Vld 09.01.2014 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Spisek, czy nie kwestia dyskusyjna.Farby, cementy, i inne takie niby wszystko ok, a jednak UOKiK co rusz z czymś wyskakuje.W każdym razie nie miej mi tego za złe, tak już mam. Ps. Wykres z zależnością COP sprężarki od częstotliwości też jest fajnyCiekawe jak do niego odniesie się kol mk_ silesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poluks 24.01.2014 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Dzień dobry,a propos niezawodności, to chciałbym zapytać Was koledzy jako bardziej doświadczonych, jak to jest z niezawodnością pomp daikina, sam przymierzam się do zainstalowania pompy, tyle, że jeszcze nie wiem na jaka się zdecydować, czy na gruntową nibe , ivt, czy może na daikina właśnie. Mój dom to 200m2 powierzchni i ok 900m3 kubatury, ściany z porothermu dryfix 25 , warstwa izolacyjna z bloczków isomur, mam też łączniki balkonowe aby wykluczyć możliwie najwięcej mostków termicznych. Okna trzyszybowe w większości fixy po południowo zachodniej stronie, na zewnątrz ściany ocieplone 22-oma cm styropianu, na posadzce 20 cm styropianu w dachu 40 cm wełny. Z projektu wychodzą mi straty ciepła rzędu 14 W/m3. Otrzymałem propozycję na pompę ciepła daikina ERLQ011- trzyfazowa+ zintegrowana jednostka wewnętrzna 260l zbiornik, za 25 kzł netto, z montażem 27 netto.I kolejne pytanie, czy ktoś z forowiczów miał do czynienia ze sprzedawcą z Balic-nie wymieniam nazwy, ale jak ktoś miał do czynienia to wie o kogo chodzi, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 24.01.2014 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Otrzymałem propozycję na pompę ciepła daikina ERLQ011- trzyfazowa+ zintegrowana jednostka wewnętrzna 260l zbiornik, za 25 kzł netto, z montażem 27 netto. Montaż za 2 tys:confused: Obyś się nie przejechał. Pamiętaj, że równie ważne, jak nie ważniejsze od PCi jest jej poprawna instalacja, a t a cena wg mnie jest bardzo podejrzana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrZeCh1983 14.06.2014 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Witam serdecznie, mam pytanie do osób, które doświadczyły w większym czy mniejszym stopniu awarii Althermy (u mnie LT). Parę dni temu "siadła" mi pompa obiegowa wewnątrz Althermy (błąd 7H - napięcie dostaje ale nie drgnie). Zgłoszenie gwarancyjne zostało wysłane około godziny 11 dnia 10 czerwca przez firmę, która mi zakładała pompę. Do tej pory nie otrzymali odpowiedzi ze strony Daikina. Czy to jest normalne z ich strony? Woda użytkowa aktualnie się grzeje wyłącznie za pomocą wbudowanej w zbiornik grzałki. Całe szczęście, że mamy aktualnie dni nie wymagające grzania domu chociaż nie wiem ile to się jeszcze będzie ciągnęło, a mając w domu małe dziecko, które lubi się rozkopywać w łóżku nie bardzo podoba mi się ta sytuacja. Wczoraj o 7 rano skorzystałem z formularza kontaktowego na stronie Daikina jednak od tamtej pory również nie otrzymałem od nich odpowiedzi. Zastanawia mnie czy to jest normalne podejście do zgłoszeń gwarancyjnych przez Daikna? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 14.06.2014 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 to instalator który sprzedał i zamontował powinien zająć się problemem a następnie rozliczyć się z Daikinem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 14.06.2014 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 (edytowane) witam tak jak pisze MKM SILESIA Twoim problemem - na pewno w okresie gwarancyjnym, a także jak będziesz chciał i po tym okresie - winien zająć się Twój instalator on jest gwarantem, on winien kontaktować się z Daikinem w celu otrzymania "wsparcia" serwisowego, np. dostawy nowej pompy obiegowej, jak "stara" padła oraz potem ją u Ciebie zamontować dlatego ważne jest przy montażu wielu pomp ciepła aby instalator był z "sąsiedztwa" w ostateczności jakby był problem z instalatorem-serwisantem, który się na Ciebie "wypiął" albo zniknął, Daikin pewnie mógłby pomóc, pewnie by Ci pomógł pozdrawiam Witam serdecznie, mam pytanie do osób, które doświadczyły w większym czy mniejszym stopniu awarii Althermy (u mnie LT). Parę dni temu "siadła" mi pompa obiegowa wewnątrz Althermy (błąd 7H - napięcie dostaje ale nie drgnie). Zgłoszenie gwarancyjne zostało wysłane około godziny 11 dnia 10 czerwca przez firmę, która mi zakładała pompę. Do tej pory nie otrzymali odpowiedzi ze strony Daikina. Czy to jest normalne z ich strony? Woda użytkowa aktualnie się grzeje wyłącznie za pomocą wbudowanej w zbiornik grzałki. Całe szczęście, że mamy aktualnie dni nie wymagające grzania domu chociaż nie wiem ile to się jeszcze będzie ciągnęło, a mając w domu małe dziecko, które lubi się rozkopywać w łóżku nie bardzo podoba mi się ta sytuacja. Wczoraj o 7 rano skorzystałem z formularza kontaktowego na stronie Daikina jednak od tamtej pory również nie otrzymałem od nich odpowiedzi. Zastanawia mnie czy to jest normalne podejście do zgłoszeń gwarancyjnych przez Daikna? Pozdrawiam Edytowane 14 Czerwca 2014 przez mar1973 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 14.06.2014 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Mi ta firma nie przypadła do gustu, a raczej ludzie z którymi się zetknąłem mieli bardzo olewający stosunek do klienta, oczywiście ta opinia dotyczy przedstawicieli w mojej okolicyJednak jeśli monterowi zależy na dobrym wizerunku to nie zostawi swojego klienta na lodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 14.06.2014 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 To nie kwestia producenta, tylko tego kto świadczy Ci gwarancję.Nie wiem skąd jesteś. Przyjedź rano w poniedziałek do Rybnika. Odbierzesz obiegówkę od ręki.pzdr psjeszcze nie wymienialiśmy w żadnej althermie obiegówki, a naprawdę dużo tych pomp montujemy.Instalacja wypłukana, filtry założone, sprawdzone?Zakładam, że to seria C, bo do wcześniejszych modeli wstawisz zwykłą trzybiegową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrZeCh1983 14.06.2014 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Instalator sie na mnie nie wypial. Akurat jest to osoba mi znana i nie robiaca problemow. Nie do konca jest mi znany model wspolpracy z instalatorami w przypadku Daikina. Z tego co wiem to zgloszenie zostalo wyslane do Daikina i do tej pory osoba z ktora sie kontaktowali i wyslali formularz reklamacji nie odpowiedziala. Nie wiem czy w takim przypadku instalator powinien na wlasny koszt zamontowac nowa pompe i rozliczyc sie z Daikinem czy jednak musi czekac na ich odpowiedz. Pompe mam serii B i jest to faktycznie normalna pompka 3biegowa. Przeszlo mi przez glowe czy to aby na pewno musi byc pompka udostepniana przez daikina jesli jest to pompa po prostu zasilana wlacz/wylacz w ktorej sie ustala biegi samemu jednak jesli jest na gwarancji to nie poswiecilem temu za duzo czasu. Mysle, ze pewnym minusem tutaj jest to ze instalator, ktory mi zakladal pompe nie jest nazwijmy to seryjnym instalatorem produktow tej firmy. Nie jest to firma krzak i jest na lokalnym rynku juz od wielu lat. Moim glownym zmartwieniem jest po prostu kwestia samego kontaktu ze strony Daikina jesli chodzi o samo zgloszenie reklamacyjne i ta cisza po jego wyslaniu (tutaj akurat jestem pewny, ze instalator mnie nie oklamuje). Tak wiec podsumowujac instalator dalej jest gwarantem i to on sie zajmuje problemem a ja po prostu chcialem temat wybadac jak to wyglada u innych osob. W sumie to jestem nawet w stanie podac pod jaki adres e-mail u Daikina email z wypelnionym formularzem zgloszenia zostal wyslany jednak oczywiscie nie bede go podawal na forum publicznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tompit 24.06.2014 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Witam, Niebawem dołączę do grona użytkowników Althermy 7,5kW w wersji z wbudowanym zasobnikiem 260l. Dostawę wraz z montażem urządzenia zleciłem jednej z firm partnerskich Daikina. Ze względów finansowych ( i nie tylko) zrezygnowałem z kompleksowego wykonania usługi przez ową firmę. Instalację ogrzewania podłogowego, w skład której wchodzą: pętle (10cm rozstaw) z rury Comap (16mm) dwa rozdzielacze Capricorn (po jednym na piętrze)zleciłem innemu wykonawcy. Instalacja zakończona jest dwoma rurkami 1' wraz z zaworami odcinającymi. Dodatkowo, tuż obok są dwie kolejne rurki zasilania i powrotu dwóch grzejników niskotemperaturowych KERMI umieszczonych w garażu i pomieszczeniu przewidzianym na pompę - kotłowni. .... i jak się okazało - to był wielki błąd. Mój problem polega na tym, że dostawca pompy, w cenie montażu nie uwzględnia podłączenia urządzenia do instalacji. Mało tego na sam koniec dowiedziałem się, że pomiędzy pompą ciepła a instalacją grzewczą powinienem zainstalować szereg dodatkowej armatury m.in. dodatkową pompę obiegową do CO, sprzęgło hydrauliczne, filtr, rozdzielacz itp. Oczywiście dostawca pompy może dla mnie taką instalację wykonać, ale za dodatkową, nie małą opłatą, ... i w tym momencie super oferta przestała być taka super Niestety w tym temacie jestem kompletnym laikiem, ale nie do końca jestem przekonany, że dodatkowa armatura jest konieczna, a jeśli tak to czy oby na pewno ta i za tyle. W związku z powyższym zwracam się do Użytkowników Althermy o poradę i pomoc. Będę wdzięczny za wszelkie zdjęcia lub opisy Waszych instalacji. Dodam jeszcze, że dom jest niewielki - z poddaszem użytkowym, w sumie ok. 110 m2 użytkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netmax 11.07.2014 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Witam, .... i jak się okazało - to był wielki błąd. Mój problem polega na tym, że dostawca pompy, w cenie montażu nie uwzględnia podłączenia urządzenia do instalacji. Mało tego na sam koniec dowiedziałem się, że pomiędzy pompą ciepła a instalacją grzewczą powinienem zainstalować szereg dodatkowej armatury m.in. dodatkową pompę obiegową do CO, sprzęgło hydrauliczne, filtr, rozdzielacz itp. Oczywiście dostawca pompy może dla mnie taką instalację wykonać, ale za dodatkową, nie małą opłatą, ... i w tym momencie super oferta przestała być taka super Niestety w tym temacie jestem kompletnym laikiem, ale nie do końca jestem przekonany, że dodatkowa armatura jest konieczna, a jeśli tak to czy oby na pewno ta i za tyle. W związku z powyższym zwracam się do Użytkowników Althermy o poradę i pomoc. Będę wdzięczny za wszelkie zdjęcia lub opisy Waszych instalacji. Dodam jeszcze, że dom jest niewielki - z poddaszem użytkowym, w sumie ok. 110 m2 użytkowej. Czy chodzi o firmę: http://www.airengineering.pl/?? U mnie było podobnie - ta firma nie ma zielonego pojęcia o pompach ciepła. Szczegóły napisze przez weekend. Pozdrawiam Krystian Skiba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 11.07.2014 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 najważniejsze ,że tania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemo1977 03.01.2015 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 Witajcie, też w ostatnim czasie mam jakąś awarie althermy. Ciśnienie dosłownie wariuje, raz 1 bar a za chwilę przeszło 3 bary dosłownie masakra. Praktycznie jak spuściłem wodę do 1.5 bara to rano znowu przeszło 3. Zauważyłem ze największy przyrost jest przy grzaniu wody. Zawór dopuszczający wodę wymieniłem ale jednak przyczyna musi tkwić w innym miejscu. Może macie jakiś pomysł jak to ogarnąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 03.01.2015 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 Prawdopodobnie naczynie przeponowe "się zużyło" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemo1977 03.01.2015 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 (edytowane) Możliwe, ale po dwóch sezonach? W najbliższych dniach wyłącze pompę i spuszczę wodę i zobaczę co jest grane z tym naczyniem. Rozumiem ze należy ustawić ciśnienie w okolicach 1-1,5 bara? Czy coś jeszcze musiałbym zrobić? Jak nie zadziała to dzwonie do serwisu i niech wymieniają. Wogóle na jakie koszty musze sie przygotować? Edytowane 4 Stycznia 2015 przez Przemo1977 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 04.01.2015 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Możliwe, że grzieś układ jest mocno zapowietrzony, ale chyba stawiałbym też na naczynie. Układ jest "na sztywno" i dla tego takie wahania. Ja naczynie ustawiam na około połowę ciśnienia docelowego w układzie lub trochę mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 04.01.2015 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Przemo1977Skoro przez dwa sezony wahań ciśnienia nie było, a teraz układ zachowuje się jak "sztywny", to wygląda na to, że poduszka powietrzna (jaką zapewnia naczynie przeponowe) zniknęła z układu i być może wystarczy tylko ponownie napompować naczynie.Jeśli z zaworka wypłynie woda (uszkodzenie membrany) - naczynie do wymiany.Ciśnienie wstępne w naczyniu (wg jednego z producentów takowych) powinno być niższe od ciśnienia docelowego w układzie o ok. 0,2 - 0,3bar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemo1977 04.01.2015 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Rozumiem, ale jeszcze dodam, dwa miesiące temu miałem przegląd pompy i po tym przeglądzie kilka razy pompa się wyłączyła z uwagi na za powierzenie, za szybko dopuścili wodę do układu. Myślę że od tamtego czasu coś się zaczęło sypać. Powiedzcie jak prawidłowo odpowietrzyć cały układ aby wyeliminować za powierzenie i jak nadal będą skoki ciśnienia to zabiorę się za naczynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiekpl 04.01.2015 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 witam, posiadam pc HT 16KW, trójfazowa. Pompa grzeje wodę do 70stopni do drugiego odszraniania i potem obroty sprężarki spadają i nie ma wydajności ciepła. Aby ten problem wyeliminować, muszę wyłączyć prąd i włączyć ponownie i wówczas pc działa znowu prawidłowo około 3 godz. I tak w kółko. Na displayu nie ma żadnych błędów, service Daikina też nie wykrył żadnych błędów, czy ktoś może miał takie problemy z tą PC. za wszelka pomoc będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 04.01.2015 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Przecież to jest pompa inverterowa, więc jeśli czujniki nie wykryją zapotrzebowania na ciepło to będzie pracowała w zakresie 30-100% mocy, jeżeli w domu masz zimno to sprawdź co pokazują czujniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts