Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

gdyby można to określić po jakim czasie to bym określił, ale to jest zjawisko występujące losowo przy różnych temperaturach po różnym czasie.

Sprawdze nastawy po raz kolejny i zobaczymy co się będzie działo.

Zatem sprawdziłem moje ustawienia serwisowe i wygląda to tak:

0-00 ->3

1-00 ->-10

1-01 -> 15

1-02 -> 35

1-03 -> 25

2-00 -> Sat

2-01 -> 1

2-02 -> 23:00

2-03 -> 75

2-04 -> 10

3-00 -> 0

4-00 -> 1

4-01 -> 0

4-02 -> 25

4-03 -> niedostępne

4-04 -> niedosteępne

5-00 -> 1

5-01 -> -7

5-02 -> 0

5-03 -> 0

5-04 -> 10

6-00 -> 5

6-01 -> 2

7-00 -> 3

8-00 -> 5

8-01 -> 30

8-02 -> 3

8-03 -> 20

9-00 ->45

9-01 -> 25

9-02 ->22

9-03 ->5

9-04 -> niedostępny

A - niedostępne

Reszta niedostępne

Tak to wygląda. Jak chcecie to proszę o komentarze.

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a ja mam tak :

0-00 ->3

1-00 ->-10

1-01 -> 20

1-02 -> 36

1-03 -> 25

2-00 -> Sat

2-01 -> 1

2-02 -> 08:00

2-03 -> 60stC

2-04 -> 5min

3-00 -> 0

4-00 -> 1

4-01 -> 1 - na dogrzewaniu posadzki - później chce nastawić 0

4-02 -> 26

4-03 -> 3

4-04 -> niedosteępne

5-00 -> 1

5-01 -> -10

5-02 -> 1

5-03 -> -15

5-04 -> 5

6-00 -> 5

6-01 -> 2

7-00 -> 0

7-01 -> 2stC

7-02 -> 0 czyli 7-03 i 7-04 nie dotyczy

8-00 -> 5

8-01 -> 30

8-02 -> 3

8-03 -> 20

9-00 ->37

9-01 -> 34

9-02 ->22

9-03 ->18

9-04 -> 1stC

A- B

b - nie dotyczy

C - 0

d - 0

E -nie dotyczy

F - 1

koniec

jezeli cos namieszałem w ustawieniach to proszę o korekte - za co będę ogromnie wdzięczny :)

Można pisać i pisać. O tym w instrukcji jest kilkanaście stron.

Z tego co widać mamy hydroboksy dwóch serii. A i B. Starszy i nowszy.

Ogólne uwagi.

BH (grzałka w hydoboksie) MA być aktywna i MA się włączać poniżej punktu równowagi. A punkt równowagi to moment kiedy pompie ciepła zaczyna brakować mocy. Wyznaczamy albo praktycznie na zasadzie obserwacji w pierwsza zimę, albo z programu doboru, albo z porównania obliczeń dla temperatury zewnętrznej i tabel mocy.

Natomiast nastawy BUH(grzałka w zasobniku) to kompromis między pracą pompy ciepła jako takiej a gotowością cwu wspomaganą grzałką.

Pompa ciepła przy ładowaniu zasobnika na zasilaniu da 50 stopni (kocioł gazowy 70). Stąd czas nagrzewania jest dłuższy a maksymalnie określony 8-01.

Jeśli ograniczymy BUH 4-03 to możemy nie osiągnąć nastawy w czasie 8-01.

@QQQQ parametr 4-01 -> 1 - na dogrzewaniu posadzki - później chce nastawić 0

Nie wiem co to ma wspólnego z posadzką. 1 oznacza tylko tyle, że jak w zasobniku cwu zajdzie potrzeba (wynikająca z innych nastaw) włączenia BUH to BH się wyłączy.

Tu chodzi o zmniejszenie maksymalnego poboru prądu

w 9-kach 9-01-34 - to oznacza, że w trybie ręcznym nie zejdziesz poniżej 34

Przy wygrzewaniu posadzki, które robi się w trybie ręcznym właśnie tym parametrem masz możliwość obniżenia dolnej nastawy 25, bo przy rozruchu wygrzewania, startujemy z niższych temperatur.

4-02 można obniżyć, to temperatura zewnętrzna poniżej której ogrzewanie mamy off. Chyba że chcemy mieć ciepłą podłogę latem :)

Pozdrawiam

Można pisać i pisać. O tym w instrukcji jest kilkanaście stron.

Z tego co widać mamy hydroboksy dwóch serii. A i B. Starszy i nowszy.

To znaczy ja mam ten starszy ...chyba.

Ogólne uwagi.

BH (grzałka w hydoboksie) MA być aktywna i MA się włączać poniżej punktu równowagi. A punkt równowagi to moment kiedy pompie ciepła zaczyna brakować mocy. Wyznaczamy albo praktycznie na zasadzie obserwacji w pierwsza zimę, albo z programu doboru, albo z porównania obliczeń dla temperatury zewnętrznej i tabel mocy

To jest jasne.

Natomiast nastawy BUH(grzałka w zasobniku) to kompromis między pracą pompy ciepła jako takiej a gotowością cwu wspomaganą grzałką.

Pompa ciepła przy ładowaniu zasobnika na zasilaniu da 50 stopni (kocioł gazowy 70). Stąd czas nagrzewania jest dłuższy a maksymalnie określony

8-01.

Czyli jeżeli PC nie dogrzeje CWU do temperatury nastawy w czasie określonym 8-01 to włączy się BUH?

Jeśli tak, to aby ograniczyć włączanie się BUH należy wydłużyć czas 8-01 lub....obniżyć nastawę temp. CWU? Dobrze rozumuje?

Jeśli ograniczymy BUH 4-03 to możemy nie osiągnąć nastawy w czasie 8-01.

U mnie ta nastawa jest niedostępna.

@QQQQ parametr 4-01 -> 1 - na dogrzewaniu posadzki - później chce nastawić 0

Nie wiem co to ma wspólnego z posadzką. 1 oznacza tylko tyle, że jak w zasobniku cwu zajdzie potrzeba (wynikająca z innych nastaw) włączenia BUH to BH się wyłączy.

Tu chodzi o zmniejszenie maksymalnego poboru prądu

Czyli 4-01 lepiej ustawić na 1?

4-02 można obniżyć, to temperatura zewnętrzna poniżej której ogrzewanie mamy off. Chyba że chcemy mieć ciepłą podłogę latem :)

No tak w zasadzie podejrzewam, biorąc pod uwagę obecną temperaturę w domu, że spokojnie mogę obniżyć 4-02 do min. wartości 14st.

@Castaway

EKHBX(H)xxx A lub B. Gdzie xxx to wielkość. Jeśli A to ten starszy, a B to nowszy. Chociaż różnica nie jest duża. Sterowanie grzałką odszraniania, krótsze próbkowanie, cichszy stycznik. Ale w nowych agregatach znowu grzałka płyty dolnej jest nieco większa.

4-01 najlepiej mieć 0. Wtedy nie zablokujemy BH podczas włączenia BUH. Chyba, że te 3 kW grzałki z zasobnika jest języczkiem u wagi w przydziale mocy elektrycznej na budynek.

Można oczywiście wydłużać czas grzania i opóźnienie 8-03 BUH, ale wtedy możemy nie osiągnąć nastawy i ograniczymy ciepło na c.o.

Coś za coś. Pewne rzeczy trzeba przyjąć. Zalecamy zawsze największy zasobnik 300l i niższa nastawę. Ogólnie przygotowanie cwu na Althermie nie jest drogie.

Na jednej instalacji od jesieni, nasz klient założył podliczniki ciepła na obiego c.o. i cwu. więc coś więcej będziemy wiedzieć :)

w 9-kach 9-01-34 - to oznacza, że w trybie ręcznym nie zejdziesz poniżej 34

Przy wygrzewaniu posadzki, które robi się w trybie ręcznym właśnie tym parametrem masz możliwość obniżenia dolnej nastawy 25, bo przy rozruchu wygrzewania, startujemy z niższych temperatur.

Pozdrawiam

dziękuje za rzeczowe podpowiedzi - skoryguję co nieco :)

nastawę 9-01-34 - mam na takim zakresie w tym tygodniu - jakbym juz mieszkał, i zakres jest miedzy 34-37stC - gdyż zastałem na zabawie panelem mojego płytkarza i ograniczyłem mu zakres zabawy - nie wiem do jakiej temp. nastawil, ale temp czynnika miała prawie 50st.(mam termometr na wejsciu do hydroboxu)

oczywiscie temp 4-02 - zmniejszę do 20st :)

i jedno jeszcze pytanko

w ustawieniach F - powinna być pompa włączona , czy jest to bez naczenia, bo jest to zaznaczone jako opcja dodatkowa - nastawiłem włączoną

mam hydrobox wersja B

prze jakiej temp giną legionelle czy jak one? (mam zbiornik 300l ze stali nierdzewnej tez od daikina)

Edytowane przez QQQQ
dodanie tresci

...prze jakiej temp giną legionelle czy jak one? (mam zbiornik 300l ze stali nierdzewnej tez od daikina)

Tutaj jest to opisane:

http://www.test-legionella.pl/instalacje_wodne/artykul,980/Wplyw_temperatury_i_materialow_na_mozliwosc_kolonizacji_instalacji_paleczkami_Legionella

Moje 75st to jak widze ciut za dużo.

O ludzie. To ja mam instalację miedzianą i wystarczyło by zrobić zbiornik na CWU miedziany i nie trzeba by było przegrzewać tej wody:) Hmmm...

i jedno jeszcze pytanko

w ustawieniach F - powinna być pompa włączona , czy jest to bez naczenia, bo jest to zaznaczone jako opcja dodatkowa - nastawiłem włączoną

mam hydrobox wersja B

F to takie odgórne ograniczenie chłodzenia i grzania jeśli temp. zewnętrzna spadnie poniżej F-01 lub podniesie się powyżej 4-02

Gdy F-00-1 to chłodzimy i grzejemy kiedy nam się podoba

Gdy F-00-0 to po przekroczeniu zakresów pompa się wyłączy.

Oczywiście tak to działa jak nie ma termostatu zdalnego.

dziękuje za rzeczowe podpowiedzi - skoryguję co nieco :)

nastawę 9-01-34 - mam na takim zakresie w tym tygodniu - jakbym juz mieszkał, i zakres jest miedzy 34-37stC - gdyż zastałem na zabawie panelem mojego płytkarza i ograniczyłem mu zakres zabawy - nie wiem do jakiej temp. nastawil, ale temp czynnika miała prawie 50st.(mam termometr na wejsciu do hydroboxu)

oczywiscie temp 4-02 - zmniejszę do 20st :)

i jedno jeszcze pytanko

mam hydrobox wersja B

prze jakiej temp giną legionelle czy jak one? (mam zbiornik 300l ze stali nierdzewnej tez od daikina)

Może płytki mu się odparzyły i chciał temperaturę obniżyć.Zobaczymy na wiosnę ile będzie wskazywał podlicznik

i masz ją? piszcie, kochani - tacy jak ja tylko czekaja na jakiekolwiek informacje!

Zainteresowanie Althermą jest dość duże. Ulotek, katalogów, cenników jest w sieci pełno. Ale mało jest informacji jak ten system wygląda "w realu" .

Jak ktoś chce zobaczyć jak wygląda montaż i jak ten system się prezentuje w realnej kotłowni, to zapraszam do tego artykułu.

• 2 weeks później...

Witam. Zastanawiam się w jaki sposób realizowane jest sterowanie pompą z klimakonwektorami. Czy woda w układzie co płynie ciągle a jeśli nie to skąd pochodzi sygnał do włączenia pompy cyrkulacyjnej hydroboxu. W materiałach reklamowych Daikina jest napisane że jest jakaś funkcja interlink za pomocą której poszczególne klimakonwektory komunikują się z hydroboxem dzięki czemu każde pomieszczenie jest autonomiczne. Innymi słowy jeśli będę chciał grzać tylko jeden pokój to będzie to możliwe?

pozdr tolo

witam, co myślicie o wykonaniu takiego glikolowego gwc żeby poza pracy z rekuperatorem wstępnie podgrzewał powietrze na wejściu powietrznej pompy ciepła. miało by to pracować w warunkach poniżej -5 stopni tak aby dogrzewać to powietrze do tych ok -5 stopni może zera. planuje coś w stylu PCi ALTERMA lub LG TERMA o mocy ok 12KW do ok 0 stopni.

@tolofalk

fancoile z definicji są niezależne, więc każdy grzeje swoje pomieszczenie, podczas gdy inne nie muszą.

Rzecz w tym, że fancoile wymagają (choć nie koniecznie) innej temp. zasilania. (zazwyczaj wyższej)

Interlink to nic innego jak sygnał do Althermy, że w instalacji c.o. zaczęły pracować fancolie i ma zmienić (podnieść) temperaturę zasilania.

W typowym :))) europejsko-belgijskim domku na parterze jest garaż+salon+kuchnia+ewentualnie 1 pokój gościnny (parter podłogówka) a na piętrze 3 pokoje z łazienką (klimakonwektory)

Jak jesteś w salónie, to Cie nie ma na górze, fancoile są wyłączone i Altherma daje 30 stopni.

A jak idziesz spać, to maszerujesz do góry, włączasz fancoila i Altherma wie, że ma dać 40 stopni.

Ot i cały interlink w dużym skrócie.

@sjk

teoretycznie i technicznie możliwe

Ale praktycznie nie ma sensu i ekonomicznie nieuzasadnione.

Jak chcesz mieć DZ i ciepło z gruntu to kup pompę gruntową a nie powietrzną

pozdrawiam

Jak jesteś w salónie, to Cie nie ma na górze, fancoile są wyłączone i Altherma daje 30 stopni.

A jak idziesz spać, to maszerujesz do góry, włączasz fancoila i Altherma wie, że ma dać 40 stopni.

Zaraz, zaraz w prostym rozumie rodzi się wątpliwość, bo ....czy to oznacza, że po włączeniu fancoila na górze tam gdzie jestem i tam gdzie ma grzać, tam gdzie mnie nie ma i nie ma grzać temperatura również skacze do 40st.?

A co ze sterowaniem pogodowym i krzywą grzewczą?

To chyba nie jest tak prosto i łatwo i żeby to wszystko działało to system musi być "troszkę" bardziej rozbudowany no nie?

Zaraz, zaraz w prostym rozumie rodzi się wątpliwość........

A kto mówi, że to takie proste? Napisałem przecież "w dużym skrócie" :), ale tak właśnie to działa.

Masz przecież jedno źródło ciepła.

Interlink to tylko sygnał, że potrzebujesz innej temperatury zasilania.

Instalacje mieszane w połączeniu pompami ciepła proste nie są.

Ten sygnał musisz wykorzystać równolegle do tego, by już nie grzało tam gdzie Cie nie ma.

Ale nie jest to już sprawa Althermy, tylko odpowiednio dobranej i wykonanej instalacji grzewczej.

(pogodówka lub tryb ręczny pozostaje w odniesieniu do aktywnej nastawy)

Pytanie głównie do Clarnet ale opinie innych użytkowników mile widziane.

Konfiguracja u mnie jak poniżej. W chwili obecnej zadane 28 stopni na wyjściu , CWU 40 stopni , a w domu 22,5 stopni rano do 23,4 w ciągu dnia , zużycie prądu na podliczniku za ostatnią dobę 14,7 kwh przy taryfie całodobowej ( w najbliższym czasie zmiana ). Zaznaczam pierwszy sezon grzewczy. Grzałki wyłączone na zabezpieczeniu. Nie wiem dlaczego ale sporadycznie się załączały i dlatego odłączyłem je ręcznie.

0-00 ->3

1-00 ->-18 ( dość ekstremalnie)

1-01 -> 17

1-02 -> 34

1-03 -> 25

2-00 -> Fri

2-01 -> 1

2-02 -> 23:00

2-03 -> 70stC

2-04 -> 10min

3-00 -> 0

4-00 -> 1

4-01 -> 0

4-02 -> 25 ( zostanie zmienione na 16 stopni)

4-03 -> 0 ?

4-04 -> 2

5-00 -> 1

5-01 -> -10

5-02 -> 0 ?

5-03 -> 0

5-04 -> 10 ?

6-00 -> 2

6-01 -> 3

6-02 -> 0

7-00 -> 0

7-01 -> 2stC

7-02 -> 0 czyli 7-03 i 7-04 nie dotyczy

7-03 -> 10stC

7-04 -> 0

8-00 -> 5

8-01 -> 45 ?

8-02 -> 1,5 ?

8-03 -> 50

8-04 -> 95 ?

9-00 ->40

9-01 -> 24

9-02 -> nie mam odczytu

9-03 ->nie mam odczytu

9-04 -> 1stC

A- B brak

C-00 -> 0

C-01 -> 0

C-02 -> 0

C-03 -> 0 stC

C-04 -> 3stC

D - wszystkie zero

E -nie dotyczy

F-00 -> 0

F-01 -> brak odczytu

F-02 -> 3 stC

F-03 -> 5 stC

F-04 -> 1 stC

Mając powyższe na uwadze rodzi się kilka pytań. Od czego uzależniona jest konfiguracja danej pompy choćby w zakresach kodów C i F, gdzie część użytkowników nie ma powprowadzanych danych. W moim przypadku nurtują mnie ustawienia w kodach

4-03 -> 0 ?

5-02 -> 0 ?

5-04 -> 10 ?

8-01 -> 45 ?

8-02 -> 1,5 ?

8-03 -> 50 ?

8-04 -> 95 ?

Dokonałem małej weryfikacji powyższych ustawień na symulatorze DAIKIN ALTHERMA po wprowadzeniu danych m.in klimatycznych i praktycznie nie ma większych odchyleń . Niestety nie jestem biegły w Althermie i pytania mogą wydawać się lakoniczne ale chciałbym ustawić urządzenie w miarę optymalnie.

Z góry dzięki za porady.