Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

TO pochwal się, ile godzin przepracowały grzałki w Twoim Zubadanie tego roku. Bo miałaś chyba mniej niż -30 C przez ładnych parę dni na Twojej suwalszczyźnie, a przecież Twoja pompa pracuje do -25, prawda ?

Tak podają instrukcje....

Ale pomijając to ile Ann zużyła to wszystkie jednostki wewnętrzne - hydrauliczne - występujące w katalogu ME mają wbudowana grzałki...

A jak to powiedział jeden z szkoleniowców zymetrica dla urządzeń w technologi zubadan nie jest istotne przy dużych mrozach COP tylko utrzymanie wydajności...

Można by rzec że w dużych mrozach urządzenie zubadan nie potrzebuje grzałek ona sam działa jak grzałka :)

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

oczywiście pozostawiam to bez komentarza bo jak znam życie i tak zaraz usłyszę same 'pochlebne' opinie :) oczywiście zyczliwych z góry pozdrawiam...
Ironia zupełnie niepotrzebna. Każda pompa działająca w oparciu o czynnik R410a będzie pracowała przy -38 stopniach i każda firma może to w swoim laboratorium udowodnić. Pytanie tylko z jaką wydajnością. Patrząc na specyfikację techniczną Zubadana to jego parametry wcale nie odstają na korzyść od pomp innych producentów. Pani (?) Ana-76 zasuwa z PR-em teraz równo. Pomijając takie wyjątkowe egzemplarze pompy ciepła jak ten Ana-76, dla wszystkich innych prawa fizyki są podobne. Edytowane przez HAL9000

mój zubadan nie ma grzałek więc nie mogło mu się nic włączyć. A temperatura u mnie dwa razy w nocy była poniżej -30. W ubiegłym tygodniu dowiedziałam się że były prowadzone badania w tym roku na zubadanie i mają być opublikowane niebawem, że zubadan pracował bez problemu do -38.

No proszę, a instrukcja ME podaje że tylko do -25C

To jaką masz pewność, ze Atlantic nie może sobie popracować także przy np -28, czy nawt -35C ?

Przecież opcję włączanie grzałek można wyłączyć w menu.

I co, przyjdzie -21C i Atlantic się wyłączy i przestanie grzać ??

Nie bądź śmieszna... Wiem, że Twój budżet domowy w pewnym stopniu zależy od tego, ile mąż sprzeda Zubadanów, ale nie rób z siebie osoby , mówiąc eufemistycznie, niepoważnej.

To jaką masz pewność, ze Atlantic nie może sobie popracować także przy np -28, czy nawt -35C ?

Czynnik roboczy ma temp wrzenia -51.5 stopnia, więc teoretycznie przy -45 też powinny te pompy pracować, ale obawiam się że po pierwsze z COP = grzałkom, a dwa trudno mi sobie wyobrazić jaki spręż musiałaby dać sprężarki aby jaką taką temperaturę na wyjściu dać. Żywotność sprężarki w takich warunkach też byłaby chyba bardzo niska. Tak naprawdę pompy ciepła to bardzo proste urządzenia, którymi rządzą podstawowe prawa fizyki i czy robi je ME, czy ATlantic to przy zachowaniu podobnej technologii i podobnego czynnika roboczego tych praw się nie przeskoczy a efekty będą podobne.

Edytowane przez HAL9000

Nie bądź śmieszna... Wiem, że Twój budżet domowy w pewnym stopniu zależy od tego, ile mąż sprzeda Zubadanów, ale nie rób z siebie osoby , mówiąc eufemistycznie, niepoważnej.

prawda jest taka, że każdy gdzieś pracuje i każdy coś 'sprzedaje' żeby zasilić swój budżet domowy. Tak się składa że nie sprzedaje na forum zubadanów ino wymieniam doświadczenia. Nikt mi tego nie zabroni bo piszę o tym co użytkuję. A wracając do mojego m to w odróżnieniu od innych jak sprzedaje czy to zubadana czy też inną pc, klimatyzator czy centrale wentylacyjną robi wszystko by poprawnie ustawić urządzenia, wyjaśnia co zrobić by prawidłowo pracowały itp, a nie zostawia klienta na zasadzie a teraz sobie radź i kombinuj... nie wyssałam tego z palca bo własnie prowadzę korespondencje na pw który został posiadaczem pc i próbuję ustawien metodą prób i błędów...

Ale pomijając to ile Ann zużyła to wszystkie jednostki wewnętrzne - hydrauliczne - występujące w katalogu ME mają wbudowana grzałki...

A jak to powiedział jeden z szkoleniowców zymetrica dla urządzeń w technologi zubadan nie jest istotne przy dużych mrozach COP tylko utrzymanie wydajności...

Można by rzec że w dużych mrozach urządzenie zubadan nie potrzebuje grzałek ona sam działa jak grzałka :)

to żeś pojechał :):):):)

prawda jest taka, że każdy gdzieś pracuje i każdy coś 'sprzedaje' żeby zasilić swój budżet domowy. Tak się składa że nie sprzedaje na forum zubadanów ino wymieniam doświadczenia. Nikt mi tego nie zabroni bo piszę o tym co użytkuję.

No to się wymieniaj doświadczeniami o tym co użytkujesz, a nie pisz, niemądrze, że inny produkt :

"według producenta pracuje do -20 to logiczne jest że jeśli temp spada poniżej to musi być wspomagane czymś dodatkowym, a że są grzałki to wg mnie oczywiste jest że to one się załączą."

bo to co napisałaś nie jest ani logiczne, ani oczywiste.

Jeśli chcesz poszerzyć swoją wiedzę i powymieniać się doświadczeniami, to proponuję dopytać sie u hydrauli, czy miki121, ilu użytkowników "ich" Tri11 miało w tym sezonie grzałki wyłączone, a ilu trzeba było włączyć.

Każda pompa czy to ME czy Daikin czy Atlantic ma prawo mieć grzałki - w jednostce wewnętrznej hydroboxie.

An ma pewnie kotłowni zamiast hydrobox-u wymiennik płytowy w którym nie ma grzałek.

ME w orginalnych hydroboxach ma wbudowane grzałki i mogą one chodzić...

Grzałki są też przydatne w wypadku nietypowych instalacji w starych domach lub w połączeniu z wysokim zapotrzebowaniem na komfort...

Np. 25 stopni przez cały okres grzewczy w domu i wtedy grzałki zimą w duże mrozy są bardzo przydatne....

No może żem pojechał ale zużycie prądu Zubka poniżej - 20 jest bardzo duże a każda jednostka wewnętrzna - sprzedawana przez mitsu ma grzałki :)

A to są słowa ze szkolenia na którym byłem w wawie - zymetricu :)

I chyba mam prawo powtórzyć opinię szkoleniowca :)

jak ktoś zna się naswojej robocie to nie kupuje gotowych zestawów :) tylko robi tak żeby działało dobrze i żeby klient był zadowowlony. W najgorsze 8 dni mrozów gdy temp u mnie wachała się na poziomie -34 noc i do -29 w dzień. wyszło nam 580kWh za ogrzewanie i cwu dla naszej sześcioosobowej rodziny przy temp wewnętrznych 23/25 więc widać że faktycznie pracuje jak grzałka, prawda?

jak ktoś zna się naswojej robocie to nie kupuje gotowych zestawów :) tylko robi tak żeby działało dobrze i żeby klient był zadowowlony. W najgorsze 8 dni mrozów gdy temp u mnie wachała się na poziomie -34 noc i do -29 w dzień. wyszło nam 580kWh za ogrzewanie i cwu dla naszej sześcioosobowej rodziny przy temp wewnętrznych 23/25 więc widać że faktycznie pracuje jak grzałka, prawda?

A jaką masz moc pompy ciepła ???

wybacz Ann, ale ja odbieram to podobnie - też uważam że uprawiasz PR

tu nie chodzi o fakt że piszesz, ale z twoich postów wynika jednoznacznie że Zubadan jest najlepszy,the best, king of....działa do najniższych temperatur itp. itd...

niepotrzebnie tak go zachwalasz, ja wychodzę z założenia, że dobry produkt sam się obroni....

adig ale ja tak właśnie uważam, że w moich warunkach taki właśnie jest... piszę o tym że mieszkam w takiej a nie innej strefie klimatycznej, że zubadan jest jedynym źródłem ogrzewania zarówno domu jak i wody dla sześcioosobowej rodziny, że lubimy temp powyżej 23st, Dlaczego zatem mam go nie zachwalać? skoro tak właśnie uważam i robie to szczerze... i nie przemawia przezemnie chęć zysku co zarzuca mi kilka osób. Słusznie zauwazyłeś że dobry produkt sprzedaje się sam, może dlatego mój m w tej chwili ma wolne terminy na montaż pc w pierwszym tygodniu września...

Dlaczego zatem mam go nie zachwalać? skoro tak właśnie uważam i robie to szczerze... i nie przemawia przezemnie chęć zysku co zarzuca mi kilka osób.

Więc go sobie zachwalaj, ale nie pisz nieprawdy o urządzeniach, z którymi nie masz doświadczeń.

Bo pisanie, że w Tri11 poniżej -20C MUSZĄ się włączyć grzałki, żeby zapewnić ciepło, jest tak samo idiotyczne i nieprawdziwe, jak powiedzenie, że poniżej -25C w Zubadanie trzeba rozpalić kominek, bo pompa nie da rady zapewnić ciepła

na R410A granica pracy Zubadana to -25C, parownik będzię miał -33C. Pracować może dalej , ale jest ryzyko uszkodzenia sprężarki przez gaz o temp. -33C .. który jesli nie odparuje to zaleje głowicę sprężarki ciekłym gazem i wszystko się rozleci, padnie scroll. Dlatego Zubadan ma takie ograniczenie podobnie jak wszystkie inne pompy z układem EVI jak Hitachi, Copeland. Jedynie gaz R22 ma najlepsze właściwości, ale nie można go stosować

na R410A granica pracy Zubadana to -25C, parownik będzię miał -33C. Pracować może dalej , ale jest ryzyko uszkodzenia sprężarki przez gaz o temp. -33C .. który jesli nie odparuje to zaleje głowicę sprężarki ciekłym gazem i wszystko się rozleci, padnie scroll. Dlatego Zubadan ma takie ograniczenie podobnie jak wszystkie inne pompy z układem EVI jak Hitachi, Copeland. Jedynie gaz R22 ma najlepsze właściwości, ale nie można go stosować

Stare sprawdzone R22 :)

Brakuje tego czynnika ....