Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja grzeje do 52 stopni 300 l od 13. I to wystarczą póki co.

mam tez 300l zbiornik i grzalem do dzisiaj do 47st i roznica temp 11st - przez 2 tyg zuzylem 430 kWh na co i cwu

dzisiaj przestawilem na 44 st i roznice temp zmniejszylem do 8 st - zobaczymy jak to wplynie na zuzycie pradu

grzejesz od 13-15 - i wiecej ani razu nie wlacza sie ogzewanie cwu?

a c.o. miedzy 15-22 zalącza sie?

Budynek 100m2, zużycie od 10.01-13.02 785 kWh. Dopiero pod koniec stycznia rygipsy na poddaszu i obrobione okna. Temp c.o. 32-34*C, c.w.u. 42. Od tygodnia testuję instalację c.w.u. bez grzałki temp 45*C. Narazie bez welkich zysków ok 1 kWh/dobę.

Budynek 100m2, zużycie od 10.01-13.02 785 kWh. Dopiero pod koniec stycznia rygipsy na poddaszu i obrobione okna. Temp c.o. 32-34*C, c.w.u. 42. Od tygodnia testuję instalację c.w.u. bez grzałki temp 45*C. Narazie bez welkich zysków ok 1 kWh/dobę.

To ogrzewanie budynku kosztuje około 10 zł /dobę .A to dom w budowie.nieźle

A ile wody pobierasz??????

nie mam wciaz pomyslu jak ustawic grzanie cwu - poprzednie ustawiena dawaly podobny wynik :(

domownicy myja sie w roznych godzinach i zawsze po kapieli podgrzewa sie woda - niestety nie jest to przed 6.00, miedzy 13-15, ani po 22.00 :(

A masz zaprogramowane grzanie wody w określonych godzinach? Bo jeśli nie to pompa ma rozkaz utrzymać zadaną temperature.

A masz zaprogramowane grzanie wody w określonych godzinach? Bo jeśli nie to pompa ma rozkaz utrzymać zadaną temperature.

mam, ale wlasnie doczytalem ze jak jest podlaczony termostat to urzadzenie dziala wg niego

i tu klops, bo zamontowalem na razie zwykly termostat,ktory miale juz wczesniej a on ma tylko funkcje on/off wg temperatury w domu i zadnych wiecej ustawien

jutro zamowie oryginalny do althermy

mam, ale wlasnie doczytalem ze jak jest podlaczony termostat to urzadzenie dziala wg niego

i tu klops, bo zamontowalem na razie zwykly termostat,ktory miale juz wczesniej a on ma tylko funkcje on/off wg temperatury w domu i zadnych wiecej ustawien

jutro zamowie oryginalny do althermy

Hydrobox ma tylko obsługę on/off oraz przełącznik heating/cooling dla dodatkowego termostatu (nowa wersja ma dodatkowo złącze na aktywację alternatywnej wartości zadanej temperatury wody na wyjściu). CWU jest obsługiwane niezależnie z sterownika wbudowanego, więc czego się spodziewasz po tym oryginalnym termostacie?

Hydrobox ma tylko obsługę on/off oraz przełącznik heating/cooling dla dodatkowego termostatu (nowa wersja ma dodatkowo złącze na aktywację alternatywnej wartości zadanej temperatury wody na wyjściu). CWU jest obsługiwane niezależnie z sterownika wbudowanego, więc czego się spodziewasz po tym oryginalnym termostacie?

jeszcze nie zamowilem

ale cwu i tak nie wlacza sie w zadanej godzinie (w tym czasie nie dzala co) do poprzedniej soboty mialem ustawione grzanie cwu z przyciskiem prysznica( obrazowo) na utrzymanie temp wody caly czas w pogotowiu - tak poradzil mi spec od althermy

wiec myslalem ze to wina braku oryginalnego termostatu pokojowego ... ???

zamawiac czy nie - na co on jest potrzebny???

jeszcze nie zamowilem

ale cwu i tak nie wlacza sie w zadanej godzinie (w tym czasie nie dzala co) do poprzedniej soboty mialem ustawione grzanie cwu z przyciskiem prysznica( obrazowo) na utrzymanie temp wody caly czas w pogotowiu - tak poradzil mi spec od althermy

wiec myslalem ze to wina braku oryginalnego termostatu pokojowego ... ???

zamawiac czy nie - na co on jest potrzebny???

Oryginalny termostat na pewno pozwala przełączać się między trybem grzania a chłodzenia, ale sterowanie CO jest typu on/off w/g setpoint ustawianego w tym pokojowym termostacie. W takim przypadku nie działają programy czasowe dla CO w wbudowanym sterowniku hydrobox. Program sterowania CWU jest nadal ustawiany w wbudowanym sterowniku i termostat pokojowy nie ma to wpływu.

Jeśli dobrze rozumiem, obecnie sterujesz CWU ręcznie z wbudowanego sterownika w hydrobox? Jednak program CWU z wbudowanego sterownika powinien Ci działać, nawet przy użyciu pokojowego termostatu. Termostat inny niż Daikin, nie powinien tu nic popsuć, zakładając, że jest dobrze podłączony. Warto też zweryfikować ustawienia priorytetów co/cwu, możliwości grzania tylko grzałką w zbiorniku, jest tego trochę, ale clarnet ładnie to opisał na swoim blogu.

A tak z ciekawości, co Cię skłoniło do użycia tego pokojowego termostatu?

zawsze mialem zamontowany termostat pokojowy, gdziekolwiek bym mieszkal

ale jezeli jest szkodliwy w jakis sposob dla althermy to oczywiscie odlączę

Nie twierdzę, że jest szkodliwy, tylko, że nie ma wpływu na program CWU a jego przydatność, z pomiarem temperatury w tylko jednym pomieszczeniu, wydaje się być wątpliwa. Jeśli chodzi Ci tylko o wygodę sterowania Althermą z np. salonu, to lepiej wyciągnąć cały sterownik z hydrobox (o ile Twój model na to pozwala i masz wolny przewód).

Co do tematu sterowania z uwzględnieniem wielu termostatów pokojowych, to jest to bardziej sensowne, sam nad tym rozwiązaniem myślę. Jest to jednak bardziej rozbudowany układ z automatyką a problemem jest sterowanie samym źródłem ciepła, niezależnie od wbudowanego sterownika. Altherma jest tu niestety problematyczna.

To i ja dorzuce 3 grosze o sterowniku.

Termostat z jednej strony to wygoda. Ten bezprzewodowy, po podłączeniu osobnego czujnika temperatury może mierzyć dodatkowo temperaturę podłogi i „chroni” ją przed przegrzaniem lub przechłodzeniem.

Bez tego czujnika można go przenosić z miejsca na miejsce i tym samym sterować temperaturą w różnych częściach domu.

Ale tak jak napisał isz jest to on/off, który uruchamia althermę, a ta stara się uzyskać wtedy setpoint ze sterownika głównego (tryb ręczny lub pogodowy).

Mam tych sterowników zamontowanych raptem 3 i nie do końca mogę je rozgryźć. A w szczególności czasy wyprzedzenia startu pracy i logikę sterowania.

Taki ciekawy przypadek właśnie z tym termostatem bezprzewodowym.

Bardzo ciepły dom. Temperatura zewnętrzna powyżej +5 stopni.

Altherma jest w trybie pogodowym.

Użytkownik rano wychodzi do pracy i ustawia +16.

Wraca późnym popołudniem ustawia +20, a jak idzie spać to robi obniżenie nocne do +18.

Altherma opomiarowana (licznik ciepła i licznik energii)

Skutek jest taki, że sterownik zdalny chcąc utrzymać temperaturę 16 stopni, po cyklu grzania,*wyłącza Althermę.

Woda w układzie stygnie i system nie pracuje przez ileś tam godzin.

Po czym włącza ją on/off, ale na powrocie mamy wtedy wodę 16-18 stopni i włącza

się grzałka, bo system startuje z zimnego układu.*

Zanim ruszy sprężarka i na wylocie temperatura osiągnie ponad 20 stopni, to w pokoju jest ponad 16 i sterownik daje znowu off

W rezultacie w ciągu dnia altherma pracuje (krótko bo krótko), ale na samej grzałce.

To udało się stwierdzić po wskazaniu liczników i potem po analizie pracy.

Sytuacja wróciła do normy dopiero przy nastawie 20 stopni i zmianach w górnych granicach grzania.

Co ciekawe, przy pracy ze sterownikiem wbudowanym, altherma trzyma nastawę i nie pozwala wychłodzić wody w układzie, więc nie mieliśmy takiej sytuacji.

Z drugiej strony, na sterowniku wbudowanym nie uzyskamy obniżenia do 16-18 stopni.

Jak temperatura zewnętrzna spadła poniżej 5 stopni to system potrzebował już ponad 20 stopni na zasilaniu i nie było zimnego startu.

Tak więc wygodnie jest przenieść sobie sterownik z salonu na parterze do sypialni na górze.

Ale z drugiej strony przy czasowych obniżeniach temperatury jest to on/off.

Jakoś bardziej jestem przekonany do tego wbudowanego :)

Witam.

Mam pytanie do użytkowników i znawców tematu, jak zachowuje się altherma w układzie z buforem jeśli ten sam bufor nagrzejemy kominkiem czy solarami do np. 80 stC.

Mam od kilku dni uruchomioną instalację, dom jeszcze w budowie i nie bardzo mam czas potestować. Została włączona i po prostu grzeje bufor do 45 st. a stamtąd jest rozbiór na podłogówkę, climaconvektory i cwu. W sumie nawet nie wiem jeszcze czy pracuje tak jakby grzała cwu czy co. Może gdzieś sie do tego później dokopię. A jak jest z owym kominkiem /solarami/ i althermą? Nie będzie jej za ciepło?

pozdr tolo

Za czołem używać Altermę 16 prywatnie w moim domu (dotychczas montowałem u klientów) .Dzieła fajnie i taniej niż gaz.Mam kociołek gazowy ale sie popsuł .Teraz temp w nocy -10 w dzień +5C.

Zamontowałem już około 20 szt. przez 3 lata.Zero problemów.No chyba tylko mały zarobek na serwisie .Na serwisie kotła zarabia sie więcej.

Z moich doświadczeń wynika ,że stosowanie PC jest korzystniejsze niż solary (są małe tanie PC P-W) warto je stosować zamiast oleju,propanu a nawet węgla(podobno 800 zł za tonę.)

Postęp w tej dziedzinie jest ogromny .A temat nie jest nowy .Ja montowałem pierwszą PC P-W 8 lat temu (stibel) działa do dziś.

Ale nie podobało mi sie wyprowadzania wody na zewnątrz.Splity nie mają tej wady ,a pojawiło sie mnóstwo zalet .

Ale nie podobało mi sie wyprowadzania wody na zewnątrz.Splity nie mają tej wady ,a pojawiło sie mnóstwo zalet .

Zaletą wyprowadzenia wody na zewnątrz jest to, że do instalacji takiej pompy ciepła nie potrzeba chłodnika. Wystarczy hydraulik i elektryk, a to już obniża koszty montażu.

Ale wadą jest oczywiście możliwość zamarznięcia instalacji.