miki121 25.03.2012 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 TO pochwal się, ile godzin przepracowały grzałki w Twoim Zubadanie tego roku. Bo miałaś chyba mniej niż -30 C przez ładnych parę dni na Twojej suwalszczyźnie, a przecież Twoja pompa pracuje do -25, prawda ? Tak podają instrukcje.... Ale pomijając to ile Ann zużyła to wszystkie jednostki wewnętrzne - hydrauliczne - występujące w katalogu ME mają wbudowana grzałki... A jak to powiedział jeden z szkoleniowców zymetrica dla urządzeń w technologi zubadan nie jest istotne przy dużych mrozach COP tylko utrzymanie wydajności... Można by rzec że w dużych mrozach urządzenie zubadan nie potrzebuje grzałek ona sam działa jak grzałka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 25.03.2012 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 (edytowane) oczywiście pozostawiam to bez komentarza bo jak znam życie i tak zaraz usłyszę same 'pochlebne' opinie oczywiście zyczliwych z góry pozdrawiam... Ironia zupełnie niepotrzebna. Każda pompa działająca w oparciu o czynnik R410a będzie pracowała przy -38 stopniach i każda firma może to w swoim laboratorium udowodnić. Pytanie tylko z jaką wydajnością. Patrząc na specyfikację techniczną Zubadana to jego parametry wcale nie odstają na korzyść od pomp innych producentów. Pani (?) Ana-76 zasuwa z PR-em teraz równo. Pomijając takie wyjątkowe egzemplarze pompy ciepła jak ten Ana-76, dla wszystkich innych prawa fizyki są podobne. Edytowane 25 Marca 2012 przez HAL9000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.03.2012 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 mój zubadan nie ma grzałek więc nie mogło mu się nic włączyć. A temperatura u mnie dwa razy w nocy była poniżej -30. W ubiegłym tygodniu dowiedziałam się że były prowadzone badania w tym roku na zubadanie i mają być opublikowane niebawem, że zubadan pracował bez problemu do -38. No proszę, a instrukcja ME podaje że tylko do -25C To jaką masz pewność, ze Atlantic nie może sobie popracować także przy np -28, czy nawt -35C ? Przecież opcję włączanie grzałek można wyłączyć w menu. I co, przyjdzie -21C i Atlantic się wyłączy i przestanie grzać ?? Nie bądź śmieszna... Wiem, że Twój budżet domowy w pewnym stopniu zależy od tego, ile mąż sprzeda Zubadanów, ale nie rób z siebie osoby , mówiąc eufemistycznie, niepoważnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 25.03.2012 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 (edytowane) To jaką masz pewność, ze Atlantic nie może sobie popracować także przy np -28, czy nawt -35C ? Czynnik roboczy ma temp wrzenia -51.5 stopnia, więc teoretycznie przy -45 też powinny te pompy pracować, ale obawiam się że po pierwsze z COP = grzałkom, a dwa trudno mi sobie wyobrazić jaki spręż musiałaby dać sprężarki aby jaką taką temperaturę na wyjściu dać. Żywotność sprężarki w takich warunkach też byłaby chyba bardzo niska. Tak naprawdę pompy ciepła to bardzo proste urządzenia, którymi rządzą podstawowe prawa fizyki i czy robi je ME, czy ATlantic to przy zachowaniu podobnej technologii i podobnego czynnika roboczego tych praw się nie przeskoczy a efekty będą podobne. Edytowane 25 Marca 2012 przez HAL9000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 25.03.2012 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 Nie bądź śmieszna... Wiem, że Twój budżet domowy w pewnym stopniu zależy od tego, ile mąż sprzeda Zubadanów, ale nie rób z siebie osoby , mówiąc eufemistycznie, niepoważnej. prawda jest taka, że każdy gdzieś pracuje i każdy coś 'sprzedaje' żeby zasilić swój budżet domowy. Tak się składa że nie sprzedaje na forum zubadanów ino wymieniam doświadczenia. Nikt mi tego nie zabroni bo piszę o tym co użytkuję. A wracając do mojego m to w odróżnieniu od innych jak sprzedaje czy to zubadana czy też inną pc, klimatyzator czy centrale wentylacyjną robi wszystko by poprawnie ustawić urządzenia, wyjaśnia co zrobić by prawidłowo pracowały itp, a nie zostawia klienta na zasadzie a teraz sobie radź i kombinuj... nie wyssałam tego z palca bo własnie prowadzę korespondencje na pw który został posiadaczem pc i próbuję ustawien metodą prób i błędów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 25.03.2012 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 Ale pomijając to ile Ann zużyła to wszystkie jednostki wewnętrzne - hydrauliczne - występujące w katalogu ME mają wbudowana grzałki... A jak to powiedział jeden z szkoleniowców zymetrica dla urządzeń w technologi zubadan nie jest istotne przy dużych mrozach COP tylko utrzymanie wydajności... Można by rzec że w dużych mrozach urządzenie zubadan nie potrzebuje grzałek ona sam działa jak grzałka to żeś pojechał :):) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 25.03.2012 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 to żeś pojechał :):) No może żem pojechał ale zużycie prądu Zubka poniżej - 20 jest bardzo duże a każda jednostka wewnętrzna - sprzedawana przez mitsu ma grzałki A to są słowa ze szkolenia na którym byłem w wawie - zymetricu I chyba mam prawo powtórzyć opinię szkoleniowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.03.2012 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 prawda jest taka, że każdy gdzieś pracuje i każdy coś 'sprzedaje' żeby zasilić swój budżet domowy. Tak się składa że nie sprzedaje na forum zubadanów ino wymieniam doświadczenia. Nikt mi tego nie zabroni bo piszę o tym co użytkuję. No to się wymieniaj doświadczeniami o tym co użytkujesz, a nie pisz, niemądrze, że inny produkt : "według producenta pracuje do -20 to logiczne jest że jeśli temp spada poniżej to musi być wspomagane czymś dodatkowym, a że są grzałki to wg mnie oczywiste jest że to one się załączą." bo to co napisałaś nie jest ani logiczne, ani oczywiste. Jeśli chcesz poszerzyć swoją wiedzę i powymieniać się doświadczeniami, to proponuję dopytać sie u hydrauli, czy miki121, ilu użytkowników "ich" Tri11 miało w tym sezonie grzałki wyłączone, a ilu trzeba było włączyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 25.03.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 Każda pompa czy to ME czy Daikin czy Atlantic ma prawo mieć grzałki - w jednostce wewnętrznej hydroboxie.An ma pewnie kotłowni zamiast hydrobox-u wymiennik płytowy w którym nie ma grzałek.ME w orginalnych hydroboxach ma wbudowane grzałki i mogą one chodzić...Grzałki są też przydatne w wypadku nietypowych instalacji w starych domach lub w połączeniu z wysokim zapotrzebowaniem na komfort...Np. 25 stopni przez cały okres grzewczy w domu i wtedy grzałki zimą w duże mrozy są bardzo przydatne.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 25.03.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 No może żem pojechał ale zużycie prądu Zubka poniżej - 20 jest bardzo duże a każda jednostka wewnętrzna - sprzedawana przez mitsu ma grzałki A to są słowa ze szkolenia na którym byłem w wawie - zymetricu I chyba mam prawo powtórzyć opinię szkoleniowca jak ktoś zna się naswojej robocie to nie kupuje gotowych zestawów tylko robi tak żeby działało dobrze i żeby klient był zadowowlony. W najgorsze 8 dni mrozów gdy temp u mnie wachała się na poziomie -34 noc i do -29 w dzień. wyszło nam 580kWh za ogrzewanie i cwu dla naszej sześcioosobowej rodziny przy temp wewnętrznych 23/25 więc widać że faktycznie pracuje jak grzałka, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 25.03.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 jak ktoś zna się naswojej robocie to nie kupuje gotowych zestawów tylko robi tak żeby działało dobrze i żeby klient był zadowowlony. W najgorsze 8 dni mrozów gdy temp u mnie wachała się na poziomie -34 noc i do -29 w dzień. wyszło nam 580kWh za ogrzewanie i cwu dla naszej sześcioosobowej rodziny przy temp wewnętrznych 23/25 więc widać że faktycznie pracuje jak grzałka, prawda? A jaką masz moc pompy ciepła ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 25.03.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 wybacz Ann, ale ja odbieram to podobnie - też uważam że uprawiasz PR tu nie chodzi o fakt że piszesz, ale z twoich postów wynika jednoznacznie że Zubadan jest najlepszy,the best, king of....działa do najniższych temperatur itp. itd... niepotrzebnie tak go zachwalasz, ja wychodzę z założenia, że dobry produkt sam się obroni.... adig ale ja tak właśnie uważam, że w moich warunkach taki właśnie jest... piszę o tym że mieszkam w takiej a nie innej strefie klimatycznej, że zubadan jest jedynym źródłem ogrzewania zarówno domu jak i wody dla sześcioosobowej rodziny, że lubimy temp powyżej 23st, Dlaczego zatem mam go nie zachwalać? skoro tak właśnie uważam i robie to szczerze... i nie przemawia przezemnie chęć zysku co zarzuca mi kilka osób. Słusznie zauwazyłeś że dobry produkt sprzedaje się sam, może dlatego mój m w tej chwili ma wolne terminy na montaż pc w pierwszym tygodniu września... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 25.03.2012 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 A jaką masz moc pompy ciepła ??? pisałam że 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 25.03.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 pisałam że 11 to tri 11 w takich warunkach zużyję około 10% więcej prądu w podobnym do twojego domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.03.2012 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 Dlaczego zatem mam go nie zachwalać? skoro tak właśnie uważam i robie to szczerze... i nie przemawia przezemnie chęć zysku co zarzuca mi kilka osób. Więc go sobie zachwalaj, ale nie pisz nieprawdy o urządzeniach, z którymi nie masz doświadczeń. Bo pisanie, że w Tri11 poniżej -20C MUSZĄ się włączyć grzałki, żeby zapewnić ciepło, jest tak samo idiotyczne i nieprawdziwe, jak powiedzenie, że poniżej -25C w Zubadanie trzeba rozpalić kominek, bo pompa nie da rady zapewnić ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 26.03.2012 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 też uważam że uprawiasz PR Nie wiem czy to jest tylko PR, bo sprawdziłem sobie teraz dane pewnej oferty, którą dostałem na swoją skrzynkę odbiorczą z ofertą na Zubadana w zestawie z wymiennikiem płytowym - oferta pochodzi z woj. Podlaskiego... to jakby te rejony chyba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henderson 27.03.2012 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 na R410A granica pracy Zubadana to -25C, parownik będzię miał -33C. Pracować może dalej , ale jest ryzyko uszkodzenia sprężarki przez gaz o temp. -33C .. który jesli nie odparuje to zaleje głowicę sprężarki ciekłym gazem i wszystko się rozleci, padnie scroll. Dlatego Zubadan ma takie ograniczenie podobnie jak wszystkie inne pompy z układem EVI jak Hitachi, Copeland. Jedynie gaz R22 ma najlepsze właściwości, ale nie można go stosować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 27.03.2012 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 na R410A granica pracy Zubadana to -25C, parownik będzię miał -33C. Pracować może dalej , ale jest ryzyko uszkodzenia sprężarki przez gaz o temp. -33C .. który jesli nie odparuje to zaleje głowicę sprężarki ciekłym gazem i wszystko się rozleci, padnie scroll. Dlatego Zubadan ma takie ograniczenie podobnie jak wszystkie inne pompy z układem EVI jak Hitachi, Copeland. Jedynie gaz R22 ma najlepsze właściwości, ale nie można go stosować Stare sprawdzone R22 Brakuje tego czynnika .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 28.03.2012 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 miki żyjesz? dawaj tą ofertę bo robimy TRI 11 i mitsubischi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 28.03.2012 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 miki żyjesz? dawaj tą ofertę bo robimy TRI 11 i mitsubischi żyje poszła oferta... pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts