Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kiepsko zaczyna się współpraca, aż strach pomyśleć, co będzie po zainstalowaniu pompy. Czy tak szybko będą reagowali na usterki ?

nie jest to wina instalatora tylko daikina - dopiero dziś do nich(instalatora) dotarła przesyłka - widziałem list przewozowy

a co do instalatora - mam do nich zaufanie jak chodzi o reakcję - obsługują moją firmę, co prawda jak chodzi o wentylację i klimę, ale od 10lat

montaż na koniec tygodnia :)

ładne cacko :) - nie mogę się doczekać czwartku :)

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

pytanie do tych co uzywaja:)

czy już dogrzewacie domki...

Niestety trzeba było już zacząć... Dane znajdziesz w arkuszu po naciśnięciu pierwszego słowa "TU" w mojej stopce. Dane rejestrowane w Niemczech z kilkuset różnorodnych instalacji są tu: http://wp-verbrauch.in-tostedt.de/index.php?button=verbrauch&lang=pl

Niestety trzeba było już zacząć... Dane znajdziesz w arkuszu po naciśnięciu pierwszego słowa "TU" w mojej stopce. Dane rejestrowane w Niemczech z kilkuset różnorodnych instalacji są tu: http://wp-verbrauch.in-tostedt.de/index.php?button=verbrauch&lang=pl

W sumie .... trochę się nie zrozumieliśmy.

Pisałem po to w temacie Althermy aby wypowiedzieli się ci co mająPC powietrze woda:) a to zestawienie to wsio kopane w ziemie:)

zestawienie OK .... patrzac po ilości dziennej za poszczególne miesiące...

No tak... ale może przyda Ci się ta niemiecka strona, tam znjdziesz i powietrze-woda, a może i przy podobym do naszego klimacie. Nic też nie stoi na preszkodzie, żebyś był pierwszy z pc powietrze-woda w naszym arkuszu. Inna sprawa, że teraz jest ciepło, a różnice pomiędzy pw i sw wyjdą gdy przyjdą mrozy.

Raczej normalne. Ale co znaczy po jakimś czasie. 10 min czy np. 20-30 min. Sprawdź nastawy serwisowe cwu. kody 6,7 i 8. Jest określony maksymalny czas ogrzewania i dt przy której włączy się grzałka w zasobniku (temperatury on/off pompy i temperatury on/off grzałki). Ponadto grzałka w zasobniku włącza się nawet po tym jak dogrzeje pompa by przewyższyć nastawę o dt określoną w ustawieniach serwisowych.

Jest jeszcze kwestia priorytetu ogrzewania - czy nie jest czasem na "on" - wtedy poniżej temperatury priorytetu, działa tylko grzałka.

było tak( PC FUJITSU) ale .. zwiekszyłem max temeraturę wyłaczenia PC oraz kolejny parametr czas grzania CWU.... wczoraj robiłem atyligonelle i grzałem do 60 stopni .Grzałki się nie właczyły...zreszta w zbiorniku ich nie mam:) Przed zmiana ustawień był kłopot pompa sie wyłączyła i załaczyłą obwód grzałek..ale jak ich nie było to grzała wiecznie nimi:) musiaem ręcznie wyłączac.

Chyba tak na wselki wypadek jeszcze je zamontuje.

Raczej normalne. Ale co znaczy po jakimś czasie. 10 min czy np. 20-30 min.

gdyby można to określić po jakim czasie to bym określił, ale to jest zjawisko występujące losowo przy różnych temperaturach po różnym czasie.

Sprawdź nastawy serwisowe cwu. kody 6,7 i 8. Jest określony maksymalny czas ogrzewania i dt przy której włączy się grzałka w zasobniku (temperatury on/off pompy i temperatury on/off grzałki). Ponadto grzałka w zasobniku włącza się nawet po tym jak dogrzeje pompa by przewyższyć nastawę o dt określoną w ustawieniach serwisowych.

Jest jeszcze kwestia priorytetu ogrzewania - czy nie jest czasem na "on" - wtedy poniżej temperatury priorytetu, działa tylko grzałka.

Sprawdze nastawy po raz kolejny i zobaczymy co się będzie działo.

no cóż - stało się - działa :)

odpalenie odbyło się bez kłopotów

zuzycie pradu bedzie troszke wieksze bo nie mam jeszcze drzwi do garazu , a i wyjscie na ogrod jest prowizoryczne - opóznienie stolarza

początek jest taki że włączyły sie grzałki i dosc długo pracowały żeby dogrzać wodę do 15st,

( tu jawi sie pomysl odpalenia pompy w cieplejszym okresie)

po wyłączeniu grzałek pracuje kompresor z małymi przerwami - zadałem 25st i wygrzewam posadzkę

myslę że po wygrzaniu posadzki czas zacząc liczyć koszty

Witam ,

którą Altherme Ci zamontowali LT z grzałkami czy HT bez grzałek ale z dwiema sprężarkami ? Ta druga jest znacznie droższa i robi temp większa do 75st

nie wiem o co chodzi????

altherma ma tylko 1 sprężarkę ... ale może cos przegapiłem

podaj jakis model proszę

natomiast biorąc pod uwagę jednostkę zew. bez grzałki producent pisze tak :

Wyposażenie urządzeń ERHQ_W18 + ERHQ_V38 obejmuje

elementy specjalne (takie jak izolacja, mata grzewcza, itp...)

zapewniające prawidłową pracę tych urządzeń na obszarach, gdzie

okresowo występują niskie temperatury zewnętrzne w połączeniu z

wysoką wilgotnością. W takich warunkach w przypadku modeli

ERHQ_W1 + ERHQ_V3 mogą występować problemy z eksploatacją,

w tym gromadzenie się grubych warstw lodu na wężownicy

chłodzonego powietrzem wymiennika ciepła. W przypadku istnienia

prawdopodobieństwa wystąpienia takich warunków należy

zainstalować urządzenia ERHQ_W18 lub ERHQ_V38. Modele te

wyposażono bowiem w funkcje (takie jak dodatkowa izolacja, mata

grzejna, itp...) chroniące przed zamarzaniem.

i dlatego mam grzałkę w jednostce zew. :)

p.s podłoga ma już ponad 21st :) - a zużycie prądu zadowalające :) - grzałki nie włączają się wcale ( poza odszranianiem - na kilka minut )

Witaj,

widzisz napisałem tak bo od jakiegoś czasu Daikin wprowadził drugi model HT tj. wysokotemperaturowa pompa która ma dwie sprężarki jedna na gaz 410a układ pracuje pomiedzy jed.zew a jed. wew, i druga sprężarka na R134 która jest w jednej obudowie wewnątrz budynku. Tak że jeden układ na 410a oddaje ciepło drugiemu na r134 i ten z koleji oddaje ciepło do instalacji wodnej. Nie ma tam żadnych grzałek wspomagających, i sądze że ta wersja sprawdza się do starszych instalacji gdzie potrzebna jest wyższa temperatura , choć przyznam ze zamontowalismy taką pompę gosciowi który ma nówke dom ale miał dość palenia ekogroszkiem.Ale też dodam ze kilka pomp LT /niskotemperaturowe/ chodzi i ludzie nie wyrazali jakiegoś niezadowolenia /nowe domy z odzyskiem ciepła-rekuperatory/.

ERRQ + EKHBRD to są pompy HT system BI-BLOCK

ERLQ + EKHBH(X) to są pompy LT

Chyba na stronie Daikina jest na ten temat info

pozdrawiam J.

patiystem

mam na całości domu podłogówkę - ale rozwiązanie godne rozważenia- brak grzałek, natomiast trzeba sie zastanowić jak często włączają sie 2 sprężarki i ile pobierają prądu

p.s. mam na podłodze 23st , w domu(na parterze bo tylko parter będę grzał tej zimy - ok 160m2) ok. 21st - dogrzanie podłogi ( od ok. 7st C) kosztowało mnie niecałe 120kWh - w 90% w taniej taryfie

jak na razie jest ok:)

do użytkujących dłużej niz ja :) - podajcie proszę jakie macie ustawienia interfejsu - podalbym ja moje, ale nie zabrałem notatek z budowy - jutro napiszę

dzięki z góry :)