clarnet 07.01.2013 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Oczywiście, że możesz tak napisać. Nie chcesz serwisować - nie serwisuj. Nie odpowiadają ci warunki serwisowe producenta - olej go. Wybierz innego. To ty decydujesz. Twój wybór. Twoje pieniądze. Najlepszym przykładem, że można inaczej jest jbloch i Pyxis. Nie jesteś skazany pc pw i do tego Daikina Ale... jak byś wybrał Althermę 4 kW, zamiast twojej 3x za dużej, to miałbyś SCOP na poziomie 3,5 dla c.o. i 2-2,2 dla cwu pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 07.01.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 muszę sobie przypomnieć kto mi proponował przerośniętą althermę[a już wiem -sprawdziłem mejle] czy możesz się tutaj zobowiązać że gwarantujesz swoim klientom cop 3,5 w formie pisemnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 07.01.2013 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 To od razu Malux poproś o zdeponowanie odpowiedniej kwoty ( najlepiej za 10 letni okres ogrzewnania twojego domu ) na rachunku u notariusza do odbioru przez ciebie jesli COP będzie niższe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 07.01.2013 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 pod warunkiem żę w umowie nie będzie że sezon grzewczy maj -wrzesień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 07.01.2013 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 jakbyś rozumiał na czym polega SCOP, to byś takiego pytania nie zadawał Parametry pracy urządzenia gwarantuje producent To tak samo jakbym spytał Ciebie, czy zagwarantujesz, że Twój dom każdej zimy weźmie tylko te 4k kwh, zagwarantujesz stałą wentylację i szczelność budynku i nigdy nie będziesz miał w domu więcej niż 20 stopni? Zagwarantujesz? Dom tyle weźmie ile potrzebuje i ile sobie użytkownik w niego wpompuje jak chce mieć cieplej. Producent natomiast gwarantuje, że jego źródło ciepła w takich a nie innych warunkach przygotuje je w takiej a nie innej cenie. I tyle. Tylko, że te warunki są zmienne. Tym nie mniej, Daikin, jako pierwszy producent pc pw wprowadził w swoich urządzeniach licznik energii wyprodukowanej i możliwość szacowania lub zliczania energii pobranej. A co niektórzy nawet nie podają parametrów uwzględniających defrost. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 07.01.2013 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 to bardzo grzecznie proszę o podanie warunkówbo budynek ma to dokładnie opisane mnie interesuję pisemna gwarancja sprzedawcy nie producenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 07.01.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 No, no uparł się i mu daj, jak nie ma. No i co mi Pan zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 07.01.2013 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Temat wałkowany wielokrotnie, ale jeśli nie chcesz zrozumieć to nie zrozumiesz.Warunki masz w danych technicznych producenta. Wygooglasz lub prześlę na maila.To tak jakby sprzedawca samochodów zapewnił Cię pisemnie, że nigdy spalisz więcej benzyny niż w katalogu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 07.01.2013 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 czyli co logować się możemy tylko w krawatach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 07.01.2013 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 no to jak dasz to na piśmie ?bo mi wciskałeś że miałbym 3,5 miałbym czy nie?a dlaczego niezobowiązująco 4,5?dlatego mówię że chcę to mieć od sprzedawcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 07.01.2013 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Z oczywistych względów nie A dlaczego nie 4,5? - otóż dlatego, że takich danych nie podaje producent i były by z palca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 07.01.2013 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 no to następnym razem nie pisz głupot że miałbym 3,5nic nie szkodzi pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 07.01.2013 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Iwestor w krawacie jest mniej awatrujący się.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 07.01.2013 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Wejdź sobie na stronę Daikina, ściągnij sobie symulator producenta, wybierz sobie stację pogodową Katowice, pozmieniaj sobie zapotrzebowanie od 2 do 3 kW, pozmieniaj temp. zasilania, zobacz sobie ile przy tym zapotrzebowaniu pc wyprodukuje kwh ciepła i jakie SCOP szacuje producent. Ściągnij sobie katalog z danymi producenta. Porównaj z innymi producentami. Porównaj z innymi użytkownikami. No i na koniec nie denerwuj się A dyskusja zaczęła się od dwóch taryf, więc warto by do niej wrócić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemo1977 07.01.2013 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 (edytowane) Każdy kto zastanawia się nad przejściem z 1 taryfy na 2 powinien sobie taki eksperyment zrobić. Potem przeliczyć stawki i koszt dobowy. A na koniec uwzględnić, że nie tylko przez sezon grzewczy, ale przez cały rok, płaci za wszystkie inne sprzęta elektryczne drożej. jak komuś wyjdzie, że się opłaca - to weźmie sobie dwie taryfy. A jak dojdzie do wniosku, że jednak nie - to zostanie przy jednej. Sam jestem ciekaw jak to wygląda i próbowałem ten wątek poruszyć tutaj, ale jakoś bez konkretnych odpowiedzi. Żeby dysusja niepotrzebnie nie rozgorzała - wystarczą same wyniki. Na podstawie nielicznych doświadczeń użytkowników, przy pc pw jest to moim zdaniem skórka za wyprawkę. Przy gruntowej z dużym buforem - pewnie się opłaca. Oczywiście rozumiem twoje podejście i wyliczenie, ale gdybysmy wzorowali się na tych dwóch tygodniach co sprawdzałem zuzycie prądu to: 7dni x 16kW = 63,84zł w dwóch taryfach: 7x4kW(dzienna) +7x19kW(nocna) = 57,61zł 10% na korzyść dwóch taryf- ale czy warto to chyba każdy musi sam sprawdzić na własnej skórze:) Wracając do ustawień pompy i zużycia prądu to jest to indywidualna sprawa, ja ustwiłem tak gdyż nieodpłatnie odwiedził mnie mój instalator, wypił kawke i pogadaliśmy.(sprawdził nastawy, poustawiał czasówkę itd) Z uwagi iż ma kontakt z wszystkim klientami (a pomp Daikina załozył do 2012- 70szt( ja znam 5 osób co maja ALtheme z tej firmy) to mówił ze niektórzy jadą na jednej taryfie,wiekszość ma jednak dwie taryfy i grzeja prawie zawsze tylko w tańszej - ale najlepszy wynik zużycia miał klient na dwóch taryfach ale pompa jest włączona 24h - tylko ma obnizone w dzieńj i podbite w nocy - zasugerowałem się tym i zobaczymy jak finansowo na tym wyjde:) A i jeszcze jedno, wiosna, jesień gdzie temp spada i trzeba troche temperature w domu podnieść pompa będzie chodzić tylko w nocnej. Edytowane 7 Stycznia 2013 przez Przemo1977 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.01.2013 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Dokładnie,ja sobie wyliczyłem,że na I taryfie "stracę" w sezonie grzewczym max. 150zł. Brak kombinacji z tanią taryfą rekompensuje mi tą stratę No widzisz, a ja na dwóch zyskuję rocznie 1400zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.01.2013 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 A bo masz inny dom i przy okazji gruntową a nie powietrzną To że inny dom to nie wszystko. Ja zużywam więcej na CO, ty zamierzasz więcej na CWU, więc podejrzewam zużycie na podobnym poziomie (gorszy COP powietrznej, gorszy COP przy grzaniu CWU). A jednak różnica w rachunkach znaczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 08.01.2013 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 clarnet daj na luz i nie pisz takich głupot żeby rakiem się wycofaćsymulację mnie nie interesują skoro ty jako sprzedawcas mówisz że miałbym na 3,5 to ja ci wierzę -oczywiście jeśli dałbyś mi w umowie to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 08.01.2013 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 clarnet daj na luz i nie pisz takich głupot żeby rakiem się wycofać symulację mnie nie interesują skoro ty jako sprzedawcas mówisz że miałbym na 3,5 to ja ci wierzę - oczywiście jeśli dałbyś mi w umowie to A my sprzedawcy wszystkowidzący i za wszystko odpowiadający będziemy podpisywać wszystko i gwarantować wszystko .Założymy katedrę na PW do spraw cudownego COP. Nie wiem czy wiesz ale my jesteśmy tylko pośrednikami ,i czerpiemy wiedzę od producenta i nie możemy podawać oficjalnie nic innego niż producent.Mamy też jakieś obserwacje i informacje od klientów . Oczywiście jak klient nas źle poinformuje to mamy złe . A klienci jak to ludzie jeden płaci 100 zł zadowolony drugi płaci 100 zł pozywa do sądu.To klient ma ochronę ,a nie my bogowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 08.01.2013 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 to nie piszcie głupot że na daikinie miałbym 3,5 a potem beztrosko - a to tylko teoria rozpatrywanie różnych taryf przy powietrznej bez przyjrzeniu się jej sprawności jest nieuczciwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts