talingua 17.10.2011 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Witam,jestem od 2 tygodni użytkownikiem Altermy 14kW. Nie mam za bardzo czasu zagłębić się w temat programowania. Jak podgrzewacie ciepłą wodę? Ja mam ustawione 40 stopni i cały czas włączone podgrzewanie wody (ikona prysznica). Czy to dobrze? Mam na dole i górze podłogówkę i płytki gresowe. Mam ustawione -5 na wyświetlaczu, na dole mam 21 stopni a na górze 23 stopnie. Jest OK, grzeję tak jak wodę w trybie automatycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.10.2011 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Jeżeli masz jedną taryfę to ok, ale jeżeli masz dwie, to warto zrobić podbicie do np. 45 w taniej taryfie na np. 30 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
talingua 17.10.2011 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 (edytowane) Mam jedną taryfę (na razie, na obliczenia przyjdzie czas później:)). Mieszkam w domu od 1.10.11, nie mam jeszcze drzwi wejściowych, tylko prowizorka obrobiona od wewnątrz styropianem 20cm i trochę pianki, poza tym dom jest uszczelniony w całości, nie mam żadnego komina. Średnie zużycie prądu za cały dom, 3 osoby+2wykonawców, razem z co i cwu wynosi średnio 34 kWh/1 dzień (dane z ostatniego tygodnia). Dom o powierzchni użytkowej 228m2. Zastanawiam się czy lepiej grzać wodę na 40 stopni czy zaprogramować grzanie 2 lub 3 razy dziennie po 1,5 godziny.Aha mam jeszcze rekuperator Daikina, którego na razie nie używam z uwagi na prace wykończeniowe wewnątrz. I jeszcze jedno: jak długo trwa nagrzanie zasobnika wody 300l do 40 stopni? Edytowane 17 Października 2011 przez talingua Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 17.10.2011 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 (edytowane) Mam jedną taryfę (na razie, na obliczenia przyjdzie czas później:)). Mieszkam w domu od 1.10.11, nie mam jeszcze drzwi wejściowych, tylko prowizorka obrobiona od wewnątrz styropianem 20cm i trochę pianki, poza tym dom jest uszczelniony w całości, nie mam żadnego komina. Średnie zużycie prądu za cały dom, 3 osoby+2wykonawców, razem z co i cwu wynosi średnio 34 kWh/1 dzień (dane z ostatniego tygodnia). Dom o powierzchni użytkowej 228m2. Zastanawiam się czy lepiej grzać wodę na 40 stopni czy zaprogramować grzanie 2 lub 3 razy dziennie po 1,5 godziny. Aha mam jeszcze rekuperator Daikina, którego na razie nie używam z uwagi na prace wykończeniowe wewnątrz. I jeszcze jedno: jak długo trwa nagrzanie zasobnika wody 300l do 40 stopni? grzeje wodę 1 raz dziennie dla nas to na razie wystarcza zobaczymy jak bedzie zima - zbiornik 300l - do 45stC, rodzinka 3 os. - zbiornik nagrzewa sie w 1,5h - tyle ze ja zaczynam grzanie od dość niskiej temp Edytowane 17 Października 2011 przez QQQQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
talingua 30.10.2011 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Pozmieniałem trochę sposób ogrzewania: wodę grzeję 1x dziennie od ok. 13:00-14:00 do 45 stopni, spokojnie wystarcza dla trzech osób, podłogówkę grzeję od 9:00-19:00, w domu jest 24 stopni, w nocy wiadomo temperatura spada. Oprócz tego chodzi cały czas WM/rekuperator. Zużycie energii w całym domu spadło do 26kW/1 doba (liczę że Altherma zjada z tego ok. 15 kW, podlicznik założę sobie na wiosnę). Nie mam żadnego komina w domu, w tym roku planuję docieplić stryszek (dach dwuspadowy) wełną 15 cm i pozostałym styropianem z fasady (grafitowy 15 cm) i na to dam żółtą folię i koniec). Na stryszku mam dużo urządzeń: reku, multiswitch do TV/Sat, internet> dlatego ocieplam. Pociągnę to po krokwiach w górę, ale u góry zostawię jakieś 30 cm nieobłożone, żeby powietrze krążyło. Jak na razie jestem bardzo zadowolony, zobaczymy jak będzie po pierwszej zimie:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 30.10.2011 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 talingua tak przy okazji reku daikina to ze względu na cenę czy rozwiązania techniczne? mi jedna firma podpowiada na dom 123m2 założyć altherma 11kw - owszem w zakupie drożej ale w kosztach podobno grzania lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
talingua 30.10.2011 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Tak, głównie z uwagi na koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meukov 31.10.2011 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Pierwszy okres grzewczy zaliczony. Łączne zużycie 5870 kwh za rok bez żadnych kombinacji z ustawieniami, dogrzewaniem kominkiem itp. Po prostu załączona i tyle. Dla mnie rewelacja. No i bym zapomniał , że na tym podliczniku chodziła jeszcze pralka i odkurzacz cent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meukov 31.10.2011 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Więc trochę więcej napisze. Ogrzewamy cały dom łącznie z garażem i pozostałymi pomieszczeniam. Łącznie 152 m2. Podane zużycie jest też z CWU. Teraz chyba będzie bardziej wiarygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 31.10.2011 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 (edytowane) 1wszy sezon zakonczyłem 23.09.11 - z wynikiem 7437kWh , ale dom i duży i miał wiele do naprawy( i tak jeszcze troszkę zostało) obecnie start z w/w odczytem licznika - do teraz 7896kWh - C.O i CWU - ustawienie na termostacie 1h w drogiej taryfie oceniam na bdb jesien i poczatek zimy bardzo nas rorpieszczaja temp. od 23.09 - załączyło się ogrzewanie ( dołączyłem ogród zimowy ok. 24m2) wyszło 459kWh za ten okres - wiec nie za wiele:) tymbardziej jak przeliczam to na kasę: 90% w taniej 413 * 0,325=134,25 10% w drogiej 46* 0,7=32,2( w drogiej zuzyłem mniej bo w dzien -od 14.30 - 16.00 nastawiłem grzanie od 15.10) razem : ok. 166,5zł - jak dla mnie bomba - za 1i 1/4 miesiaca- razem z C.O. moj normalny rachunek za prąd latem to niewiele ponad 500zł/za 2 m-ce ( z grzaniem C.O. - tu sprostowanie oczywiscie chodziło mi o CWU) zobaczymy jak bedzie teraz temp wewnatrz 23-23,5 st C Edytowane 1 Listopada 2011 przez QQQQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 01.11.2011 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 po wynikach QQQQQ widać że ryzyka żadnego nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
talingua 17.11.2011 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Od 3 dni grzeję non-stop, tryb automatyczny, nastawa na 0 (nic nie widać na wyświetlaczu), zużycie mam ok. 48 kW na dobę, dom o kubaturze 975m3, podłogówka na dole i górze, łącznie ok. 220m2. Czy to zużycie jest normalne? Podobno w trybie rozruchu grzałka włącza się często. Jak długo trwa z reguły ten tryb rozruchu? W nocy pogoda -3 stopnie, w dzień +1. Dziękuję z góry za uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 17.11.2011 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Możesz jesteś tu jedynym użytkownikiem nie związanym z branżą sprzedaży bądz instalacji takich pomp stąd ten wynik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.11.2011 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Możesz jesteś tu jedynym użytkownikiem nie związanym z branżą sprzedaży bądz instalacji takich pomp stąd ten wynik Czytaj uważnie. Grzeje dopiero od trzech dni i na taką powierzchnie to jest moim zdaniem dobry wynik. Za tydzień będzie mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 17.11.2011 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Możesz jesteś tu jedynym użytkownikiem nie związanym z branżą sprzedaży bądz instalacji takich pomp stąd ten wynik Policz sobie ile ciepła trzeba "wpompować" do 220m2 podłogówki, nie mówiąc już o wychłodzonych i pewnie wilgotnych ścianach, stropach, a przestaniesz pisać tego typu komentarze. Dla porównania możesz sobie poczytać tego posta : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?15342-p%C5%82yta-fundamentowa&p=4964966&viewfull=1#post4964966 . Tam była połowa tej powierzchni niż u talingua. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.11.2011 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Bardziej optuję za tym co napisał tomek131 Przy -3st.C 48kWh/dobę to co będzie przy -20st.C ?? Niestety pic na wodę fotomontaż a gruba kasa za PCi poszła 48kWh/dobę to nie jest wcale źle(500zł/miesiąc) To jest zapotrzebowanie rzędu 70-80kWh/m2/rok. Przeczytałeś ten tego posta z linku HenoKa? I nie zamierzasz Budowlanemu Laikowi napisać coś o picu na wodę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marc00 17.11.2011 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Witam, Czy grzałka w zbiorniku na wodę EKHWS300B3V3 cały czas się załącza ? Dostałem pierwszy rachunek za wrzesień i październik 1277 zł .... z tym że podłogówka została włączona dopiero 21 września więc teoretycznie zużycie w październiku powinno być proporcjonalnie większe a nie jest, obydwa miesiące wyglądają podobnie . Widzę na wyświetlaczu że grzałka w zbiorniku często się załącza. Czy ona mogła nabić tak duży rachunek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 20.11.2011 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 2300/40=57,5x2=115kWh i jak reklama Althermy głosiła COP3 to powinno być 38kWh ale w rzeczywistości okazało się,że COP jest 2,2 przy -3 a co będzie przy -10-15 ? COP1 ? Poza tym Budowlany Laik ma zdecydowanie więcej betonu do wygrzania bo aż 20cm grubości,także wpis HenoKa trochę nie do porównania. Czasem zdarza się ,że monter zmontuje pompę niechlujnie .Np zrobi nieszczelny układ czynnika chłodniczego ,albo nie zrobi próżni .Wtedy cop leci na łeb I okazuje się ,że produkt jest zły ,a producent kłamie. U mnie w firmie uruchomienie instalacji czynnika chłodniczego trwa 6 h. Płukanie azotem ,próba szczelności azotem,próżniowanie ,próba na próżni ,napełnienie czynnikiem sprawdzenie czujnikiem i płynem. Następnie podanie napięcia na agregat bez uruchamiania w celu ogrzania oleju min 2 h. Widziałem jak osuwano powietrze ,wypuszczając czynnik z agregatu.To gwarancja Małego COP przez krótki czas , a potem awaria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marc00 20.11.2011 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Witam, Czy grzałka w zbiorniku na wodę EKHWS300B3V3 cały czas się załącza ? Dostałem pierwszy rachunek za wrzesień i październik 1277 zł .... z tym że podłogówka została włączona dopiero 21 września więc teoretycznie zużycie w październiku powinno być proporcjonalnie większe a nie jest, obydwa miesiące wyglądają podobnie . Widzę na wyświetlaczu że grzałka w zbiorniku często się załącza. Czy ona mogła nabić tak duży rachunek ? Tylu specjalistów tutaj i nikt nie wie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 20.11.2011 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Tylu specjalistów tutaj i nikt nie wie ? Mogła nabić .Trzeba poustawiać parametry . Można zablokować pracę grzałki dla wody do pewnych temp zewnętrznych .Można opóźnić jej zadziałanie po wystąpieniu zapotrzebowania na cwu. Można zablokować pracę jednoczesną grzałek co i cwu Pytania pisz na [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts