Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jakoś mi to umknęło ;)

to teraz pyt do kol mk silesia jest potrzeba podgrzewania tych sprężarek latem?

Jak to wyglada od strony teoretycznej, olej ma być cieplejszy od parownika, by odparował rozpuszczony czynnk? W każdych temperaturach tak ma być? Czy nie lepiej przy krótkich przerwach w pracy grzałkę wyłączyć, a przy dłuższych załączyć na 20-30 min przed?

Pozdr

Krótka przerwa to taka, podczas której sprężarka nie zdąży wystygnąć de temperatury otoczenia.

Skąd ma wiedzieć kiedy ma załączyć grzałki?

Np z trędów temperatury CO i CWU, jak działa o jakiś programator czasowy, to jeszcze łatwiej.

Mi tam twoich pieniędzy nie szkoda i rozumiem podejście producenta, ale w swojej pompie nie mogę sobie pozwolić na niedokońca potrzebną pracę grzałki 24h na dobę, 365 dni w roku.

Pozdr

Tacka na skropliny też prąd ?

Załamujące jest trochę to czego się dowiaduje o tych firmowych pompach. Przecież wystarczy tak dograć algorytm odszraniania, by ilość wody była wystarczająco duża, by rozgrzać tackę i samoczynnie spłynąć pod jednostkę. Poza tym częste odszranianie tylko na podstawie czasówki i temp zewn to niepotrzebna strata ciepła. Jak już musi być podgrzewana, to lepiej to zrobić rurką cieczowa, przed zaworem rozprężnym. Dodatkowo zyskało by się lepsze dochodzenie cieczy przed rozprężeniem.

Te 2,4 kW to mniej więcej 30% mojego dziennego zużycia prądu, ja bym tam wsadził programator czasowy i włączał ja raz na dobę do podgrzania CWU i OFF

pozdr

• 2 weeks później...

Opomiarowana będzie bez wątpienia, narazie mogę pochwalić się COPem 3,29 z małej do CWU.

Co do defrostów, to oczywistym jest, że tylko czasówka jest najgłupszym rozwiązaniem.

Ale producenci stosują ramy czasowe min/max pomiędzy defrostami. Skoro wilgotność przy danej temp, w danym dniu, jest na tyle mała, że oblodzenie nie powoduje nadmiernego i nagłego spadku np temp parowania, to nie rozumiem po co jest załączany defrost od czasówki - po odliczeniu czasu max od ostatniego defrostu. Kilka takich przedwczesnych defrostów, może spowodować oblodzenie tacy i póżniejsze oblodzenie całej jednostki zewn. Zastanawiam się też, w jaki sposób jest mierzona temp parowania, czy stosują przetworniki ciśnienia, czy mierzą temp np na rurce nawrotnej w parowniku.

Edytowane przez Vld

Dowiadywalem sie dwoma kanalami. Oficjalnym kanalem przez formularz emailowy ze strony Daikina mam odpowiedz (pytalem ogolnie o zuzycie pradu w trybie czuwania):

"W nawiązaniu do poniższego zapytania pragnę poinformować,

że choć podane symbole nie jednoznacznie precyzują urządzenia

(BB - prawdopodobnie jednostka wewnętrzna wielkość 16

14 kW - jednostka zewnętrzna domyślam się że serii CA)

to ich "postojowy pobór mocy" w tzw. trybie "stand-by"

nie przekracza 55 W i wynosi po około 25 W na każdą z jednostek."

Oraz odpowiedzi kanalem instalatora (bardzo mozliwe, ze odpowiada ta sama osoba):

"Czekam cały czas na odpowiedź z centrali,

danych na ten temat brak, ale z tego co zdążyłem

się zorientować to pobór mocy nie powinien

przekraczać 100 W (w najnowszej serii C

zredukowano go o 20 W względem BB), chyba że jest to kwestia

np mocy biernej ale zakładając że pomiar jest adekwatny'

do wskazań licznika na dzień dzisiejszy nie jestem w stanie

wskazać przyczyn nadmiernego poboru, ale na pewno nie

powinien on mieć miejsca i będę dalej szukał rozwiązania. "

"Witam,

wracam do sprawy trochę od początku ale może lepiej wyjaśnią się pewne

kwestie: Z tego co ponizej opisano wynika że pracująca pompa ciepła pobiera 300 -

500 W ale nie wynika ile pobiera pompa ciepła nie pracująca gdyż pobór ponad 800

W zawiera zarówno pobór zatrzymanej pompy ciepła jak i innych odbiorników a

proporcji nie znamy

aby "wydobyć" pobór pompy ciepła na postoju najprościej byłoby wyłączyć

wszystkie inne odbiorniki...

albo podłączyć do innego zasilania. Postojowy pobór mocy nie powinien

przekroczyć 50 W"

Druga wiadomosc raczej wynika z niezrozumienia mojej wiadomosci wyslanej do instalatora i pewnie przekazanej do osoby z Daikina poniewaz zawierala ona wykres zuzycia pradu gdzie zuzycie z okolo 1150W spadlo do 800W w momencie wylaczenia pompy na bezpiecznikach (i pozostwienia pozostalych urzadzen w domu wlaczonych) w czasie kiedy nie wykonywala ona zadnych czynnosci grzewczych wiec jednoznacznie widac z wykresu roznice poboru pradu przed i po wylaczeniu pompy.

Dzisiaj wykonalem kolejne testy jednak zamiast wylaczac pompe i patrzec na roznice miedzy aktualnym zuzyciem przed i po postanowilem wylaczyc wszystko pozostale za pomoca bezpiecznikow (zostawilem wylacznie wlaczone bezpieczniki do pompy i do grzalki pompy). Ponizej przedstawiam wynik pomiaru. Sam pomiar jest wykonywany za pomoca miernika z trzema cegami pomiarowymi nalozonymi na trzy fazy na wyjsciu z domu (http://www.z-wave.pl/pl/p/Miernik-energii-Z-Wave-DSB09104-3C%2C60A/19) podlaczonego do centralki Fibaro HC2 (http://www.fibaro.com), ktora wraz z komputerem dzialala na podtrzymaniu UPSa. Jedna tylko kwestia w wykresach pomiarowych. Na wykresie przedstawiajacym wiekszy okres czasu moment wylaczenia calkowitego pompy przedstawiony jest jako zuzycie 216W jednak pozniej jak sie zastanowilem to doszedlem do wniosku ze tak nie moglo byc i faktycznie po przyblizeniu wykresu tam po prostu jest zuzycie 0W a wczesniejsze 216W bylo wynikiem zbytniego usrednienia wykresu.

prad.pngprad2.jpgprad3.jpgDSC_7180.jpg

Jutro znajomy, ktory mi instalowal pompe ma przyjechac i zrobic dokladny pomiar ktory element pompy zuzywa tyle pradu.

P.S. Po przyjrzeniu sie zalaczonym zrzutom z wykresu za duzo nie widac jednak informuje, ze w momencie wylaczenia wszystkiego oprocz samej pompy i wylaczenia w pompie funkcji grzania podlogowki i wody uzytkowej (ktora zaczela sie grzac o godzinie 17:30 co widac na wykresie) zuzycie pradu stanelo rowno na 492W i nie drgnelo przez kolene 10 minut w zadna strone. Cegowy miernik pradu zostal skonfigurowany dla napiecia 217V bo tak mniej wiecej mi wychodzilo jesli porownywalem dzienne zuzycie pradu raportowane przez ten miernik i elektroniczny miernik energetyki w skrzynce kolo domu wiec raczej zakladam, ze pomiar jest dosc aktualny. Zastanawia mnie tylko czy czasami okres testu zuzycia pradu przez pompe nie przeprowadzilem zbyt krotko (10 minut po wylaczeniu grzania i wylaczeniu wszystkich innych urzadzen elektrycznych w domu). Orientujecie sie moze jak szybko powinno spasc zuzycie pradu przez pompe w momencie jej pracy i naglym wylaczeniu grzania za pomoca sterownika (chodzi mi o to czy jest jakis okres w ktorym te zuzycie powinno stopniowo spadac czy raczej powinno to nastapic natychmiast)?

Byl znajomy i zerknelismy troche na zuzycie pradu. Sprawdzal miernikiem cegowym poszczegolne fazy w jednostce zewnetrznej i pomiar sie zgadzal z tym co wskazywal moj miernik z cegami na trzy fazy na wyjsciu z domu. Z ciekawosci i dla pewnosci jednak sprawdzilismy tez miernik od energetyki i co ciekawe w odroznieniu od okolo 460W wskazywanych na miernikach cegowych z trzech faz miernik z energetyki nawet nie zmienil swojej dziesietnej wartosci w ciagu 10-15 minut (oraz sama dioda pomiarowa niezbyt chciala mrugac) co wszystko wskazuje na to, ze jednak mierzenie pradu cegami w tym przypadku nie jest dobrym pomyslem.

Co do miernika od energetyki to mam taki jak na ponizszym zdjeciu:

http://obrazki.elektroda.pl/5631996700_1320785755.jpg

W momencie jak wylaczylismy wszystko oprocz samej pompy pod wyswietlaczem licznika podswietlone bylo tylko 0.1 co wskazuje na zuzycie do 100W i to by sie zgadzalo z docelowym prawidlowym zuzyciem. Jest ktos w miare latwo w stanie powiedziec skad taka roznica pomiarowa (moze dla tych, ktorzy beda mieli podobne watpliwosci co ja)?

• 2 weeks później...

Cześć

Od prawie roku śledzę różne tematy na forach Muratora.

Kończę aktualnie budowę swojego domu.

Jestem na etapie wyboru ogrzewania - źródła ogrzewania - mam już zrobioną instalację podłogową w całym domu (160m2) + 2 grzejniki łazienkowe, podłączone do 2 rozdzielaczy podłogowych.

Jeden z polecanych forumowiczów zrobił dla mojego domu OZC - wyszło zapotrzebowanie ok. 8kW.

Wiem, że nie będę miał gazu (aktualnie ponad 100m od mojego domu).

Jeden z moich znajomych ma zamontowaną pompę ciepła powietrze-woda (montaż dokonany też przez forumowicza), grzał już 3 zimy i jest zadowolony, koszty ogrzewania są do przyjęcia, ma założony ciepłomierz i licznik energii, i jak pokazywał mi wyliczenia, koszty są porównywalne z kosztami gazu (gdyby go miał).

Proszę o pomoc w doborze pompy + bojlera (cwu chcę dla 4 osób, myślę, że coś k. 300l?).

Czekam na propozycje i oferty, mogą być na PRIV.

Aha, rury PP fi 32 od 2 rozdzielaczy podłogowych doprowadzone są do kotłowni.

Dziękuję za uwagę i czekam

Krzysiek

PS.

Ten sam wpis zamieściłem na forum - temat: Pompy ciepła powietrze woda, Post #11762

• 3 months później...

Nie wiem czy ten wątek już umarł czy może nadal ktoś tu zagląda... Mimo to spróbuję dołączyć do dyskusji z moimi wątpliwościami i pytaniami.

Posiadam pompę Altherma 14kW (model zintegrowany ze zbiornikiem CWU). Dopiero zaczynam mieszkać w domu także wszystkie nastawy i zabawy przede mną. Przejrzałem cały wątek, zanotowałem ciekawe propozycje i spostrzeżenia także od razu dziękuję wszystkim za wpisy, na pewno będą pomocne.

A teraz do rzeczy. Pompa już trochę działa - grzała całą zimę, utrzymując w domu temperaturę 16-17 stopni, na okres wiosenny była wyłączona i dopiero od połowy lipca chodzi bez przerwy grzejąc CWU. Kilka dni pracowała też w układzie klimatyzacji. Poustawiałem większość parametrów w wydawałoby się logiczny sposób, ale na pewno nie ekonomiczny. Licznik za ostatnie dwa miesiące wykazał 800 kWh zużycia. Trochę za dużo, szczególnie, że przez miesiąc tylko lodówka była dodatkowym urządzeniem korzystającym z prądu (pomijam komputer, światło itp.)

Z pewnością wynika to ze złych czy nieekonomicznych nastaw. Niestety nie jestem w stanie podać teraz konkretów bo jestem poza domem, ale generalnie mam ustawione ciągłe podgrzewanie wody do temperatury 48 stopni i ponowne dogrzewanie poniżej 45 stopni. Oczywiście zamierzam pozmieniać te ustawienia i zaprogramować dogrzewanie czasowe.

Niektórzy z Was piszą, że grzeją CWU tylko raz dziennie. Naprawdę Wam to wystarcza i woda nie jest za zimna po kilku godzinach?

Zastanawia mnie to, że gdy porównuję zużycie prądu w mieszkaniu, w którym mam tak samo jak teraz w domu wszystko na prąd, a do CWU bojler Galmet, który cały czas utrzymuje temperaturę chyba wyższą niż 50 stopni (tam nie ma konkretnego wskaźnika, tylko pokrętło) do obecnego zużycia w domu, wychodzi prawie dwa razy taniej. Zużycie mierzone w mieszkaniu od połowy maja do połowy lipca przy takim samym użytkowaniu CWU. Z tego wynika, że moja nowiutka Altherma produkuje wodę dwa razy drożej niż 15 letni bojer (fakt, że bojler ma pojemność 100l mniejszą, ale czy to miałoby aż taki wpływ?). Coś tu nie gra:) Albo bojler ma tak dobrze zoptymalizowaną charakterystykę grzania, albo moje obecne nastawy są kompletnie do dupy. Czy ktoś z Was ma doświadczenia z podobnymi nastawami ogrzewania CWU, czy też zauważyliście wtedy znaczny wzrost zużycia energii?

Generalnie zamierzam wkrótce zainstalować podlicznik na pompie i eksperymentować. Niestety z tym też będzie problem bo dużo pracuję za granicą i na wszelkie eksperymenty mam mało czasu, dodatkowo muszę zostawić urządzenie, które nie będzie wymagało poprawek tych parametrów bo wtedy żona mnie ukatrupi, a sami wiecie, że w przypadku Althermy wytłumaczenie komuś, kto nie zna się choć trochę na tym urządzeniu, jak zmienić i który parametr graniczy z cudem (swoją drogą interfejs użytkownika to wg mnie duży minus tej pompy, nie wiem jak jest u konkurencji, ale tu ktoś się rzeczywiście "postarał", żeby utrudnić manipulowanie. Być może celowo...)

Będę wdzięczny za wszelkie informacje z Waszych instalacji. Chętnie poznałbym też wasze zużycie energii za ostatnie dwa miesiące. Tak dla porównania.

Pozdrawiam!

Dzięki za odpowiedź.

Licznik zamontuję jak najszybciej się da i będę się bawił tymi nastawami. To z tego co widzę ja mam bardzo małą histerezę bo mi dogrzewa od 45-48 cały dzień. Miałem ustawione na 40 dogrzewanie, ale kiedy akurat trafiłem na dolną granicę temperatury woda w prysznicu była za chłodna. Ja jeszcze wytrzymam, ale żona będzie narzekać na takie coś. Generalnie chciałbym mieć zawsze ciepłą wodę przygotowaną, tak jak miałem do tej pory w mieszkaniu, a wydaje mi się, że zwykły bojler dawał taką możliwość przy niższym poborze energii. Nie wydaje mi się to logiczne, biorąc pod uwagę, ze bojler ma 15 lat jak już wspomniałem, ale nie wiem gdzie tkwi błąd w moim rozumowaniu. Będę szukał.

Apropo Twoich ustawień nie bardzo rozumiem to dogrzewanie do 55 stopni o 5 rano, skoro później utrzymujesz 45. Chcesz mieć rano cieplejszą wodę, o to chodzi?

Po prostu rano zagrzewa wode na dzien... to tylko tyle... ale jak spadnie to dogrzeje do 45*C...

Moglbym miec tak samo ustawione na 50*C lub ciagle dogrzewanie do 45*C... ( PC by czesciej chodzila ).

Mam pomiar zuzycia pradu w domu... urzadzenie monitoujace zczytuje do PC a potem sprawdzam ktora taryfa by mi sie oplacala...

Dlatego tez to grzanie o 5ej rano...

A pozatym mam gwarantowana ciepla wode... rano przysznice , szykowanie dzieci etc...

Tak po prostu mam... kazdy sobie robi indywidualnie ;)

Rozumiem, wszystko jasne. Dzięki!

Widziales jakie SCOP na CWU osiagaja PC... wyslalem Ci kiedys testy 16 PC. Widziales jakas ktora miala 4?

A wiec zaloz COP 3 4 x 3 = 12kWh / 4 osoby = 3kWh/ osoba....

jak nadal zle to 4 x 3,5= 14kWh / 4 osoby = 3,5kWh/ osoba... i wyszlo statystycznie...

Jezeli PC oddaje 65*C przy 7*C na zewnatrz i COP 3 to ile ma myslisz przy CWU 4? 5?

Przy 15*C na zewnatrz ma COP 3,75 gdyby grzala 55*C dla CO...

Ale jak grzeje wode do 55*C to na wyjsciu ma wiecej...

Teraz powiedz mi co z moja PC jest nie tak...

Odejmiesz zuzycie postojowe.. potrzebuje ca 4 kWh/dobe...dla 2+2

Żąglujesz tymi danymi, tak by dopasować je do rzeczywistości, ale jak dla mnie to nadal nie pasuje.

latem nie masz średniej temperatury 7C i nie grzejesz do 55 tylko do 45-50C. Jak pompa ma mieć 3.75 dla A15W55, to powinna mięc ponad 4 dla A20W 45-50.

Skoro już odrzucamy postojowe to już nam nic nie obciąża tych pozostałych 4-4,5 kWh/dobę i dało by to 16-18 kWh/dobę ciepłej wody. Wielu tu ma podobne rodziny i im schodzi 6-10 kWh, nawet Arturo się mieści mimo swoich buńczucznych zalożeń. U ciebie, by się zmieścić COP bez postojowego powinien wynosić ok 2, z postojowym 1.2-1.5

Ja się nie czepiam, tylko radzę przyjrzeć się swojej pompie, bo moim zdaniem z nią coś jest nie tak.

dorzucę swoje trzy grosze do dyskusji. Mam pompę LT 16kw z serii BA a więc starszą niż większość tu opisywanych. Rodzina 2+2

Dziennie na CWU wychodzi mi ok.5 kwh. Wodę podgrzewam 2x dziennie w godz. 5.30-7.00 i 19.30-23.00 do temperatury 45stC z histerezą 5st /czyli 40-45stC/. Spokojnie wystarczy żeby wziąć kąpiel w wannie i prysznice.

Zużycie w trybie stand-by dziennie ok. 1kwh / z tym, że część zużywają też klimakonwektory/.

pozdr