Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 4 weeks później...

no to ruszyłem z budową .

domek part.123m2 użytkowej

okna od południa 60 % wschód zachód 30% 10 % północ.

ocieplenie 24 cm ściany strop 40 cm posadzka 30 cm plus isomury illbrucki i inne wynalazki.

w piętrówce gierkowskiej wychodzi nam 4-4,5 tony na 12 miesięcy węgla.

w nowym domu to powinno wyjść 2 tony[inaczej po cholerę to budować].

facet wczoraj wycenił mi gruntówkę 38 tyś [liczmy 40]

koszt energii jego zdaniem 1-1,5 tyś .[w tym momencie zaczynam nie widzieć wielkich oszczędności]

to jeśli powietrzna wyszłaby z 15 tyś mniej[a pewnie z 25 - do 30 podoliczeniu odsetek od hipoteki to rozumiem że przy powietrznej mam 30 lat[?] na odrobienie tych 30 tyś zł?

chałupę muszę wykończyć tak żeby nie zużywać więcej niż 50 kw na metr 2 w sezoie[6000 kw rok]

ja nie twierdzę że gruntowa jest ie ok ale czy moje przeliczenia mają sens.

zakładam 2-3 tygodnie palenia w zwykłym kominku zimą max

to jeśli powietrzna wyszłaby z 15 tyś mniej[a pewnie z 25 - do 30 podoliczeniu odsetek od hipoteki to rozumiem że przy powietrznej mam 30 lat[?] na odrobienie tych 30 tyś zł?

chałupę muszę wykończyć tak żeby nie zużywać więcej niż 50 kw na metr 2 w sezoie[6000 kw rok]

ja nie twierdzę że gruntowa jest ie ok ale czy moje przeliczenia mają sens.

zakładam 2-3 tygodnie palenia w zwykłym kominku zimą max

Dyskutowaliśmy to po raz kolejny na głównym wątku - jeśli masz na myśli 6000 kWh ciepła na rok, teoretycznie przy obecnych cenach na gruntowej jesteś do przodu jakieś 300 - 400 PLN rocznie. Ale po pierwsze trzeba doliczyć CWU, po drugie chyba wcale nie łatwo zejść w praktyce do tego poziomu (choć wielu się udało).

no nie powiem że gruntowa jest be[przecież nie wszyscy liczą tylko koszty]

wczoraj był u mnie facet od gruntówek -widać że ma dużo doświadczenia [o 30 cm styropianu w posadzkę stwierdził ze bezsens]

jeśli chodzi o koszty to za bardzo nie chciał mówić coś mówił 0 1,5 -tyś za sezon[dla mnie za drogo]

• 2 weeks później...
zadzwoń do daikina

Ja montuję w Wawie

W ciągu miesiąca-dwóch podejmuję decyzje o zakupie pompy ciepła.

Mam kilka pomysłów ale potrzebuję fachowej porady.

Jestem z Legionowa, czy może mi Pan podać swój numer kontaktowy (na forum lub na wiadomości prywatnej)?

• 2 weeks później...

pytania:

- jezeli z hydroboksu wychodzi rura fi 32, a moj hydraulik po srubunku zalozyl mi fi 30 ma to wielki wplyw na temp. na podlogowce?( i tak na rozdzielaczu jest 8 obwodow fi16)

- jezeli doloze 1 fancoila to wymiennik ciepla da tyle samo ciepla na podlogowke? ( czy moze jest jakas zaleznosc ze da wiecej ciepla [wiecej sie odbierze od jed zew- tamtej zimy temp wchodzaca 42 C, a podlogowka max 34 C wg panelu uzytkownika] )

a moze mam za duza PCi??? bo obecnie wychodzi mi COP 3,5 - a powinien blisko 5,5 :(

pytania:

- jezeli z hydroboksu wychodzi rura fi 32, a moj hydraulik po srubunku zalozyl mi fi 30 ma to wielki wplyw na temp. na podlogowce?( i tak na rozdzielaczu jest 8 obwodow fi16)

- jezeli doloze 1 fancoila to wymiennik ciepla da tyle samo ciepla na podlogowke? ( czy moze jest jakas zaleznosc ze da wiecej ciepla [wiecej sie odbierze od jed zew- tamtej zimy temp wchodzaca 42 C, a podlogowka max 34 C wg panelu uzytkownika] )

a moze mam za duza PCi??? bo obecnie wychodzi mi COP 3,5 - a powinien blisko 5,5 :(

Jakie 5,5 gdzie, masz takie dane.

Obecnie - to znaczy chwilowe czy roczne te 3,5.

Rury są ok.

tylko te temperatury 42 i 34 .Czy to oznacza ,ze masz mieszacz i jeden fankoil.Kiepsko wymyślone

Jakie 5,5 gdzie, masz takie dane.

Obecnie - to znaczy chwilowe czy roczne te 3,5.

Rury są ok.

tylko te temperatury 42 i 34 .Czy to oznacza ,ze masz mieszacz i jeden fankoil.Kiepsko wymyślone

tak wynika z tabelki z tej stronki http://www.blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/pompa-ciepla-altherma-parametry-pracy-nastawy/

obecnie do grzanioa cwu cop 3,5

nie mam mieszacza ani fancoila, tak sobie kombinuje zeby go zalozyc i czy to cos da:confused:

a temp wchodzaca do hydroboxu byla 42 a woda w podlogowce dogrzewala sie do 34st