Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Brałem wszystko za i przeciw.

Wszystkie mechniczne części sie psują wcześniej czy później.

I to są ukryte koszty o których tak naprawdę nie wiemy kiedy będziemy musieli na nie wydać pieniądze. Im mniej elektroniki i chipów tym lepiej , przecież wszystko można ustawić aby działało określony czas i potym czasie trzeba wymienić na nowe.

Czytaj obsługa najnowszych silników wysokoprężnych w samochodach osobych )odpowiedni olej, Wymiana filtrów itp)

Gaz propan , dlatego że jest czysty bez żadnych modyfikujących dodatków jak gaz ziemny (czasami) , i można obliczyc dokładnie jego koloryczność.

• 2 weeks później...

Witam,

Proszę o opinię. Budujemy dom z poddaszem użytkowym w zabudowie bliźniaczej w woj. kujawsko-pomorskim. Powierzchnia użytkowa ok 139 m2 + garaż w bryle 22 m2, po podłdze 173m2 + garaż. Ściany Ytong 24+15 styro, w podłodze 10cm. Dach jeszcze nieocieplony. Planujemy podłogówke w 100%, oraz kominek z rozprowadzaniem ciepła. Garaż chcemy ocieplić od środka i dogrzewać do 8st.C. Zbiornik na wode 200 l. Dwie osoby dorosłe + dziecko (docelowo liczba domowników 4). Zastanawiam się nad doborem mocy Althermy. Czy 8,4 kw. wystarczy? Według mnie 11Kw jest trochę przewymiarowana, ale nie jestem pewna czy mniejsza da rade. Jakie jest Wasze zdanie? Ja skłaniam się ku mniejszej + dogrzewanie kominkiem, ale sama nie wiem czy słusznie. Pomocy!

To już mam mętlik w głowie. Jeden z przedstawicieli Dainkina proponuje pompę 8,4Kw. Inny zaś z obliczeń podał że 8,4 kw jest niedowymiarowana (90%) a 11 kw lekko przewymiarowana. Sama nie wiem czy kupić z większą mocą i spać spokojnie (no ale ta cena). Z drugiej strony kominek i tak będziemy uzywać.

To już mam mętlik w głowie. Jeden z przedstawicieli Dainkina proponuje pompę 8,4Kw. Inny zaś z obliczeń podał że 8,4 kw jest niedowymiarowana (90%) a 11 kw lekko przewymiarowana. Sama nie wiem czy kupić z większą mocą i spać spokojnie (no ale ta cena). Z drugiej strony kominek i tak będziemy uzywać.

Jaka różnica w cenie?

Przewymiarowana PC lepiej wykorzysta tanią taryfę, no chyba że planujecie całodobową.

ale nie można porównywać 1 fazowych z 3 fazowymi, to tak jak byś porównał diesla z turbo i bez.

atlantic i daikin technologicznie nie różnią się za wiele, a cena ... to już inna kwestia. Ale nie można powiedzieć że atlantic jest lepszy

A ty napisałeś że atlantic jest bez porównania do daikina ...

A od kiedy Altherma jest mercedesem wśród pomp p-w i z jakich wzgledów tak twierdzisz ?

A czemu nie Zubadan lub Waterstage czy T-CAP ?

ja nie twierdze że daikin to mercedes, chodziło mi tylko o porownanie. ale nie pisz proszę bzdur że atlantic jest bez porównania lepszy od daikina, bo na razie udowodniłeś że jest lepsza tylko w cenie.