Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wielkie dzięki za tak szczegółowe informacje, QQQQ :) Rozumiem, że PC się sprawdza, tak jak pisałeś wcześniej?

Mam nadzieję, ża i ja dołączę do grona zadowolonych posiadaczy PC.

jeszcze 2 informacje ponad 1250m3 - kubatura

i okna na parterze 4 okna 140x200 , 4x 140x140

na poddaszu 4okna dachowe + 2 wylazy ze szklem - lukarna z oknem trojkatnym w podstawie 220 wys 140 i ostatnie okno na poddaszu (w sumie) 260x 200

wiec cieplo ma gdzie spierniczac ;)

+ 1 kominek najzwyklejszy - pale codziennie - 1 wklad ok 18-18.30

Edytowane przez QQQQ

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a) PC -altherma Daikin EKHBH 008BA, 12kwh

b) dom 315 m kw- 34 garaż ( nie jest ogrzewany co za tym idzie w pomieszczeniu nad nim jest jak w lodówce)

c) dom zbudowany jest z prothermu 25 P+W gr 25 cm+ styropian 12 cm.

Według pana polecającego i później robiącego całą instalację PC zużycie prądu zimą przy temp- 10 do -15 miałoby nas kosztować ok 850- 900 zł. Tak jak wspomniałam wcześniej pierwszy rachunek za prąd dostałam w wysokości ponad 2 000.

Nie dość że ktoś cię okłąmał to jeszcze źle dobrał pompe.

ALe to już wiesz , koledzy wcześniej wyjaśnili.Pytanie tylko co masz wpisane w umowie( moc pompy) bo jeśli 11.2 kW ( no tudzież 12kw) to może powinnaś domagać się zadość uczynienia ze strony mości instalatora. Tępić TROLA.

u mnie działą 11.2kW w trochę innej technologi i do - 16 z temperaturą zasilania + 35 trzyma swoją moc ( COP 2.3 dla tych parametrów) a metrażu mam sporo mniej zdaje sobie sprawę iż pompa gdyby byłą 14 kW było by bezpieczniej

Nie chcem ale muszem ;)

Serdeczne dzięki Arturo72

Teraz wiadomo o czym piszemy. U mnie U ścian również będzie 0,12.

Rozumiem, że w Twoim przypadku chcesz mieć akumulacyjne ogrzewanie podłogowe (20cm betonu) i zamierzasz grzać wyłącznie w II taryfie? Czy Twój dom jest z poddaszem użytkowym? Mój jest parterowy i chcę dać na strop 30 cm wełny lub styropianu. Nie chcę ocieplać połaci dachowej.

Pozdrawiam

jeszcze 2 informacje ponad 1250m3 - kubatura

i okna na parterze 4 okna 140x200 , 4x 140x140

na poddaszu 4okna dachowe + 2 wylazy ze szklem - lukarna z oknem trojkatnym w podstawie 220 wys 140 i ostatnie okno na poddaszu (w sumie) 260x 200

wiec cieplo ma gdzie spierniczac ;)

+ 1 kominek najzwyklejszy - pale codziennie - 1 wklad ok 18-18.30

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. U mnie będzie parterówka z poddaszem nieużytkowym. Kominek także :)

aluk

zastanow sie nad ociepleniem stropu - poliuretan ma 2x lepsza lambde od welny - czyli 2x mniesza grubosc warstwy ocieplenia - jezeli ma to u ciebie jakies znaczenie

znam firme ktora sprzedaje plyty poliuretanowa - i jest w miare tanio

jest sztywny i trzeba uzupelniac pianka mostki - ale 10cm poli to 20 cm welny :)

aluk

zastanow sie nad ociepleniem stropu - poliuretan ma 2x lepsza lambde od welny - czyli 2x mniesza grubosc warstwy ocieplenia - jezeli ma to u ciebie jakies znaczenie

znam firme ktora sprzedaje plyty poliuretanowa - i jest w miare tanio

jest sztywny i trzeba uzupelniac pianka mostki - ale 10cm poli to 20 cm welny :)

QQQQ,

Dzięki za informację. Jeśli możesz, podeślij na PW namiary na tego producenta.

W moim przypadku będę pewnie musiał wełną ocieplić kanały rekuperacji na poddaszu. Co do reszty pewnie warto się zastanowić :)

Użeranie się z PCi przy -15st.C i mniej to nie dla mnie,być może ktoś to lubi ale ja nie ;) Zresztą wtedy to i tak grzały dają.

No i wlasnie o tym pisze. Jakies farmazony piszesz nie majac o tym pojecie. Jakie uzeranie. Jakie grzaly przy -15C?

ceny pomp to nie tajemnica.Cenniki są w necie.Każdy może sobie sprawdzić a więc nie widzę celu przekłamań :)

To dlaczego ceny tych pomp w kazdym Twoim poscie sa solidnie zawyzone??

marcin

Co ma życie zweryfikować ? Matematykę ??

Czym podpuszczać,mówieniem prawdy ? Co zarzucisz mojemu projektowi na budownie,ocieplenie i ogrzewanie ? Piszę tam nieprawdę ? Z czym się nie zgadzasz ?

wiesz

maematyka ma najwiekszy senss na tablicy ;)

a co do budowy domu:

jak wszystko zrobiszz sam to wieze w twoj projekt !!!!

jak nie to nie masz szans na to zeby matematyka, czy fizyka wygraly - sorki ze to ja musze cie uswiadamiac ;)

nie jestem z branzy budowlanej, ale wiele remontow i 2 budowy przezylem(w tym wlasne 2szt)

w poprzednim domu mialem ogrzewaqnie elektryczne

obecnie mam w firmie ogrzewanie elektryczne z klimatyzaji

arturo72 - kazdy pisze swoja bajke na temat - zaloz swoj watek - jestem praktykiem nie teoretykiem - chcesz ze mna pogadac????

Matematyka to podstawa przy budowie...

Co co budowy:

1.Jak się ma patałachów przy budowie

2.Jak się zostawia im wolną rękę

3.Jak Ci wmawiają,że tak będzie lepiej

4.Jak się nie ma pojęcia

5.Jak się bazuje na opiniach sprzedawców...

...to do taniego grzania pozostaje pompa ciepła ;)

Nie jestem tu od dwóch lat po to żeby pisać posty a po to żeby się uczyć i wyławiać to co złe i to co najlepsze i z takim bagażem latem ruszam z budową :)

Ekipę mam sprawdzoną w nie jednym boju,wśród znajomych,także o budowę się nie boję to raz a dwa wybór ogrzewania elektrycznego,płyta fundamentowa dla laika tzn.dla większości tutaj to samobójstwo,dla mnie jest to jedyne rozsądne,całkowicie bezobsługowe i komfortowe ogrzewanie w dobrze ocieplonym i zaizolowanym domu.

Gdym nic nie wiedział to budowałbym z porothermu jednowarstwowego a w najlepszym razie z porothermu z 12cm ociepleniem z wentylacją naturalną ;)

nie chce pyskowki

postaw dom i badz szczery pozniej i tyle

;)

Niejednemu obiecywałem fotki z budowy a nawet fotki z licznika.

Masz to jak w banku :)

Dopóki nie zacznę,warto przeczytać jak się grzeję kablami:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?147909-Dziennik-Budowy&p=3655556#post3655556

I zużycie tegoż prądu z kabli(średnio 30kWh/dzień):

https://spreadsheets.google.com/ccc?key=0At5zVVomPDFMdHd1ZXI3Mk1iRzZYZGNoYW03c0x0REE&hl=en&authkey=CPXvw_YC#gid=0

moj drogi ja nie zachecam - jestem do bolu szczery