M.Krk 04.01.2015 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 witam, posiadam pc HT 16KW, trójfazowa. Pompa grzeje wodę do 70stopni do drugiego odszraniania i potem obroty sprężarki spadają i nie ma wydajności ciepła. Aby ten problem wyeliminować, muszę wyłączyć prąd i włączyć ponownie i wówczas pc działa znowu prawidłowo około 3 godz. I tak w kółko. Na displayu nie ma żadnych błędów, service Daikina też nie wykrył żadnych błędów, czy ktoś może miał takie problemy z tą PC. za wszelka pomoc będę wdzięczny. Värmepumpsägare On ma taką 14, może Ci jakoś pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiekpl 04.01.2015 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 dziękuje za odpowiedz, nie za bardzo wiem o jakie czujniki chodzi, bo wszystkie czujniki są zabudowane w pompie, które są sterowane całym oprogramowaniem pompy. Mam sterownik pokojowy na ścianie DAIKINA i tam jeśli nastawię temp. 21 stopni, to pompa powinna być na 100% mocy, aby ogrzać podłogę i uzyskać temperaturę. W moim przypadku pompa nie osiąga tej temperatury, bo traci na mocy po ok. od 2-3 godzin. po zresetowaniu znowu działa na pełnej mocy. Zaden błąd na sterowniku nie wyświetla się. Przeczyściłem styki i czujnik pompy wody, bo wydaje mi się, że powrót nie nadążał za temperaturą wody i dlatego sprężarka obniżała moc. Proszę o rady, dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 04.01.2015 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Ta pompa chodzi u Ciebie na podłogówce ? jak w większości to jeszcze ile tego grzejesz tym HT 16 kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiekpl 04.01.2015 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 tak tylko podłogówka, powierzchnia 195 m2, i do tego jest zainstalowany zbiornik buforowy 300l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 05.01.2015 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 tak tylko podłogówka, powierzchnia 195 m2, i do tego jest zainstalowany zbiornik buforowy 300l No mają rację, przegięcie z tą HT i to 16 kw do takiej podłogówki, potrzebujesz fachowej porady, ale puki co zmniejsz temperaturę do takiej jaką potrzebujesz by podłoga dobrze grzała, pewnie gdzieś przed 40 stopni. Taka HT to raczej dla mnie na grzejniki chodź 16kw to i tak za dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 05.01.2015 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Nie znamy całego aspektu sprawy, ale z tych szczątkowych informacji można wnioskować, ze klient został po prostu brzydko ostrzyżony:( Bardzo droga pompa, bufor i to do domu, który ma 100% podłogówki:o Oczywiście nie wiemy co to za dom, jakie ocieplenie, ale zakładam, że to dość nowa konstrukcja, bo nie słyszałem żeby ktoś dawał 100% podłogówki w latach 90-tych:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 05.01.2015 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Przy b. niskich temp 11,14 & 16kW spadaja do ca 10kW ( to w gruncie identyczne urzadzenie ) Więc tym bardziej było bez sensu pakować coś takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 05.01.2015 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 a jeśli jest tak jak piszesz to dlaczego robią trzy różne moce skoro w najgorszym momencie jest jej tyle samo. możesz powiedzieć ile mniej więcej kosztuje taka 14 HT one są chyba z zasobnikami na wodę 250 l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 05.01.2015 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Rozumiem, ale jeszcze dodam, dwa miesiące temu miałem przegląd pompy i po tym przeglądzie kilka razy pompa się wyłączyła z uwagi na za powierzenie, za szybko dopuścili wodę do układu. Myślę że od tamtego czasu coś się zaczęło sypać. Powiedzcie jak prawidłowo odpowietrzyć cały układ aby wyeliminować za powierzenie i jak nadal będą skoki ciśnienia to zabiorę się za naczynie. Zacznij od naczynia. Lekko i szybko wciśnij zaworek od powwietrza i zobacz czy nie poleci woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 05.01.2015 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Nie wiem.... wieksze zapotrzebowanie na CWU? Przy -20*C to max oddana moc to 9,3kW, 10.0kW i 10,4kW, ale przy -2*C to juz 9,62kW, 12kW i 13,3kW.... ( wszystko przy 65*C na wyjsciu ) A wiec dla domu o b. duzym zapotrzebowaniu moze to miec sens...a w najzimniejsze dni zrekompensuje ubytek mocy grzalkami ktore mozna zainstalowac ( nie ma ich w standardzie ). Ale jaki nowy dom potrzebuje 16kW ? HT jest o wiele drozsza od LT, Aktualny cennik znajdziesz w necie Zasobnik CWU 260L lub 200L Znalazłem, strasznie drogo, byłem ciekaw bo pewien gość mi wycenił na 25 tyś plus montaż, raz że zakładałem że się pomylił a dwa że się nie mogłem go doprosić o konkretu itd., teraz to nie istotne oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 05.01.2015 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Moze pomylil z LT? Może, ale to prawie połowa ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemo1977 06.01.2015 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Wracając do tematu bardzo dużych wahań ciśnienia to powód był prozaiczny. Mianowicie ciśnienie gazu w naczyniu przeponowym było za wysokie. Nie wiem jeszcze dlaczego po dwóch latach wzrosło do 2 barów a dalej hydraulik dorzucił swoje 3 grosze i dopompował naczynie do 4 barów . Na zimnej instalacji ustawiłem ciśnienie w naczyniu na 1,2 bara, odpowietrzyłem i pompa śmiga bez żadnych wahań ciśnienia na 1,4 bara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 06.01.2015 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Ja mam w okolicach 2 na ciepłym czy to dobrze ? podpowie ktoś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemo1977 06.01.2015 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 2 jest ok. Ja dwa lata jechałem na 1,8 - 2 ale ustawiłem teraz na 1,4 i jeszcze sprawdzam czy naczynie przeponowe działa poprawnie. W pierwszym roku użytkowania zauważyłem ze pompa lepiej chodzi na wyższym ciśnieniu bo na 1,4 niekiedy wywalal błąd przepływu a na 1,8 śmigało bez żadnych problemów. Tyle z praktyki mogę napisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 06.01.2015 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 ja tak na pałę ustawiłem, mam stary zbiornik który chodził na węglowym, ale dobry to został, jest na 2 i tak się trzyma, z tego co piszesz to by wynikało że gdybym zwiększył np. do 3 to zmniejszyła by się różnica między zasilaniem a powrotem, teraz mam 5,5 - 7 stopni jeśli na zewnątrz jest wyższa temperatura, ale pewien nie jestem czy czegoś nie zepsuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 06.01.2015 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 2 jest ok. Ja dwa lata jechałem na 1,8 - 2 ale ustawiłem teraz na 1,4 i jeszcze sprawdzam czy naczynie przeponowe działa poprawnie. W pierwszym roku użytkowania zauważyłem ze pompa lepiej chodzi na wyższym ciśnieniu bo na 1,4 niekiedy wywalal błąd przepływu a na 1,8 śmigało bez żadnych problemów. Tyle z praktyki mogę napisać. Jeśli w układzie znajduje się czujnik ciśnienia, to należy sprawdzić w dokumentacji urządzenia wartość progu zadziałania i zalecane ciśnienia robocze. Układ ma być niezawodny, a balansowanie na granicy zadziałania któregokolwiek z zabezpieczeń tego nie gwarantuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 06.01.2015 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 ja tak na pałę ustawiłem, mam stary zbiornik który chodził na węglowym, ale dobry to został, jest na 2 i tak się trzyma, z tego co piszesz to by wynikało że gdybym zwiększył np. do 3 to zmniejszyła by się różnica między zasilaniem a powrotem, teraz mam 5,5 - 7 stopni jeśli na zewnątrz jest wyższa temperatura, ale pewien nie jestem czy czegoś nie zepsuję Różnica temperatur pomiędzy zasilaniem i powrotem zależy od grzewczej i przepływu, a nie od ciśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 06.01.2015 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Różnica temperatur pomiędzy zasilaniem i powrotem zależy od grzewczej i przepływu, a nie od ciśnienia. dzięki, więc grzebać tam niema co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemo1977 08.01.2015 00:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Jeśli w układzie znajduje się czujnik ciśnienia, to należy sprawdzić w dokumentacji urządzenia wartość progu zadziałania i zalecane ciśnienia robocze. Układ ma być niezawodny, a balansowanie na granicy zadziałania któregokolwiek z zabezpieczeń tego nie gwarantuje. Ja napisałem na przykładzie althermy gdzie zabezpieczenie jak rozumiem jest po przekroczeniu 3 barów. Szczerze mówiąc nie sprawdzałem w instrukcji jakie powinno być ciśnienie robocze ale instalator zalecał przedział 1,4 -1,8 wiec pisząc 1.8 trzymałem cisnienie wyżej gdyż przy 1,4-1,5 wywalal mi błąd przepływu a na 1,8 pompa działała bezproblemowo. Obecnie po małej awarii naczynia przeponowego ustawiłem 1.4 i tak zostawiłem, śmiga bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemo1977 31.01.2015 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Mam jeszcze pytanko, czy i jak mozna wyłączyć cotygodniową dezynfekcje zasobnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts