Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witaj clarnet,

Mam zamiar zainstalować PC P-W w domu parterowym o powierzchni użytkowej 143m2. Projekt M36a z kolekcji Muratora z powiększonym salonem. Z lektury tego forum wynika, że powinno wystarczyć 8,4 kW. Czy możesz to potwierdzić?

Dom budowany będzie z Solbetu Ideal 36cm i ocieplony 15cm styropianu. Wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła. Podłoga na gruncie izolowana 15cm styropianu. W całym domu ogrzewanie podłogowe.

Garaż będzie dwustanowiskowy w obrysie budynku o pow. 40m2. Nie chcę go ogrzewać, tylko ściany pomieszczeń sąsiadujące z domem porządnie docieplić od środka. A może wstawić jakiś grzejnik niskotemperaturowy?

Co myślisz o ogrzewaniu łazienki? Czy wrzucać do niej grzejnik niskotemperaturowy (jakieś suszenie ręczników) czy dać sobie z tym spokój i wrzucić mały ścienny grzejnik elektryczny?

Pozdrawiam,

Olek z Bydgoszczy

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

[...]

oraz ze niewlasciwie byl podlaczony zawor 3drogowy - co powodowalo b. duze zuzycie pradu

U mnie także był źle założony, jeden z wielu błędów. Co gorsza na możliwość popełnienia tego błędu zwraca uwagę instrukcja! Cóż może na pomorzu jest problem z firmami doświadczonymi w tym temacie. Gdybym zbudował sobie listę błędów i niedopowiedzeń ze strony instalatora, to sporo by się tego zebrało ...

@aluk

To jest tylko forum. I chyba na jego podstawie nikt nie prowadzi inwestycji i nie kupuje konkretnych urządzeń.

Zapewne 8,4 kW wystarczy.

Nie chcesz grzać garażu? - to nie grzej.

Co myślę o ogrzewaniu łazienki? No ja myślę, że nawet trzeba grzać. Co wynika zresztą z przepisów.

A czemu mając Althermę chcesz ją grzać elektrycznie ? - tego nie rozumiem.

Na swoim blogu napisałem trochę na ten temat ;)

@aluk

To jest tylko forum. I chyba na jego podstawie nikt nie prowadzi inwestycji i nie kupuje konkretnych urządzeń.

Zapewne 8,4 kW wystarczy.

A czemu mając Althermę chcesz grzać łazienkę elektrycznie ? - tego nie rozumiem.

Na swoim blogu napisałem trochę na ten temat ;)

@clanet,

Jasne, że to tylko forum. Ale właśnie dlatego, że czytam Twojego bloga to wiem, że siedzisz w PC i je montujesz, stąd moje zapytanie :)

Z tą łazienką chyba zaszło jakieś małe nieporozumienie. Nie mam zamiaru ogrzewać jej grzejnikiem elektrycznym. Pisałem, że WSZĘDZIE w domu będzie podłogówka.

Moje pytanie dotyczyło tego czy ewentualnie zawiesić dodatkowo grzejniczek do rozwieszania na nim np. ręczników po kąpieli, żeby nie kisiły się tylko schły. I tyle :)

Nie w temacie ale...

...nie lepiej,taniej,cieplej Solbet 24+18-20cm styro,ewentualnie jak grubość ściany Ci nie przeszkadza to 24+25cm.

Z drugiej strony PCi w tak ciepłym domu...

Materiał na ściany kupiłem już dosyć dawno, więc dywagacje odnośnie tego co lepiej, taniej, grubiej, cieniej już nie mają sensu :)

Wiesz, dostępu do gazu ziemnego nie mam (butli nie zamierzam instalować), oleju nie chcę, za ekogroszek i związane z tym babranie się z czyszczeniem pieca, komina itd. z góry dziękuję. Uważam, że PC stanowi w moim przypadku realną (także jeżeli chodzi i koszty instalacji) alternatywę.

Uważasz, że dom za ciepły do PC? Nie sądzę. Myślę, że inwestycja w bardzo ciepły dom nigdy nie jest pozbawiona sensu, oczywiście w ramach posiadanych możliwości. Nie mam zamiaru liczyć za ile ewentualnie lat koszty instalacji PC mi się zwrócą w porównaniu do innych technologii grzewczych, także z w/w powodów itp. itd.

To, że mogę mieć święty spokój z ogrzewaniem już jest moim zyskiem, czego na pieniądze przeliczyć nie sposób.

Pozdrawiam :)

...proszę podawać zapotrzebowanie domu na ciepło,bo wyniki mogą być mylące.Przykładem jest Anabelka.

Anabelka to raczej dość specyficzny przykład. W jej przypadku wiadomo, że winę ponosi nieprofesjonalna firma dobierająca PC do jej domu. Moc PC jest grubo niedoszacowana. Ona ogrzewa ponad 300m2 przy mocy 8,4kW. Nie dziwota, że koszty energii są takie a nie inne...

I tu jest główny problem. To, że nie znamy zapotrzebowania domu Anabelki na ciepło jest w tym przypadku sprawą drugorzędną.

aluk: nie mogę się z tobą zgodzić...właśnie zapotrzebowanie domu na ciepło jest w tym przypadku sprawą pierwszorzędną...

12cm styropianu to jest ledwo powyżej granicy normy...to właśnie na podstawie zapotrzebowania domu na ciepło, jest dobierana moc PC, a nie na podstawie wielkosci domu...przecież to oczywiste, że dla takiego samego domu który byłby ocieplony np. 20cm styropianu zapotrzebowanie na ciepło byłoby dużo mniejsze i być może w/w PC dawałaby radę...(pomijam już kwestię izolacji dachu, która też jest bardzo ważna,Anabelka nic o tym nie wspominała)

Nie zmienia to faktu, że dla takiego domu, moc PC jest za mała...

Masz rację. Być może zbyt uprościłem moją wcześniejszą wypowiedź. Sam przecież chcę budować bardzo ciepły dom :)

Mówiąc szczerze, to bardzo dziwię się inwestorom, którzy budują swoje nowe domy z porothermu 25cm ocieplonego tylko 12cm styropianu. Toż to ledwo chyba spełnia górną granicę normy dla ścian zewnętrznych.

Wiem coś o tym, bo mieszkam (jeszcze) w bloku z roku 2001 zbudowanym właśnie w identycznej technologii i nie powiem żeby moje mieszkanie było bardzo ciepłe.

Chyba ciągle pokutuje takie przekonanie, że najlepsza (najcieplejsza) jest cegła... Ale nie z takim ociepleniem.

Kiedy widzę budowę nowego bloku zawsze przyglądam się z czego jest stawiany. No i co? Prawie zawsze jest to porotherm 25cm + te nieszczęsne 12 cm styropianu. Aby tylko trzymało normę. No cóż, deweloperzy idą na łatwiznę.

Ludzie, nawet nie wiecie jaka to mordęga mieszkać w bloku z porothermu!!! Słychać wszystko. To dziadostwo nie izoluje akustycznie! (oczywiście ta uwaga tylko do blokersów takich jak ja) :)

Pozdrówka dla wszystkich użytkowników PC

Edytowane przez aluk

Ja stosuję ramę do montażu jednostki zew.Przykręcam na dole 2 bloczki betonowe.Maszyna stoi na wysokości 60-70 cm od gruntu.Stosuje też wibroizolatory.

Na rury i kable wystarczy 75 mm .RURY DO tych urządzeń to nie zwykłe hydrauliczne trzeba je giąć giętarką .Najlepiej prowadzić wierzchem,

Jeżeli pan położy rury to zalutować lutem twardym bez topnika.

Ja montuję Daikiny i inne PC powietrzne .proszę pytać opowiem co wiem. nie rozumiem tych kątów

Dzięki za odp. - ale chodziło mi o to że chcę wykonać przepust na przyszłe rurki do jednostki zewnętrznej - chce pod chudziakiem włożyć rurę PCV w którą potem wciągnięte byłyby rury od jednostki wewnętrznej do jednostki zewnętrznej oraz zasilanie - jaką średnicę powinna mieć taka rura?

... ja też zamierzam mieć zapotrzebowanie na poziomie 50-60kWh/m2 i koszt ogrzewania wyniesie mnie ok.2200-2500zł na sezon grzewczy przy całkowicie bezobsługowym prądzie przy inwestycji 8tys.zł.

Przy PCi miałbym rachunek 800zł przy inwestycji 40tys.zł

Proporcje kosztowe są dla mnie ważne.

Aczkolwiek,gdybym nie wiedział co z kasą robić to zapewne kupiłbym PCi ;)

W takim razie chętnie zapoznam się z Twoimi założeniami budowlanymi. Jaka powierzchnia użytkowa domu? Materiał i ocieplenie?

Zamierzasz grzać dynamicznymi piecami akumulacyjnymi (czy jak to tam się zwie)?

Trochę przesadzasz z kosztami inwestycji w PC. Pamiętaj, że ja nie wchodzę w gruntową PC tylko powietrze-woda, tak jak w temacie tego forum. I tu poprawka - koszt całości (ze zbiornikiem CWU) to maksymalnie do 25.000 zł.

Nie należę do grupy osób, które nie wiedzą co zrobić z nadmiarem kasy, niestety.

Pozostaję otwarty na różne rozwiązania :)

QQQQ,

Możesz napisać w jakiej technologii jest Twój dom? Jak ocieplony? Z tego co pamiętam, masz jakieś 160 m2. Pompa 11,2 kW czy może jedziesz na 8,4kW?

Czy Tobie też wypowiedzi Arturo72 kojarzą się z niejakim niesławnym T. Brzęczkowskim? :)

Pozdrawiam.

co do 2 czesci pytania - czytam i tyle - mam na ten temat wlasne zdanie - a obliczenia czesto mijaja sie z rzeczywistoscia ;)

co do 1 czesci - dom budowany z ceramiki, najciensze sciany od wschodu maja 32cm ,a od zachodu 40 cm ( nie wiem dlaczego tak - ale tak jest , budowal to ktos inny ja kupilem w stanie zamknietym) + steropian 15cm na scianach do samego dachu - najwezsze szczeliny wypelniane poliuretanem.(bez podbitki na razie).

strop warstwy : dachowka ,papa,deskowanie pelne,folia, 20cm wełny, i tutaj dalsza czesc docieplenia 2 rozwiazania - 1wsza czesc docieplona jeszcze 20cm welny, 2ga- 5cm plyta poliuretanowa - i dalej folia i karton-gips( jeszcze ukladamy plyty:) ) poddasze jeszcze w trakcie wykanczania

nie wiem czy jest na plyci fundamentowej czy nie - ale raczej zwykle fundamenty

dom na parterze otwarty (salon, jadalnia, kuchnia, hol -ok 110m2) + 2 pokoje i lazienka

dom pow 246m2 ( wg projektu)

posadzki 400m2

ogrzewanie calosc podlogowka

altherma 11,2kw + zbiornik cwu

calosc podniesiona ponad ulice ok 60-70 cm ( bede jeszcze wiosna dowozil ziemi i tak bym to okresli - przysypywal fundamenty od zachodu)

Edytowane przez QQQQ

QQQQ,

Czy Tobie też wypowiedzi Arturo72 kojarzą się z niejakim niesławnym T. Brzęczkowskim? :)

Pozdrawiam.

Arturo72 to znany forumowy troll, ktory za cel zycia obral sobie udawadnianie ze PC jest do luftu.

Szkoda z nim dyskutowac, bo jak kazdy troll bedzie manipulowal, przekrecal wypowedzi tudziesz cytowal jakies wyrwane z kontekstu kawalki wypoweidzi zeby postawic na swoim.

marcin

Arturo72 to znany forumowy troll, ktory za cel zycia obral sobie udawadnianie ze PC jest do luftu.

Szkoda z nim dyskutowac, bo jak kazdy troll bedzie manipulowal, przekrecal wypowedzi tudziesz cytowal jakies wyrwane z kontekstu kawalki wypoweidzi zeby postawic na swoim.

marcin

Dzięki :) Sam jestem ciekaw jaką dostanę odpowiedź od Arturo72 na moje pytanie odnośnie jego planów na ogrzewanie elektryczne.

Edytowane przez aluk

...co do 1 czesci - dom budowany z ceramiki, najciensze sciany od wschodu maja 32cm ,a od zachodu 40 cm...

Wielkie dzięki za tak szczegółowe informacje, QQQQ :) Rozumiem, że PC się sprawdza, tak jak pisałeś wcześniej?

Mam nadzieję, ża i ja dołączę do grona zadowolonych posiadaczy PC.

Wielkie dzięki za tak szczegółowe informacje, QQQQ :) Rozumiem, że PC się sprawdza, tak jak pisałeś wcześniej?

Mam nadzieję, ża i ja dołączę do grona zadowolonych posiadaczy PC.

jak skonczy sie sezon to sie wypowiem w kazdym calu zakresu tematu;)

jak na razie ( po wyeliminowaniu bledow) jest oki