.2010 do 17.12.2010 wyniósł 956 zł (tylko c.o. chałupa wygrzewana)Ustawiony regulator na Hydroboxie na ręcznym sterowaniu na poziomie 38oC na zasilaniu, temp w chałupie 21,5oCTeraz zamontowałem regulator pokojowy i zobaczymy jak będzie. Przy okazji mam pytanie czy zamontowaliście u siebie regulator pokojowy czy Wasze PC sterowane są tylko z regulatora Hydroboxa. Super że jest to forum i można powymieniać się doświadczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 27.01.2011 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Przejrzyj ten wątek od początku oraz http://forum.muratordom.pl/showthread.php?130835-pompa-ciep%C5%82a-altherma-krok-po-kroku/page9, tam znajdziesz doświadczenia m.in. moje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 27.01.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 rozmawiałem już z kilkoma ludźmi z firm, które montują te pompy, ale wiadomo... wg nich wszystko super nowa technologia, niższy koszt inwestycji niż głębinowej, nie potrzebne odpowiednio większe wymiary działki itp. myślałem, że znajdzie się ktoś kto taką użytkuje mam dylemat odnośnie umiejscowienia jednostki zewnętrznej, a mianowicie z tyłu domu gdzie stanie pompa p-w jest rzeka (w granicy działki), zastanawiam się czy przesunięcie jednostki zewnętrznej w jej kierunku może polepszyć sprawność ze względu na większą wilgotność powietrza hmm... dobrze kombinuję? jednostkę zewnętrzną należy ustawić tak aby nie walczyła z wiatrem.ta wilgotność nie jest tak ważna .Są dwa aspekty(czysto akedemicka dyskusja) na plus dostarcza energię al, na minus pokrywa wymiennik szronem co pogarsza wymianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot72 27.01.2011 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 jednostkę zewnętrzną należy ustawić tak aby nie walczyła z wiatrem znaczy jak? wentylator pod wiatr? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 28.01.2011 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 dzis rozmawiałem z facetem z nibe-powiedział że przy takiej zimie jak w tym roku to koszt ogrzewania powietrzną nie wyjdzie drożej niż gruntową.mówił że przy powietrznej jedna zima jest nie reprezentatywna.facet z nibe wie co mówi ponieważ używa gruntowej w swoim domu pod Białymstokiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castaway 28.01.2011 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 ale że co, zima za zimna, czy że za łagodna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 29.01.2011 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 Łagodna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 29.01.2011 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 znaczy jak? wentylator pod wiatr? Tyłem do ściany.Wiatr z boku jest nieistotny . Wyobraź sobie ,że wentylator dmucha pod wiatr ,albo nawet silny wiatr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot72 29.01.2011 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 Tyłem do ściany.Wiatr z boku jest nieistotny . Wyobraź sobie ,że wentylator dmucha pod wiatr ,albo nawet silny wiatr. no tak, jasne to jeszcze pytanie jak najlepiej wykonać podstawę pod jednostkę zewnętrzną (nie chcę wieszać na ścianie budynku)? jak wysoko od ziemi? czy to ma znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 30.01.2011 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 no tak, jasne to jeszcze pytanie jak najlepiej wykonać podstawę pod jednostkę zewnętrzną (nie chcę wieszać na ścianie budynku)? jak wysoko od ziemi? czy to ma znaczenie? Ja wykonuję ze stali nierdzewnej .Zakopuję około 0,5m od budynku .A maszyna od ziemi na wys 70 cm.I jeszcze wibroizolatory . Zamontowanie na budynku przenosi wibracje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 30.01.2011 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 @kemot72Odnośnie rzeki. W trybie grzania, agregat na zewnątrz realizuje chłodzenie.Im większa wilgotność powietrza, tym więcej mocy chłodnicy idzie na wykroplenie wilgoci z powietrza, a mniej na obniżenie temperatury. Tym szybciej wymiennik się zaszroni i tym częściej urządzenie wejdzie w tryb odszraniania. Częste odszranianie to spadek mocy i COP.Co do montażu agregatu, to nie musisz wyważać otwartych drzwi. Z każdym urządzeniem dostajesz instrukcję montażu, z rysunkami, wymiarami, odległościami itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 30.01.2011 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Tyłem do ściany.Wiatr z boku jest nieistotny . Wyobraź sobie ,że wentylator dmucha pod wiatr ,albo nawet silny wiatr. a co da się przodem do sciany? no to chyba kolega instrukcji nie czytał.... faktycznie w którymś poście Liwko wypowiedział słowa prawdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts