Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

jestem od 2 tygodni użytkownikiem Altermy 14kW. Nie mam za bardzo czasu zagłębić się w temat programowania. Jak podgrzewacie ciepłą wodę? Ja mam ustawione 40 stopni i cały czas włączone podgrzewanie wody (ikona prysznica). Czy to dobrze? Mam na dole i górze podłogówkę i płytki gresowe. Mam ustawione -5 na wyświetlaczu, na dole mam 21 stopni a na górze 23 stopnie. Jest OK, grzeję tak jak wodę w trybie automatycznym.

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam jedną taryfę (na razie, na obliczenia przyjdzie czas później:)). Mieszkam w domu od 1.10.11, nie mam jeszcze drzwi wejściowych, tylko prowizorka obrobiona od wewnątrz styropianem 20cm i trochę pianki, poza tym dom jest uszczelniony w całości, nie mam żadnego komina. Średnie zużycie prądu za cały dom, 3 osoby+2wykonawców, razem z co i cwu wynosi średnio 34 kWh/1 dzień (dane z ostatniego tygodnia). Dom o powierzchni użytkowej 228m2. Zastanawiam się czy lepiej grzać wodę na 40 stopni czy zaprogramować grzanie 2 lub 3 razy dziennie po 1,5 godziny.

Aha mam jeszcze rekuperator Daikina, którego na razie nie używam z uwagi na prace wykończeniowe wewnątrz. I jeszcze jedno: jak długo trwa nagrzanie zasobnika wody 300l do 40 stopni?

Edytowane przez talingua

Mam jedną taryfę (na razie, na obliczenia przyjdzie czas później:)). Mieszkam w domu od 1.10.11, nie mam jeszcze drzwi wejściowych, tylko prowizorka obrobiona od wewnątrz styropianem 20cm i trochę pianki, poza tym dom jest uszczelniony w całości, nie mam żadnego komina. Średnie zużycie prądu za cały dom, 3 osoby+2wykonawców, razem z co i cwu wynosi średnio 34 kWh/1 dzień (dane z ostatniego tygodnia). Dom o powierzchni użytkowej 228m2. Zastanawiam się czy lepiej grzać wodę na 40 stopni czy zaprogramować grzanie 2 lub 3 razy dziennie po 1,5 godziny.

Aha mam jeszcze rekuperator Daikina, którego na razie nie używam z uwagi na prace wykończeniowe wewnątrz. I jeszcze jedno: jak długo trwa nagrzanie zasobnika wody 300l do 40 stopni?

grzeje wodę 1 raz dziennie dla nas to na razie wystarcza zobaczymy jak bedzie zima - zbiornik 300l - do 45stC, rodzinka 3 os. - zbiornik nagrzewa sie w 1,5h - tyle ze ja zaczynam grzanie od dość niskiej temp

Edytowane przez QQQQ

• 2 weeks później...
Pozmieniałem trochę sposób ogrzewania: wodę grzeję 1x dziennie od ok. 13:00-14:00 do 45 stopni, spokojnie wystarcza dla trzech osób, podłogówkę grzeję od 9:00-19:00, w domu jest 24 stopni, w nocy wiadomo temperatura spada. Oprócz tego chodzi cały czas WM/rekuperator. Zużycie energii w całym domu spadło do 26kW/1 doba (liczę że Altherma zjada z tego ok. 15 kW, podlicznik założę sobie na wiosnę). Nie mam żadnego komina w domu, w tym roku planuję docieplić stryszek (dach dwuspadowy) wełną 15 cm i pozostałym styropianem z fasady (grafitowy 15 cm) i na to dam żółtą folię i koniec). Na stryszku mam dużo urządzeń: reku, multiswitch do TV/Sat, internet> dlatego ocieplam. Pociągnę to po krokwiach w górę, ale u góry zostawię jakieś 30 cm nieobłożone, żeby powietrze krążyło. Jak na razie jestem bardzo zadowolony, zobaczymy jak będzie po pierwszej zimie:bye:

1wszy sezon zakonczyłem 23.09.11 - z wynikiem 7437kWh , ale dom i duży i miał wiele do naprawy( i tak jeszcze troszkę zostało)

obecnie start z w/w odczytem licznika - do teraz 7896kWh - C.O i CWU - ustawienie na termostacie 1h w drogiej taryfie

oceniam na bdb

jesien i poczatek zimy bardzo nas rorpieszczaja temp. :)

od 23.09 - załączyło się ogrzewanie

( dołączyłem ogród zimowy ok. 24m2)

wyszło 459kWh za ten okres - wiec nie za wiele:)

tymbardziej jak przeliczam to na kasę:

90% w taniej 413 * 0,325=134,25

10% w drogiej 46* 0,7=32,2( w drogiej zuzyłem mniej bo w dzien -od 14.30 - 16.00 nastawiłem grzanie od 15.10)

razem : ok. 166,5zł - jak dla mnie bomba - za 1i 1/4 miesiaca- razem z C.O.

moj normalny rachunek za prąd latem to niewiele ponad 500zł/za 2 m-ce ( z grzaniem C.O. - tu sprostowanie oczywiscie chodziło mi o CWU) zobaczymy jak bedzie teraz

temp wewnatrz 23-23,5 st C :)

Edytowane przez QQQQ

• 3 weeks później...
Od 3 dni grzeję non-stop, tryb automatyczny, nastawa na 0 (nic nie widać na wyświetlaczu), zużycie mam ok. 48 kW na dobę, dom o kubaturze 975m3, podłogówka na dole i górze, łącznie ok. 220m2. Czy to zużycie jest normalne? Podobno w trybie rozruchu grzałka włącza się często. Jak długo trwa z reguły ten tryb rozruchu? W nocy pogoda -3 stopnie, w dzień +1. Dziękuję z góry za uwagi.

Możesz jesteś tu jedynym użytkownikiem nie związanym z branżą sprzedaży bądz instalacji takich pomp stąd ten wynik :)
Policz sobie ile ciepła trzeba "wpompować" do 220m2 podłogówki, nie mówiąc już o wychłodzonych i pewnie wilgotnych ścianach, stropach, a przestaniesz pisać tego typu komentarze.

Dla porównania możesz sobie poczytać tego posta : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?15342-p%C5%82yta-fundamentowa&p=4964966&viewfull=1#post4964966 . Tam była połowa tej powierzchni niż u talingua.

Bardziej optuję za tym co napisał tomek131 ;)

Przy -3st.C 48kWh/dobę to co będzie przy -20st.C ??

Niestety pic na wodę fotomontaż a gruba kasa za PCi poszła ;)

48kWh/dobę to nie jest wcale źle(500zł/miesiąc)

To jest zapotrzebowanie rzędu 70-80kWh/m2/rok.

Przeczytałeś ten tego posta z linku HenoKa? I nie zamierzasz Budowlanemu Laikowi napisać coś o picu na wodę?:)

Witam,

Czy grzałka w zbiorniku na wodę EKHWS300B3V3 cały czas się załącza ? Dostałem pierwszy rachunek za wrzesień i październik 1277 zł .... z tym że podłogówka została włączona dopiero 21 września więc teoretycznie zużycie w październiku powinno być proporcjonalnie większe a nie jest, obydwa miesiące wyglądają podobnie . Widzę na wyświetlaczu że grzałka w zbiorniku często się załącza. Czy ona mogła nabić tak duży rachunek ?

2300/40=57,5x2=115kWh i jak reklama Althermy głosiła COP3 to powinno być 38kWh ale w rzeczywistości okazało się,że COP jest 2,2 przy -3 a co będzie przy -10-15 ? COP1 ?

Poza tym Budowlany Laik ma zdecydowanie więcej betonu do wygrzania bo aż 20cm grubości,także wpis HenoKa trochę nie do porównania.

:)

Czasem zdarza się ,że monter zmontuje pompę niechlujnie .Np zrobi nieszczelny układ czynnika chłodniczego ,albo nie zrobi próżni .Wtedy cop leci na łeb

I okazuje się ,że produkt jest zły ,a producent kłamie.

U mnie w firmie uruchomienie instalacji czynnika chłodniczego trwa 6 h. Płukanie azotem ,próba szczelności azotem,próżniowanie ,próba na próżni ,napełnienie czynnikiem sprawdzenie czujnikiem i płynem. Następnie podanie napięcia na agregat bez uruchamiania w celu ogrzania oleju min 2 h.

Widziałem jak osuwano powietrze ,wypuszczając czynnik z agregatu.To gwarancja Małego COP przez krótki czas , a potem awaria

Witam,

Czy grzałka w zbiorniku na wodę EKHWS300B3V3 cały czas się załącza ? Dostałem pierwszy rachunek za wrzesień i październik 1277 zł .... z tym że podłogówka została włączona dopiero 21 września więc teoretycznie zużycie w październiku powinno być proporcjonalnie większe a nie jest, obydwa miesiące wyglądają podobnie . Widzę na wyświetlaczu że grzałka w zbiorniku często się załącza. Czy ona mogła nabić tak duży rachunek ?

Tylu specjalistów tutaj i nikt nie wie ?

Tylu specjalistów tutaj i nikt nie wie ?

Mogła nabić .Trzeba poustawiać parametry .

Można zablokować pracę grzałki dla wody do pewnych temp zewnętrznych .Można opóźnić jej zadziałanie po wystąpieniu zapotrzebowania na cwu.

Można zablokować pracę jednoczesną grzałek co i cwu

Pytania pisz na [email protected]