Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W ulotkach reklamowych na pewno nie może :) W rzeczywistości grzeje grzałami i się pewnie odszrania.Zakichane wynalazki

Tomek ty masz jakieś kompleksy.

POwiedz dlaczego coś dział w temperaturze -10 to nie może działać przy - 20C a nawet -30 C,r410 odparowuje w temp ponizej -50C.

To że tobie jest zimno na dworzu to nie znaczy ,że maszynie jest zimno.

Problemy opisywane na forum wynikają ze złego doboru lub montażu.

Nawet kotły dobiera się na -20 poniżej nie gwarantuję się utrzymanie w domu +20.Dotyczy to też gruntówek.czesto liczonych na mniejszą moc .

Na forum piszą ludzie któży np .nie skończtli montażu izolacji -też oczekują ciepła .Ale to jest fizyka i nie polityka .

kopiuję z innego wątku i proszę o pomoc

słuchajcie - mam poważny problem z Althermą 14kW Daikina - czy pompa o mocy 14kW może okresowo generować zużycie 20kW? tak wynika z obserwacji PGE na podstawie danych z licznika

dom jest zimny, nowy, temp. na zwwnątrz jak widać - u nas ok. -22 w nocy

grzałki chodziły na maxa

na razie chodzi mi o stronę teoretyczną - czy może generować 20kW zużycia prądu? będę wdzięczna za każdą odpowiedź

Najmocniejszy modył z grzałkami 9 kW

sprężarka max 4 kW

Grzałka w cwu 3 kW

wniosek nie może pobierać 20 kW nawet chwilowo

Przyczyna nie jest w pompie tylko w budynku.Nawet jeżeli jest pobór 20kW samego prądu (załóżmy bez PC) to można by ogrzać 400 m2

Przesież ta energia została dostarczona do domy i zamieniona w ciepło.(fizyka)

hydrauli

W przypadku sprężarki trójfazowej problem nie istnieje. Tylko, że "sylwerson" ma jednofazową. W takim przypadku dla instalacji trójfazowej i zabezpieczenia 40A, uwzględniając większą moc sprężarki niż pojedynczej grzałki [oraz prąd rozruchowy sprężarki] chyba lepiej podłączyć to tak:

- pierwsza faza - sprężarka

- druga faza - dwie grzałki po 3kW

- trzecia faza - jedna grzałka 3kW

Pozostanie zapas nawet przy pracy z pełną mocą całego układu.

Edytowane przez Zigobar

Najmocniejszy modył z grzałkami 9 kW

sprężarka max 4 kW

Grzałka w cwu 3 kW

wniosek nie może pobierać 20 kW nawet chwilowo

i to przy założeniu, że grzałka CWU chodzi non stop, ale wtedy to musiałaby być ciepła woda cały czas odkręcona ;)

Wg mnie też te 20kWh jest mało prawdopodobne ;)

Pachnie mi to błędami w podłączeniu o doborze urządzeń nie wspominam bo może instalator się nie zna, a może inwestor tak chciał. Nie ocenimy tego na odległość, ale dziwię się, że jeżeli jest możliwość 3faz to się wybiera urządzenia 1faz i do tego 14kW na 170m2.

Taką powierzchnię to nawet 8,4kW pociągnie o 11kW nie wspominając.

Mój instalator wczoraj mi mówił, że ma klienta, który uparł się na 8,4kW na 200m2 i 2 dni temu przy największym mrozie miał zużycie dobowe 100 lub 120kW. To dość sporo bo PC trochę za mała i pracująca teoretycznie tylko do -20, a mróz był większy i grzałki zrobiły swoje, ale i tak dużo mniej niż ma sylwerson.

sylwerson, od kiedy ta PC pracuje? Może zaczęliście wygrzewać budynek jak było -25 i stąd takie straty.

dom nie ma went. mechanicznej - z tego powodu straty są wyższe

w projekcie była pompa 11kW, ale projektant miał wątpliwości czy pociągnie - nikt definitywnie nie rozwiał wątpliwości

zdecydowaliśmy się na taką dużą po konsultacjach w Daikinie - pobór mocy między pompą 11kW a 14kW miał się od siebie zasadniczo nie różnić (o czym zapewniano)

jednofazową - sama nie wiem, dlaczego jedno- a nie trzyfazowa; dopytam męża

dom zaczął się wygrzewać na początku styczniowych mrozów., temp. systematycznie spadała do -25max.

najcięższe warunki sie trafiły, niestety

w pn. dotrę do informacji z PGE - mają dokładne statystyki i wynika z nich ponoć zużycie ponad 20kW

stąd moje pierwsze pytanie, czy to w ogóle możliwe

w projekcie była pompa 11kW, ale projektant miał wątpliwości czy pociągnie - nikt definitywnie nie rozwiał wątpliwości

zdecydowaliśmy się na taką dużą po konsultacjach w Daikinie - pobór mocy między pompą 11kW a 14kW miał się od siebie zasadniczo nie różnić (o czym zapewniano)

dom zaczął się wygrzewać na początku styczniowych mrozów., temp. systematycznie spadała do -25max.

w pn. dotrę do informacji z PGE - mają dokładne statystyki i wynika z nich ponoć zużycie ponad 20kW

Mój dom też nie ma wentylacji mechanicznej, generalnie to stary budynek 1995, ale jakoś PC działa :-)

Odnośnie różnic w zużyciu 11 do 14kW to faktycznie jakiś większych być nie powinno bo to jest inverter i się dopasuje z mocą do odbioru. Nominalne zużycie prądu przez PC (sprężarkę) wg katalogu to 2,46 przy 11kW i 3,17 przy 14kW.

Na pocieszenie to możesz większą moc PC traktować jako większą szansę na buforowanie ciepła w podłodze :-) Ja bym chciał większą PC, ale akurat różnica pomiędzy 8,4kW, a następną 11kW była ok 10kzł. Jak sądzę u Ciebie pomiędzy 11, a 14 to była dużo mniejsza kwota i instalator na wszelki wypadek wrzucił większą PC.

sylwerson, a dostałaś symulację z programu daikina? Jakie tam było zapotrzebowanie na moc i czy zrobili Ci porównanie 11 do 14kW?

Tak sobie myślę i przypomina się, że instalator mówił coś o tym, że poniżej jakiejś zadanej temp GZ to PC w ogóle nie ruszy i tylko grzałki walczą. Chodzi o jakieś zabezpieczenie sprężarki czy coś, nie chcę teraz zmyślać, ale wiem, że jakoś to obchodzą, żeby PC pracowała. Czy u Ciebie działa sprężarka w ogóle?

Na koniec to Ci mogę powiedzieć, że wystartowaliście w najgorszym momencie i zużycie energii za pierwszy sezon już nigdy się powtórzy, niezależnie od tego czym grzejesz. Dom musi swoje dostać, wysuszyć się i nie warto sobie tym głowy zawracać. Oczywiście bezp nie powinno wywalać ;)

Jeszcze jedno zamontuj sobie podlicznik na PC, ja dostałem w cenie PC, jeżeli instalator tego nie zrobił to kup licznik na allegro, 1 fazowy to koszt kilkudziesięciu złotych i niech instalator podłączy (łachy nie robi ;)) - najlepiej z zegarem, jeżeli korzystasz z 2 taryf.

Jeszcze jedno zamontuj sobie podlicznik na PC, ja dostałem w cenie PC, jeżeli instalator tego nie zrobił to kup licznik na allegro, 1 fazowy to koszt kilkudziesięciu złotych i niech instalator podłączy (łachy nie robi ;)) - najlepiej z zegarem, jeżeli korzystasz z 2 taryf.

A co instalator to niewolnik.

To ,że łaskawię pozwiliłeś zamontować mu PC nie zwalnia ciębie z szacunku do drugiego człowieka.

Bo za dwa lata (po gwarancji ) on potraktuje ciębie tak samo.

Instalator to też człowiek -nawet taki sam jak ty

Musiało jescze coś działać ,ajkaś farelka,kuchenka - jakieś grzałki,podłogówka elektryczna

A co instalator to niewolnik.

To ,że łaskawię pozwiliłeś zamontować mu PC nie zwalnia ciębie z szacunku do drugiego człowieka.

Bo za dwa lata (po gwarancji ) on potraktuje ciębie tak samo.

Instalator to też człowiek -nawet taki sam jak ty

hydrauli, szacunku do drugiego człowieka nie musisz mnie uczyć, tym się zajęli już moi rodzice ;)

Ja mam bardzo dobry kontakt z instalatorem i życzę wszystkim podobnych relacji. Im więcej inwestor z instalatorem rozmawia tym mniej jest potem takich sytuacji jak ma sylwerson. Często brak zrozumienia tego co mówi druga osoba jest źródłem konfliktu.

Np. Twoja reakcja na to co napisałem jest IMO przesadzona, sugerujesz w niej, że nie mam szacunku dla ludzi, a instalatora traktuję jak niewolnika.

Normalnie powinienem się na Ciebie obrazić i strzelić focha, ale właśnie dlatego, że jestem ugodowy (co nie znaczy, że nie potrafię być wymagający w interesach ;)), potraktuję to jako tylko brak zrozumienia słów "łachy nie robi".

Powiedz mi ile czasu zajmie Tobie podłączenie licznika 1 fazowego do PC i czy jak inwestor dałby Ci taki licznik do zamontowania, kupiony jak sugerowałem na allegro to czy robiłbyś z tego tytułu problem? Nie sądzę, bo to jest kilka minut roboty i żadna łacha z Twojej strony, a również w Twoim interesie leży zadowolenie inwestora.

Oczywiście takie rzeczy najlepiej ustalać przed podpisaniem umowy ;)

Zadwoń do instalator i powiedz ,żeby przyjechał zamontował i nie robił łachy.

Moze zadziała .Pewno uzna to za wyraz szacunku :confused:

Jak myślisz ile trwa dla instalator montaż licznika?

i le go to kosztuje?

Jeśli uwazsz ,że dojazd i montaż to kilka minut to widać jakie masz pojecie o robocie

Edytowane przez hydraulik_

Zadwoń do instalator i powiedz ,żeby przyjechał zamontował i nie robił łachy.

Moze zadziała .Pewno uzna to za wyraz szacunku :confused:

i le go to kosztuje?

Jeśli uwazsz ,że dojazd i montaż to kilka minut to widać jakie masz pojecie o robocie

Widzę, że brniesz dalej i nie chcesz mnie zrozumieć :-)

Przecież napisałem, że najlepiej przed podpisaniem umowy takie sprawy ustalać.

Nie odpowiedziałeś mi na pytanie, czy to duży problem dla Ciebie taki licznik podłączyć?

Czy jakbyś miał klienta, który ma problemy z PC, którą zainstalowałeś np. wywala mu zabezpieczenie i twierdzi, że mu 20kWh pobiera to co wypiąłbyś się na niego i powiedział z pełnym dla niego szacunkiem:

i le go to kosztuje?

Pamiętaj, że inwestor to też człowiek, nawet taki sam jak Ty ;)

Powiem Ci tylko, że ja mam teraz taką sytuację, że instalator chce przyjechać i poprawić pewien element, a ja mu mówię, że chyba nie warto bo i tak nie będę z tego korzystać. Sytuacja całkiem odwrotna, on ma czas i chce przyjechać, a ja nie widzę sensu. Tak działają firmy, którym zależy na zadowoleniu klienta bo to jest bardzo ważne i pomimo tego, że jest to instalator, który jest liderem w sprzedaży Daikina to to robi bo wie, że warto.

Jeżeli nie wiesz, że jeden niezadowolony klient może zrazić 100 innych potencjalnych to widać jakie masz pojęcie o robocie :-P

To ty piszesz ,że to tylko kilka minut .Ja piszę o twojej wiedzy.

Dlaczego ważasz ,że ja działam inaczej.

Nie lubię tylko jak ktoś pisze głupoty i odnosi się dziwnie do ludzi.

Jeżeli jest inaczej to przepraszam.

A to ,ze nie akceptuję takiego traktowania nie oznacza ,że nie znam sie na robocie (jak piszesz).

Edytowane przez hydraulik_

To ty piszesz ,że to tylko kilka minut .Ja piszę o twojej wiedzy.

Dlaczego ważasz ,że ja działam inaczej.

Nie lubię tylko jak ktoś pisze głupoty i odnosi się dziwnie do ludzi.

Jeżeli jest inaczej to przepraszam.

A to ,ze nie akceptuję takiego traktowania nie oznacza ,że nie znam sie na robocie (jak piszesz).

Nie uważam się, że nie znasz się na robocie, parafrazowałem tylko to co Ty napisałeś o mojej wiedzy ;)

Nie musisz przepraszać bo ja się nie obraziłem, ale szanuję, że potrafisz tak zareagować i powiedzieć to trudne dla wielu osób słowo :-)

Ja też nie lubię pisania głupot i patrzenia na ludzi z góry więc peace ;)

A montaż licznika to przy całej instalacji prosta sprawa i nie zajmuje dużo czasu i patrząc na kontrowersje związane z zużyciem prądu przez PC byłoby wskazane montować je do każdej PC.

Ja mam 3 liczniki, oddzielnie na grzałkę CWU, na PC i na grzałki w PC i nie muszę czytać głupot o tym, że grzałki przez 10godzin nonstop na 9kW pracują jak temp spada poniżej -7.

Witam. Czy altherma ma jakieś złącze, które można wykorzystać tak aby nie włączała się w przypadku grzania kominkiem. Strewnik kominka ma styk beznapięciowy i zastanawiam się czy nie można jakoś tego wykorzystać. Altherme mam ustawioną na pracę wg zagara i chciałbym żeby tak pozostało ale żeby pompa obiegowa nie załączała się kiedy w instalacji jest gorąca woda.

pozdr tolo

Witam. Czy altherma ma jakieś złącze, które można wykorzystać tak aby nie włączała się w przypadku grzania kominkiem. Strewnik kominka ma styk beznapięciowy i zastanawiam się czy nie można jakoś tego wykorzystać. Altherme mam ustawioną na pracę wg zagara i chciałbym żeby tak pozostało ale żeby pompa obiegowa nie załączała się kiedy w instalacji jest gorąca woda.

pozdr tolo

Ma taki wyłacznik