tolofalk 07.03.2011 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 @tolofalk Rynek jest bogaty i rozwiązań jest wiele. W branży mówi się, że do pompy ciepła można podłączyć wszystko. Tylko po co. Ale ciekaw jestem jak wygląda schemat hydrauliczny tego układu. Prześlij, jeśli to nie problem. Człowiek uczy się całe życie, więc chętnie poznam coś nowego Czy ty masz zasobnik z Daikina z solarkitem? Z tego co piszesz wynika, że sygnał sterujący zaworem trójdrożnym jest wykorzystywany do sterowania pompą cwu za buforem. Bo nie wyobrażam sobie tego inaczej. Nie myl również temperatury mierzonej w zasobniku cwu (przy solarach) z temperaturą na obiegu c.o. Albo wybije ciśnienie, albo temperatura na wylocie. Witam. Schemat jest nieco uproszczony ale dzięki temu czytelny. W buforze temperatury rozkładają się b.ładnie. Wyraźnie wyczuwalna jest warstwowość. Obawiam ciągle jedynie o zbyt ciepły powrót wody do althermy w przypadku grzania solarami lub kominkiem. Przy jakiej temperaturze na powrocie do althermy wyskoczy błąd? Można tego jakoś uniknąć nie wyłączając althermy? pozdr Tolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 08.03.2011 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 @tolofalkTak sobie zrobiłeś, to tak masz. Ale moim zdaniem dość przekombinowane.Altherma steruje cwu (zawór 3dr, zasilanie, grzałka) po aktywacji na płycie i w oparciu o pomiar temp. zasobnika. Tryby godzinowe, nastawy, wyparzanie itd i oczywiście wyższa temperatura przy ładowaniu cwu.Puszczając to wszystko przez bufor stracił się sens tych wszystkich nastaw i pomiaru.Jak nie masz oryginalnego zasobnika, czyli tych elementów z nim przychodzących (czujnik temp., przegrzanie, styczniki) i, jak piszesz, sterujesz zaworem cwu, to po aktywacji cwu na płycie musiałeś wpiąć przynajmniej czujnik cwu (lub inaczej oszukać Althermę) i oszukać przegrzanie. Przypuszczam, że sygnałem z zaworu 3dr sterujesz pompą za buforem. Ale jak realizujesz priorytet ładowania cwu w zależności od parametru źródła bufora, wyparzanie???? Układ oczywiście będzie działał, ale przyznam, że nie rozumiem, po co realizować to w taki skomplikowany sposób.Przy wysokiej temperaturze bufora możesz dostać błąd, ale nie koniecznie, bo temperatura nie pojawi się nagle i Altherma może po prostu się wcześniej wyłączyć.Nie miałem takich błędów, a na symulowanie ich nie mam czasu, ale jeśli się pojawi, to błąd trzeba będzie ręcznie zresetować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tolofalk 08.03.2011 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 @tolofalk Tak sobie zrobiłeś, to tak masz. Ale moim zdaniem dość przekombinowane. Altherma steruje cwu (zawór 3dr, zasilanie, grzałka) po aktywacji na płycie i w oparciu o pomiar temp. zasobnika. Tryby godzinowe, nastawy, wyparzanie itd i oczywiście wyższa temperatura przy ładowaniu cwu. Puszczając to wszystko przez bufor stracił się sens tych wszystkich nastaw i pomiaru. Jak nie masz oryginalnego zasobnika, czyli tych elementów z nim przychodzących (czujnik temp., przegrzanie, styczniki) i, jak piszesz, sterujesz zaworem cwu, to po aktywacji cwu na płycie musiałeś wpiąć przynajmniej czujnik cwu (lub inaczej oszukać Althermę) i oszukać przegrzanie. Przypuszczam, że sygnałem z zaworu 3dr sterujesz pompą za buforem. Ale jak realizujesz priorytet ładowania cwu w zależności od parametru źródła bufora, wyparzanie???? Układ oczywiście będzie działał, ale przyznam, że nie rozumiem, po co realizować to w taki skomplikowany sposób. Przy wysokiej temperaturze bufora możesz dostać błąd, ale nie koniecznie, bo temperatura nie pojawi się nagle i Altherma może po prostu się wcześniej wyłączyć. Nie miałem takich błędów, a na symulowanie ich nie mam czasu, ale jeśli się pojawi, to błąd trzeba będzie ręcznie zresetować. No cóż, zrobiłem albo mi zrobino. Przyznam szczerze ze był / i dalej jest/ to eksperyment nie do konca jeszcze dopracowany. Moim skromnym zdaniem laika całkiem ciekawy choć rzeczywiście mocno skomplikowany. Dodam tylko że w rzeczywistości układ jest jeszcze bardziej skomplikowany niż wynikałoby to ze schematu. Decydując się na althermę / za namową mojego kolegi / brałem pod uwagę dwa aspekty : brak gazu i chęć korzystania z uroków klimatyzacji których to zaznałem w bloku /nie wyobrażam sobie już lata bez chłodnego domu/. A wracając do mojego układu - zbiornik innego producenta. W zbiorniku zainstalowany czujnik temperatury /oryginalny/ od althermy. Przegrzanie nie jest mi potrzebne. W buforze jest wężownica CWU o pojemności ok. 40 l i nie widzę tam problemu Liegionelli. trudno w takim przepadku mówić o stojącej w niej wodzie. Co do zaworu 3dr - są dwa: jeden stanowiący integralną część bufora i pozwalający na zmianę wysokości zasilania bufora w ciepło /zgodnie ze schematem/. Zaworem tym ma sterować altherma / fizycznie nie jest jeszcze wpięty w płytę ale nie widzę tu problemu/. Drugi zawór ..........mmmm tutaj sam nie wiem jak to będzie. Zadaniem jego jest przekierowanie wody lodowej tak by poszła do fancoili a nie do bufora - nie ma go ujętego na schemacie. Nie wiem jak ma być sterowany ale mam nadzieję że jest to wykonalne, jeśli nie bezpośrednio to przez jakieś dodatkowe przekażniki. Resumując - zimą altherma grzeje wyłącznie bufor / górę zgodnie z nastawami dla CWU, a poniżej z parametrami dla co - po połowie domu fancoile i podłogówka tak więc raczej ok. 40 stC. Latem grzeje bufor ale dodatkowo chłodzi dom. Nieco skomplikowane ale mam nadzieję ze wykonalne i będzie działało. Traktuje to jako ciekawe wyzwanie a z pomocą pomysłowych forumowiczów pewnie będzie działało. Na razie grzeję od ok. tygodnia i nie ma problemów. pozdr tolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 09.03.2011 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Jak położymy jednostkę zewnętrzną na ziemi -to otrzymamy poduszkowiec:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 20.03.2011 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 poustawialem juz chyba wszystko - wode do cwu grzeje 1 raz dziennie nie wiem jak u was, ale nie moge zejsc ponizej 170kWh na tydzien - moze to tylko wynik tego ze mam taryfe G12w i w weekend lekko sie dogrzewamy;) tak czy inaczej THX za podpowiedzi P.S. zuzylem 6150kWh na co i cwu- na caly sezon- dla domu o kubaturze 1250m3 - na dzis, i na poddaszu jeszcze nie wszystko skonczone koncze ostatnie rygipsy - nie ogrzewane- od 15.02.11 mam takie ustawienia ze grzeje tylko w taniej taryfie, mysle ze przez niewiedze stracilem ok 1000 - 1500kWh - to sie chyba nazywa frycowe:( dzisiaj -zbudowalbym, zamiast kupowac rorpoczeta budowe, troszke inaczej ale .... mam co mam i.... jest super to moja dopiero 2 budowa - 3cia bedzie idealna:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 20.03.2011 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Te 170 kWh na tydzień jest ok. Ja mam typ16 .Moim zdaniem PC musi dostarczyć tyle ile chce budynek (prawo zachowania energii).Wydaje m się ,że jak nie ustawię to spale tyle co chce budynek.Ale oczywiście lepiej palić tani prąd.tylko PC ma mały zapas mocy wiec nie da sie za dużo zmagazynować.Więc mam jedną taryfę i grzeje równo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 12.04.2011 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 witajcie po dluzszym czasie mam pytanko: nastawilem grzanie wody na 13.00 i jest ok, ale po nagrzaniu wody zostaje na wyswietlaczu symbol grzania wody z max moca(sluchawka prysznica) - i musze pamietac zeby ja recznie wylaczac - pytanie jest banalne, ale nie umiem na nie znalezc odpowiedzi: JAK TO ZROBIC ZEBY PO GRZANIU WODY NIE BYLO AKTYWNEJ FUNKCJI GRZANIA WODY Z MAX MOCA ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castaway 13.04.2011 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 (edytowane) A masz zaprogramowane wyłączenie grzania wody o określonej godzinie? Bo jak rozumiem zaprogramowałeś włączenie na 13:00 z konkretną nastawą temperatury, więc jeśli ci się nie wyłącza to albo nie osiąga zadanej temperatury, albo osiąga temperaturę, przestaje grzać i zacznie znów gdy temperatura spadnie do poziomu nastawy 7-01, a wtedy symbol będzie widoczny na panelu. A to z kolei świadczyłoby o tym, że nie masz ustawionej godziny wyłączenia grzania CWU. Zatem sprawdź co masz zaprogramowane. Ps. grzanie z pełną mocą oznacza, że grzejesz PC i grzałką. Można to zaprogramować(ale po co?), albo włączyć ręcznie naciskając równocześnie dwa przyciski(ale nie mam w głowie, które - bo po co?). Sam symbol "słuchawki" nie oznacza grzania z pełną mocą. Tak myślę, ale Clarne-cik zna sie lepiej. Edytowane 13 Kwietnia 2011 przez Castaway Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malachio 14.04.2011 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Witam. Schemat jest nieco uproszczony ale dzięki temu czytelny. W buforze temperatury rozkładają się b.ładnie. Wyraźnie wyczuwalna jest warstwowość. Obawiam ciągle jedynie o zbyt ciepły powrót wody do althermy w przypadku grzania solarami lub kominkiem. Przy jakiej temperaturze na powrocie do althermy wyskoczy błąd? Można tego jakoś uniknąć nie wyłączając althermy? pozdr Tolo Witam, ze schematu widać że pompa grzeje bufor bezpośrednio (tzn. bez wężownicy), mam pytanie jakie masz średnice przyłączy do bufora. Też będę miał bufor ładowany piecem na paliwo stałe (węgiel/drewno) i jak będą dopłaty w gminie (jak się uda to 85%) to solary. Ale jeśli się nie uda to będę chciał podłączyć do bufora pompę ciepła, a przez wężownicę którą szykuję do solara puszczę c.w.u (dodatkowo, bo mam już jedną wężownicę do cwu ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 14.04.2011 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 A masz zaprogramowane wyłączenie grzania wody o określonej godzinie? Bo jak rozumiem zaprogramowałeś włączenie na 13:00 z konkretną nastawą temperatury, więc jeśli ci się nie wyłącza to albo nie osiąga zadanej temperatury, albo osiąga temperaturę, przestaje grzać i zacznie znów gdy temperatura spadnie do poziomu nastawy 7-01, a wtedy symbol będzie widoczny na panelu. A to z kolei świadczyłoby o tym, że nie masz ustawionej godziny wyłączenia grzania CWU. Zatem sprawdź co masz zaprogramowane Ps. grzanie z pełną mocą oznacza, że grzejesz PC i grzałką. Można to zaprogramować(ale po co?), albo włączyć ręcznie naciskając równocześnie dwa przyciski(ale nie mam w głowie, które - bo po co?). Sam symbol "słuchawki" nie oznacza grzania z pełną mocą. Tak myślę, ale Clarne-cik zna sie lepiej. No jasne ze nie mialem OFF-ka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castaway 14.04.2011 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 No jasne ze nie mialem OFF-ka Dobry OFF-ek nie jest zły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 19.04.2011 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 PANOWIE wyniki za ten sezon grzewczy wyszły wam ok?dzisiaj widziałem ekogroszek 845zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tolofalk 20.04.2011 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 Witam, ze schematu widać że pompa grzeje bufor bezpośrednio (tzn. bez wężownicy), mam pytanie jakie masz średnice przyłączy do bufora. Też będę miał bufor ładowany piecem na paliwo stałe (węgiel/drewno) i jak będą dopłaty w gminie (jak się uda to 85%) to solary. Ale jeśli się nie uda to będę chciał podłączyć do bufora pompę ciepła, a przez wężownicę którą szykuję do solara puszczę c.w.u (dodatkowo, bo mam już jedną wężownicę do cwu ). Nie pamiętam średnic, ale są to grube rury o średnicy 1cala lub nieco grubsze / coś mi się kołacze 5/4 cala ale nie jestem pewny/ pozdr tolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 03.05.2011 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 czyli wyniki są zadawalające, nikt się nie odzywa po zimie .no żeby Was rozru.szać może napiszę; pewnie koszty są jednak duże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 03.05.2011 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Od 14 stycznia 2400 kWh dom 250 m ,grzejniki i podłoga Alterma 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 03.05.2011 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 dziękuję hydrauli.będzie czas to się z tobą skontaktuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 05.05.2011 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 od 4.02 - 2220 kWh - same 2ki - moj dom znasz z poprzednich opisow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 05.05.2011 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 (edytowane) u mnie od startu do dziś 6716 kWh... start lipiec 2010 ile od lutego.. zaraz sprawdze:)no i wyszło że od 04.02 do dziś 1960,12kWh tyle ze nie altherma tylko fujitsu zreszta wsio opisane w moich postach Edytowane 5 Maja 2011 przez rzufik1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 05.05.2011 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 od 4.02 - 2220 kWh - same 2ki - moj dom znasz z poprzednich opisow QQQQQQQ ja chyba podjadę do kalisza zobaczyć Twój sprzęt. u mnie na 110 metrach w tym okresie poszło tona węgla jak nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 06.05.2011 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 QQQQQQQ ja chyba podjadę do kalisza zobaczyć Twój sprzęt. u mnie na 110 metrach w tym okresie poszło tona węgla jak nic pomimo ze jeszcze nie skonczylem budowy na 100% - to zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts