QQQQ 03.02.2011 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Tak jak pisałem,ok.6-7tys.kWh do ogrzewania i jakieś 3tys.kWh do cwu. zobacz ile zuzylem i na jaki dom do tej pory - poprzednie moje posty - zapraszam do mnie jak masz watpliwosci - licz jak chcesz nxt sezon bedzie lepszy u mnie- bo juz bez bledow - tak mysle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 03.02.2011 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Niejednemu obiecywałem fotki z budowy a nawet fotki z licznika. Masz to jak w banku Arturo, żeby nie zaśmiecać wszystkich możliwych wątków, załóż swój własny dziennik budowy. Niekoniecznie musi się on zaczynać w momencie rozpoczęcia budowy. Są na tym forum dzienniki budowy, które w momencie rozpoczecia budowy miały już kilkadziesiąt stron, nie mówiąc o objętości komentarzy do nich. Przedstaw tam swoje założenia, pokaż projekt, który wybrałeś. No i wszystkim będziesz mógł pokazać jak te teoretyczne wciąż jeszcze założenia przekładasz na konkrety - budowę, a potem eksploatacje własnego domu. Nie będziesz musiał dziesiątki razy powtarzać tych samych kwestii (no chyba, że tylko to jest Twoim celem, ale wtedy będę Cię musiał prędzej, czy później nazwać trollem ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agraf 03.02.2011 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 QQQQ napisz proszę jaką masz pompę-czy nie przypadkiem Lg Thermę V? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 03.02.2011 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 rzufik1, jaką masz tę pompę? Może to Mitsubishi Ecodan? pisałem pare razy:) Fujitsu Waterstage Highpower Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aluk 03.02.2011 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 napisz mi pw Mój mail to: [email protected] Będę wdzięczny za informacje o piance PU do tego stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aluk 03.02.2011 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 pisałem pare razy:) Fujitsu Waterstage Highpower OK, dzięki! Jaka moc? Ile Cię kosztowała? Jaką powierzchnię grzejesz? Dobrze się sprawuje? Sorki, że zarzucam Cie tyloma pytaniami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 03.02.2011 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 aluk... KOLERKA WSZYSTKO JEST W TYM WĄTKU... WSZYSTKO O CO PYTASZ... poczytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 03.02.2011 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 witam, jeśli macie trochę cierpliwości to proszę o poradę ws. pompy ciepła powietrze-woda 1. do kwietnia muszę wybrać źródło ogrzewania, żeby zamontować w 4 pomieszczeniach (50% powierzchni domu) przed tynkowaniem i elektryką grzejników lub podłogówki na ścianie. 2. do ogrzewania w grę nie wchodzi ekogroszek; nie mam gazu ziemnego i żadnych widoków na niego przez następne 5-7 lat (poza tym na swój koszt, w swojej granicy musiałbym doprowadzić 100mb sieci gazu do domu a to może kosztować). Gaz z butli ... no każdy wie jaka cena i problem z dzierżawą butli (odpada) 3. skoro mam już wylaną posadzkę i w 50% podłogówkę, a do reszty doprowadzone rurki alu-pex to o piecach na prąd nie ma szans! 4. pozostaje mi olej opałowy lub pompa ciepła 5. olej opałowy, piec kondensacyjny z zasobnikiem 150l (chcę zasobnik do cyrkulacji wody na potrzeby bieżące, reszta dogrzeje się przy większym zużyciu przepływowo) , dwa zbiorniki po 750 l lub 1000 l to koszt ok 18000 6. pompa ciepła z DZ w ziemi poziomo odpada (działka może i duża ale w 80% las , pionowo słabe wyniki, a najgorszy koszt na starcie. Ceny ze wstępnych ustaleń od 40 do 50 tys. Więc pozostaje powietrze-woda. Koszty od 22 do 26 tys. 7. Wybór między olej za 18000 lub PC za ok 24000. Wydatek większy o 6000. 8. Dom do ogrzania dom: 150m2 (po posadzce 165m2), prosta forma prostokąt z 1 podcieniem, ściany 25 + 20 cm styropian grafitowy, dach dwuspadowy całość 30cm, okna z szybami 0.7, rekuperacja. moje wątpliwości. Z jednej strony czytam w gazetach o tym, że nie opłaca się nadmiernie izolować domu skoro ma się bardzo tanie (w użytkowaniu nie inwestycji) źródło ciepła. Chodzi to zapewne o pompę z DZ z ziemi. Więc czy na pompę ciepła z powietrza uważacie, że izolacja mojego domu jest za mała, za duża, OK? Jaki jest waszym zdaniem praktyczny COP PC z powietrza na grzanie CO i CWU cały sezon, bez żadnego kominka i innego źródła ciepła. Technologi jaka jest na rynku za 24 tys. Na koniec czy lepiej zamontować ścienny system grzejny czy przewymiarowane grzejniki? Ja skłaniam się ku pierwszemu choć ceny tego jeszcze nie poznałem Aaa i dla mnie bardzo ważne czy ktoś w praktyce korzystał z chłodzenia PC z powietrza w lato, w szczególności na rurkach w ścianie a nie klima-konwektorach? Ja bym miał ten system we wszystkich 3 pokojach na poddaszu plus salon na parterze (chyba optimum do chłodzenia) I może ktoś strzeli na jakie rachunki się przygotować +/- 15% (choć w sumie jeśli olej by wyszedł tylko o 50% drożej w eksploatacji, czyli min 1000 złotych to inwestycja się zwraca w siódmym roku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aluk 03.02.2011 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 aluk... KOLERKA WSZYSTKO JEST W TYM WĄTKU... WSZYSTKO O CO PYTASZ... poczytaj OK, znalazłem tylko tyle, że 12kW i instalacja mieszana z grzejnikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joghurt 03.02.2011 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Witam, Dołączę się do tematu bo też chcę ogrzewać dom althermą+kominek z DGP na mrozy, ale zastanawia mnie jak rozwiązaliście w swoich domach ogrzewanie poddaszy użytkowych. Podłogówka czy klimakonwektory, a może jeszcze inaczej? Podłogówka pewnie tańsza, ale z chłodzeniem latem trochę niewygodnie jak sądzę. Nie znam zaś poziomu cen fancoili z Daikina, ale domyślam się że cena powalająca. W każdym razie wszelkie sugestie mile widziane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot72 04.02.2011 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 i masz racje . ja powiesiłem na ścianie i tu był błąd. Szkoda że wcześniej jakiejś podstawy nie wylałem z betonu nie dużej. tak aby jednostka zewnętrzna była na wysokościi około 1 m Metr nad ziemią to dość wysoko, ale skoro mówisz to pewnie tak trzeba, choć ktoś pisał, że około 70 cm wystarczy wolałbym trochę niżej żeby nie stanowiła głównej "atrakcji" ogrodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 04.02.2011 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 wiesz róznica miedzy 0.7 a 1 m niewielka...ale u mnie np musze patrzyc na dzieciaka który wychodzai z domku aby przypadkiem nie wpakował czegoś do wiatraka.Lub przypadkiem nie włozył ręki .Zresztą muszę tam jakiś mały plotek włozyc. Aluka co do pytania wsumie jest wszystko.Koszty podawałem chyba w tym atku ( ewentualnie w PC powietrzna) ale powtórze... wyszło mnie w okolicach 24 tys łącznie ze zbiornikiem galmeta 300 l dwuwezownicowyma teraz jakoś mam dostać jeszcze z tego troche zwrota nadpłaconego vatu. z tym ze mnie pompe sprzedał kolega w dobrej cenie a montaż mam gratis i we własnym zakresie:) ztąd też było kilka błedów na początku ale uczyliśmy się i już jest ok.jedynie co to przez pewien okres szło wiecej kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tolofalk 04.02.2011 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Witam. Poszukuję inforamcji czy jest problem z instalowaniem w jednym obiegu grzejników i climakonwektorów? Mam kłopot z uruchomieniem 2 ostatnich klimaconwektorów / od głównej rury odchodzi jedna nitka do klimaconwektora i druga do grzejnika/. Pozostają cały czas zimne, pomimo odpowietrzenia - po spuszczeniu klku litrów woda wypływa ciepła/. Nie wiem czy mają źle zamontowane zawory dwudrogowe / może nie puszczają wody/ lub problemem są grzejniki w instalacji. Czy możliwe jest, że opory przepływu wody na climaconwektorach są tak duże że wszystko / albo zdecydowana większość idzie na grzejniki/. Dodam tylko że w zasadzie mam tylko 2 grzejniki łazienkowe, jeden kanałowy w salonie i 2 w pomieszczeniach gospodarczych - te pewnie zakręcę bo i tak jest ciepło/. Może ktoś ma podobny układ i podzieli się swoimi spostrzeżeniami.pozdr tolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aluk 04.02.2011 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 aluk, Koszty podawałem chyba w tym atku ( ewentualnie w PC powietrzna) ale powtórze... No to wiem już wszystko, dzięki rzufik1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 04.02.2011 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Spoko. Jakoś byłem pewny że tu podawałem koszty:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 04.02.2011 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Metr nad ziemią to dość wysoko, ale skoro mówisz to pewnie tak trzeba..... Jak sobie zrobisz, tak będziesz miał, ale... spróbuj to sobie wyobrazić. Agregaty z dużych Altherm są dwuśmigłowe, ważą ponad 100kg, mają 1,2 m wysokości i ok. 1m2 powierzchni. W górnej części agregatu masz płyty elektroniki. Serwisowanie takiego agregatu (elektronika na wysokości 2m) jest niewygodne. Ponadto agregat nie będzie stał na metrowym klocku betonu, tylko na jakimś stelażu. A dokładniej na 4-ch metrowych szczudłach. Przy silnych wiatrach 1m2 to taki mały żagiel, a w połączeniu z dźwignią 1m może dawać duże obciążenia. A płyta betonu to nie fundament i leży tylko na gruncie i pracuje. 30-50 cm w zupełności wystarczy, żeby agregatu nie zamknął od dołu lód i nie zasypał śnieg. Chyba, że ktoś musi mieć takie rozwiązanie (dziecko z patyczkami) lub nie razi go taka ponad 2-metrowa konstrukcja przy domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
isz 04.02.2011 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Witam. Poszukuję inforamcji czy jest problem z instalowaniem w jednym obiegu grzejników i climakonwektorów? Mam kłopot z uruchomieniem 2 ostatnich klimaconwektorów / od głównej rury odchodzi jedna nitka do klimaconwektora i druga do grzejnika/. Pozostają cały czas zimne, pomimo odpowietrzenia - po spuszczeniu klku litrów woda wypływa ciepła/. Nie wiem czy mają źle zamontowane zawory dwudrogowe / może nie puszczają wody/ lub problemem są grzejniki w instalacji. Czy możliwe jest, że opory przepływu wody na climaconwektorach są tak duże że wszystko / albo zdecydowana większość idzie na grzejniki/. Dodam tylko że w zasadzie mam tylko 2 grzejniki łazienkowe, jeden kanałowy w salonie i 2 w pomieszczeniach gospodarczych - te pewnie zakręcę bo i tak jest ciepło/. Może ktoś ma podobny układ i podzieli się swoimi spostrzeżeniami. pozdr tolo Na poddaszu użytkowym mam w jednym obiegu 2 grzejniki niskotemperaturowe + jeden klimakonwektor Daikin (FWV01). Moc grzania 2.1kW, przy przepływie 265l/h, spadek ciśnienia 9kPa. Jakie są problemy. Przede wszystkim moc znamionowa jest osiągana przy zasilaniu 50 st. C, kto tak ma na PC?! Trzeba więc kupować mocniej przewymiarowany fancoil o czym Daikin oraz partner "zapomnieli" mi wspomnieć. Druga sprawa to przepływ wody, typowo 0.3-0.4 m/s, więc rurki doprowadzające muszą mieć odpowiednią średnicę (20/2 dla 2kW i dT=5K). I to tylko dla tego jednego odbioru! Inaczej dla dostarczenia odpowiedniej ilości ciepła węższą rurką trzeba będzie zwiększyć prędkość przepływu co doda większe liniowe spadki ciśnienia na obiegu. Przy instalacji trójnikowej (kolejne spadki ciśnienia) i obiegu wspólnym z grzejnikami, trzeba mocno przydławić te ostatnie, co z kolei może powodować szumy przy zaworach grzejnikowych, gdy głowica termostatyczna nie jest maksymalnie otwarta. Gdybym teraz, po doświadczeniach miał się decydować, raczej wybrałbym nowe dedykowane fancoil dla Althermy (są maks. 2kW) pracujące lepiej przy niższym zasilaniu, podłączyłbym je osobno rurkami pex fi 20 z rozdzielacza na piętrze. Spory minus to koszt fancoil dedykowanych do Althermy. Podłogówka mogłaby wyjść jednak taniej Ale nie każdy chce podłogówkę w sypialni, poza tym klimatyzacja podłogówką?! Nie, podziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot72 04.02.2011 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Jak sobie zrobisz, tak będziesz miał, ale... spróbuj to sobie wyobrazić. Agregaty z dużych Altherm są dwuśmigłowe, ważą ponad 100kg, mają 1,2 m wysokości i ok. 1m2 powierzchni. W górnej części agregatu masz płyty elektroniki. Serwisowanie takiego agregatu (elektronika na wysokości 2m) jest niewygodne. Ponadto agregat nie będzie stał na metrowym klocku betonu, tylko na jakimś stelażu. A dokładniej na 4-ch metrowych szczudłach. Przy silnych wiatrach 1m2 to taki mały żagiel, a w połączeniu z dźwignią 1m może dawać duże obciążenia. A płyta betonu to nie fundament i leży tylko na gruncie i pracuje. 30-50 cm w zupełności wystarczy, żeby agregatu nie zamknął od dołu lód i nie zasypał śnieg. Chyba, że ktoś musi mieć takie rozwiązanie (dziecko z patyczkami) lub nie razi go taka ponad 2-metrowa konstrukcja przy domu. Dzięki za zobrazowanie. Faktycznie powstała by niezłą kolumna. Małych dzieci nie ma, a skoro 30-50 cm wystarczy żeby lód się nie zbierał to tak też zrobię. Masz może jakiś poglądowy rysunek jak wykonać taki postument pod jednostkę zewn.? Pokazałbym budowlańcom to przy okazji robienia tarasu zrobili by mi, bo później będę musiał sam pewnie robić. Chyba, że to zależy od rodzaju pompy (ja w kwietniu będę kupował Toshibę Estia 11,2kW +9kW) to postaram się zdobyć jakąś instrukcję i może tam jest wyjaśnione jak go wykonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 04.02.2011 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Chyba, że to zależy od rodzaju pompy (ja w kwietniu będę kupował Toshibę Estia 11,2kW +9kW) to postaram się zdobyć jakąś instrukcję i może tam jest wyjaśnione jak go wykonać. Raczej zasada ze wody duzo przy odszranianiu jest jednakowa we wszyskich P-W co do instrukcji - skontaktuj sie z przedstawicielem Toshiby, nie powinien miec oporow w przeslaniu instrukcji:) ja mam postument z 2 warstw bloczkow betonowych( na plasko) na wylewce betonowej , na tym przykrecone 2 dwuteowniki 24cm wysokosci i do nich przymocowany agregat wystarczajaco wysoko, ale i tak na wiosne musze zrobic kanal dla zalegajacego lodu, ktorego im zimniej tym coraz wiecej przybywa i calosc jakos zakryje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot72 04.02.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 ja mam postument z 2 warstw bloczkow betonowych( na plasko) na wylewce betonowej , na tym przykrecone 2 dwuteowniki 24cm wysokosci i do nich przymocowany agregat wystarczajaco wysoko, ale i tak na wiosne musze zrobic kanal dla zalegajacego lodu, ktorego im zimniej tym coraz wiecej przybywa i calosc jakos zakryje. dzięki za odpowiedź a dałbyś radę wrzucić jakąś fotkę Twojego postumentu lub podesłać na pw z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts