Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Mam pytanie do użytkowników i znawców tematu, jak zachowuje się altherma w układzie z buforem .................Została włączona i po prostu grzeje bufor do 45 st. a stamtąd jest rozbiór na podłogówkę, climaconvektory i cwu. ................Nie będzie jej za ciepło?

pozdr tolo

Taki układ mieszany - prosty nie jest. Czyżby robił go "nie znawca"? Nie zastanawiał się jak to będzie działać zanim go zrobił?

A poza tym, ładowanie cwu z bufora pozbawia użytkownika wszystkich funkcji sterowania cwu z poziomu Althermy. (programowanie czasowe, wyparzanie zasobnika, nastawy)

W takim wypadku altherma po prostu grzeje bez rozdziału na c.o. i cwu

Są również ograniczenia temperatury powrotu na hydroboks, które mogą spowodować wyrzucenie błędu.

I wreszcie ta temperatura 45 stopni. Kosztom eksploatacji bynajmniej nie sprzyja.

Porozmawiaj z wykonawcą.

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zaletą wyprowadzenia wody na zewnątrz jest to, że do instalacji takiej pompy ciepła nie potrzeba chłodnika. Wystarczy hydraulik i elektryk, a to już obniża koszty montażu.

Ale wadą jest oczywiście możliwość zamarznięcia instalacji.

Podobno te pc mają już zainstalowaną automatyczną ochronę przed zamarzaniem.

http://keno-energy.istore.pl/pl/powietrzna-pompa-ciepla-kd20-z-sprezarka-panasonic-7-kw.html

Edytowane przez kbab

Rozumiem, że wyślą SMS'a do użytkownika, że jest awaria zasilania i trzeba szybko wodę spuścić z instalacji, żeby nie zamarzła:)

podałem stronę, tam fachowcy odpowiedzą jak to działa - za to biorą kasę. O ile znam się na zamarzaniu wody to do -25stC wystarczy aby krążyła w rurach.

Edytowane przez kbab

Taki układ mieszany - prosty nie jest. Czyżby robił go "nie znawca"? Nie zastanawiał się jak to będzie działać zanim go zrobił?

A poza tym, ładowanie cwu z bufora pozbawia użytkownika wszystkich funkcji sterowania cwu z poziomu Althermy. (programowanie czasowe, wyparzanie zasobnika, nastawy)

W takim wypadku altherma po prostu grzeje bez rozdziału na c.o. i cwu

Są również ograniczenia temperatury powrotu na hydroboks, które mogą spowodować wyrzucenie błędu.

I wreszcie ta temperatura 45 stopni. Kosztom eksploatacji bynajmniej nie sprzyja.

Porozmawiaj z wykonawcą.

Witam

Układ jest rzeczywiście mocno skomplikowany i z pewnością nie będzie łatwo nad nim zapanować. Chciałem taki układ ze względu na kominek z płaszczem wodnym z którego mam zamiar korzystać. Nastawy które podałem są takie ze względu na brak czasu na dokładne przyjrzenie sie im. Bufor ma możliwość zmiany wysokości wejścia dla ciepłej wody z althermy w zależności czy jest wykorzystywany dla celów CO czy CWU / zawór trójdorogowy przełącza wysokość na jakiej jest zasilany bufor/. Generalnie można dokonać takiego częściowego rozdzielenia funkcji - do ogrzewania niższa temperatura a dla CWU wyższa. Czyli analogicznie jak ma to miejsce w układzie ze zbiornikiem CWU ale bez bufora.

Moja głowna wątpliwość, cozauważył Clarnet jest taka czy nagrzewając bufor kominkiem do np. 80 st, nie spowoduję błędu temperatury na althermie? Z drugiej strony w zbiorniku daikina z podłączonym zestawem solarnym temperatura też może osiągać podobne wartości. Czy wtedy także pojawia się błąd temperatury ? Jak sobie z tym poradzić? Nie miałem jeszcze tego problemu bo budowa stoi zamknięta i nie mam czasu tego wszystkiego potestować ale z pobieżnych informacji sądzę że może tak właśnie być.

Proszę o jakieś wskazówki.

Zaletą wyprowadzenia wody na zewnątrz jest to, że do instalacji takiej pompy ciepła nie potrzeba chłodnika. Wystarczy hydraulik i elektryk, a to już obniża koszty montażu.

Ale wadą jest oczywiście możliwość zamarznięcia instalacji.

Obniżenie kosztu o chłodnika kosztem zagrożenia zniszczenia pompy,jest wątpliwą korzyścią. A wystarczy nauczyć się i kupić parę narzędzi .A chłodnik też nie weźmie góry pieniędzy oni mają niższe stawki niż hydraulicy .Za montaż klimatyzatora biorą 800 zł z materiałem - ja bym nie robił ( t o wychodzi jakieś 250 złdniówki.

Obniżenie kosztu o chłodnika kosztem zagrożenia zniszczenia pompy,jest wątpliwą korzyścią.

Zabezpieczenie przed zniszczeniem pompy można zapewnić w inny sposób. Najprostszy, to opróżnienie rur i wymiennika z wody przy przerwie w dostawie energii elektrycznej (przy ujemnych temperaturach na zewnątrz). Można też wypełnić instalację grzewczą glikolem o odpowiednim stężeniu. Innym sposobem jest zasilacz awaryjny podłączony do pompki cyrkulacyjnej.

Zabezpieczenie przed zniszczeniem pompy można zapewnić w inny sposób. Najprostszy, to opróżnienie rur i wymiennika z wody przy przerwie w dostawie energii elektrycznej (przy ujemnych temperaturach na zewnątrz). Można też wypełnić instalację grzewczą glikolem o odpowiednim stężeniu. Innym sposobem jest zasilacz awaryjny podłączony do pompki cyrkulacyjnej.

Nie znam sie na tym za bardzo, wiec moze sie myle ale pompa ciepla i tak nie moze byc wpieta w instalacje co bezposrednio tylko przez wymiennik.

Wiec tego glikolu to bedzie potrzeba tyle co w samochodzie. Zaden koszt.

Nie znam sie na tym za bardzo, wiec moze sie myle ale pompa ciepla i tak nie moze byc wpieta w instalacje co bezposrednio tylko przez wymiennik.

Wiec tego glikolu to bedzie potrzeba tyle co w samochodzie. Zaden koszt.

Ta pompa ma już wbudowany wymiennik, więc instalację CO mozna podłączyć do niej bezpośrednio.

Co do ilości glikolu. W mojej instalacji CO potrzeba 90 litrów + 100litrów w podgrzewaczu CWU (dwupłaszczowy).

Ta pompa ma już wbudowany wymiennik, więc instalację CO mozna podłączyć do niej bezpośrednio.

Co do ilości glikolu. W mojej instalacji CO potrzeba 90 litrów + 100litrów w podgrzewaczu CWU (dwupłaszczowy).

No mozna ale ona dziala do -15, wiec ponizej bedziemy niepotrzebnie ogrzewac pompe innym zrodlem ciepla.

No mozna ale ona dziala do -15, wiec ponizej bedziemy niepotrzebnie ogrzewac pompe innym zrodlem ciepla.

To tylko teoria, w praktyce sporo domów ogrzewanych jest tego typu kotłem, może któryś z tych użytkowników podzieli się kiedyś doświadczeniem - te będą bezcenne, zatem z ferowaniem "wyroków" poczekajmy.

re hydrauli - nie rozmawiamy tu o rzekach, ten temat zostaw fachowcom od meteorologii, tu udowodnij przy jakiej temperaturze woda zamarznie w zamkniętym obwodzie hydraulicznym z włączoną pompą obiegową, jak Twój nick wskazuje - w tym jesteś fachowcem i to nie tanim, zatem z większą od innych wiedzą.

Edytowane przez kbab

Witam

Układ jest rzeczywiście mocno skomplikowany i z pewnością nie będzie łatwo nad nim zapanować. Chciałem taki układ ze względu na kominek z płaszczem wodnym z którego mam zamiar korzystać. Nastawy które podałem są takie ze względu na brak czasu na dokładne przyjrzenie sie im. Bufor ma możliwość zmiany wysokości wejścia dla ciepłej wody z althermy w zależności czy jest wykorzystywany dla celów CO czy CWU / zawór trójdorogowy przełącza wysokość na jakiej jest zasilany bufor/. Generalnie można dokonać takiego częściowego rozdzielenia funkcji - do ogrzewania niższa temperatura a dla CWU wyższa. Czyli analogicznie jak ma to miejsce w układzie ze zbiornikiem CWU ale bez bufora.

Moja głowna wątpliwość, cozauważył Clarnet jest taka czy nagrzewając bufor kominkiem do np. 80 st, nie spowoduję błędu temperatury na althermie? Z drugiej strony w zbiorniku daikina z podłączonym zestawem solarnym temperatura też może osiągać podobne wartości. Czy wtedy także pojawia się błąd temperatury ? Jak sobie z tym poradzić? Nie miałem jeszcze tego problemu bo budowa stoi zamknięta i nie mam czasu tego wszystkiego potestować ale z pobieżnych informacji sądzę że może tak właśnie być.

Proszę o jakieś wskazówki.

Bład sam sie zresetuje jak spadnie temperatura CHYBA

Chłodnik będzie tańszy .I na urlop można wyjechać:D

To tylko teoria, w praktyce sporo domów ogrzewanych jest tego typu kotłem, może któryś z tych użytkowników podzieli się kiedyś doświadczeniem - te będą bezcenne, zatem z ferowaniem "wyroków" poczekajmy.

re hydrauli - nie rozmawiamy tu o rzekach, ten temat zostaw fachowcom od meteorologii, tu udowodnij przy jakiej temperaturze woda zamarznie w zamkniętym obwodzie hydraulicznym z włączoną pompą obiegową, jak Twój nick wskazuje - w tym jesteś fachowcem i to nie tanim, zatem z większą od innych wiedzą.

Pisałem o sytuacji braku zasilania elektrycznego.Ale przyznaję ,że nie załapałem kontekstu .Dzień wcześniej klient próbował przekonać mnie ,że woda destylowana zamarza w temp -20 C przy niskim cisnieniu .dlatego takie skojarzenie .

A o cenach nie piszę -więc dlaczego nie tani .:yes:

A o cenach nie piszę -więc dlaczego nie tani .:yes:

czy dobrze zrozumiałem kontekst?

"A wystarczy nauczyć się i kupić parę narzędzi .A chłodnik też nie weźmie góry pieniędzy oni mają niższe stawki niż hydraulicy .Za montaż klimatyzatora biorą 800 zł z materiałem - ja bym nie robił ( t o wychodzi jakieś 250 złdniówki."

czy dobrze zrozumiałem kontekst?

"A wystarczy nauczyć się i kupić parę narzędzi .A chłodnik też nie weźmie góry pieniędzy oni mają niższe stawki niż hydraulicy .Za montaż klimatyzatora biorą 800 zł z materiałem - ja bym nie robił ( t o wychodzi jakieś 250 złdniówki."

A jak sądzisz ile powinien zarobić hydraulik.

250 zł

Dojedź na miejsce budowy ,kup sprzęt za jakieś 20 000 ,zapłać podatek ,zus i przeżyj w Warszawie.

Znam takich co robią taniej .Albo są na etacie i narzędzia z pracy, albo uruchamiają klimatyzatory bez pompy próżniowej.

Ja takich robót nie biorę bo firma moja to 7 osób .Jak wszyscy maja robotę to ja zarabiam około 1000 zł dziennie.

Ale my robimy inne roboty .Pompy ciepła to moje hobby .Jestem inżynierem , chętnie zajmuję się serwisem i uruchamianiem PC P-W .Sam sprzet do tego kosztował około 10 000 zł.Pompa próżniowa ,manometry elektroniczne ,klucze dynamometryczne,kielicharka, sprzet do lutowania z lotnym topnikiem,dozownik azotu,waga,butla z czynnkiem.

Na to trzeba zarobić albo ukraść.

A sprzęt do robót hydraulicznych nie jest tańszy i jeździ ciężarówką.Jeśli jesteś tańszy zapraszam do współpracy z własznym sprzętem:D

@tolofalk

Rynek jest bogaty i rozwiązań jest wiele. W branży mówi się, że do pompy ciepła można podłączyć wszystko. Tylko po co.

Ale ciekaw jestem jak wygląda schemat hydrauliczny tego układu. Prześlij, jeśli to nie problem. Człowiek uczy się całe życie, więc chętnie poznam coś nowego :)

Czy ty masz zasobnik z Daikina z solarkitem? Z tego co piszesz wynika, że sygnał sterujący zaworem trójdrożnym jest wykorzystywany do sterowania pompą cwu za buforem. Bo nie wyobrażam sobie tego inaczej.

Nie myl również temperatury mierzonej w zasobniku cwu (przy solarach) z temperaturą na obiegu c.o.

Albo wybije ciśnienie, albo temperatura na wylocie.

@tolofalk

Rynek jest bogaty i rozwiązań jest wiele. W branży mówi się, że do pompy ciepła można podłączyć wszystko. Tylko po co.

Ale ciekaw jestem jak wygląda schemat hydrauliczny tego układu. Prześlij, jeśli to nie problem. Człowiek uczy się całe życie, więc chętnie poznam coś nowego :)

Czy ty masz zasobnik z Daikina z solarkitem? Z tego co piszesz wynika, że sygnał sterujący zaworem trójdrożnym jest wykorzystywany do sterowania pompą cwu za buforem. Bo nie wyobrażam sobie tego inaczej.

Nie myl również temperatury mierzonej w zasobniku cwu (przy solarach) z temperaturą na obiegu c.o.

Albo wybije ciśnienie, albo temperatura na wylocie.

Postaram się to naszkicować i podesłać. Trochę zabawy z tym będzie. Zasobnik nie jest Daikina. Sygnał sterujący zaworem trójdrożnym steruje zaworem trójdrożnym ale bedącym na wyposażeniu bufora co zmienia wysokość na której jest zasilany bufor w ciepło / dla CWU wyżej, dla CO niżej/. Powrót do altermy odbywa się z tej samej wysokości bufora. Podstawowe obawy budzi sytuacja nagrzania bufora kominkiem lub solarami. Powrót do althermy może być ciepły / bardzo ciepły/. Przy jakiej temperaturze powrotu można się spodziewać błędu? Czy po wychłodzeniu bufora, w przypadku wcześniejszego błędu temperatury altherma samoistnie wystartuje czy będzie potrzebowała ręcznego restartu.

pozdr tolo