Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

N Druga sprawa to przepływ wody, typowo 0.3-0.4 m/s, więc rurki doprowadzające muszą mieć odpowiednią średnicę (20/2 dla 2kW i dT=5K). I to tylko dla tego jednego odbioru! Inaczej dla dostarczenia odpowiedniej ilości ciepła węższą rurką trzeba będzie zwiększyć prędkość przepływu co doda większe liniowe spadki ciśnienia na obiegu. Przy instalacji trójnikowej (kolejne spadki ciśnienia) i obiegu wspólnym z grzejnikami, trzeba mocno przydławić te ostatnie, co z kolei może powodować szumy przy zaworach grzejnikowych, gdy głowica termostatyczna nie jest maksymalnie otwarta.

Gdybym teraz, po doświadczeniach miał się decydować, raczej wybrałbym nowe dedykowane fancoil dla Althermy (są maks. 2kW) pracujące lepiej przy niższym zasilaniu, podłączyłbym je osobno rurkami pex fi 20 z rozdzielacza na piętrze. Spory minus to koszt fancoil dedykowanych do Althermy. Podłogówka mogłaby wyjść jednak taniej :) Ale nie każdy chce podłogówkę w sypialni, poza tym klimatyzacja podłogówką?! Nie, podziękuję.

Nie wydaje mi sie / albo nie wydawało mi się/ być konieczne stosowanie tak dużych przekrojów. Problem w tym, że całą instalację maiałem przygotowaną pod tradycyjkne grzejniki i nie bardzo wyobrażam sobie teraz przeróbki. Mam dedykowane fancoile do althermy a w specyfikacji jest napisane że powinien być zapewniony przepływ na poziomie 3-15 l/min. Nie wydaje mi się to być dużo i tradycyjna instalacja trójnikowa w zupełności powinna wystarczyć, choć pewnie osobne zasilanie każdego konwektora albo rodzielenie instalacji dla conwektorów i tradycyjnych grzejników było by dużo lepszym rozwiązaniem.

Może ktoś się podzieli swoimi spostrzeżeniami i zastosowanymi rozwiązaniami.

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dzięki za odpowiedź

a dałbyś radę wrzucić jakąś fotkę Twojego postumentu lub podesłać na pw

z góry dzięki

Ja po prostu wylałem fundament o wymaiarach ok. 85x60 cm /gruz i beton/ do wysokości gruntu a do niego przykręciłem dwie ramy ze stali nierdzewnej wysokości 35 cm do których przykręcona jest altherma. Ma w zupełności wystarczyć.

Nie wydaje mi sie / albo nie wydawało mi się/ być konieczne stosowanie tak dużych przekrojów. Problem w tym, że całą instalację maiałem przygotowaną pod tradycyjkne grzejniki i nie bardzo wyobrażam sobie teraz przeróbki. Mam dedykowane fancoile do althermy a w specyfikacji jest napisane że powinien być zapewniony przepływ na poziomie 3-15 l/min. Nie wydaje mi się to być dużo i tradycyjna instalacja trójnikowa w zupełności powinna wystarczyć, choć pewnie osobne zasilanie każdego konwektora albo rodzielenie instalacji dla conwektorów i tradycyjnych grzejników było by dużo lepszym rozwiązaniem.

Przekrój dobiera się tak, aby dostarczyć odpowiednią ilość ciepła do odbiornika. Jakie mają być łatwo policzyć, jak zna się zapotrzebowanie na ciepło w pomieszczeniu. Ja również mam instalację trójnikową, nie projektowaną pod źródło z PC. Niestety niektóre przekroje rurek mam za małe. Przekrój fi 20, który podałem, dotyczył 2kW, jest to sporo jak na pomieszczenie na poddaszu. Jak straty ciepła są mniejsze to wystarczą mniejsze średnice. Co do podanego przepływu dedykowanych fancoil do Althermy - 15 l/min to bardzo dużo. Z tego co widzę w dokumentacji nominalnie mają 4.3 lub 5.7 l/min, zależnie od modelu. Spadki ciśnienia to 13 lub 22 kPa, więc sporo. W planie miałem wymianę grzejników i tylko zastosowanie fancoil, ale zanim nie zrobię kompletnych obliczeń, to tego tematu nie ruszę.

Nie wydaje mi sie / albo nie wydawało mi się/ być konieczne stosowanie tak dużych przekrojów....

To nie kwestia odczucia tylko pewnych zasad.

Tak jak pisze isz trzeba "ożenić" charakterystykę pompy z oporami instalacji, w tym z fancoilem, obliczyć przepływ na danej nitce, a to co wyjdzie porównać z charakterystyką mocową fancoila. Za mały przepływ i niskie zasilanie to niska moc grzewcza oddawana przez fancoila.

Nie ma co się potem dziwić, że coś nie grzeje.

Bo jak słabo grzeje to problem nie zawsze leży w pompie ale często i w samej instalacji.

Przekrój dobiera się tak, aby dostarczyć odpowiednią ilość ciepła do odbiornika. Jakie mają być łatwo policzyć, jak zna się zapotrzebowanie na ciepło w pomieszczeniu. Ja również mam instalację trójnikową, nie projektowaną pod źródło z PC. Niestety niektóre przekroje rurek mam za małe. Przekrój fi 20, który podałem, dotyczył 2kW, jest to sporo jak na pomieszczenie na poddaszu. Jak straty ciepła są mniejsze to wystarczą mniejsze średnice. Co do podanego przepływu dedykowanych fancoil do Althermy - 15 l/min to bardzo dużo. Z tego co widzę w dokumentacji nominalnie mają 4.3 lub 5.7 l/min, zależnie od modelu. Spadki ciśnienia to 13 lub 22 kPa, więc sporo. W planie miałem wymianę grzejników i tylko zastosowanie fancoil, ale zanim nie zrobię kompletnych obliczeń, to tego tematu nie ruszę.
A gdzie można poczytac o zaleznosciach przekrojow cisnien i przekazywanej mocy?

Projektuje się tak samo, tylko przyjmuje inne założenia (np. dt) i inaczej interpretuje wyniki.

Dane techniczne urządzeń poda Ci producent.

Jak się zgadzają w instalacji wartości podane przez producenta to nie ma znaczenia czy trójniki czy rozdzielacze, ale ten ostatni sposób jest lepszy i wygodniejszy.

Podręczniki projektowania instalacji c.o. i metodykę obliczeń wygooglasz w sieci lub znajdziesz w księgarni.

witam, tak przeglądam ten temat i pomimo, że wypowiada się tu sporo fachowców, to nie spotkałem jakiejkolwiek rady np dla "Anabelki", tylko narzekania na doradców, którzy źle policzyli moc pc dla jej domu, a problem nadal został. Skoro za mała moc, a zamiana pc na większą odpada to powinna trochę doinwestować system ogrzewania, osobiście gdybym miał taki problem to dokupiłbym klimatyzator multisplit z kilkoma jednostkami wewnętrznymi, przecież to też pc z przyzwoitym cop, ale ma przewagę nad podłogówką, że potrafi w bardzo krótkim czasie poprawić komfort wybranego pomieszczenia, oczywiście zaletą jest również cena nieporównywalna do posiadanej już pc.. Arturo72, skoro matematyka jest dla ciebie tak ważna to może również przelicz tani klimatyzator jako uzupełnienie ogrzewania akumulacyjnego, a może wówczas okazałoby się, że to akumulacyjne jest uzupełnieniem pc klimatyzacji i również z innymi cieszyłbyś się z przyzwoitego cop w eksploatacji a przede wszystkim z oszczędności w kosztach inwestycji. Chociaż zamiast kabli w płycie jestem zwolennikiem ogrzewania wodnego, jako mniej awaryjnego jak również mającego przewagę w wyborze nośnika energii, ale to twój wybór i decyzja, tylko później bez odwrotu.

pozdrawiam kbab

kbab

mysle ze kazdy z forum z topiku altherma zastanawia sie je pomoc anabelce - ale o rozwiazaniach juz napisales wiec - nie mecz tematu,

jezeli ktos cos wymysli sensownego na pewno podpowie anabelce

ja myslalem jeszcze o poprawie izolacji, ale anabelka nie pisze jaka ma teraz .... wiec uznalem to za prowokacje, jezeli jest inaczej to niech napisze jak wygladaja wszystkie izolacje, moze cos sie wymysli (poza posadzka)

pozdr

Inny pomysł jaki mi przychodzi do głowy to dodać mocy do głównego układu grzewczego poprzez wpięcie pc 3,8kW z Hewaleksu za 3,5k zł przy odzysku ciepła z wentylacji. Napisałeś 2 strony wstecz, że masz ogrzewanie z klimy w pracy, napisz proszę coś o zaletach i wadach takiego systemu, taki system jako zdecydowanie tańszy od pc omawianej w tym temacie, może zatem pozyskać wielu zwolenników, dlatego bardzo cenne mogą być Twoje uwagi. Z góry dziękuję

pozdr

Napisałeś 2 strony wstecz, że masz ogrzewanie z klimy w pracy, napisz proszę coś o zaletach i wadach takiego systemu, taki system jako zdecydowanie tańszy od pc omawianej w tym temacie, może zatem pozyskać wielu zwolenników, dlatego bardzo cenne mogą być Twoje uwagi. Z góry dziękuję

pozdr

o trym nie ma co pisac

mam 3 jednostki split kazda ma 4,5kWh poboru pradu, ogrzewam/chlodze 500m2

rchunki sa kosmiczne - nie polecam, i nie bardzo chce sie na ten temat rozpisywac - dalem ciala ze nie zamontowalem pompy ciepla z fancoila-mi.

bede to zamienial na cos innego - jeszcze mysle na co.

@kbab

Klient zazwyczaj ma problem, że za słabo grzeje, ma zimno, urządzenie się lodzi.

Do rozwiązania dochodzi się bardzo prosto.

Albo problem leży w urządzeniu, albo w instalacji wewnętrznej.

Jak w urządzeniu - to znaczy w całokształcie prac związanych z jego doborem, montażem i uruchomieniem.

Jak dobrano urządzenie za małe ( i tu pytanie straty o ciepła), to nie ma co się dziwić, że nie grzeje, lub grzeje w większości z pomocą grzałek.

Jak urządzenie dobrano właściwie, to trzeba sprawdzić czy parametry jego pracy odpowiadają tym, które podaje producent.

Jeśli nie jest w stanie osiągnąć zadanych temperatur, to albo jest jakaś awaria/usterka, albo jest źle zamontowane, uruchomione, skonfigurowane.

Jak urządzenie pracuje prawidłowo i jest właściwie dobrane, a nadal nam w domu nie grzeje, to znaczy, że parametry instalacji wewnętrznej nie pozawalają by odebrała ona ciepło od naszego urządzenia. (przekroje, przepływy, źle dobrane odbiorniki, fancoile, grzejniki, pętle itd).

Trzeba po kolei (kolejność wg uznania) wykluczać poszczególne elementy.

U anabelki sprawa jest prosta. Ma za małą pompę na potrzeby domu.

I jak nie dołoży innego źródła ciepła, to domu nie ogrzeje.

A jakie sobie wybierze? - to jej sprawa.

Układ multisplit z przyzwoitym COP, o którym piszesz, będzie kosztował tyle co druga pompa 8 kW, albo nawet więcej. Chyba, że inaczej rozumiemy przyzwoity.

Cena jest więc jak najbardziej porównywalna.

Najlepszym rozwiązaniem będzie druga pompa + bufor/sprzęgło lub rozdzielenie instalacji na dwa niezależne obiegi, na każdą pompę.

Nie wiele straci w stosunku do tego co miała mieć, bo 16-ka kosztuje kilka tys mniej niż 2 8-ki. (A może i jest to kwestia tylko 6-ki).

Może też kupić tą pompę innego producenta i wtedy różnicy nie będzie.

Pompa wykorzystująca powietrze wentylacyjne, to nie perpetum mobile, bo ona wykorzysta tylko to ciepło, które najpierw do budynku włożysz za pomocą tego co już masz. Zyskasz więc 30% ciepła wentylacji, jakie by ono nie było.

I wreszcie można iść od tyłu, to jest dostosować dom do pompy czyli ograniczyć straty ciepła.

zakładam pompę 8 kw a potem buduje dom w taki sposób żeby te 8kw starczyło. a nie stosować założenia -jakos to będzie.

To ostatnie zdanie dotyczyło anabelki, która dom już ma. Albo teraz inwestuje w kolejne źródło, albo ogranicza straty.

I wreszcie czyżbyś z czymś się nie zgadzał? :) Cudów nie ma

A gdzie można poczytac o zaleznosciach przekrojow cisnien i przekazywanej mocy?

W internecie :) Tak dokładniej, to polecam fora o ogrzewaniu, dokumentacje i poradniki producentów sprzętu grzewczego. Ciekawe ma Kisan czy Purmo, z przykładami obliczeń. Temat hydrauliki jest daleki od mojego zawodowego, ale jak to mówią, życie mnie zmusiło do bliższego zainteresowania się. Teoria, zakładając zastosowania w domku jednorodzinnym, nie jest trudna. Obliczenia są przynajmniej jakimś punktem wyjścia do dalszej analizy. Można się wspomagać komputerowo programem Audytor C.O. (wersje firmowe producentów są bezpłatne).

Clarnet brawo za oczywistą oczywistosć.

zakładam pompę 8 kw a potem buduje dom w taki sposób żeby te 8kw starczyło. a nie stosować założenia -jakos to będzie.

Teoria a praktyka.

Ja miałem przygotowaną instalację CO pod kocioł gazowy, podpisaną umowę z dostawcą gazu (z terminem podłączenia). Praktyka wykazała dwuletnie opóźnienie w terminie podłączenia, z przyczyn niezależnych (bez szans na odszkodowanie). Pojawiła się potrzeba znalezienia zastępczego źródła ciepła tuż przed wprowadzeniem się (zimą). Pompa powietrze-woda wydawała się być najbardziej sensownym rozwiązaniem. Tylko moja wiedza, o hydraulice i potencjalnych problemach z dopasowaniem się do istniejącego układu, była wtedy zerowa. Zasadniczo to problem instalatora, prawda? W teorii ... ale nie żyjemy w świecie idealnego instalatora oraz idealnego inwestora. Gratuluję tym, którzy zbudowali dom, realizując wszystkie swoje początkowe założenia, ale sądzę, że ta radość dotyczy nielicznych.

Teoria a praktyka.

Ja miałem przygotowaną instalację CO pod kocioł gazowy, podpisaną umowę z dostawcą gazu (z terminem podłączenia). Praktyka wykazała dwuletnie opóźnienie w terminie podłączenia, z przyczyn niezależnych (bez szans na odszkodowanie). Pojawiła się potrzeba znalezienia zastępczego źródła ciepła tuż przed wprowadzeniem się (zimą). Pompa powietrze-woda wydawała się być najbardziej sensownym rozwiązaniem. Tylko moja wiedza, o hydraulice i potencjalnych problemach z dopasowaniem się do istniejącego układu, była wtedy zerowa. Zasadniczo to problem instalatora, prawda? W teorii ... ale nie żyjemy w świecie idealnego instalatora oraz idealnego inwestora. Gratuluję tym, którzy zbudowali dom, realizując wszystkie swoje początkowe założenia, ale sądzę, że ta radość dotyczy nielicznych.

masz problem z pc? z ogrzewaniem? co cie meczy?

z tego co napisales wynika ze masz pompe p-w, ale nie jestes zadowolony,

o co ci chodzi?

ja mam typowa instalacje podlogowa, a powinna byc zwiekszona ilosc rury w posadzce, ale i tak daje rade - wiec oco kammon?

masz problem z pc? z ogrzewaniem? co cie meczy?

z tego co napisales wynika ze masz pompe p-w, ale nie jestes zadowolony,

o co ci chodzi?

ja mam typowa instalacje podlogowa, a powinna byc zwiekszona ilosc rury w posadzce, ale i tak daje rade - wiec oco kammon?

Proszę, przeczytaj raz jeszcze cytat do którego się odniosłem, nadal jest niezrozumiały sens mojej wypowiedzi? Nie jest oczywistością, że każda instalacja CO podłączona obecnie do PC, była od początku zaprojektowana dla źródła PC. Takie oczekiwanie, jest poważnym rozmijaniem się z rzeczywistością. Przykład choćby mój. Czy w związku z tym mam problem? Sądzę, że prawie 1.5 roku "walk" z dopasowaniem PC do mojej instalacji, uprawnia mnie do stwierdzenia, że tak, mam problem. Nadal mam nadzieję na poprawę, bo liczba rozwiązanych problemów rośnie.

Przede wszystkim jednak, czytając niektóre wypowiedzi, chciałbym oszczędzić innym podobnych problemów, jeśli mają w planach taką instalację. Nie będą to odkrywcze stwierdzenia, ale naprawdę warto skupić się na wyborze doświadczonej firmy instalującej pompy powietrze-woda (z rekomendacjami klientów a nie tylko producenta), posiadać wyliczenia strat cieplnych pomieszczeń w budynku (OZC), zweryfikować projekt C.O. przy zastępowaniu źródła ciepła przez PC, szczególną uwagę zwrócić na praktyczne doświadczenia instalatora w przypadku zastosowania klimakonwektorów a także zwrócić uwagę na zasady serwisu. Na start, może kosztować to więcej, ale zapewniam, że jest to koszt pomijalny w przypadku problemów z eksploatacją niepoprawnej instalacji PC. Nie każdy instalator zażąda takich danych, wtedy wyliczenia powstaną na podstawie szacunków a niestety w przypadku PC i mniej doświadczonego instalatora jest to proszenie się o kłopoty. Pamiętam, że jak sam 1.5 roku temu szukałem informacji o pompach powietrze-woda, to było tego niewiele, jeśli chodzi o praktyczne informacje i potencjalne problemy. Teraz jest zdecydowanie lepiej, są fora, interesujące blogi, więc warto z tej wiedzy korzystać, aby potem lepiej ocenić fachowość instalatora.