Marc00 20.11.2011 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Mogła nabić .Trzeba poustawiać parametry . Można zablokować pracę grzałki dla wody do pewnych temp zewnętrznych .Można opóźnić jej zadziałanie po wystąpieniu zapotrzebowania na cwu. Można zablokować pracę jednoczesną grzałek co i cwu Pytania pisz na [email protected] Dziękuję hydrauli, poprzestawiałem trochę, zobaczymy jakie będzie zużycie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
talingua 20.11.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Od 3 dni grzeję non-stop, tryb automatyczny, nastawa na 0 (nic nie widać na wyświetlaczu), zużycie mam ok. 48 kW na dobę, dom o kubaturze 975m3, podłogówka na dole i górze, łącznie ok. 220m2. Czy to zużycie jest normalne? Podobno w trybie rozruchu grzałka włącza się często. Jak długo trwa z reguły ten tryb rozruchu? W nocy pogoda -3 stopnie, w dzień +1. Dziękuję z góry za uwagi. Już jest lepiej, przy podobnej pogodzie wychodzi 38 kW na dobę (na poddaszu 23 stopnie, na dole 21). Poza tym wykonawcy walnęli babola. Między stryrodurem (na ścianie fundamentowej) a styropianem na fasadzie jest ok. 1,5 cm szczelina prawie na całym obwodzie domu. Nie zapiankowali tego, dzisiaj stałem przy parepecie (tzn. tak gdzie będzie za 2 tygodnie) i nagle zauważyłem że coś mocno wieje przez pustaki. Jutro jadę po piankę i pistolet i do dzieła:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerwaz 24.11.2011 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Witam, od paru tygodni walczę z tym komunikatem. Mam pompę 8KW podgrzewającą bufor ciepła (zamknięty przez wężownicę). Przez rok działało bezproblemowo (na otwrtym) a od 3 miesięcy zawieszki, w końcu przepieli mi na zamknięty. Obecnie pompa wyłącza się 5-8 sekund po włączenie. Był u mnie serwis i Daikina i od bufora i tylko przerzucają odpowiedzialność. Filtry sprawdzone, przepustowość rur teoretycznie OK dla pewności puszczona sprężarka. Co ciekawe, po każdej akcji odpiecia pompy od rur celem ich sprawdzenia/czyszczenia pompa przez jakiś czas działa po czym pada (7H) i mam filtr z odrobinkami kamienia. Pompa przez prawie rok działała na mocno zakamienionej wodzie. Od paru miesięcy mam załączony odkamieniacz. Serwisant od odkamienicza wspominał, że instlacje z nową wodą będą się samooczyszczały. Czy jest możliwe, że pompa się aż tak zakamieniła/zatkała? Czy można dolać na instalacji odkamieniacz, ten np. od ekspresu do kawy? Jestem mocno rozdarty pomiędzy zmieniającymi się ekipami serwisowymi a układ jak nie działał, tak nie działa... Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 24.11.2011 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Obawiam się ,że możesz zniszczyć PC.Zakamieniony i zatkany jest wymiennik płytowy.Niby nic groźnego jak grzeje ale podczas odszraniania może dojść do zamrożenia części wymiennika i uszkodzenia.Na razie puść wodę w przeciwnym kierunku przez wymiennik .To jest pilne.Płukanie takich wymienników w urządzeniu zajmują się serwisanci kotłów (np.Urlicha kiedyś mieli podobne problemy zapytaj w centrali kto koło ciebie ma taka pompę.Płukac długo małym stężeniem szczególnie na początku czyszceniaKoło warszawy mogę pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerwaz 25.11.2011 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 @HydrauliZobaczę jak przepuścić wodę w przeciwnym kierunku. Dzięki. Ponownie nabrałem nadziei. Wczoraj niezależny serwisant z innej firmy polecanej przez Daikina na Dolny Śląsk podjechał do mnie i zaczął temat z właściwej strony. Po analizie tego co do tej pory było robione wziął i wykręcił czujnik przepływu wody. Poruszał nim, z lekka przeczyścił i rano po 12 godzinach wciąż działało... Jeśli się to okaże to, to się chyba załamię... 4 tygodnie tzw. "Fachowcy" naciągają mnie na koszty a tu coś takiego... Również odradził mi odkamienianie, bo podobno w mojej okolicy te same pompy działają dłużej i nic się nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
talingua 26.11.2011 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 (edytowane) Mam Altermę 14 kW, podłogówka po podłodze na 220m2, kubatura domu 975m3. Grzeję od 3 tygodni na pogodówce (-1 lub 0). Zużycie mam teraz przy +/- 0 stopni ok. 36 kW/dobę (jest coraz lepiej). Wilgotność bez reku ok. 58%. Poczytałem trochę i poustawiałem urządzenie:) Dodam że ogrzewanie wody do użytku domowego mam ustawione non-stop (świeci się ikonka prysznica), nastawa temperatury wody na 41 stopni. Jeśli chodzi o podłogę to przy 2 stopniach na plusie mam 28,5 stopni na wylocie. Moje pytanie: czy przy poniższych ustawieniach pompa ciepła będzie podgrzewała wodę (bez użycia grzałki) co 3 godziny do poziomu 41 stopni i czy po osiągnięciu 41 stopni wyłączy się automatycznie (czy będzie grzała cały czas przez 30 minut>wg nastawy czasu)? Dzięki z góry.1-00: 31-01: -151-02: 151-03: 252-00: Fri2-01: 12-02: 2:002-03: 602-04: 103-00: 04-00: 14-01: 04-02: 154-03: 04-04: 25-00: 15-01: -75-02: 05-03: 05-04: 106-00: 76-01: 26-02: 07-00: 37-01: 27-02: 07-03: 107-04: 78-00: 58-01: 308-02: 3,08-03:08-04: 95 Edytowane 26 Listopada 2011 przez talingua Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 26.11.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 (edytowane) znajdz posty Klarnet -a, i jego blog o ustawieniach wszystko tam opisuje jaki masz zasobnik do cwu - Daikina 300l? jezeli tak to da sie ustawic(jak w moim przypadku do 1 zalaczenia na podgrzewanie cwu dziennie dla rodziny 3os.- mam 11,2kW) w tamtym roku mialem podobne zuzycie - 1 sezon jest zawsze gorszy co do ustawienie cwu - dogrzewa sie do nastawionej temp i zalaczy sie ponownie jak temp spadnie ponizej nastawy 6.00(chyba - sprawdze w instukcji) - sprobuj nastawic na wbudowanym do jed wew sterowniku - i nie zapomnij ustawic OFF - godziny ogrzewania cwu - moze zmniejszy sie zuzycie i nie bedzie sie wlaczac sprezarka zbyt czesto i w drogiej taryfie powodzenia - ja mialem to samo w tamtym roku Edytowane 26 Listopada 2011 przez QQQQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
talingua 26.11.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Blog i posty Klarneta już przeczytałem:) Mam zasobnik Daikina 300L. Jeśli o podgrzewanie wody to chciałbym, żeby działało to tak: grzałka BUH (zasobnika) jest wyłączona mam dużą pompę 14kW, ustawiona temperatura wody: 41 stopnie, [6-00]:7, czyli przy 34 stopniach temp. wody pompa znów zacznie podgrzewać wodę i nie będzie podgrzewać podłgówki [8-01]:30, czyli pompa podgrzewa wodę maksymalnie 30 minut. Moje pytanie: czy będzie to tak działać przy moich podanych wcześniej ustawieniach czy coś zmaściłem? Za cały dom mam teraz łączne zużycie 49 kW/doba (pompa, reku daikin, pompa do poś, 1 laptop chodzi 14 godzin dziennie i oczywiście inne pierdółki w domu). Jak na początek nie jest źle:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 26.11.2011 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 (edytowane) Blog i posty Klarneta już przeczytałem:) Mam zasobnik Daikina 300L. Jeśli o podgrzewanie wody to chciałbym, żeby działało to tak: grzałka BUH (zasobnika) jest wyłączona mam dużą pompę 14kW, ustawiona temperatura wody: 41 stopnie, [6-00]:7, czyli przy 34 stopniach temp. wody pompa znów zacznie podgrzewać wodę i nie będzie podgrzewać podłgówki [8-01]:30, czyli pompa podgrzewa wodę maksymalnie 30 minut. Moje pytanie: czy będzie to tak działać przy moich podanych wcześniej ustawieniach czy coś zmaściłem? Za cały dom mam teraz łączne zużycie 49 kW/doba (pompa, reku daikin, pompa do poś, 1 laptop chodzi 14 godzin dziennie i oczywiście inne pierdółki w domu). Jak na początek nie jest źle:) nie wiem czy to dobre czy zle - ale jak bylem w podobnej sytuacji jak ty rok temu, ustawienie w styczniu 2011 tak: grzanie co - na podstawie termaostatu pokojowego - takiego on/off - na cala noc do temp ktora mnie interesowala i nigdy nie zostala osiagnieta;( - w tym roku jest inaczej na 13.00-15.00 zaprogramowalem grzanie wody do 45stC na wewnetrznym sterowniku w hydroboxie - ma priorytet nad termostatem pokojowym , ok. 18.00 rozpalalem kominek - 2-3 szczapy grzeje CO od 22-6 w tym roku mam to samo - za wyjatkiem: od 14.30- 16.00 podgrzewam co, a kominek rozpalam dla efektu i jest oki Edytowane 26 Listopada 2011 przez QQQQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 26.11.2011 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 ja mam srednie zuzycie - teraz - ok 28-29kW na ogrzewanie i cwu - czyli u Ciebie jest podobnie - moj normalny raczunek, letni, to 250zł na m-c - wydaj mi sie ze nie masz sie czym martwic - zoptymalizuj tylko do poboru pradu w taniej taryfie - nie doczytalem czy masz - i bedzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 27.11.2011 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Ja grzeję domek 250 m2 altermą , mam grzejniki żeliwne i podłogówkę .Od 1.11.2011 do 27.11.201 poszło równo 1000 kWh.mam też kocioł gazowy ale przy tych temperaturach PC jast tańsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 27.11.2011 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 @gerwaz - odnośnie błędu 7H Aż się dziwię, że tyle czasu z tym walczyłeś. Błędu 7H nie przyniósł przecież bocian. Jest on generowany przez urządzonko, które nazywa się właśnie switch flow SF. To takie wiosełko - woda płynie w rurze, to się podnosi i daje sygnał. (Odwrotnie też). Hydroboks daje sygnał na pompę obiegową, woda zaczyna płynąć a switchflow „mówi” jest OK i PC może działać. Jeśli wyskoczył błąd to są dwie możliwości. 1. albo popsuł się switchflow 2. albo woda rzeczywiście nie płynie tak jak ma ponadto ważne też jest: - czy SF zadziałał przy odszranianiu czy przy pracy - czy SF zadziałał przy trybie cwu oczywiście powietrze w instalacji - taki wieeeelki bąbel też spowoduje zadziałanie SF i 7H ad1. SF może się popsuć elektrycznie (przemierzyć trzeba opór - jest podany) lub mechanicznie - zabrudzony, zablokowany. SF ma zadziałać po ok. 15 sek od startu pompy. Jak działa wcześniej to też o czymś świadczy. ad2 jak SF jest ok. to trzeba sprawdzić czy po podaniu sygnału startu (czyli napięcia) pompa obiegowa kręci (sprawna/nie sprawna, zatarta, zablokowana) i jak kręci (zakres ciśnień i minimalny przepływ dla zadziałania SF i stabilnej pracy też jest podany) Jak SF jest OK, pompa obiegowa działa OK, i 7H nie wyskoczył przy defroście - a woda dalej nie płynie tak jak ma- to bardzo prosto jest sprawdzić czy opory (blokada przepływu) są w samym hydroboksie, czy po stronie instalacji, czy jest za małe ciśnienie, zawór 3d itd, itp. - zrobi to każdy hydraulik. Nie wiem co u Ciebie jest (czy też było) przyczyną 7H - , ale.... nie trzeba gdybać czy jest coś możliwe czy nie - tylko trzeba to sprawdzić wg ustalonych procedur serwisowych. Czarów nie ma Co do odkamieniacza tego z ekspresu do kawy - jeśli na opakowaniu pisze, że nadaje się do twojego modelu hydroboksu - to śmiało możesz dodać A tak na poważnie - czyszczenie środkami do odkamieniania sobie odpuść. Wątpię by wymiennik uległ zakamienieniu. Zaledwie rok pracy, stosunkowo niskie temperatury. To nie jest kocioł ze swoją stroną ogniową. Proces taki trwa latami. Chyba, że zład to staropolanka i stale uzupełniana. Brud w instalacji - być może, ale układ zabezpieczony jest do tego filtrem na wlocie. No a chyba nie brałeś wody ze stawu. I Althermy tak łatwo nie zniszczysz - jest chroniona szeregiem czujników i zabezpieczeń, czego najlepszym przykładem jest ten właśnie 7H pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 28.11.2011 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 napisał hydrauli w watku pompy ciepla powietrze-woda Moja Alterma od 1.11.2011 łyknęła 1000 kWh.domek ma 250 m2 ,żeliwne grzejniki i podłogówkę Pogoda jest super -tak trzymać. Lepiej palić polski prąd .niż ruski gaz czy ropę mysle ze to sporo - moja zuzyla od 30.10- 27.11 (taki mam zapisany okres) - 592kWhroznica miedzy moja PCI a hydrauli moze wynikac z zapotrzebowania na prad - 16tka troche wiecej potrzebuje niz 11nastkamrozną zima moze sie to zmienic na jego korzysc, bo u mnie czesciej beda zalaczaly sie zapasowe grzalki - tak mysleoraz z tego ze ja ogrzewam obecnie - bez poddasza sam parter - ok 190-200m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 28.11.2011 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 nie zuważylem ze tu tez napisal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
talingua 05.12.2011 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 Mała aktualizacja, wczoraj od 19:00 do dzisiaj 20:00 nie było nas domu. Chodziła tylko lodówka, pompa do POŚ i Alterma. Zużycie w tych 25 godzinach wyniosło: 27 kW. Jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 06.12.2011 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 napisał hydrauli w watku pompy ciepla powietrze-woda Moja Alterma od 1.11.2011 łyknęła 1000 kWh.domek ma 250 m2 ,żeliwne grzejniki i podłogówkę Pogoda jest super -tak trzymać. Lepiej palić polski prąd .niż ruski gaz czy ropę mysle ze to sporo - moja zuzyla od 30.10- 27.11 (taki mam zapisany okres) - 592kWh roznica miedzy moja PCI a hydrauli moze wynikac z zapotrzebowania na prad - 16tka troche wiecej potrzebuje niz 11nastka mrozną zima moze sie to zmienic na jego korzysc, bo u mnie czesciej beda zalaczaly sie zapasowe grzalki - tak mysle oraz z tego ze ja ogrzewam obecnie - bez poddasza sam parter - ok 190-200m2 Grzejesz część budynku ,ale tak naprawdę reszta budynku też jest ogrzewana .Przez przegrody bez izolacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerwaz 17.01.2012 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 @Clarnetwielkie dzięki za Twoją odpowiedź. Zgodnie w Twoimi przypuszczeniami problemem jest u mnie czujnik przepływu. W oczekiwaniu na niego (dziś instalacja) do perfekcji doprowadziłem procedurę zakręcenia zaworów, upustu wody, wykręcania go, poruszenia nim, ponownego wkręcenia i uzupełnieni wody. Najlepszy czas to 3:42. Daje mi to jakieś 3-5 dni spokoju. Oczywiście problem się intensyfikawał, gdy paliłem w kominku i pompa częściej się wyłączała. Mam nadzieję, że dzisiejsza wymiana czujnika ostatecznie rozwiąże problem.Moja "akcja naprawcza" w oparciu o autoryzowanych serwisantów (wskazanych przez samego Daikina), trwa(ła) ponad 3 miesiące! Na mój gust serwisanci na Dolnym Śląsku potrafią wprawdzi już je instalować, ale z racji niskiej wadliwości mają małe doświdczenie w naprawach... Do tego długie czasy oczekiwania na części. Dobrze, że zima dotąd była łaskawa, bo posada palacza we własnym domu coraz mniej mnie satysfakcjonowała. W moim (indywidualnym) przypadku żałuję, że nie wziąłem pompy innego, popularnego producenta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 17.01.2012 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 @Gerwaz O ile potrafię to chętnie pomogę Czas masz rzeczywiście dobry:). Aczkolwiek trzeba pamiętać potem o umiejętnym napełnieniu hydroboksu. Co do serwisu - nie komentuję. Zwróć jednak uwagę, że ma on nie wiele wspólnego z samym Daikinem. Daikin daje tylko części, a ten kto sprzedaje ma obowiązek serwisować gwarancyjnie. Podobnie jak u wielu innych producentów. SF wymieniałem tylko raz i nawet nie dlatego, że się zepsuł, tylko przy czyszczeniu klient popukał nim za mocno o rurkę i mu pęknął. Na nowy czekałem kilka dni, więc może u Ciebie ktoś po prostu zawalił i go nie zamówił. A co do popularności - jeśli mówimy o pompach p-w, Altherma to raczej czołówka. Jedna z lepiej, o ile nie najlepiej sprzedających się pomp p-w w europie - prawie 150 tys pomp Do tego stale ulepszana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sjk 18.01.2012 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Witam mam kilka pytań ogólnie co do pomp ciepła i podłogówki chociaż sam mam PC P-W 1. Do tych co sterują pompe do pracy w 2 teryfie (np. Liwko): z moich doświadczeń wynika, że pompa 14KW w 9h (1h odliczam na CWU) tańszej taryfy jest w stanie całodobowo utrzymać moc ok 5 KW bo 14KW*9h/24h=5KW co przy domu potrzebującym ok 10KW i pompie i tak przewymiarowanej do 14 KW pozwala pracować do ok 0 stopni na zew. w tańszej taryfie. Poniżej 0 stopni trzeba jej pozwolić pracować w droższym prądzie. I teraz jak to zrealizować ?? zwykły programator czasowy tego nie ogarnie? Przestawianie godzin ręcznie jak się ociepli lub ochłodzi to też porażka... ustawić termostat w czasie taniego prądu na 22 stopnie powiedzmy a w czasie drogiego na 20 stopni? Jak to macie wykonane u siebie?? 2. Mam podłogówkę w sumie ok 1600 m rurek, 24 obiegi po ok 60m i 4 na drabinki łazienkowe. Najdłuższa pętla z transportem ma max 75 m. przepływomierze wskazują wszędzie w miarę równo ok 1,5 do 2 litrów/ min. Czy to są wystarczające przepływy? Takie zapewnia mi pompka zamontowana w PC - WILO TOP RL25/7.5. Czy potrzebne dodatkowa obiegówka dla wyższych przepływów? Jakie wartości macie u siebie na przepływomierzach? A propos cen PC to jak znalazłem tą obiegówkę na necie za 1200-1300 złociszy to nie wiem jak cała pompa tej mocy ma kosztować np. 8.000. 3. Grzanie CWU- mam ustawione grzanie tylko pompą gry temp spadnie poniżej 39 stopni i grzeje do 45 stopni. Jak był podpięty tylko oryginalny zasobnik to pompa grzała tak, że na zasilaniu dawała o 8 stopni więcej niż na powrocie od 48/40 aż do parametru 60/52 którym cisnęła już do skutku. Od kiedy wpiąłem 2 zasobnik szeregowo na zasilaniu (tak jakby przed głównym) różnica między czynnikami zwiększyła się do 12 stopni. Zauważyłem też dziwną rzecz, której wcześniej nie zaobserwowałem, a mianowicie po załączeniu grzania przy ok. 36 stopniach w początkowej fazie pracuje na bardzo niskich parametrach tj. 40/52 i potrafi najpierw wychłodzić główny zasobnik z zamontowanym czujnikiem do 30 stopni zanim zacznie grzać w górę. Jest to o tyle dziwne, że termometr na dodatkowym zasobniku wpiętym przed tym głównym nigdy nie pokazuje mniej niż 40 stopni więc ciężko by wychłodził po drodze wodę w obiegu na tyle by ta ochłodziła kolejny zasobnik do 30 stopni. Poza tym pomimo wskazań 30 stopni pobierana woda z głównego zasobnika jest i tak ciepła - na oko 38 stopni. Czy to może wynikać z rozkładu temp. w zasobnikach pionowych? 4. Grzanie podłogówki u mnie wygląda tak, że po parogodzinnej przerwie jak podłoga się trochę wychłodzi to pompa na początku grzeje ją dając na zasileniu 5 stopni więcej niż jest na powrocie. Co dziwne robi to chyba wykorzystując pełną moc sądząc po pod-liczniku. dopiero gry temperatura jest blisko zadanej ta różnica się zmniejsza nawet do 1 stopnia by w końcu zrobić przerwę i poczekać aż trochę woda ostygnie i wtedy chyba działa już inwerter i zmniejsza moc pompy. Jak to u Was wygląda?? Czy grzanie przy 0 te 25 zasilanie/20 powrót gdy zadana jest 30 stopni ma sens zamiast od razu np 30/22. Przecież przy grzaniu CWU mamy nawet parametr 60/48. Czy może sterownik może sterować obiegówką taką jak WILO TOP RL25/7.5 i po prostu przy większej różnicy zasilanie/źródło zmniejsza strumień, żeby wyrobić ?? Bo jeśli nie to po co ograniczać temperaturę zasilania - wiadomo wyższa szybciej nagrzeje podłogę?? 5.PC nie lubi startów, a czy lubi chodzić praktycznie bez przerwy w 2 taryfie? No może w przerwą na DEFROST? Bo u mnie w sumie tak jest. Pompa z inverterem. Z góry dzięki za pomoc i przepraszam za powielanie pytania w kilku wątkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwerson 03.02.2012 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 kopiuję z innego wątku i proszę o pomoc słuchajcie - mam poważny problem z Althermą 14kW Daikina - czy pompa o mocy 14kW może okresowo generować zużycie 20kW? tak wynika z obserwacji PGE na podstawie danych z licznikadom jest zimny, nowy, temp. na zwwnątrz jak widać - u nas ok. -22 w nocygrzałki chodziły na maxa na razie chodzi mi o stronę teoretyczną - czy może generować 20kW zużycia prądu? będę wdzięczna za każdą odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts