Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Może zainteresuje wszystkich artykuł - http://www.blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/powietrzna-pompa-ciepla-atlantic-alfea-vs-daikin-altherma/ - porównanie pomp ciepła o których dyskutujecie .

Niewiem czy takie porównanie jest adekwatne do tej dyskusji. Każda z tych pomp ma inne parametry i porównywanie trojfazowego daikina z jednofazowym atlanticiem jest bez sensu a wręcz śmieszne. Racjonalnie myślący klient powinien porównywać model o podobnych parametrach. I tutaj jest problem, bo daikin trojfazowy w tej samej cennie co Tri 11 jest trudno porównać a pompa która w daikinie jest w stanie dorównać Tri 11 ma cenę sporo wyzsza. Przy wszystkich tanich pompach jednofazowych daikina jak i s atlantica w niskich temperaturach wydajność i COP spada i ani jedna ani druga nie różni się zbytnio, chyba ze cenom. Co do pisania o tym ze opcje dodatkowe sa drogie w Atlanticu to zawsze mozna zamiast np. Zestawu dwóch oniegow samemu coś zrobić ale często warto zadać sobie pytanie po co?

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam wszystkich..moj pierwszy wpis heh dobra wiec tak buduje dom w cyprysikach 135m2 w tym garaz 20m2 ocieplenie sciany/podloga 15cm strop nieuzytkowy welna 20cm kominek i rekuperacja przewidziana..i moje pytanie czy daikin 8.4 kw bedzie wystarczajacy na potrzeby c.o i cwu? wg projektu uklad duzych okien (u=1.1) na poludnie a przegrody ok u=2 w/m2k

witam wszystkich..moj pierwszy wpis heh dobra wiec tak buduje dom w cyprysikach 135m2 w tym garaz 20m2 ocieplenie sciany/podloga 15cm strop nieuzytkowy welna 20cm kominek i rekuperacja przewidziana..i moje pytanie czy daikin 8.4 kw bedzie wystarczajacy na potrzeby c.o i cwu? wg projektu uklad duzych okien (u=1.1) na poludnie a przegrody ok u=2 w/m2k

Wystarczy ,razem z grzałkami .Ten U dla przegrody chyba 0,2 w/m2k

ja też jestem za zubadanem:yes:
Proponuje zapoznać się z charakterystyką

tych pomp.

Przecież zubadan nie da 50 w -20 *C tylko 47.Nawet przy - 17 *C

Inna rzecz ,że do -25 utrzymuje tę temperaturę .Więc inaczej dobrać grzejniki.

Tri ma 60 w tej temperaturze .COP podobne.

Ale jest coś ciekawego ,Albo błąd .Power inwerter ma cop 3,5 w -20*C.Ja bym sie nie podpisał pod tym.Ciekawe czy ktoś ma pełne dane o COP w różnych warunkach pracy.

Proponuje zapoznać się z charakterystyką

tych pomp.

Przecież zubadan nie da 50 w -20 *C tylko 47.Nawet przy - 17 *C

Inna rzecz ,że do -25 utrzymuje tę temperaturę .Więc inaczej dobrać grzejniki.

Tri ma 60 w tej temperaturze .COP podobne.

Ale jest coś ciekawego ,Albo błąd .Power inwerter ma cop 3,5 w -20*C.Ja bym sie nie podpisał pod tym.Ciekawe czy ktoś ma pełne dane o COP w różnych warunkach pracy.

drogi hydrauli pytanie padło :

czy altherma ht czy zubadan :)

ja też odpowiedziałem że zubek chociaż wolałbym aby to była tri atlantica :) :)

Nie jestem żadnym instalatorem ani producentem pomp, ale wydaje mi się, że pompy ciepła wykorzystujące podobną technologię (dwustopniowe sprężanie) i przede wszystkim używające tego samego czynnika chłodniczego jakim jest w przypadku Zubadana i Atlantica "R410a", powinny mieć podobną sprawność w niskich temperaturach. Tak sobie myślę bazując na resztkach wiedzy z zakresu fizyki poziom szkoły podstawowej, że podstawowym czynnikiem warunkującym sprawność tych urządzeń są właśnie parametry fizykochemiczne czynnika chłodniczego, którym są napełnione, a dokładniej temp wrzenia - im będzie niższa, tym większa szansa na wydajną pracę urządzenia w niskich temperaturach. Dlatego w nowych urządzeniach praktycznie jest monopol r410a, który ma najniższą temperaturę wrzenia spośród powszechnie używanych i chyba akceptowalnych ekonomicznie. Edytowane przez HAL9000

Rozumiem że polecacie TRI

ALe czy ALFA TRI będzie pracowała przy -25 stopni czy -30 stopni i z jakim efektem

Czy to tylko chwyt marketingowy

według producenta pracuje w zakresie -20/+35, ale da radę i przy niższych temperaturach bo ma trzy grzałki 3, 6 i 9kW. Czyli że poniżej tych parametrów włączą Ci sie grzałki i będziesz grzał grzałkami. Więc da radę :D

według producenta pracuje w zakresie -20/+35, ale da radę i przy niższych temperaturach bo ma trzy grzałki 3, 6 i 9kW. Czyli że poniżej tych parametrów włączą Ci sie grzałki i będziesz grzał grzałkami. Więc da radę :D

A ciekawe bo nie słyszałem aby grzałki załączyły się przy -20 :)

Chyba że przy źle dobranej pompie :)

nie wiem jeśli według producenta pracuje do -20 to logiczne jest że jeśli temp spada poniżej to musi być wspomagane czymś dodatkowym, a że są grzałki to wg mnie oczywiste jest że to one się załączą. Pamiętam jak rozważaliśmy kiedyś tę pc właśnie to w dziale serwisu (głównego dystrybutora) powiedzieli dla m wyraźnie że jako jedyne źródło nie da rady, że musi mieć wspomaganie... stąd zubadan.

TO pochwal się, ile godzin przepracowały grzałki w Twoim Zubadanie tego roku. Bo miałaś chyba mniej niż -30 C przez ładnych parę dni na Twojej suwalszczyźnie, a przecież Twoja pompa pracuje do -25, prawda ?

Tak podają instrukcje, wiec logiczne jest, że poniżej nie da rady....

Edytowane przez fotohobby

mój zubadan nie ma grzałek więc nie mogło mu się nic włączyć. A temperatura u mnie dwa razy w nocy była poniżej -30. W ubiegłym tygodniu dowiedziałam się że były prowadzone badania w tym roku na zubadanie i mają być opublikowane niebawem, że zubadan pracował bez problemu do -38. Może dlatego pracował u mnie...? oczywiście pozostawiam to bez komentarza bo jak znam życie i tak zaraz usłyszę same 'pochlebne' opinie :) oczywiście zyczliwych z góry pozdrawiam...