rzufik1 30.01.2011 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 no tak, jasne to jeszcze pytanie jak najlepiej wykonać podstawę pod jednostkę zewnętrzną (nie chcę wieszać na ścianie budynku)? jak wysoko od ziemi? czy to ma znaczenie? i masz racje . ja powiesiłem na ścianie i tu był błąd. Szkoda że wcześniej jakiejś podstawy nie wylałem z betonu nie dużej. tak aby jednostka zewnętrzna była na wysokościi około 1 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stiv32 30.01.2011 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Małe pytanko - chcę zaplanować podłączenie do PC Altherma na etapie stanu zerowego - fundament pod jednostkę zewnętrzną OK - ale jak z podłączeniem do jednostki wewnętrznej - dać rurę PCV pod chudziakiem? - jak średnica ? czy wyjście do pomieszczenia pod kątem 45 czy może być 90? Doczytałem ze odległość ok 7 m - z tym się spokojnie mieszczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 31.01.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Małe pytanko - chcę zaplanować podłączenie do PC Altherma na etapie stanu zerowego - fundament pod jednostkę zewnętrzną OK - ale jak z podłączeniem do jednostki wewnętrznej - dać rurę PCV pod chudziakiem? - jak średnica ? czy wyjście do pomieszczenia pod kątem 45 czy może być 90? Doczytałem ze odległość ok 7 m - z tym się spokojnie mieszczę. Ja stosuję ramę do montażu jednostki zew.Przykręcam na dole 2 bloczki betonowe.Maszyna stoi na wysokości 60-70 cm od gruntu.Stosuje też wibroizolatory. Na rury i kable wystarczy 75 mm .RURY DO tych urządzeń to nie zwykłe hydrauliczne trzeba je giąć giętarką .Najlepiej prowadzić wierzchem, Jeżeli pan położy rury to zalutować lutem twardym bez topnika. Ja montuję Daikiny i inne PC powietrzne .proszę pytać opowiem co wiem. nie rozumiem tych kątów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agraf 01.02.2011 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Hydrauli a co sądzisz o odprowadzeniu skroplin z jednostki zewnętrznej do wewnętrznej kanalizacji budynku? Np.jakiś odpływ z tej tacki ociekowej, przejście rureczką przez ścianę i dalej wpuszczenie do kanalizacji. Chciałbym uniknąć tworzenia się grubej warstwy lodu pod jednostką zewnętrzną.Może masz jakieś praktyczne rozwiązanie tego problemu? Jeśli możesz to proszę wrzuć jakieś zdjęcie z widokiem zamocowanej jednostki zewnętrznej(chodzi mi głównie o mocowanie ramy z tymi bloczkami betonowymi).Dzięki i pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anabelka 01.02.2011 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Natomiast moja wspaniała PC od września 2010 zużyła ok 10000 kWh, do tego jednostka zewnętrzna hałasuje tak jakby za scianą pracowała koparka natomiast jednostka wewnętrzna może nie jest tak głośna ale jej buczenie słychać w całym domu. Często włączają się grzałki. Jestem chyba jedyną osobą na forum, która nie jest zadowolona z działania PC. Chcę dodać, że rachunek za prąd (15 wrzesień do 20 listopada) wyniósł ponad 2 tysiące. Moja PC zużywa rocznie 5000kWh z czego latem 200!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 01.02.2011 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Anabelka... kolerka co ty masz za ....a) PCb) domc) ocieplenie ( albo jego brak)ja jak walczylem bo były byki to i tak poszło jakies 1500kWh w miesiącu..ale to masakra jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
isz 01.02.2011 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Jestem chyba jedyną osobą na forum, która nie jest zadowolona z działania PC. Chcę dodać, że rachunek za prąd (15 wrzesień do 20 listopada) wyniósł ponad 2 tysiące. Nie wszyscy są zadowoleni, aczkolwiek niekoniecznie samo urządzenie jest złe. Ja ciągle walczę z problemami po instalacji, ale za listopad/grudzień rachunek w taryfie G12w (Energa) wyniósł 1990 zł, zużycie ok. 4500 kWh. Jest to sporo jak na PC (model 8kW), może więc również masz problemy z instalacją odbiorczą (podłogówka, grzejniki)? W sterowniku masz włączone sterowanie pogodowe czy stałą temperaturę wody na wyjściu z hydrobox (ile stopni)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 01.02.2011 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 albo ja czegoś nie rozumiem albo naprawdę coś macie z tymi pompami nie tak. 4500 kw/h podzielone przez 60 dni to 75 kwh na dobę. pompa 8kw niech bierze prądu 2,5 kw/h. 2,5*24 godziny daje 60kw/h na dobe. to jakim prawem wam wychodzi 75 kw/h na dobę. To nie dość że pompa w listopadzie i grudniu chodziła cały czas to jeszcze grzałki grzały. coś mi tu nie pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anabelka 01.02.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Anabelka... kolerka co ty masz za .... a) PC b) dom c) ocieplenie ( albo jego brak) ja jak walczylem bo były byki to i tak poszło jakies 1500kWh w miesiącu.. ale to masakra jest a) PC -altherma Daikin EKHBH 008BA, 12kwh b) dom 315 m kw- 34 garaż ( nie jest ogrzewany co za tym idzie w pomieszczeniu nad nim jest jak w lodówce) c) dom zbudowany jest z prothermu 25 P+W gr 25 cm+ styropian 12 cm. Według pana polecającego i później robiącego całą instalację PC zużycie prądu zimą przy temp- 10 do -15 miałoby nas kosztować ok 850- 900 zł. Tak jak wspomniałam wcześniej pierwszy rachunek za prąd dostałam w wysokości ponad 2 000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anabelka 01.02.2011 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 ISZ, w całym domu mam ogrzewanie podłogowe. Zrezygnowałam też z sterowania pogodowego ponieważ pompa bardzo zaszrania się i wtedy (pomimo, że na zewnątrz jest np +1 czy +2 st zaszroniony czujnik wskazuje np -15) załączają się grzałki + do tego 3 grzałka dogrzewająca wodę ciepłą. Zatem ręcznie ustawiam temperaturę w zależności od pogody- 25-26 st gdy na zewnątrz jest 0 i powyżej - mam wtedy na dole 20- 21 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 01.02.2011 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 (edytowane) @AnabelkaNa dom 300m2 potrzebujesz kilkanaście kW. Twoja Altherma przy lekkim mrozie ma 7 kW, a przy -15 ok. 5 kW (o ile masz podłogówkę) + 9kW grzałki backup.Ponad połowa ciepła pochodzi więc z nagrzewnicy. Szacunek jest więc z sufitu. A rachunek jak najbardziej normalny.Głośna praca hydroboksu może być spowodowana oporami instalacji a agregatu terkotaniem wentylatora o odkształconą osłonę lub lód w podstawie.Krótko mówiąc za mała pompa została dobrana. Edytowane 2 Lutego 2011 przez clarnet uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.02.2011 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 (edytowane) c) dom zbudowany jest z prothermu 25 P+W gr 25 cm+ styropian 12 cm. . Przy takim ociepleniu+mostki to się nie dziwię,że takie jest zużycie.Przecież PCi nie jest urządzeniem zatrzymującym nam ciepło a jedynie ok.2-3 razy taniej od zwykłego prądu dającym nam ciepło.Aż takie cudowne urządzenie to nie jest Jeśli wyliczysz sobie zapotrzebowanie domu na ciepło to wyjdzie Ci,że zużycie prądu masz jak najbardziej normalne. Z tego co widzę to zapotrzebowanie na ciepło masz prawie "normowe" czyli ok.130kWh/m2 co przy 300m2 daje nam zużycie 39000kWh. Według pana polecającego i później robiącego całą instalację PC zużycie prądu zimą przy temp- 10 do -15 miałoby nas kosztować ok 850- 900 zł. . Wychodzi tutaj marketing pompiarzy,"kup Pan/Pani PCi będzie tanio" Niestety jeśli dom nie jest odpowiednio ocieplony i zaizolowany,rachunki z PCi nie będą niskie. Kupa kasy idzie się... Edytowane 2 Lutego 2011 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
isz 02.02.2011 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 albo ja czegoś nie rozumiem albo naprawdę coś macie z tymi pompami nie tak. 4500 kw/h podzielone przez 60 dni to 75 kwh na dobę. pompa 8kw niech bierze prądu 2,5 kw/h. 2,5*24 godziny daje 60kw/h na dobe. to jakim prawem wam wychodzi 75 kw/h na dobę. To nie dość że pompa w listopadzie i grudniu chodziła cały czas to jeszcze grzałki grzały. coś mi tu nie pasuje. Ano takim, że przy -4 st. C i zadanej temperaturze 40 st. w hydrobox (której i tak nie może osiągnąć), włącza mi się grzałka 6kW (czasowo) a grzałka 3kW działa non-stop. U mnie podstawowym problemem była hydraulika, układ nie pracował z dT=5 z uwagi na ograniczone przepływy. Dzięki sugestiom clarnet przynajmniej udało się wyeliminować ten problem (zapchany filtr wody!). Inny problem to, że moc Althermy może być źle dobrana. Powierzchnia do ogrzewania ok. 210m2 + garaż, ale obecnie jedno pomieszczenie mam nieużytkowe (nad garażem), więc realnie jest 180m2. Ocieplenie - gazobeton 24+15 styropian, 25 wełny na poddaszu. Obliczenia w OZC pokażą ile realnie jest zapotrzebowania, choć w certyfikacie energetycznym wyszło ok (77 kWh/m2/rok). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 02.02.2011 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 a) PC -altherma Daikin EKHBH 008BA, 12kwh b) dom 315 m kw- 34 garaż ( nie jest ogrzewany co za tym idzie w pomieszczeniu nad nim jest jak w lodówce) c) dom zbudowany jest z prothermu 25 P+W gr 25 cm+ styropian 12 cm. Według pana polecającego i później robiącego całą instalację PC zużycie prądu zimą przy temp- 10 do -15 miałoby nas kosztować ok 850- 900 zł. Tak jak wspomniałam wcześniej pierwszy rachunek za prąd dostałam w wysokości ponad 2 000. jak masz ocieplony dach? ile izolacji w posadzce? 315m2 - to pow uzytkowa wg projektu, czy powierzchnia posadzek? ilosc zuzytego pradu jest powalajaca - bo moj dom podobny ( 250m2 pow uzytkowej i 400m2 po posadzkach), ale pompe mam 11kw - do dzisiaj mam zuzyte 4620kW pradu jak rozumiem to tez Twoj 1 sezon grzewczy - wiec przeciagow mamy jeszcze sporo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anabelka 02.02.2011 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 @clarnetMamy pompę 12 KW. Myślisz, że to za mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 02.02.2011 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 a) PC -altherma Daikin EKHBH 008BA, 12kwh mysle ze 12kw a raczej 11,2kw powinno wystarczyc przy bardzo dobrze ocieplonym domu natomiast z oznaczenia powyzej wynika ze masz 8,2 kw- a to na pewno za malo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 02.02.2011 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 QQQQ masz ogrzewanie od września , ? jeżeli grzejesz ponad 200m to wynik twój jest dla mnie zachęcający [licznik na pompę masz oddzielną?] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 02.02.2011 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 @anabelkaZ symbolu EKHBH008BA wynika, że to Altherma 8,4 kW. Więc zdecydowanie za mało jak na dom 300m2 (mam na myśli standard)Nie ma Althermy 12 kW. Kolejne w typoszeregu to 11-14-16 kW. Nie wiem jakie masz zapotrzebowanie na moc (audyt, projekt,OZC). Ale jak nic powinna być pompa 14-16 kW.Za literami BA jest jeszcze symbol 3-6-9 mówiący o mocy grzałek w kW.Nie ma więc mowy o 12 kW. A moc przy temp. ujemnych jak podałem wyżej.Tak więc masz do dyspozycji grzałkę (pewnie 9kW) + moc pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 02.02.2011 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 QQQQ masz ogrzewanie od września , ? jeżeli grzejesz ponad 200m to wynik twój jest dla mnie zachęcający [licznik na pompę masz oddzielną?] to jest zuzycie wlasnie z podlicznika dla co i cwu dzisiejszy stan pompa zainstalowana od 8- 9 10.2010 - i dziala od tego czasu non stop - przypomne ze dopiero na koniec listopada zamontowalem drzwi wejsciowe , tarasowe i na ogrod oraz ze niewlasciwie byl podlaczony zawor 3drogowy - co powodowalo b. duze zuzycie pradu zuzycie od 13.01- do dzis(co i cwu) - do dzis 612kWh obecnie ogrzewam parter ok 160m2 - ale na poddaszu utrzymuje sie temp ok 12st C - wiec musi duzo uciekac na nie - niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
isz 02.02.2011 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 ISZ, w całym domu mam ogrzewanie podłogowe. Zrezygnowałam też z sterowania pogodowego ponieważ pompa bardzo zaszrania się i wtedy (pomimo, że na zewnątrz jest np +1 czy +2 st zaszroniony czujnik wskazuje np -15) załączają się grzałki + do tego 3 grzałka dogrzewająca wodę ciepłą. Zatem ręcznie ustawiam temperaturę w zależności od pogody- 25-26 st gdy na zewnątrz jest 0 i powyżej - mam wtedy na dole 20- 21 st. Masz wszędzie podłogówkę, to i tak masz lepiej niż ja, w sensie utrzymania niższej temperatury zasilania a mimo to takie zużycie prądu. Dziwi mnie to co napisałaś, czujnik wskazuje Ci temperaturę zewnętrzną -15, gdy realnie na zewnątrz jest +1?! Najlepiej jak clarnet się wypowie, ale zdaje się, że temperatura z tego czujnika jest brana pod uwagę przy algorytmach sterujących rozmrażaniem i zezwoleniem na użycie grzałek poniżej punktu równowagi. Jeśli ma fałszywe wskazania, to grzałki nie będą optymalnie załączane nawet przy "ręcznym" zadawaniu temperatury wody na wyjściu hydrobox. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts