sylwerson 03.06.2011 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 czy wiecie, kto w Łodzi/łódzkiem montuje Althermy? i zna sie na tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 03.06.2011 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 czy wiecie, kto w Łodzi/łódzkiem montuje Althermy? i zna sie na tym? zadzwoń do daikina Ja montuję w Wawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 30.06.2011 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 no to ruszyłem z budową .domek part.123m2 użytkowejokna od południa 60 % wschód zachód 30% 10 % północ.ocieplenie 24 cm ściany strop 40 cm posadzka 30 cm plus isomury illbrucki i inne wynalazki. w piętrówce gierkowskiej wychodzi nam 4-4,5 tony na 12 miesięcy węgla.w nowym domu to powinno wyjść 2 tony[inaczej po cholerę to budować]. facet wczoraj wycenił mi gruntówkę 38 tyś [liczmy 40] koszt energii jego zdaniem 1-1,5 tyś .[w tym momencie zaczynam nie widzieć wielkich oszczędności]to jeśli powietrzna wyszłaby z 15 tyś mniej[a pewnie z 25 - do 30 podoliczeniu odsetek od hipoteki to rozumiem że przy powietrznej mam 30 lat[?] na odrobienie tych 30 tyś zł?chałupę muszę wykończyć tak żeby nie zużywać więcej niż 50 kw na metr 2 w sezoie[6000 kw rok]ja nie twierdzę że gruntowa jest ie ok ale czy moje przeliczenia mają sens.zakładam 2-3 tygodnie palenia w zwykłym kominku zimą max Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 30.06.2011 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 to jeśli powietrzna wyszłaby z 15 tyś mniej[a pewnie z 25 - do 30 podoliczeniu odsetek od hipoteki to rozumiem że przy powietrznej mam 30 lat[?] na odrobienie tych 30 tyś zł? chałupę muszę wykończyć tak żeby nie zużywać więcej niż 50 kw na metr 2 w sezoie[6000 kw rok] ja nie twierdzę że gruntowa jest ie ok ale czy moje przeliczenia mają sens. zakładam 2-3 tygodnie palenia w zwykłym kominku zimą max Dyskutowaliśmy to po raz kolejny na głównym wątku - jeśli masz na myśli 6000 kWh ciepła na rok, teoretycznie przy obecnych cenach na gruntowej jesteś do przodu jakieś 300 - 400 PLN rocznie. Ale po pierwsze trzeba doliczyć CWU, po drugie chyba wcale nie łatwo zejść w praktyce do tego poziomu (choć wielu się udało). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.06.2011 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Inwestycja w prąd 3tyś? Cholera a wszyscy ogrzewający prundem piszą że 10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.06.2011 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Eee, materiały na podłogówkę dla takiego domu to około 3-4tyś. DZ poziome 5, a nawet 4 lub 3 bo dom energooszczędny, kotłownia 5, PC 12=około 24tyś Ale oczywiście można i za 40-50, a nawet więcej. Można? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 30.06.2011 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 no nie powiem że gruntowa jest be[przecież nie wszyscy liczą tylko koszty] wczoraj był u mnie facet od gruntówek -widać że ma dużo doświadczenia [o 30 cm styropianu w posadzkę stwierdził ze bezsens]jeśli chodzi o koszty to za bardzo nie chciał mówić coś mówił 0 1,5 -tyś za sezon[dla mnie za drogo] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 10.07.2011 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Arturo masz rację dla twoich wyliczeń .Tylko przykładowy dom który potrzebuje 6000 kWh ma zapotrzebowanie dla -20 2,5 kW.Bez wody .W takim przypadku masz rację .Myślę że w takim wypadku wystarczy wymienić żarówki na zwykłe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MichalWWA 18.07.2011 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 zadzwoń do daikina Ja montuję w Wawie W ciągu miesiąca-dwóch podejmuję decyzje o zakupie pompy ciepła. Mam kilka pomysłów ale potrzebuję fachowej porady. Jestem z Legionowa, czy może mi Pan podać swój numer kontaktowy (na forum lub na wiadomości prywatnej)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tank102 20.07.2011 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 Jak działają te pompy w III srefie czyli centrum Polski , bo podobno nad morzem rewelacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 20.07.2011 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 Jak działają te pompy w III srefie czyli centrum Polski , bo podobno nad morzem rewelacja ja jestem zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 21.07.2011 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 W ciągu miesiąca-dwóch podejmuję decyzje o zakupie pompy ciepła. Mam kilka pomysłów ale potrzebuję fachowej porady. Jestem z Legionowa, czy może mi Pan podać swój numer kontaktowy (na forum lub na wiadomości prywatnej)? 602618829 marek Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 21.07.2011 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Jak działają te pompy w III srefie czyli centrum Polski , bo podobno nad morzem rewelacja JA mam i montuję .Nie mam problemów , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 22.07.2011 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Czy ktoś z okolic żuław wiślanych ma pompę daikina? Szukam kogoś, żeby zobaczyć i pogadać o pompie, którą użytkuje. Poważnie rozważamy zakup, na razie do kosztorysu mamy wpisane 25 tyś i mamy nadzieję, że za tyle się da.A da się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 24.07.2011 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 602618829PozdrawiamMAREK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castaway 25.07.2011 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Jak działają te pompy w III srefie czyli centrum Polski , bo podobno nad morzem rewelacja Nie wiem jak nad morzem i nie wiem jak w centrum, ale u mnie na południu w górach śmiga i jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 31.07.2011 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 W warszawie i okolicy działają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 09.08.2011 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 pytania: - jezeli z hydroboksu wychodzi rura fi 32, a moj hydraulik po srubunku zalozyl mi fi 30 ma to wielki wplyw na temp. na podlogowce?( i tak na rozdzielaczu jest 8 obwodow fi16) - jezeli doloze 1 fancoila to wymiennik ciepla da tyle samo ciepla na podlogowke? ( czy moze jest jakas zaleznosc ze da wiecej ciepla [wiecej sie odbierze od jed zew- tamtej zimy temp wchodzaca 42 C, a podlogowka max 34 C wg panelu uzytkownika] ) a moze mam za duza PCi??? bo obecnie wychodzi mi COP 3,5 - a powinien blisko 5,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 10.08.2011 03:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 pytania: - jezeli z hydroboksu wychodzi rura fi 32, a moj hydraulik po srubunku zalozyl mi fi 30 ma to wielki wplyw na temp. na podlogowce?( i tak na rozdzielaczu jest 8 obwodow fi16) - jezeli doloze 1 fancoila to wymiennik ciepla da tyle samo ciepla na podlogowke? ( czy moze jest jakas zaleznosc ze da wiecej ciepla [wiecej sie odbierze od jed zew- tamtej zimy temp wchodzaca 42 C, a podlogowka max 34 C wg panelu uzytkownika] ) a moze mam za duza PCi??? bo obecnie wychodzi mi COP 3,5 - a powinien blisko 5,5 Jakie 5,5 gdzie, masz takie dane. Obecnie - to znaczy chwilowe czy roczne te 3,5. Rury są ok. tylko te temperatury 42 i 34 .Czy to oznacza ,ze masz mieszacz i jeden fankoil.Kiepsko wymyślone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 10.08.2011 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Jakie 5,5 gdzie, masz takie dane. Obecnie - to znaczy chwilowe czy roczne te 3,5. Rury są ok. tylko te temperatury 42 i 34 .Czy to oznacza ,ze masz mieszacz i jeden fankoil.Kiepsko wymyślone tak wynika z tabelki z tej stronki http://www.blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/pompa-ciepla-altherma-parametry-pracy-nastawy/ obecnie do grzanioa cwu cop 3,5 nie mam mieszacza ani fancoila, tak sobie kombinuje zeby go zalozyc i czy to cos da:confused: a temp wchodzaca do hydroboxu byla 42 a woda w podlogowce dogrzewala sie do 34st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts