Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie jestem dostępny obecnie pod telefonem ale możesz pisać na priv lub email. Wysłałem Ci adres na priv.

Myślę że na wszystkie pytania już odpowiedziałem za wyjątkiem hałasu. Mam Altherme pod oknem salonu i w ogóle jej nie słychać. Co ciekawe słyszę ją w pokoju obok ale bardzo słabo. Stojąc obok słychać szum wentylatorów i falownik, dźwięk ok 18kHz, nie każdy to słyszy. Coś jak cewki w tv. Ci co słyszą takie dźwięki wiedzą o czym mówie.

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 months później...

witajcie,

za około tydzień montują mi althermę, czy mam szczególnie na coś zwrócić uwagę?

o skroplinach już wiem próbuję coś wymyślić ...

ale może jest jeszcze coś ważnego co przegapiłem - montujący - 1 raz pompa ciepła ... wiec się troszkę obawiam

specjalizują się w klimatyzacji i wentylacji - wiec każda wskazówka się przyda

z góry dziękuję

Q

Szczerze - bałbym się powierzać montaż Althermy firmie bez doświadczenia. Z tego co wiem Daikin zrobił przegląd swojej sieci dystrybucyjnej w Polsce i w tej chwili jest tylko 6 firm, które otrzymały certyfikat Altherma Partner(cokolwiek to znaczy). Pozostałe firmy to tylko sprzedawcy urządzeń. Jakkolwiek by nie było to lepiej by było aby Ci to instalował ktoś kto ma już jakieś doświadczenie, choć ......nie jest to bardzo skomplikowane.

witam,

czy istotna jest odległość jednostki zew od wew? jeżeli tak, to jaka w przybliżeniu powinna być? - chodzi o ilość czynnika w obiegu

czy ze względu na np. większą odległość jednostek, układ będzie miał mniejszą wydajność i jaka jest optymalna odległość?

wiecie może?

witam,

czy istotna jest odległość jednostki zew od wew? jeżeli tak, to jaka w przybliżeniu powinna być? - chodzi o ilość czynnika w obiegu

czy ze względu na np. większą odległość jednostek, układ będzie miał mniejszą wydajność i jaka jest optymalna odległość?

wiecie może?

Tak dokładnie to nie wiem, ale raczej preferuje się żeby było blisko.Tam gdzie oglądałem zamontowane Althermy zazwyczaj było tak, że jednostkę zew. od wew. dzieliła tylko ściana i tak mam u siebie z przesunięciem ok 1,5m. Widziałem również instalację gdzie jednostki były oddalone od siebie o ok. 5m i też działało.

• 2 weeks później...