malux20 14.08.2011 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 budowa w toku . na fundamentach zastosowałem isomury i 20 cm xpsa w pionie. okna od północy wymurowane tylko kotłownia i łazienka. . jakieś 70 okien od południa.-chodziło mi o 70 % no przy 20 cm cokole to ocieplenie ścian będzie z 25 cm . okna montuję w warstwie ocieplenia na konsolach-troszkę kosztują ale są ok powiedzćcie czy przy takim domku małym 123 m2 warto do pompy powietrznej warto dokładać kominek z płaszczem wodnym? zwykły kominek namy umieszczony prawie naśrodku domu. czy korzyści z płaszcza nie są warte komplikowania układu. no i caly czas męczy nas rodzaj grzejników -czy zamiast fancoili za 2500 zł nie można założyć dużego grzejnika w pokoju 14m2 z drewnianą podłogą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 15.08.2011 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 nie warto instalować kominka z pw,pompa załatwi Ci wszystko, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castaway 15.08.2011 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 też tak myśle...załóż sobie kominek bez PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 21.08.2011 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 na stronach karbona dopatrzyłem się tych nowych pomp - wyglądających jak lodówki czy oprócz ciut większej ceny i wyglądu czymś się różni od tych wiszących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 22.09.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 cisza na wątku znaczy że wszystko fajnie dziala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 23.09.2011 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 to jeśli powietrzna wyszłaby z 15 tyś mniej[a pewnie z 25 - do 30 podoliczeniu odsetek od hipoteki to rozumiem że przy powietrznej mam 30 lat[?] na odrobienie tych 30 tyś zł? chałupę muszę wykończyć tak żeby nie zużywać więcej niż 50 kw na metr 2 w sezoie[6000 kw rok] ja nie twierdzę że gruntowa jest ie ok ale czy moje przeliczenia mają sens. zakładam 2-3 tygodnie palenia w zwykłym kominku zimą max bez problemu takie rozterki można policzyć i dokonać prawidłowego wyboru - proponuję nieco inne podejście do tematu kosztu - mianowicie porównanie amortyzacji obu pc tj, policzmy o ile koszt inwestycyjny powiększy nam koszt jednostkowy ciepła w całym okresie eksploatacji, do obliczeń możemy przyjąć okres 20 lat w tym konkretnym przypadku wymagamy od pc 6000kWh/ rocznie tj 120000kWh w całym okresie jeśli teraz koszt pc gruntowej 40000zł podzielimy przez tą ilość ciepła to wypada 0,33zł/kWh, natomiast przy koszcie powietrznej (30k zł) jest 0,25zł/kWh - o tyle więcej będzie kosztowała eksploatacja pc w badanym czasie - może taki sposób pozwoli wybrać korzystniejszy system. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 23.09.2011 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Jak kogoś interesują prognozy, to na stronie solaris pojawił się wpis o ekonomice pomp ciepła. Analizowany jest gaz, pc gruntowa i pc powietrzna w okresie 20 lat w zależności od zapotrzebowania 1m2 domu na ciepło. Tutaj link. Co i pokrywa się z praktyką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 23.09.2011 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Przy budynku o zapotrzebowaniu 80W/m pompa pow/woda zdecydowanie najtańsza.Na taki popatrzyłem ,bo założyłem przeciętnego inwestora i typowe błędy przez niego i wykonawców popełnione.Ciekawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
studeo 24.09.2011 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 Co do artykułu linkowanego powyżej: nie do końca zgadzam się z obliczeniami kosztów instalacji. O ile zainstalowanie pompy ciepła pow-woda w cenie 21tys jest możliwe (choć nie w przypadku Althermy, ale na przykład LG Therma V 9kW ze zbiornikiem na cwu i montażem powinna się zamknąć w tej cenie) o tyle kotłownia gazowa ze zbiornikiem na cwu nie ma raczej szans zmieścić się w 10tys. Koszt instalacji będzie niewiele mniejszy niż pompy p-w, nawet zakładając niskie koszty przyłączenia gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 24.09.2011 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 Tym lepiej dla pompy pow/woda.Ciekawe.Może zaraz wpadnie ktoś ,kto obali te teorie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 24.09.2011 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 Jak kogoś interesują prognozy, to na stronie solaris pojawił się wpis o ekonomice pomp ciepła. Analizowany jest gaz, pc gruntowa i pc powietrzna w okresie 20 lat w zależności od zapotrzebowania 1m2 domu na ciepło. Tutaj link. Co i pokrywa się z praktyką artykuł jest tendencyjny, zaniżona wartość opałowa gazu, zawyżona jego cena, za to cena prądu jest zaniżona - w jakim celu??? Do wysokości kosztów inwestycyjnych również można mieć wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 24.09.2011 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 Trzeba to pytanie skierować do autora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 24.09.2011 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 Ja kotłownię z kondensatem ,zbiornikiem cwu 100 l i pompa cyrkulacyjną cwu robię za 13000 złNależy zaznaczyć ,ze instalacja CO może być tańsza (grzejniki)Pompa jest droższa ,a podłogówka też jest droższa.Ale kazdy przypadek jest inny ceny sie zmieniają .Gaz łatwiej zdrożeje niż prąd (polityka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 24.09.2011 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 Może bedzie z łukpków i stanieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
studeo 24.09.2011 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 Ja kotłownię z kondensatem ,zbiornikiem cwu 100 l i pompa cyrkulacyjną cwu robię za 13000 zł Należy zaznaczyć ,ze instalacja CO może być tańsza (grzejniki) Pompa jest droższa ,a podłogówka też jest droższa. Ale kazdy przypadek jest inny ceny sie zmieniają . Gaz łatwiej zdrożeje niż prąd (polityka) No właśnie 13000 PLUS koszt przyłącza, czyli co najmniej kilka tysięcy zł. Jak pisałem, inwestycja niewiele mniejsza niż w pompę p-w. Co do podłogówki: po pierwsze, do kondensatu jest to lepsze rozwiązanie (chociaż rzeczywiście, kondensat z grzejnikami też w miarę podziała, a pompa bardzo kiepsko...) a po drugie, ma inne zalety - ja wolę mieć podłogówkę w całym domu niezależnie od źródła ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 24.09.2011 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 Podłogówka jest ok.tylko trochę droższa.Ale nawet pod drewno sie nadaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.09.2011 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 A dlaczego liczono 70% pracy w drugiej taryfie? U mnie wychodzi 90%, a to BARDZO duża różnica. I macie rację z tą zaniżoną inwestycją w przypadku gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 26.09.2011 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 nie wiem jak teraz jest, ale przyłącze gazu do domu (był przy płocie w ulicy) kosztowało mnie 840zł (opłata zryczałtowana wg umowy z 2001r instalacja do 5m). Do tego projekt i geodeta (razem ok 500zł). Zatem koszt mojego przyłącza wyniósł 1340zł (wg faktur). Dzisiejszych warunków nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.09.2011 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 No tak. Jest pewnie w sieci jeszcze ze sto tysięcy wyliczeń, skrzętnie podanych, by promować któreś z rozwiązań. Zobaczcie np. to:http://www.odnawialnecieplo.pl/odnawialna-energia-dla-domu/143-dotacje-na-kolektoryProStaś, napisz proszę ile płaciłeś za grzanie CWU gdy nie miałeś PC. Jak pamiętam to i Marcin Cetera i j-j płacą grubo poniżej 100zł (pewnie jakieś 60-70). Jak to się ma do tych 200 z powyższej strony? Po ilu teraz latach zwrócą się te kolektory?No tak, ale my nie o tym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 26.09.2011 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Po ilu teraz latach zwrócą się te kolektory? artykuł jak zwykle tendencyjny - oczywiście to jest biznes ale nie dla użytkownika tych solarów - beneficjentami są producenci, pośrednicy a przed wszystkim bank - ktoś to sponsorował a tytuł "Dotacje na kolektory – obiektywna ocena zwrotu instalacji" - wyjątkowo nieobiektywny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts