QQQQ 06.05.2011 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 u mnie od startu do dziś 6716 kWh... start lipiec 2010 ile od lutego.. zaraz sprawdze:) no i wyszło że od 04.02 do dziś 1960,12kWh tyle ze nie altherma tylko fujitsu zreszta wsio opisane w moich postach no to podobnie jak chodzi o caly sezon - a jaka masz kubture domu? ( to z wygody bo na pewno pisales ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 07.05.2011 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 no z wygody to cos blizej 290 m2.. piwnica wyszla spora a i garaz tez sie grzeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plawgo 08.05.2011 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Witam!Podłączę się do tematu.Od kilku miesięcy śledzę ten wątek i nadal myślę poważnie o Althermie jako moim głównym źródle ogrzewania. Oglądałem "na żywo", jak pracuje w dwóch domach.Pytanie mam do użytkowników tej pompy , czy wybralibyście ją ponownie pomimo jej wad i zalet ? i czy Wasz wybór pompy powietrze-woda a nie gruntowej się sprawdził? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 08.05.2011 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Witam! Podłączę się do tematu.Od kilku miesięcy śledzę ten wątek i nadal myślę poważnie o Althermie jako moim głównym źródle ogrzewania. Oglądałem "na żywo", jak pracuje w dwóch domach.Pytanie mam do użytkowników tej pompy , czy wybralibyście ją ponownie pomimo jej wad i zalet ? i czy Wasz wybór pompy powietrze-woda a nie gruntowej się sprawdził? A jakie wg. Ciebie ma wady , a jakie zalety? Altherma jest moim jedynym zrodlem ogrzewania co i cwu + kominek (najprostszy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plawgo 09.05.2011 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 A jakie wg. Ciebie ma wady , a jakie zalety? Altherma jest moim jedynym zrodlem ogrzewania co i cwu + kominek (najprostszy) Co do zalet to na pewno szybki montaż bez kopania i rozkopywania działki.Możliwość podłączenia ew. solarów i chłodzenia poprzez klimakonwektory.A wady - wg opinii autoryzowanego instalatora ,który je montuje-to ,że niektórym przeszkadza hałas pracującej jednostki /?/, obecność dużej ilości skroplin ( w zimie czop lodowy ), brak podświetlenia panela sterującego( podobno monitowali o to do centrali Daikina w tej sprawie). A cena jednostki dla jednych jest wadą a dla innych zaletą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 09.05.2011 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Co do zalet to na pewno szybki montaż bez kopania i rozkopywania działki.Możliwość podłączenia ew. solarów i chłodzenia poprzez klimakonwektory.A wady - wg opinii autoryzowanego instalatora ,który je montuje-to ,że niektórym przeszkadza hałas pracującej jednostki /?/, obecność dużej ilości skroplin ( w zimie czop lodowy ), brak podświetlenia panela sterującego( podobno monitowali o to do centrali Daikina w tej sprawie). A cena jednostki dla jednych jest wadą a dla innych zaletą. zaczne od konca - cena tak jak napisales jak chodzi o glosnosc - to w przypadku porzadnego zamocowania jednostki zew - dzwiek jest na poziomie lodowki oblodzenie tak - trzeba z tym walczyc - ja musze mam zamontowana jedn zew na prostopadlej scianie od wyjscia z kotlowni/pralni - grubosc lodu siegala 10-12 cm co do zalety ze nie trzeba kopac - no coz ktos chce, ktos nie - tak jak w przypadku ceny ja najnizsza cene na moj dom - gruntowa pc - mialem 55tys, laczony system poziomo-pionowy(na wydzielonej czesci dzialki nie miescil sie poziomy) co do solarow do pc - to wiekszosc, o ile nie wszyscy uzytkownicy pc potwierdza ze nie jesto to oplacalna inwestycja ja zuzywam od 2-2,5kWh na dobe na podgrzanie 300l zbiornika - czyli do 20zł na miesiac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plawgo 09.05.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 zaczne od konca - cena tak jak napisales jak chodzi o glosnosc - to w przypadku porzadnego zamocowania jednostki zew - dzwiek jest na poziomie lodowki oblodzenie tak - trzeba z tym walczyc - ja musze mam zamontowana jedn zew na prostopadlej scianie od wyjscia z kotlowni/pralni - grubosc lodu siegala 10-12 cm co do zalety ze nie trzeba kopac - no coz ktos chce, ktos nie - tak jak w przypadku ceny ja najnizsza cene na moj dom - gruntowa pc - mialem 55tys, laczony system poziomo-pionowy(na wydzielonej czesci dzialki nie miescil sie poziomy) co do solarow do pc - to wiekszosc, o ile nie wszyscy uzytkownicy pc potwierdza ze nie jesto to oplacalna inwestycja ja zuzywam od 2-2,5kWh na dobe na podgrzanie 300l zbiornika - czyli do 20zł na miesiac. Też mi się wydaję , że głośność jest do zaakceptowania. Solary sobie na razie odpuściłem. Mam pytanie ,jak radzisz sobie z chłodzeniem w upały? Jest sens pchać się w klimakonwektory , czy wystarczy "zimna" podłogówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 10.05.2011 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 QQQQQQQ ja chyba podjadę do kalisza zobaczyć Twój sprzęt. u mnie na 110 metrach w tym okresie poszło tona węgla jak nic Zapraszam do wawy mam 250 i od 14 stycznia poszło 2400 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 10.05.2011 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Też mi się wydaję , że głośność jest do zaakceptowania. Solary sobie na razie odpuściłem. Mam pytanie ,jak radzisz sobie z chłodzeniem w upały? Jest sens pchać się w klimakonwektory , czy wystarczy "zimna" podłogówka? Jestem instalatorem .Zamontowałem już ponad 30 PC PW .Daikina odradzam nie dlatego ,że jest zły .Ale dlatego ,ze śa leprze . Z Daikinem jest jescze jeden mały problem-Odszranianie wspomagane matą grzewczą (nieskuteczne i kosztowne) Prymitywna automatyka głośna pompa cyrkulacyjna(oczywiście można zmienić).Wymiennik płytowy -w przypadku zabrudzenia osadami z wody w układzie co mogą powstać w nim strefy w który nie przepływa woda .Jest to groźne podczas odszrannian . Obecnie montuję Atlantica (Inaczej fujitsu).Bardzo polecam. Ja zamontowałem sobie Daikina.Ale powód był kuriozalny.Kupiłem tą pompe dla klienta ,ale jak sobaczyłem co dzieje się z inna Altermą ,to zamontowałem Atlantica .Ja u siebie dam sobie radę z walką z oblodzeniem. A i cenowo chyba lepiej. Ciekawe jest też Mitsubishi ,ale za mało jeszcze wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 10.05.2011 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Też mi się wydaję , że głośność jest do zaakceptowania. Solary sobie na razie odpuściłem. Mam pytanie ,jak radzisz sobie z chłodzeniem w upały? Jest sens pchać się w klimakonwektory , czy wystarczy "zimna" podłogówka? mam pompe od pazdziernika ub. roku - wiec nie bylo potrzeby chlodzic na ten rok zaplanowalem 4 klimakonwektory, ale moge nie dac rady finansowo - sa wazniejsze rzeczy;) chlodzenie podloga odradzam, bo costam sie dzieje z posadzka - chyba chodzi o rose na rurkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plawgo 10.05.2011 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 mam pompe od pazdziernika ub. roku - wiec nie bylo potrzeby chlodzic na ten rok zaplanowalem 4 klimakonwektory, ale moge nie dac rady finansowo - sa wazniejsze rzeczy;) chlodzenie podloga odradzam, bo costam sie dzieje z posadzka - chyba chodzi o rose na rurkach Dzięki za odpowiedź.Cena klimakonwektorów to tak lekko licząc 3 tys. z hakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 10.05.2011 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 ja zuzywam od 2-2,5kWh na dobe na podgrzanie 300l zbiornika - czyli do 20zł na miesiac. nieżle . a do jakiej temp grzejesz wode i ile razy? mi wychodzi kolo 6 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 10.05.2011 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 nieżle . a do jakiej temp grzejesz wode i ile razy? mi wychodzi kolo 6 kWh do 45stC , od kwietnia jestem zuch - raz dziennie pomijam zabijanie legioneli - tam idzie troszke wiecej w jeden dzien( u mnie sobota rano) - jeszcze nie udalo mi sie tak wczesnie wstac w sobote zeby dowiedziec sie ile bierze kWh w sobote Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 16.05.2011 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Taki newsik. W bieżącym sezonie pojawia się dość ciekawa nowość w Althermie. Otóż mamy już hydroboksy 8kW w wersji bez pompy obiegowej, co daje możliwość konfiguracji różnych układów hydraulicznych. Do tego seria softu BB (aktualna) ma nastaw, że aż głowa boli. Tutaj tabela nowych nastaw do porównania z serią AA i BA. Teraz dopiero jest zabawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castaway 17.05.2011 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Hmm...bez pompy obiegowej? W różnych układach hydraulicznych to pewnie gdzieś w końcu ta pompa się znajdzie, ale w takim prostym układzie PC + podłogówka to jakoś moja wyobraźnia ogranicza zastosowanie hydrobox-u bez pompy obiegowej. Chyba, że się mylę. Co do nastaw to już przy starszych typach AA, kto nie przeszedł podstawowego kursu logiki to mógł mieć trudności, wiec teraz to "Dr" przed nazwiskiem powinno wystarczyć aby to ogarnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 18.05.2011 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 ja przy piecu na ekogroszek spędziłem kilka nocy prawie to przy pompie to się przeprowadzę do pom gosp. czy w tej nowej wersji pompy producent podaje że ona jest bardziej wydajna , czy tu raczej postępu nie przewidywać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 18.05.2011 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 @Castaway Pompa oczywiście w układzie jest, ale możemy zastosować dowolną, własną, np. elektroniczną, ustawioną na stały przepływ lub ciśnienie. Szczególnie przydatne w układach z siłownikami na pętlach. Możemy też zastosować 2 pompy jeśli mamy np. 2 niezależne obiegi. Taki ukłon w stronę instalatora czy projektanta. @malux20 Sterownik z pompy możesz sobie zamontować przy łóżku Wtedy ani pompy ani żony nie zaniedbasz. A wydajności się nie zmieniły. Po prostu jest możliwość zastosowania własnej obiegowej pompy/pomp , w zależności od potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 18.05.2011 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Witam! Podłączę się do tematu.Od kilku miesięcy śledzę ten wątek i nadal myślę poważnie o Althermie jako moim głównym źródle ogrzewania. Oglądałem "na żywo", jak pracuje w dwóch domach.Pytanie mam do użytkowników tej pompy , czy wybralibyście ją ponownie pomimo jej wad i zalet ? i czy Wasz wybór pompy powietrze-woda a nie gruntowej się sprawdził? Ja mam Altermę ale polecam Alfeę. Atlantic /fujitsu.Lapies się odszrania bez żadnych kabli . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plawgo 20.05.2011 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 Ja mam Altermę ale polecam Alfeę. Atlantic /fujitsu.Lapies się odszrania bez żadnych kabli . Może masz jakieś namiary na firmy montujące Atlantica w Małopolsce i na Śląsku? Miałbym jakieś porównanie co do Althermy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 21.05.2011 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 Może masz jakieś namiary na firmy montujące Atlantica w Małopolsce i na Śląsku? Miałbym jakieś porównanie co do Althermy. Podobno jest jakiś dobry fachman w krakowie .zadzwoń po numer 502213372 Pan Sławek szef serwisu .On go zna. Ja jestem zafascynowany tym ustrojstwem. Podaj maila to wyślę ci instrukcję serwisową Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts