Vld 14.05.2013 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Zakładając, że grzejesz do 47C, jaką masz temp zasilania CWU, a może jesteś w stanie też podać temp skraplania?I ogólnie w jaki sposôb macie realizowane to grzanie, kto ma mamkę, kto bezpośrenio przez wymiennik płytowy, a kto przez wężownice? Te 100W i 2,4 kW, to jakiś żart, czy poważnie tyle wciąga?Ja swoją skleconą na kolanie średnio za 2 kWh na dobę dogrzewam 300l zasobnik, a fabryczna miała by mi brać 4,4 kWh? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.05.2013 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Ogólnie u mnie wygląda to w ten sposób. Grzejąc do 47 w wannie uzyskuję 40-41* (do bardziej gorącej wody mało kto wejdzie). Do wyższych temperatur widać grzać nie muszę.Bez cyrkulacji latem z zużyciem schodzę do 60kWh miesięcznie. Z cyrkulacją w określonych godzinach do 90kWh.Mam dwa zbiorniki 120l Biawaru z mamką (jeden duży nie wszedł) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.05.2013 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 ( w tym ca 2.1 to zuzycie stand by ). Czyli nawet latem masz niski COP na CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 14.05.2013 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 55C w baniaku min 60C zasilanie wężownicy, to z tego samego faktu cop pewnie w okolicy 3. 13,5 kWh na CWU, to kop ogólny ok 2. Liwko z kolei min 30% traci na dwóch baniakach. Jeszcze chciałhym wiedzieć jak to jest w powietrznych pompach, gdy grzejemy CWU do 55C, a temp powietrza ok 30C?Jaki wtedy wychodzi COP, jaka twmperatura parowania i o ile większy pobór prądu od nominalnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.05.2013 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Liwko z kolei min 30% traci na dwóch baniakach. No latem jakieś tam straty są, w porównaniu do jednego zbiornika są ciut większe. Zimą straty są wręcz pomijalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 14.05.2013 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 tabela, tabelą ...chciałbym znać realne dane tyle, że wy tu nawet ciepłomierzy na wyjściu nie montujecie, podliczniki niektórzy mają. Pytania o temperatury (ciśnienia) skraplania / parowania też pozostają bez odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 14.05.2013 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Mój zawód też jest inny i w niczym to nie przeszkadza, by się tym interesowaćTe +15C z tabelki, to temperatura powietrza, czy temperatura parowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrZeCh1983 14.05.2013 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Ja jeszcze raz z takim bardziej podstawowym pytaniem. Orientujecie sie co moze byc powodem nie zalaczania sprezarki i wzrostu temperatury pomimo jej zadania na sterowniku? Przetrzepalem sterownik wraz z jego ustawienia i pomimo ustawienia np. 30 stopni dla podlogowki pompa nie zamierza dogrzewac jej z aktualnej temperatury ktora wynosi mniej wiecej 21-24 stopni (zalezy czy to powrot czy temperatura w sprezarce). Na zewnatrz jest mniej wiecej 11 stopni. Samo ogrzewanie wody uzytkowej przebiega bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 14.05.2013 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Mam dwa zbiorniki 120l Biawaru z mamką (jeden duży nie wszedł) Jeżeli chodzi o nazewnictwo, to Pan bchmielecki się wkurzy - on jeden jest autorem (wielokrotnie wspominał) terminu "mamka" i wziął to z samolotów(przed)wojennych ?? Ja nie mówię MAMKA bo to dziwnie jakoś brzmi, trochę nietechnicznie Jest to po prostu zbiornik w zbiorniku. C.W.U. to ten wewnętrzny. mały, większy to zbiornik z wodą kotłową. A u Ciebie Liwko, są po prostu jak mi się kojarzy zwykłe DWUPŁASZCZOWE zbiorniki, i raczej nie pasują do ideologii bchmieleckiego... Miałem się nie odzywać na tym zapeziałym forum, ale ten jeden raz znowu nie wyszło (słabość człowiecza). Jak mnie zbanują to będzie pewne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrZeCh1983 14.05.2013 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Temperatura wyłączenia ogrzewania pomieszczenia■ [4-02] Temperatura wyłączenia ogrzewania pomieszczenia:temperatura zewnętrzna, powyżej której ogrzewaniepomieszczenia jest wyłączone, co zapobiega przegrzaniu. Jesli piszesz o tym parametrze to mam go ustawionego aktualnie na 25. Temperatura na zewnatrz to 12.5, temperatura ustwiona na sterowniku to 29, nie grzeje sie woda uzytkowa, pompka co jakis czas sie zalaczy a temperatura na powrocie utrzymuje sie na poziomie 23. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 14.05.2013 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Nie no oczywiscie kwestia priorytetu, czasu, potrzeby i $ + 15*C to temp zew. Tabela jest od -20*C do +15*C. Zaklada tez prace na max oddanej mocy PC. A wiec od 14KW do 10kW jak temp spada. Jak więc u ciebie daje sobię radę wężownica z przekazaniem 14 kW do CWU? Nie ma taktowania? Czy sterownik wraz ze wzrostem temp w zasobniku obniża moc pompy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 14.05.2013 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 sorry.... Tu bedzie musial doradzic ktos znajacysienazeczy... Aby doradzic jak dalej "diagnozowac" Teraz guru od powietrznych to mkm silesia czy jak to się pisze. Tam uderzajcie w tym temacie. Przepraszam, jest jeszcze gość od Hitachi, ale zapomniałem jak się zowie - chyba Pomarszczony Fred. Miki121 przenósł się z Żywca do Bydgoszczy (inne źródła wspominają jednak o Inowrocławiu - jak jest naprawdę czort z ogonem i rogami tylko wie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.05.2013 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 A u Ciebie Liwko, są po prostu jak mi się kojarzy zwykłe DWUPŁASZCZOWE zbiorniki, i raczej nie pasują do ideologii bchmieleckiego... A ja cały czas myślałem, że to to samo:D Człowiek uczy się całe życie, a głupi umiera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 15.05.2013 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 "Clarnet" tez mysle moglby pomoc. Przepraszam, zapomniałem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 15.05.2013 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 @GrzechPC to durna maszyna, która robi to, co jej fabryka/sterownik/użytkownik każe.Jeśli tego nie robi, to znaczy że się popsuła.Czy ta temp, zewn. jest odczytywana ze sterownika czy z termometru za oknem? To samo dotyczy temp. zasilania/powrotu - skąd jest te odczytane 23-24 stopnie podłogówkiCudów nie mazakładam, że jest włączona (ON) na grzanie, w trybie ręcznym i nie masz sterownika nadrzędnego, poprawne 4-02 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrZeCh1983 17.05.2013 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 (edytowane) Witam, dziekuje za odpowiedzi. Odczyty, ktore podawalem pochodzily wylacznie z czujnikow w pompie ciepla, ktore mozna odczytac z poziomu sterownika. Mozliwe, ze problemem nie grzania bylo cisnienei w obiegu poniewaz przymknalem ich wiekszosc (chociaz nie jestem pewny). Tak naprawde ciagle mnie bardziej zastanawia samo zuzycie pradu przez pompe, ktora w danej chwili nic nie wykonuje. Wykres zuzycia pradu oraz zdjecie sterownika tuz przed wylaczeniem pradu dla pompy: Czy to normalne, ze roznica jest az tak duza? Pozdrawiam EDIT: Dodalem jeszcze wykres zuzycia pradu po ponownym wlaczeniu pompy na listwie bezpiecznikow. Edytowane 17 Maja 2013 przez GrZeCh1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gmarinero 17.05.2013 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 WItam, DO czego jest buforowanie CWU w Altherma HT kod bodajze1.00 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 17.05.2013 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Nie, te 100W to nie zart. No ok, 97W. Tak po prostu ma i tyle. Ciezko okreslic % z calkowitych kWh, nie mniej w sezonie CO. Jak potrzebujesz tylko 2 kWh/dobe to fajnie. My laduje na ca 6.5kWh srednio, latem ( w tym ca 2.1 to zuzycie stand by ). No ale nic na kolanach nie robie wygląda mi to na ciągle podgrzewanie karteru sprężarki, ale czy to ma sens latem? przez cały rok? nie da się tego jakoś wyłączyć w ustawieniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 18.05.2013 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 Dlaczego w wewnętrzej? Twoja spréżarka znajduje się w wewnętrznej? Jak nie, to na bank ma podgrzewanie, jak nie grzałką, to uzwojeniami silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 18.05.2013 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 Dlaczego w wewnętrzej? Twoja spréżarka znajduje się w wewnętrznej? Jak nie, to na bank ma podgrzewanie, jak nie grzałką, to uzwojeniami silnika. tam jest układ dwustopniowy pierwszy w zewnętrznej na r410 a drugi stopień w wewnętrznej na r134 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts