Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Dwutaryfowcy widocznie są przekonani, że na pewno wyjdzie taniej grzać w dwóch taryfach, ale nie jest to takie oczywiste.

Pozdrawiam wszystkich licząc na sugestie i komentarze w tej sprawie

Czytając Twoje testy i doświadczenia z pracą i przerwami PC w określonych godzinach doby to dodam swoje spostrzeżenia.

Od 18.02.2013r. mam G12w, wcześniej G11.

Do 18.02.2013r. pompa ciepła (w taryfie G11) pracowała kiedy chciała tzn. na termostacie pomieszczeniowym nastawiona była temp. 22,5°C przez całą dobę.

Od 18.02.2013r. (taryfa G12w) zmieniłem ustawienia na termostacie pomieszczeniowym PC, w tanich godzinach 22,5°C, a w drogich godzinach 22,0°C,

cwu grzana tylko w tanich godzinach. W weekend przez cały czas jest tani prąd temp. wewn. ustawiona na 22,5°C.

Takie ustawienia były do ochłodzenia marcowego (do 11.03.2013r.) po czym zmieniłem temp. wewnętrzną w tanich godzinach na 23°C, w drogich pozostało 22°C, cwu i weekend bez zmian i tak jest do dzisiaj.

Moje zużycie w 2012/2013 (co+cwu) wygląda tak:

- październik: 141,40kWh; 5,89kWh/d

- listopad: 237,50kWh; 7,92kWh/d

- grudzień: 472,70kWh; 15,25kWh/d

- styczeń: 511,00kWh; 16,48kWh/d

- luty: 361,30kWh; 12,90kWh/d

- marzec: 424,00kWh; 13,68kWh/d

Czas przerwy w pracy PC wynosi 16 godzin, od 6 do 22 (nie pracuje również pompa obiegowa na instalacji c.o.).

W najzimnieszą dobę zaobserwowany maksymalny spadek temp. wewnętrznej przez 16 godzin postoju PC wyniósł 0,7°C, natomiast temp. wody w podłodze po tych 16 godzinach postoju wynosiła 23,5°C.

Jak widać marcowe zużycie prądu w stosunku do warunków pogodowych nie wyróznia się jakoś specjalnie na tle pozostałych miesięcy, a piszą w mediach że marzec był zimny.

Natomiast narzucone godziny pracy spowodowały, że PC pracowała tylko II taryfie, której koszt w G12w wynosi 0,36PLN brutto i jest prawie o połowę tańszy od G11 (0,64PLN brutto).

Przy dobrze docieplonym budynku długi postój PC nie wpływa ujemnie na komfort termiczny (moja małżonka, która jest wyczulona na właściwą temperaturę, nawet nie załważyła moich zabaw z PC).

Nie zaobserwowałem też żeby PC miała jakiś problem z tym, żeby po postoju szybko uzyskać temp. na instalacji c.o. zgodnie z krzywą grzewczą.

Tak więc przy dobrze docieplonym budynku i dobrze dobranej PC warto przejść na prąd dwutaryfowy nawet w przypadku PC PW (do czego namawiał mnie kiedyś Pyxis).

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gratuluję, Przemo1977

Mam tylko jedną, ale istotną uwagę.

Koszt ogrzewania wyjdzie Ci wyższy niż podawane 382 zł. Dlaczego? Ano dlatego, że pomnożyłeś "gołą" cenę kWh przez swoje zużycie. Nie uwzględniłeś pozostałych kosztów widniejących na fakturze (opłata stała i zmienna, abonament, opłata przejściowa itp, itd.).

Aby mieć realny koszt ogrzewania podziel sumę brutto z ostatniego rachunku za prąd przed sumę kWh z obu taryf. Wyjdzie Ci uśredniona dla obu taryf cena jednej kWh. I dopiero tę wartość przemnóż przez łączną liczbę kWh.

Pozdrawiam :)

Tak by było gdybyś całą energie z faktury zużył tylko na ogrzewanie.

Marzec

I tar-209,70x0,71=148,89zł

II tar - 729,60x0,345=251,72zł

Razem 939,30-400,61 zł

Dla uproszczenia opłatę stałą w wysokości 12zł/mies wrzucam do zużycia dla domu ponieważ czy grzeję prądem czy nie i tak ją muszę zapłacić tak samo jak ekogroszkowcy czy gazownicy.

Zużycie PC

I tar-80,40x0,71=57,08zł

II tar -629,30x0,345=217,11zł

Razem-274,19zł/709,70kWh=0,386 zł/kWh -średnia

Zużycie DOM

I tar -129,30x0,71=91,80 zł

II tar-100,30x0,345=34,60zł

Razem-126,40 zł/229,60kWh=0,55zł/kWh

G11 to 0,63zł/kWh.+ 10zł/mies opłaty stałe

Z tego wynika że nawet dla samego domu wychodzę lepiej na G12 niż G11.

EDIT:

W G11 zapłacił bym 939,30x0,63=591,76zł czyli o 190zł więcej.

Wszystko na prąd.

Edytowane przez mar1173

Tak by było gdybyś całą energie z faktury zużył tylko na ogrzewanie.

... z tego wynika że nawet dla samego domu wychodzę lepiej na G12 niż G11.

W G11 zapłacił bym 939,30x0,63=591,76zł czyli o 190zł więcej.

Wszystko na prąd.

Serdeczne dzięki za tak szczegółową analizę.

Wreszcie ktoś kto sensownie argumentuje swoje obliczenia i robi to przekonująco i jest partnerem w dyskusji.

Swoją drogą, mam pytanie o rozkład zużycia prądu dla domu w obu taryfach. Wychodzi na to, że masz blisko 44% udziału II taryfy w prądzie "bytowym". Jak ci się udało to osiągnąć, skoro trudno np. gotować w dni powszednie między 13 a15, albo dopiero po 22???

Pytanie może z rodzaju tych śmiesznych dla dwutaryfowców, ale nie miałem do tej pory możliwości korzystać z G12. Będę wdzięczny za wszelkie informacje i sugestie.

Pozdrawiam

Czytając Twoje testy i doświadczenia z pracą i przerwami PC w określonych godzinach doby to dodam swoje spostrzeżenia.

Tak więc przy dobrze docieplonym budynku i dobrze dobranej PC warto przejść na prąd dwutaryfowy nawet w przypadku PC PW (do czego namawiał mnie kiedyś Pyxis).

Wielkie dzięki za szczegółowe informacje.

To, że temperatura wody po 16 godzinach przerwy w pracy pompy wynosiła 23,5 st. C sugeruje, że masz betonową wylewkę, która ma to do siebie, że wolno oddaje zakumulowane ciepło. Ja mam anhydryt, który lepiej (szybciej) reaguje na zmiany temperatury na wyjściu, ale za to dużo szybciej stygnie niż beton. Ma dużo mniejszą bezwładność cieplną niż beton. Wg mnie nie jestem w stanie robić 16 godzin przerwy bez dużego uszczerbku dla komfortu termicznego. Choć z drugiej strony u Ciebie jest 22,5 do 23 stopni, a u mnie trochę poniżej 22. Stąd może szybsze wychłodzenie.

Średnie dobowe zużycie jest u Ciebie po prostu rewelacyjne i nie wiem czy ktokolwiek z forumowiczów uzyskuje lepsze wyniki.

Pozdrawiam :)

Wreszcie ktoś kto sensownie argumentuje swoje obliczenia i robi to przekonująco i jest partnerem w dyskusji.

Aluzja do mnie? A powiedz czym ty argumentowałeś swoje obliczenia, wpisując ten swój post o kosztach grzania? Niczym! Więc nie dziw się, że taka była reakcja. Twój tamten post to bzdura i powinieneś go usunąć! Jeszcze ktoś to przeczyta i uwierzy.

Swoją drogą, mam pytanie o rozkład zużycia prądu dla domu w obu taryfach. Wychodzi na to, że masz blisko 44% udziału II taryfy w prądzie "bytowym". Jak ci się udało to osiągnąć, skoro trudno np. gotować w dni powszednie między 13 a15, albo dopiero po 22???

Pytanie może z rodzaju tych śmiesznych dla dwutaryfowców, ale nie miałem do tej pory możliwości korzystać z G12. Będę wdzięczny za wszelkie informacje i sugestie.

Pozdrawiam

Latem jest lepiej bo tania jest od 15 do 17 jak wszyscy są już w domu i obiad w taniej. Mniej idzie na oświetlenie. Wychodzi ok 50/50.

Tanią taryfę robi przede wszystkim zmywarka, pralka i 2 lodówki ok 2,5kWh/dzień, dodatkową kWh zrobi indukcja jak jesteśmy w domu, pozostałe 4,5 kWh to droga taryfa - oświetlenie, lodówki, gotowanie, czajnik elektryczny, laptopy, TV. Indukcja chodzi ok 1-2h dziennie na 1 czasami 2 palnikach. W tygodniu też często łapie się w tanią. Nie wiem ile zużywa, ale jeśli na bytowym nie tracę w porównaniu do G11 to jest dobrze. O zyskach też nie można powiedzieć bo nie są zauważalne. Ale przy ogrzewaniu to już trochę można zaoszczędzić. Przy stosunku 25/75 zrównuję się do G11. Tak że trzeba by dobrze kombinować by stracić na G12 nawet przy samym bytowym.

Od 15.06.2012 do końca 03.2013 w sumie zaoszczędziłem ok 950 zł.

Edytowane przez mar1173

ja od 2,5 roku mam G12, początkowo miałem 52% w taniej taryfie dla całego domu, teraz mam juz 55% i jeszcze widzę że trochę mozna zoptymalizować...

Zazwyczaj ceny są tak dobrane, ze prog opłacalności jest w okolicy 30% zużycia w taniej taryfie - wszystko powyżej - to nasz zysk (czyli taniej niż w całodobowej)

Serdeczne dzięki!

• 1 month później...

Witam serdecznie,

mam do Was pytanie: czy mozecie podac ile Wasze pompy (w moim przypadku to model 14kW) uzywaja pradu w momencie kiedy nie ogrzewaja ani wody uzytkowej ani nie sluza do ogrzewania domu? Zastanawia mnie czy roznica w zuzyciu pradu 300W w momencie przed i po wyłączeniu pompy na bezpiecznikach kiedy ewidentnie sterownik wskazuje, ze pompa nie pracuje jest czyms normalnym (sytuacja zaobserwowana wielokrotnie).

Pozdrawiam

EDIT: Bym zapomnial. Moj model to LT

Zuzycie pradu w momencie wylaczenia pompy za pomoca bezpiecznika:

hc2.jpg

Edytowane przez GrZeCh1983

Korzystając z wątku o Althermie mam pytanko i mały problem.

Dzisiaj piesek pogryzł mi kabel od czujnika który znajduje się w zasobniku.

Czy można kabel podłączyć ze sobą kostką czy też zlutowac?

Czy konieczna jest wymiana?

Jaki model czujnika wogóle jest używany w daikinie i gdzie go można namierzyć?

pozdr

Nasza HT

97-100W zuzycie "stand by". Po polowie jedn zew/wew. i.e ca 2.1 kWh /dzien latem gdy tylko

podgrzewa CWU... zima dochodzi podgrzewanie plyty dolnej

te 100W to w sumie sporo... w najnowszych modelach ponoc zrezygnowali z ogrzewania

sprezarki jednostki wewnetrznej.

:)

Czyli mozna przyjac, ze moja roznica 300 kW nie jest czyms normalnym?

Edytowane przez GrZeCh1983

Liwko skad tak niski rachunek za prad roczny?

To 270zł na miesiąc:) Mam nadzieje że uda mi się zbliżony wynik osiagnąć od 1.2013 do 1.2014:)

rachunek za luty, marzec i dwa dni kwietnia dostałem na 780zł w domu trzymałem 23stopnie i wode na 55stopni, wiadomo iz cała reszta na prad i wogóle nie oszczędzałem pradu na oswietlenie itd. Myślałem że to mistrzostwo świata ale chyba w skali roku pewnie 3500 przekrocze:)