Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panowie czy za pompę 8kw z zasobnikiem i montażem cena do zapłaty 22 tyś brutto jest ok.

/

jak za daikina to chyba jest ok - ale podpisz umowe - i szukaj kto zamontuje ci z 8%vat - moze bedzie taniej ;)

ja zamawialem przez znajoma firme i mialo byc 25tzł ,a na koncu zrobilo sie 27,5tzł ( za 11,2kW)

montaz w tamym roku - okolice pazdziernika

Witam!

Czy ktoś z Was użytkuje bądź ma doświadczenie z pompą powietrze-woda Toshiba Estia? Mam zamiar ją zamontować a nigdzie nie mogę znaleźć kogoś kto użytkuje i mógłby się podzielić spostrzeżeniami. Chodzi mi głównie o ewentualne problemy lub informacje których nie znajdę w folderach i na stronie Toshiby.

pozdrawiam, kemot72

zobacz na http://www.klimbest.pl wiem ze estie montuje mi proponowali... ale mialem dobry warunek na fujitsu.

rozmawiałem już z kilkoma ludźmi z firm, które montują te pompy, ale wiadomo... wg nich wszystko super

nowa technologia, niższy koszt inwestycji niż głębinowej, nie potrzebne odpowiednio większe wymiary działki itp.

myślałem, że znajdzie się ktoś kto taką użytkuje

mam dylemat odnośnie umiejscowienia jednostki zewnętrznej, a mianowicie z tyłu domu gdzie stanie pompa p-w jest rzeka (w granicy działki), zastanawiam się czy przesunięcie jednostki zewnętrznej w jej kierunku może polepszyć sprawność ze względu na większą wilgotność powietrza

hmm... dobrze kombinuję?

Witam wszystkich

Sam posiadam Althermę 11kW domek ok 160m2. PC uruchomiona od 10.2010

Pierwszy rachunek za prąd od16.10.2010 do 17.12.2010 wyniósł 956 zł (tylko c.o. chałupa wygrzewana)

Ustawiony regulator na Hydroboxie na ręcznym sterowaniu na poziomie 38oC na zasilaniu, temp w chałupie 21,5oC

Teraz zamontowałem regulator pokojowy i zobaczymy jak będzie. Przy okazji mam pytanie czy zamontowaliście u siebie regulator pokojowy czy Wasze PC sterowane są tylko z regulatora Hydroboxa.

Super że jest to forum i można powymieniać się doświadczeniami.

rozmawiałem już z kilkoma ludźmi z firm, które montują te pompy, ale wiadomo... wg nich wszystko super

nowa technologia, niższy koszt inwestycji niż głębinowej, nie potrzebne odpowiednio większe wymiary działki itp.

myślałem, że znajdzie się ktoś kto taką użytkuje

mam dylemat odnośnie umiejscowienia jednostki zewnętrznej, a mianowicie z tyłu domu gdzie stanie pompa p-w jest rzeka (w granicy działki), zastanawiam się czy przesunięcie jednostki zewnętrznej w jej kierunku może polepszyć sprawność ze względu na większą wilgotność powietrza

hmm... dobrze kombinuję?

jednostkę zewnętrzną należy ustawić tak aby nie walczyła z wiatrem.ta wilgotność nie jest tak ważna .Są dwa aspekty(czysto akedemicka dyskusja)

na plus dostarcza energię al, na minus pokrywa wymiennik szronem co pogarsza wymianę.

no tak, jasne

to jeszcze pytanie jak najlepiej wykonać podstawę pod jednostkę zewnętrzną (nie chcę wieszać na ścianie budynku)?

jak wysoko od ziemi? czy to ma znaczenie?

Ja wykonuję ze stali nierdzewnej .Zakopuję około 0,5m od budynku .A maszyna od ziemi na wys 70 cm.I jeszcze wibroizolatory .

Zamontowanie na budynku przenosi wibracje.

@kemot72

Odnośnie rzeki. W trybie grzania, agregat na zewnątrz realizuje chłodzenie.

Im większa wilgotność powietrza, tym więcej mocy chłodnicy idzie na wykroplenie wilgoci z powietrza, a mniej na obniżenie temperatury. Tym szybciej wymiennik się zaszroni i tym częściej urządzenie wejdzie w tryb odszraniania. Częste odszranianie to spadek mocy i COP.

Co do montażu agregatu, to nie musisz wyważać otwartych drzwi. Z każdym urządzeniem dostajesz instrukcję montażu, z rysunkami, wymiarami, odległościami itd.