rzufik1 15.02.2011 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 ja grzeje do 52 stopni 300 l od 13. I to wystarczą póki co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 15.02.2011 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 ja grzeje do 52 stopni 300 l od 13. I to wystarczą póki co. mam tez 300l zbiornik i grzalem do dzisiaj do 47st i roznica temp 11st - przez 2 tyg zuzylem 430 kWh na co i cwu dzisiaj przestawilem na 44 st i roznice temp zmniejszylem do 8 st - zobaczymy jak to wplynie na zuzycie pradu grzejesz od 13-15 - i wiecej ani razu nie wlacza sie ogzewanie cwu? a c.o. miedzy 15-22 zalącza sie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 16.02.2011 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 CWU tylko od 13 się grzeje a potem idzie CO z godzine zwykle... zreszta spokojnie mozna puscic wiecej bo najwiecej potrzebuje energi na starcie.Później do podtrzymania to juz idzie minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guciu18 16.02.2011 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Budynek 100m2, zużycie od 10.01-13.02 785 kWh. Dopiero pod koniec stycznia rygipsy na poddaszu i obrobione okna. Temp c.o. 32-34*C, c.w.u. 42. Od tygodnia testuję instalację c.w.u. bez grzałki temp 45*C. Narazie bez welkich zysków ok 1 kWh/dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 21.02.2011 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Budynek 100m2, zużycie od 10.01-13.02 785 kWh. Dopiero pod koniec stycznia rygipsy na poddaszu i obrobione okna. Temp c.o. 32-34*C, c.w.u. 42. Od tygodnia testuję instalację c.w.u. bez grzałki temp 45*C. Narazie bez welkich zysków ok 1 kWh/dobę. To ogrzewanie budynku kosztuje około 10 zł /dobę .A to dom w budowie.nieźle A ile wody pobierasz?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castaway 21.02.2011 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 nie mam wciaz pomyslu jak ustawic grzanie cwu - poprzednie ustawiena dawaly podobny wynik domownicy myja sie w roznych godzinach i zawsze po kapieli podgrzewa sie woda - niestety nie jest to przed 6.00, miedzy 13-15, ani po 22.00 A masz zaprogramowane grzanie wody w określonych godzinach? Bo jeśli nie to pompa ma rozkaz utrzymać zadaną temperature. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 22.02.2011 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 A masz zaprogramowane grzanie wody w określonych godzinach? Bo jeśli nie to pompa ma rozkaz utrzymać zadaną temperature. mam, ale wlasnie doczytalem ze jak jest podlaczony termostat to urzadzenie dziala wg niego i tu klops, bo zamontowalem na razie zwykly termostat,ktory miale juz wczesniej a on ma tylko funkcje on/off wg temperatury w domu i zadnych wiecej ustawien jutro zamowie oryginalny do althermy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
isz 23.02.2011 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 mam, ale wlasnie doczytalem ze jak jest podlaczony termostat to urzadzenie dziala wg niego i tu klops, bo zamontowalem na razie zwykly termostat,ktory miale juz wczesniej a on ma tylko funkcje on/off wg temperatury w domu i zadnych wiecej ustawien jutro zamowie oryginalny do althermy Hydrobox ma tylko obsługę on/off oraz przełącznik heating/cooling dla dodatkowego termostatu (nowa wersja ma dodatkowo złącze na aktywację alternatywnej wartości zadanej temperatury wody na wyjściu). CWU jest obsługiwane niezależnie z sterownika wbudowanego, więc czego się spodziewasz po tym oryginalnym termostacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 23.02.2011 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Hydrobox ma tylko obsługę on/off oraz przełącznik heating/cooling dla dodatkowego termostatu (nowa wersja ma dodatkowo złącze na aktywację alternatywnej wartości zadanej temperatury wody na wyjściu). CWU jest obsługiwane niezależnie z sterownika wbudowanego, więc czego się spodziewasz po tym oryginalnym termostacie? jeszcze nie zamowilem ale cwu i tak nie wlacza sie w zadanej godzinie (w tym czasie nie dzala co) do poprzedniej soboty mialem ustawione grzanie cwu z przyciskiem prysznica( obrazowo) na utrzymanie temp wody caly czas w pogotowiu - tak poradzil mi spec od althermy wiec myslalem ze to wina braku oryginalnego termostatu pokojowego ... ??? zamawiac czy nie - na co on jest potrzebny??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
isz 24.02.2011 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 jeszcze nie zamowilem ale cwu i tak nie wlacza sie w zadanej godzinie (w tym czasie nie dzala co) do poprzedniej soboty mialem ustawione grzanie cwu z przyciskiem prysznica( obrazowo) na utrzymanie temp wody caly czas w pogotowiu - tak poradzil mi spec od althermy wiec myslalem ze to wina braku oryginalnego termostatu pokojowego ... ??? zamawiac czy nie - na co on jest potrzebny??? Oryginalny termostat na pewno pozwala przełączać się między trybem grzania a chłodzenia, ale sterowanie CO jest typu on/off w/g setpoint ustawianego w tym pokojowym termostacie. W takim przypadku nie działają programy czasowe dla CO w wbudowanym sterowniku hydrobox. Program sterowania CWU jest nadal ustawiany w wbudowanym sterowniku i termostat pokojowy nie ma to wpływu. Jeśli dobrze rozumiem, obecnie sterujesz CWU ręcznie z wbudowanego sterownika w hydrobox? Jednak program CWU z wbudowanego sterownika powinien Ci działać, nawet przy użyciu pokojowego termostatu. Termostat inny niż Daikin, nie powinien tu nic popsuć, zakładając, że jest dobrze podłączony. Warto też zweryfikować ustawienia priorytetów co/cwu, możliwości grzania tylko grzałką w zbiorniku, jest tego trochę, ale clarnet ładnie to opisał na swoim blogu. A tak z ciekawości, co Cię skłoniło do użycia tego pokojowego termostatu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 24.02.2011 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 A tak z ciekawości, co Cię skłoniło do użycia tego pokojowego termostatu? zawsze mialem zamontowany termostat pokojowy, gdziekolwiek bym mieszkal ale jezeli jest szkodliwy w jakis sposob dla althermy to oczywiscie odlączę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castaway 24.02.2011 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Nie wiem o co chodzi z tym termostatem pokojowym, ale to nie powinno wpływać na programowanie grzania CWU. U siebie mam zadane grzanie CWU od 13 do 15 i od 18:30 do 21:30 i po za tymi godzinami grzanie CWU sie nie włącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 25.02.2011 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 dokładnie CWU ma grzać wtedy kiedy chcemy..... no chyba że ustawiasz tylko temperature CWU powiedzmy na 50 stopni z delta na 8 stopni bez czasu włączenia to wtedy fakt grzeje jak chce czyli zaczyna przy temperaturze 41.9 ale po to jest paramwetr czasowy aby go włączyc:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
isz 25.02.2011 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 zawsze mialem zamontowany termostat pokojowy, gdziekolwiek bym mieszkal ale jezeli jest szkodliwy w jakis sposob dla althermy to oczywiscie odlączę Nie twierdzę, że jest szkodliwy, tylko, że nie ma wpływu na program CWU a jego przydatność, z pomiarem temperatury w tylko jednym pomieszczeniu, wydaje się być wątpliwa. Jeśli chodzi Ci tylko o wygodę sterowania Althermą z np. salonu, to lepiej wyciągnąć cały sterownik z hydrobox (o ile Twój model na to pozwala i masz wolny przewód). Co do tematu sterowania z uwzględnieniem wielu termostatów pokojowych, to jest to bardziej sensowne, sam nad tym rozwiązaniem myślę. Jest to jednak bardziej rozbudowany układ z automatyką a problemem jest sterowanie samym źródłem ciepła, niezależnie od wbudowanego sterownika. Altherma jest tu niestety problematyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 25.02.2011 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 To i ja dorzuce 3 grosze o sterowniku. Termostat z jednej strony to wygoda. Ten bezprzewodowy, po podłączeniu osobnego czujnika temperatury może mierzyć dodatkowo temperaturę podłogi i „chroni” ją przed przegrzaniem lub przechłodzeniem. Bez tego czujnika można go przenosić z miejsca na miejsce i tym samym sterować temperaturą w różnych częściach domu. Ale tak jak napisał isz jest to on/off, który uruchamia althermę, a ta stara się uzyskać wtedy setpoint ze sterownika głównego (tryb ręczny lub pogodowy). Mam tych sterowników zamontowanych raptem 3 i nie do końca mogę je rozgryźć. A w szczególności czasy wyprzedzenia startu pracy i logikę sterowania. Taki ciekawy przypadek właśnie z tym termostatem bezprzewodowym. Bardzo ciepły dom. Temperatura zewnętrzna powyżej +5 stopni. Altherma jest w trybie pogodowym. Użytkownik rano wychodzi do pracy i ustawia +16. Wraca późnym popołudniem ustawia +20, a jak idzie spać to robi obniżenie nocne do +18. Altherma opomiarowana (licznik ciepła i licznik energii) Skutek jest taki, że sterownik zdalny chcąc utrzymać temperaturę 16 stopni, po cyklu grzania,*wyłącza Althermę. Woda w układzie stygnie i system nie pracuje przez ileś tam godzin. Po czym włącza ją on/off, ale na powrocie mamy wtedy wodę 16-18 stopni i włącza się grzałka, bo system startuje z zimnego układu.* Zanim ruszy sprężarka i na wylocie temperatura osiągnie ponad 20 stopni, to w pokoju jest ponad 16 i sterownik daje znowu off W rezultacie w ciągu dnia altherma pracuje (krótko bo krótko), ale na samej grzałce. To udało się stwierdzić po wskazaniu liczników i potem po analizie pracy. Sytuacja wróciła do normy dopiero przy nastawie 20 stopni i zmianach w górnych granicach grzania. Co ciekawe, przy pracy ze sterownikiem wbudowanym, altherma trzyma nastawę i nie pozwala wychłodzić wody w układzie, więc nie mieliśmy takiej sytuacji. Z drugiej strony, na sterowniku wbudowanym nie uzyskamy obniżenia do 16-18 stopni. Jak temperatura zewnętrzna spadła poniżej 5 stopni to system potrzebował już ponad 20 stopni na zasilaniu i nie było zimnego startu. Tak więc wygodnie jest przenieść sobie sterownik z salonu na parterze do sypialni na górze. Ale z drugiej strony przy czasowych obniżeniach temperatury jest to on/off. Jakoś bardziej jestem przekonany do tego wbudowanego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom OP 25.02.2011 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Witam,Czy ktoś z szanownych forumowiczów "bawił się" może aplikacją Daikin Altherma Simulator dostępną na stronie producenta?Jeśli tak, to jaki ustawialiście zakres temperatury wyjścia?Pozdrawiam, Tom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tolofalk 03.03.2011 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Witam.Mam pytanie do użytkowników i znawców tematu, jak zachowuje się altherma w układzie z buforem jeśli ten sam bufor nagrzejemy kominkiem czy solarami do np. 80 stC.Mam od kilku dni uruchomioną instalację, dom jeszcze w budowie i nie bardzo mam czas potestować. Została włączona i po prostu grzeje bufor do 45 st. a stamtąd jest rozbiór na podłogówkę, climaconvektory i cwu. W sumie nawet nie wiem jeszcze czy pracuje tak jakby grzała cwu czy co. Może gdzieś sie do tego później dokopię. A jak jest z owym kominkiem /solarami/ i althermą? Nie będzie jej za ciepło? pozdr tolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 04.03.2011 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 POCO 45 C i to stała .To obniża COP steruj pogodowo.Generalnie wrzucenie ciepła na bufor nie jest dobre i potrzebne dla takiej pompy.A już grzanie cwu poprzez bufor jest błedem.Wysoka temperatur bufora nie zaszkodzi .Pompa nie załączy się. A czy za ciepło?? zawsze można wyłaczyć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 04.03.2011 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Za czołem używać Altermę 16 prywatnie w moim domu (dotychczas montowałem u klientów) .Dzieła fajnie i taniej niż gaz.Mam kociołek gazowy ale sie popsuł .Teraz temp w nocy -10 w dzień +5C.Zamontowałem już około 20 szt. przez 3 lata.Zero problemów.No chyba tylko mały zarobek na serwisie .Na serwisie kotła zarabia sie więcej.Z moich doświadczeń wynika ,że stosowanie PC jest korzystniejsze niż solary (są małe tanie PC P-W) warto je stosować zamiast oleju,propanu a nawet węgla(podobno 800 zł za tonę.)Postęp w tej dziedzinie jest ogromny .A temat nie jest nowy .Ja montowałem pierwszą PC P-W 8 lat temu (stibel) działa do dziś.Ale nie podobało mi sie wyprowadzania wody na zewnątrz.Splity nie mają tej wady ,a pojawiło sie mnóstwo zalet . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 04.03.2011 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Ale nie podobało mi sie wyprowadzania wody na zewnątrz.Splity nie mają tej wady ,a pojawiło sie mnóstwo zalet . Zaletą wyprowadzenia wody na zewnątrz jest to, że do instalacji takiej pompy ciepła nie potrzeba chłodnika. Wystarczy hydraulik i elektryk, a to już obniża koszty montażu. Ale wadą jest oczywiście możliwość zamarznięcia instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts