rzufik1 07.02.2011 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 To ostatnie zdanie dotyczyło anabelki, która dom już ma. Albo teraz inwestuje w kolejne źródło, albo ogranicza straty. I wreszcie czyżbyś z czymś się nie zgadzał? Cudów nie ma ale jakoś anabelka zamilkła. A słowem nic nie pisze czy ma umowe z wykonawcą i na jaką moc PC. a to takie proste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 08.02.2011 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 (edytowane) Zgadzam się z Arturo, że jeśli jesteśmy pewni małego zapotrzebowania na ciepło, to ogrzewanie prądem jest poważną alternatywą. Ja gdyby moja Altherma uległa awarii i naprawa była nieopłacalna założyłbym w jej miejsce przepływowy kocioł elektryczny (chyba, że działały by grzałki w uszkodzonej Althermie, to tak bym pozostawił). Jednak osobiście bym się nie zdecydował na kable w posadzce, zbyt często widziałem awarie urządzeń bazujących na tym rozwiązaniu (żelazka, opiekacze itp). Przepalenie kabla (duże prawdopodobieństwo na przestrzeni kilku-kilkunastu lat) wiąże się z niezłą demolką. Edytowane 8 Lutego 2011 przez 7tonik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 08.02.2011 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Jednak osobiście bym się nie zdecydował na kable w posadzce, zbyt często widziałem awarie urządzeń bazujących na tym rozwiązaniu (żelazka, opiekacze itp). Przepalenie kabla (duże prawdopodobieństwo na przestrzeni kilku-kilkunastu lat) wiąże się z niezłą demolką.I ja to potwierdzam. W zasadzie po najblizszych znajmomych, rodzinie, przepalanie sie kabli grzewczych w podlogowkach lazienkowych to nagminny problem. Moze te ktore sie stosuje do posadzek sa jakies inne, lepsze? Tak czy siak bym sie nie zdecydowal. Gdyby sie zrobila dziura w rurce z woda, wyjdzie plama i mozna to z mala lokalna demolka naprawic. Jak sie spali kabel, to nie ma szans zidentyfikowac w ktorym miejscu. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 08.02.2011 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Ja brałbym pod uwagę tanią klimatyzację (zawsze jakiś COP osiągnie) zwłaszcza, że warunki są sprzyjające (ciepłe zimy, cop>3), za to komfort o wiele wyższy, tylko niestety przy chłodzeniu pomieszczeń latem może podnieść koszt tego komfortu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 09.02.2011 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Wczoraj zabrałem się za sprawdzenie filtra w Althermie. Jestem w szoku. Pomimo, że osobiście kilka dni przepłukiwałem instalację przed uruchomieniem (każda pętlę osobno) z zastosowaniem filtra sznurkowego, to okazało się, że filtr jest bardzo "zarośnięty". Dziwne, że nie było błędów przepływu. Poza tym woda, która zeszła z jednostki wewnętrznej była prawie czarna i śmierdząca. Clarnet, czy to normalne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 09.02.2011 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Skoro nie było błędów to jakiś przepływ był. Ale filtr trzeba czyścić.Śmieci z instalacji, kurz, brud, pakuły itd to jedno.Ponadto z wody wytrącają się różne związki. (Woda ze studni czy z wodociągów)Dużo zależy też od instalacji. (stal, miedź, AlPex/Pex).Woda taka jak w akwarium nie będzie i ma specyficzny zapach (nie smród), ale żeby prawie czarna?W instalacjach na AlPexie tak się raczej nie robi.Jak wygląda to aż tak źle, to po prostu wymień wodę. Co prawda będzie trochę zabawy z odpowietrzeniem w najbliższych tygodniach, bo to świeża woda, napowietrzona, ale do opanowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 09.02.2011 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Napełniałem wodą zdemineralizowaną (miałem do takiej dostęp). Obecnie mogę napełnić wodą ze studni uzdatnioną zaraz za stacją uzdatniania (przed mineralizacją), czyli 0 twardości. Podłogówkę mam z ALPex, od PC do rozdzielaczy miedź, z tym, że w czasie instalacji zabrakło dwóch trójników mosiężnych i są z konieczności wstawione ocynki. Czy to może mieć wpływ na kolor wody? Wiem, że ocynk koliduje z instalacją miedzianą. Czy ma to aż taki wpływ, że powinno się wymienić? Są na gwincie ze śrubunkiem, więc nie ma aż takiego kłopotu przy wymianie. Chyba po sezonie grzewczym, jak się zdecyduję na wymianę wody w instalacji, to wymienię też te trójniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 09.02.2011 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Miedź i stal tworzą ogniwo elektrochemiczne i stal koroduje, elektroliza. Tak się nie robi i warto takie złączki wymienić.Teoretycznie może to powodować jakiś zapach. Z wody grzewczej uwalnia się w wyniku reakcji wodór. Tyle teorii. Nie mam praktycznych doświadczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 09.02.2011 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Miedź i stal tworzą ogniwo elektrochemiczne i stal koroduje, elektroliza. Tak się nie robi i warto takie złączki wymienić. Teoretycznie może to powodować jakiś zapach. Z wody grzewczej uwalnia się w wyniku reakcji wodór. Tyle teorii. Nie mam praktycznych doświadczeń. Z tą teorią to kiepsko. To miedź ma zły wpływ na cynk ale w obecności utleniacza.Oczywiście to błąd. A zapach to nie wodór tylko ODÓR ,wynik pracy bakterii beztlenowych które mają idealną temperaturę do rozwoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 09.02.2011 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Wodór oczywiście jest bez zapachu i właśnie przy korozji elektrochemicznej w instalacji powstaje.Natomiast ten smród może mieć jak najbardziej przyczynę biologiczną i hydrauli ma tu rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tolofalk 09.02.2011 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Jakie są wasze wrażenia z montaży klimaconwektorów dedykowanych do althermy? Są jakieś systemowe łączniki, podejścia pozwalające na łatwy montaż tak jak w przypadku zwykłych grzejników? Moje doświadczenia w tej materii są wyjątkowe niedobre..............Udało się ale była to niesamowita gimnastyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 11.02.2011 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Panowie JAK TAM KOSZTY za styczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 12.02.2011 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Napełniałem wodą zdemineralizowaną (miałem do takiej dostęp). Obecnie mogę napełnić wodą ze studni uzdatnioną zaraz za stacją uzdatniania (przed mineralizacją), czyli 0 twardości. Podłogówkę mam z ALPex, od PC do rozdzielaczy miedź, z tym, że w czasie instalacji zabrakło dwóch trójników mosiężnych i są z konieczności wstawione ocynki. Czy to może mieć wpływ na kolor wody? Wiem, że ocynk koliduje z instalacją miedzianą. Czy ma to aż taki wpływ, że powinno się wymienić? Są na gwincie ze śrubunkiem, więc nie ma aż takiego kłopotu przy wymianie. Chyba po sezonie grzewczym, jak się zdecyduję na wymianę wody w instalacji, to wymienię też te trójniki. Woda zdemineralizowana jest agresywna .Trzeba dodać inhibitor. Wyobraź sobie co dzieje się w wymienniku ciepła .Ten bród zbiera się akurat tam gdzie podawany jest freon podczas odszraniania . Jak się uzbiera brud to może zamrozić. Wymiana wody to dostarczenie nowych zanieczyszczeń . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 12.02.2011 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Panowie JAK TAM KOSZTY za styczeń? dom 250m2 780kWh od 13.01 do 13.02 PC powietrze woda grzejniki i podłoga temperatura w domu 22 C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 12.02.2011 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 (edytowane) nieżlewłaściwie to dla mnie rewelacja Edytowane 12 Lutego 2011 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 13.02.2011 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 dom 250m2 780kWh od 13.01 do 13.02 PC powietrze woda grzejniki i podłoga temperatura w domu 22 C kolerka warunki i wielkość podobna...ale u mnie 990 kWh w identycznym czasie. czyżbym te 220 kWh tracił na byki przy ociepleniu:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 13.02.2011 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 dom 250m2 780kWh od 13.01 do 13.02 PC powietrze woda grzejniki i podłoga temperatura w domu 22 C te weź się wkońcu zdecyduj co ty masz u siebie.. to twoja wypowiedź w watku o LG " Budynek 250 m2, sama podłogówka, parametry max 35 C dla -20C Grzeję równo bez programu obniżeń ,grzałki odpięte (tylko poniżej -15 C wspomagam cwu-bo długo dochodzi.) " tak mieszasz trochę. a jak już ktoś zapyta bardziej szczegółowo o coś to zwykle ... znikasz na jakiś czas i odpowiedzi brak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 14.02.2011 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Panowie JAK TAM KOSZTY za styczeń? od 13.01- 12.02 - zuzycie pradu na cwu i co - 946 z czego 7-8kWh dziennie idzie na cwu w 1 taryfie - reszta na ogrzewanie tylko w 2giej taryfie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 14.02.2011 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 od 13.01- 12.02 - zuzycie pradu na cwu i co - 946 z czego 7-8kWh dziennie idzie na cwu w 1 taryfie - reszta na ogrzewanie tylko w 2giej taryfie wyniki mamy wręcz identyczne. Póki co staram się jak najmniej korzystać z 1 taryfy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 14.02.2011 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 wyniki mamy wręcz identyczne. Póki co staram się jak najmniej korzystać z 1 taryfy. nie mam wciaz pomyslu jak ustawic grzanie cwu - poprzednie ustawiena dawaly podobny wynik domownicy myja sie w roznych godzinach i zawsze po kapieli podgrzewa sie woda - niestety nie jest to przed 6.00, miedzy 13-15, ani po 22.00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts