QQQQ 04.10.2010 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 Kiepsko zaczyna się współpraca, aż strach pomyśleć, co będzie po zainstalowaniu pompy. Czy tak szybko będą reagowali na usterki ? nie jest to wina instalatora tylko daikina - dopiero dziś do nich(instalatora) dotarła przesyłka - widziałem list przewozowy a co do instalatora - mam do nich zaufanie jak chodzi o reakcję - obsługują moją firmę, co prawda jak chodzi o wentylację i klimę, ale od 10lat montaż na koniec tygodnia ładne cacko - nie mogę się doczekać czwartku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOMIS 04.10.2010 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 A jeśli tak to zwracam honor i trzymam kciuki. Relacje z montażu i eksploatacji bardzo chętnie poczytam, gdyż "pompa ciepła" ostatnio "chodzi za mną" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 05.10.2010 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 pytanie do tych co uzywaja:)czy już dogrzewacie domki...jeśłi tak to czy komfortowa temeratura czy zredukowana.ile kWh wam pożera dzienniejakie macie taryfymoc/metraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 07.10.2010 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2010 pytanie do tych co uzywaja:) czy już dogrzewacie domki... Niestety trzeba było już zacząć... Dane znajdziesz w arkuszu po naciśnięciu pierwszego słowa "TU" w mojej stopce. Dane rejestrowane w Niemczech z kilkuset różnorodnych instalacji są tu: http://wp-verbrauch.in-tostedt.de/index.php?button=verbrauch&lang=pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.10.2010 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2010 Ciężko się sugerować tymi danymi z Niemiec bo nic na temat tych domów nie wiemy. Ewidentnie przy niektórych pompach dochodzą jeszcze solary. Poza tym zachodnie Niemcy a wschodnia Polska to zupełnie inne temperatury średnioroczne. Ot taka ciekawa stronka:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 07.10.2010 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2010 Niestety trzeba było już zacząć... Dane znajdziesz w arkuszu po naciśnięciu pierwszego słowa "TU" w mojej stopce. Dane rejestrowane w Niemczech z kilkuset różnorodnych instalacji są tu: http://wp-verbrauch.in-tostedt.de/index.php?button=verbrauch&lang=pl W sumie .... trochę się nie zrozumieliśmy. Pisałem po to w temacie Althermy aby wypowiedzieli się ci co mająPC powietrze woda:) a to zestawienie to wsio kopane w ziemie:) zestawienie OK .... patrzac po ilości dziennej za poszczególne miesiące... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 10.10.2010 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 No tak... ale może przyda Ci się ta niemiecka strona, tam znjdziesz i powietrze-woda, a może i przy podobym do naszego klimacie. Nic też nie stoi na preszkodzie, żebyś był pierwszy z pc powietrze-woda w naszym arkuszu. Inna sprawa, że teraz jest ciepło, a różnice pomiędzy pw i sw wyjdą gdy przyjdą mrozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 10.10.2010 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 CO PRAWDA TO PRAWDA.A teraz poki co to sredniodobowe zapotrzebowanie to 22kWh tak od 30 września. Wczesniej na cwu ( 55 stopni...żona lubi gorące kąpiele)około2.5 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castaway 10.10.2010 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 Hejka, Czy u Was też jest tak, że jak włączacie tylko grzanie CWU z nastawą np. 42st. to po jakimś czasie włącza się grzałka wspomagająca w zbiorniku CWU? Np startuje z temp. 20st w zbiorniku z nastawą na 42st i przy 32 włącza się grzałka. Czy to normalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 11.10.2010 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 Raczej normalne. Ale co znaczy po jakimś czasie. 10 min czy np. 20-30 min. Sprawdź nastawy serwisowe cwu. kody 6,7 i 8. Jest określony maksymalny czas ogrzewania i dt przy której włączy się grzałka w zasobniku (temperatury on/off pompy i temperatury on/off grzałki). Ponadto grzałka w zasobniku włącza się nawet po tym jak dogrzeje pompa by przewyższyć nastawę o dt określoną w ustawieniach serwisowych.Jest jeszcze kwestia priorytetu ogrzewania - czy nie jest czasem na "on" - wtedy poniżej temperatury priorytetu, działa tylko grzałka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 11.10.2010 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 było tak( PC FUJITSU) ale .. zwiekszyłem max temeraturę wyłaczenia PC oraz kolejny parametr czas grzania CWU.... wczoraj robiłem atyligonelle i grzałem do 60 stopni .Grzałki się nie właczyły...zreszta w zbiorniku ich nie mam:) Przed zmiana ustawień był kłopot pompa sie wyłączyła i załaczyłą obwód grzałek..ale jak ich nie było to grzała wiecznie nimi:) musiaem ręcznie wyłączac.Chyba tak na wselki wypadek jeszcze je zamontuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castaway 11.10.2010 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 Raczej normalne. Ale co znaczy po jakimś czasie. 10 min czy np. 20-30 min. gdyby można to określić po jakim czasie to bym określił, ale to jest zjawisko występujące losowo przy różnych temperaturach po różnym czasie. Sprawdź nastawy serwisowe cwu. kody 6,7 i 8. Jest określony maksymalny czas ogrzewania i dt przy której włączy się grzałka w zasobniku (temperatury on/off pompy i temperatury on/off grzałki). Ponadto grzałka w zasobniku włącza się nawet po tym jak dogrzeje pompa by przewyższyć nastawę o dt określoną w ustawieniach serwisowych. Jest jeszcze kwestia priorytetu ogrzewania - czy nie jest czasem na "on" - wtedy poniżej temperatury priorytetu, działa tylko grzałka. Sprawdze nastawy po raz kolejny i zobaczymy co się będzie działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 11.10.2010 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 jutro powinienem odpalic moją pompę - podlicznik wskazuje 1kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwerson 11.10.2010 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 11.10.2010 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 jutro powinienem odpalic moją pompę - podlicznik wskazuje 1kWh odpalaj odpalaj:) ciekawi mnie ile kWh bedziesz potrzebowal. co do parametru domu to sie jeszcze dowiem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 15.10.2010 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 no cóż - stało się - działa odpalenie odbyło się bez kłopotów zuzycie pradu bedzie troszke wieksze bo nie mam jeszcze drzwi do garazu , a i wyjscie na ogrod jest prowizoryczne - opóznienie stolarza początek jest taki że włączyły sie grzałki i dosc długo pracowały żeby dogrzać wodę do 15st, ( tu jawi sie pomysl odpalenia pompy w cieplejszym okresie) po wyłączeniu grzałek pracuje kompresor z małymi przerwami - zadałem 25st i wygrzewam posadzkę myslę że po wygrzaniu posadzki czas zacząc liczyć koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patisystem 15.10.2010 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Witam , którą Altherme Ci zamontowali LT z grzałkami czy HT bez grzałek ale z dwiema sprężarkami ? Ta druga jest znacznie droższa i robi temp większa do 75st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 15.10.2010 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Witam , którą Altherme Ci zamontowali LT z grzałkami czy HT bez grzałek ale z dwiema sprężarkami ? Ta druga jest znacznie droższa i robi temp większa do 75st nie wiem o co chodzi???? altherma ma tylko 1 sprężarkę ... ale może cos przegapiłem podaj jakis model proszę natomiast biorąc pod uwagę jednostkę zew. bez grzałki producent pisze tak : Wyposażenie urządzeń ERHQ_W18 + ERHQ_V38 obejmuje elementy specjalne (takie jak izolacja, mata grzewcza, itp...) zapewniające prawidłową pracę tych urządzeń na obszarach, gdzie okresowo występują niskie temperatury zewnętrzne w połączeniu z wysoką wilgotnością. W takich warunkach w przypadku modeli ERHQ_W1 + ERHQ_V3 mogą występować problemy z eksploatacją, w tym gromadzenie się grubych warstw lodu na wężownicy chłodzonego powietrzem wymiennika ciepła. W przypadku istnienia prawdopodobieństwa wystąpienia takich warunków należy zainstalować urządzenia ERHQ_W18 lub ERHQ_V38. Modele te wyposażono bowiem w funkcje (takie jak dodatkowa izolacja, mata grzejna, itp...) chroniące przed zamarzaniem. i dlatego mam grzałkę w jednostce zew. p.s podłoga ma już ponad 21st - a zużycie prądu zadowalające - grzałki nie włączają się wcale ( poza odszranianiem - na kilka minut ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patisystem 16.10.2010 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 Witaj,widzisz napisałem tak bo od jakiegoś czasu Daikin wprowadził drugi model HT tj. wysokotemperaturowa pompa która ma dwie sprężarki jedna na gaz 410a układ pracuje pomiedzy jed.zew a jed. wew, i druga sprężarka na R134 która jest w jednej obudowie wewnątrz budynku. Tak że jeden układ na 410a oddaje ciepło drugiemu na r134 i ten z koleji oddaje ciepło do instalacji wodnej. Nie ma tam żadnych grzałek wspomagających, i sądze że ta wersja sprawdza się do starszych instalacji gdzie potrzebna jest wyższa temperatura , choć przyznam ze zamontowalismy taką pompę gosciowi który ma nówke dom ale miał dość palenia ekogroszkiem.Ale też dodam ze kilka pomp LT /niskotemperaturowe/ chodzi i ludzie nie wyrazali jakiegoś niezadowolenia /nowe domy z odzyskiem ciepła-rekuperatory/.ERRQ + EKHBRD to są pompy HT system BI-BLOCKERLQ + EKHBH(X) to są pompy LTChyba na stronie Daikina jest na ten temat infopozdrawiam J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 17.10.2010 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 patiystem mam na całości domu podłogówkę - ale rozwiązanie godne rozważenia- brak grzałek, natomiast trzeba sie zastanowić jak często włączają sie 2 sprężarki i ile pobierają prądu p.s. mam na podłodze 23st , w domu(na parterze bo tylko parter będę grzał tej zimy - ok 160m2) ok. 21st - dogrzanie podłogi ( od ok. 7st C) kosztowało mnie niecałe 120kWh - w 90% w taniej taryfie jak na razie jest ok:) do użytkujących dłużej niz ja - podajcie proszę jakie macie ustawienia interfejsu - podalbym ja moje, ale nie zabrałem notatek z budowy - jutro napiszę dzięki z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts