miki121 23.03.2012 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 Witam Może zainteresuje wszystkich artykuł - http://www.blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/powietrzna-pompa-ciepla-atlantic-alfea-vs-daikin-altherma/ - porównanie pomp ciepła o których dyskutujecie . Niewiem czy takie porównanie jest adekwatne do tej dyskusji. Każda z tych pomp ma inne parametry i porównywanie trojfazowego daikina z jednofazowym atlanticiem jest bez sensu a wręcz śmieszne. Racjonalnie myślący klient powinien porównywać model o podobnych parametrach. I tutaj jest problem, bo daikin trojfazowy w tej samej cennie co Tri 11 jest trudno porównać a pompa która w daikinie jest w stanie dorównać Tri 11 ma cenę sporo wyzsza. Przy wszystkich tanich pompach jednofazowych daikina jak i s atlantica w niskich temperaturach wydajność i COP spada i ani jedna ani druga nie różni się zbytnio, chyba ze cenom. Co do pisania o tym ze opcje dodatkowe sa drogie w Atlanticu to zawsze mozna zamiast np. Zestawu dwóch oniegow samemu coś zrobić ale często warto zadać sobie pytanie po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertos87 24.03.2012 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 witam wszystkich..moj pierwszy wpis heh dobra wiec tak buduje dom w cyprysikach 135m2 w tym garaz 20m2 ocieplenie sciany/podloga 15cm strop nieuzytkowy welna 20cm kominek i rekuperacja przewidziana..i moje pytanie czy daikin 8.4 kw bedzie wystarczajacy na potrzeby c.o i cwu? wg projektu uklad duzych okien (u=1.1) na poludnie a przegrody ok u=2 w/m2k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 24.03.2012 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tank102 24.03.2012 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Pompa Daikina HT czy Zubadan do pracy z grzejnikami niskotemperaturowymi od 45 do 50 stopni.I nie chodzi tu o cenę urządzeń , tylko która lepsza i wydajniejsza technologia do tego ogrzewania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 24.03.2012 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Pompa Daikina HT czy Zubadan do pracy z grzejnikami niskotemperaturowymi od 45 do 50 stopni. I nie chodzi tu o cenę urządzeń , tylko która lepsza i wydajniejsza technologia do tego ogrzewania? Obstawiałabym zubadana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 24.03.2012 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 witam wszystkich..moj pierwszy wpis heh dobra wiec tak buduje dom w cyprysikach 135m2 w tym garaz 20m2 ocieplenie sciany/podloga 15cm strop nieuzytkowy welna 20cm kominek i rekuperacja przewidziana..i moje pytanie czy daikin 8.4 kw bedzie wystarczajacy na potrzeby c.o i cwu? wg projektu uklad duzych okien (u=1.1) na poludnie a przegrody ok u=2 w/m2k Wystarczy ,razem z grzałkami .Ten U dla przegrody chyba 0,2 w/m2k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 24.03.2012 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 A może tri? Najtaniej i dobrze grzeje do 60*C przy -20 C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter719 24.03.2012 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Pompa Daikina HT czy Zubadan do pracy z grzejnikami niskotemperaturowymi od 45 do 50 stopni. I nie chodzi tu o cenę urządzeń , tylko która lepsza i wydajniejsza technologia do tego ogrzewania? ja też jestem za zubadanem:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 24.03.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 ja też jestem za zubadanem:yes: Proponuje zapoznać się z charakterystyką tych pomp. Przecież zubadan nie da 50 w -20 *C tylko 47.Nawet przy - 17 *C Inna rzecz ,że do -25 utrzymuje tę temperaturę .Więc inaczej dobrać grzejniki. Tri ma 60 w tej temperaturze .COP podobne. Ale jest coś ciekawego ,Albo błąd .Power inwerter ma cop 3,5 w -20*C.Ja bym sie nie podpisał pod tym.Ciekawe czy ktoś ma pełne dane o COP w różnych warunkach pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 24.03.2012 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Proponuje zapoznać się z charakterystyką tych pomp. Przecież zubadan nie da 50 w -20 *C tylko 47.Nawet przy - 17 *C Inna rzecz ,że do -25 utrzymuje tę temperaturę .Więc inaczej dobrać grzejniki. Tri ma 60 w tej temperaturze .COP podobne. Ale jest coś ciekawego ,Albo błąd .Power inwerter ma cop 3,5 w -20*C.Ja bym sie nie podpisał pod tym.Ciekawe czy ktoś ma pełne dane o COP w różnych warunkach pracy. drogi hydrauli pytanie padło : czy altherma ht czy zubadan ja też odpowiedziałem że zubek chociaż wolałbym aby to była tri atlantica :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 25.03.2012 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 drogi hydrauli pytanie padło : czy altherma ht czy zubadan ja też odpowiedziałem że zubek chociaż wolałbym aby to była tri atlantica :) Znaczy - złe pytanie Proszę potraktować info o tri jako GRATIS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 25.03.2012 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 Znaczy - złe pytanie Proszę potraktować info o tri jako GRATIS No fajny gratis. Szczególnie TRI 11 jest moją ulubioną pompą powietrzną o najlepszych parametrach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tank102 25.03.2012 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 Rozumiem że polecacie TRI ALe czy ALFA TRI będzie pracowała przy -25 stopni czy -30 stopni i z jakim efektemCzy to tylko chwyt marketingowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 25.03.2012 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 (edytowane) Nie jestem żadnym instalatorem ani producentem pomp, ale wydaje mi się, że pompy ciepła wykorzystujące podobną technologię (dwustopniowe sprężanie) i przede wszystkim używające tego samego czynnika chłodniczego jakim jest w przypadku Zubadana i Atlantica "R410a", powinny mieć podobną sprawność w niskich temperaturach. Tak sobie myślę bazując na resztkach wiedzy z zakresu fizyki poziom szkoły podstawowej, że podstawowym czynnikiem warunkującym sprawność tych urządzeń są właśnie parametry fizykochemiczne czynnika chłodniczego, którym są napełnione, a dokładniej temp wrzenia - im będzie niższa, tym większa szansa na wydajną pracę urządzenia w niskich temperaturach. Dlatego w nowych urządzeniach praktycznie jest monopol r410a, który ma najniższą temperaturę wrzenia spośród powszechnie używanych i chyba akceptowalnych ekonomicznie. Edytowane 25 Marca 2012 przez HAL9000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 25.03.2012 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 Rozumiem że polecacie TRI ALe czy ALFA TRI będzie pracowała przy -25 stopni czy -30 stopni i z jakim efektem Czy to tylko chwyt marketingowy według producenta pracuje w zakresie -20/+35, ale da radę i przy niższych temperaturach bo ma trzy grzałki 3, 6 i 9kW. Czyli że poniżej tych parametrów włączą Ci sie grzałki i będziesz grzał grzałkami. Więc da radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 25.03.2012 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 według producenta pracuje w zakresie -20/+35, ale da radę i przy niższych temperaturach bo ma trzy grzałki 3, 6 i 9kW. Czyli że poniżej tych parametrów włączą Ci sie grzałki i będziesz grzał grzałkami. Więc da radę A ciekawe bo nie słyszałem aby grzałki załączyły się przy -20 Chyba że przy źle dobranej pompie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 25.03.2012 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 nie wiem jeśli według producenta pracuje do -20 to logiczne jest że jeśli temp spada poniżej to musi być wspomagane czymś dodatkowym, a że są grzałki to wg mnie oczywiste jest że to one się załączą. Pamiętam jak rozważaliśmy kiedyś tę pc właśnie to w dziale serwisu (głównego dystrybutora) powiedzieli dla m wyraźnie że jako jedyne źródło nie da rady, że musi mieć wspomaganie... stąd zubadan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 25.03.2012 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 bo ma trzy grzałki 3, 6 i 9kW. Czyli że poniżej tych parametrów włączą Ci sie grzałki i będziesz grzał grzałkami. Rozumiem, że Zubadan nie ma grzałek więc mu się nie włączą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.03.2012 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 (edytowane) według producenta pracuje w zakresie -20/+35, ale da radę i przy niższych temperaturach bo ma trzy grzałki 3, 6 i 9kW. Czyli że poniżej tych parametrów włączą Ci sie grzałki i będziesz grzał grzałkami. Więc da radę TO pochwal się, ile godzin przepracowały grzałki w Twoim Zubadanie tego roku. Bo miałaś chyba mniej niż -30 C przez ładnych parę dni na Twojej suwalszczyźnie, a przecież Twoja pompa pracuje do -25, prawda ? Tak podają instrukcje, wiec logiczne jest, że poniżej nie da rady.... Edytowane 25 Marca 2012 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 25.03.2012 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 mój zubadan nie ma grzałek więc nie mogło mu się nic włączyć. A temperatura u mnie dwa razy w nocy była poniżej -30. W ubiegłym tygodniu dowiedziałam się że były prowadzone badania w tym roku na zubadanie i mają być opublikowane niebawem, że zubadan pracował bez problemu do -38. Może dlatego pracował u mnie...? oczywiście pozostawiam to bez komentarza bo jak znam życie i tak zaraz usłyszę same 'pochlebne' opinie oczywiście zyczliwych z góry pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts