Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

@tolofalk

@sjk

teoretycznie i technicznie możliwe

Ale praktycznie nie ma sensu i ekonomicznie nieuzasadnione.

Jak chcesz mieć DZ i ciepło z gruntu to kup pompę gruntową a nie powietrzną

pozdrawiam

u mnie sytuacja wygląda w ten sposób, że moge przeznaczyć na wyminnik gruntowy ok 400-450 metrow kwadratowych. glebe mam gliniastą w okresach przejsciowych z opadami saczenia juz od 0.5 metra ale latem nawet z 1.5 - 2 metra suche. Licze wydajnosc z ewntualnego wymiennika ok 25-30 W/m2 co razem daje 10-13 kW mocy. Na zime jeszcze chcoałbym ten wymiennik wykorzystać do rekuperatora ale jak to bylo juz na forum wielokrotnie liczone nie powinno zabrac to wiecej niz ok 1KW mocy. domek mam policzony na 10 kW wiec w sumie chyba powinno wystarczyć, ale pewien do końca nie jestem a najgupsze co można chyba zrobić w PC to za małe DZ.

Moje rozważania polegały na tym co by bylo gdyby mialo byc tej ziemi za mało. Sama idea glikolowego GWC jest dla mnie genialna i bardzo chcę mieć takie coś :D I stąd ten pomysł by zamontować pompe powietrzna która do ok 0 a -5 stopni jest w miare samodzielna. dopiero poniżej tej temperatury załączałby się GWC glikolowy do wstępnego podgrzania powietrza na wejściu do PC do tych -5 moze 0 stopni. W ten sposób GWC byłoby znacznie mniej eksploatowane niż w przypadku pompy glikolowej która od pierwszego dnia grzania zabiera mu ciepło. Nie wspomnę już o lecie gdzie odpoczywał by całkowicie (PC powietrze) zamiast grzać CWU (PC glikol). Do tego wszystkiego nie wiem czemu, ale pomijając najtańsze polskie PC glikolowe (które biore pod uwage w przypodki pompy glikolowej) to pompy lepszych marek są tańsze w wersjach powietrznych??

koszt wymiennika robionego samemu/pod wlasnym nadzorem powinien w 10000pln się zamknąć z napełnieniem ??

nagrzewnice na wejsciu PC powietrznej może stanowić pajęczyne rurem miedzianych czy cos....

Czy według Szanownych Forumowiczów ma to szanse podziałać i czy ktoś może coś podobnego robił??

proszę o uwagi i opinie

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

SJK nie gniewaj się ale wypisujesz na wszelkich możliwych tematach w forum. Rozumiem, że szukasz pomocy , wsparcia w swoich ideach ale jak zauważyłeś ten temat konkretnie dotyczy DAIKIN ALTHERMA. Identyczną treść jak powyżej zamieściłeś w innym temacie "Pompy Ciepła" i robi się z tego śmietnik. Uszanuj innych użytkowników forum. Porady dotyczące swoich rozważań znajdziesz właśnie na innych tematach dotyczących GWC i pomp ciepła, wystarczy użyć wyszukiwarki.

Pozdrawiam.

@sjk

Nie wiem na ile jesteś "techniczny"

Ale jak informacja, że to nie ma sensu Cię nie nie przekonuje, to przekuj idee w czyny i zrób pierwszy krok.

Wyobraź sobie w głowie rozwiązanie, o którym piszesz i spróbuj je naszkicować z poszczególnymi elementami.

Dla ułatwienia dodam byś zaczął od agregatu Althermy czy tej Thermy V.

Wtedy odpowiesz sobie na swoje pytania sam :)

Jeśli jeszcze nie odpowiesz - to krok drugi.

Jakie powinny być parametry tych poszczególnych elementów, które sobie wyobraziłeś/naszkicowałeś.

Wtedy już na bank będziesz wiedział w czym rzecz:)

pozdrawiam

@meukov

Ufffff. Rozumiem że masz serię B

kody 1 - zależą od całej Twojej instalacji i budynku.

Podłogówki czy pompy ciepła nie można dobierać w oderwaniu od siebie i od parametrów budynku.

Nic więc Ci tutaj nie doradzę

2

W piątek zazwyczaj kąpiemy się później :)) (albo wcale) z uwagi na weekend.

Więc biorąc prysznic o 24-ej możesz sie poparzyć, jak nie masz zaworu mieszajacego (a przy Althermie pewnie nie).

Więc lepiej przenieść dezynfekcję na 2-4 nad ranem.

4

4-02 - zostaw; a co jak żona będzie chciała grzać przy +16-18 stopniach?:) Ale możesz dać 16

4-03-...

0 - BUH działa tylko do dezynfekcji, czyli cwu tylko na pompie; możesz nie uzyskać nastawy, nie zalecam

1 - pełen komfort, wody nie zabraknie, nastawa podtrzymana przez BUH, szybki czas nagrzewania BUH i BH mogą pracować razem

2 - nie ma sensu jeśli nie ma priorytetu ogrzewania, a nie ma, bo 5-02 masz 0 czyli ok.

3 - jak 1 tylko albo HP albo BUH ; chyba najbardziej korzystne ustawienie jeśli nie ma szaleństwa z wodą, że trzeba jej dużo i od razu

5

5-01 wynika z parametrów domu i instalacji

reszta 5-ek nie dotyczy

6-00 - decyzja kiedy cwu grzejemy HP a kiedy jeszcze BUH; przy 2 czyli wystygnięciu o 2 stopnie ma już działać HP, a moim zdaniem wystarczy BUH; prywatnie 5 do 7

6-01 - zostaw jak jest

7

ok

8

8-01 maks czas podgrzewania cwu 30 do 60, im więcej tym bardziej odczujesz stygnięcie podłogówki; zalecam 30

8-02 - przerwa miedzy cyklami przygotowaniu cwu za pomocą HP; zależy od intensywności rozbioru' 1,5h trochę mało; przy normalnym użytkowaniu zbiornik tak szybko nie stygnie; 2-3 h zwłaszcza jak masz 4-03-3

8-03 - sens ma tylko przy 4-03-1 30 min

9

01 daj 26 bo od 15 do 25 nie pracuje HP, tylko BH

02 i 03 ? czyżbyś miał EKHBH

No i tyle :)

Pozdrawiam

Clarnet brak mi słów gdyby nie te kilkaset kilometrów zaprosiłbym Ciebie na szklaneczkę ....Dzięki serdeczne za wręcz błyskawiczną odpowiedź. Odnośnie modelu masz rację moje przeoczenie bez funkcji chłodzenia.

Biorę się do analizy Twoich sugestii. Nie ukrywam, że moge się jeszcze o coś dopytać. .

Jestem po lekturze. Rozumiem , że 8-03 też mam zmniejszyć do około 30 min?

Edytowane przez meukov

Jestem po lekturze. Rozumiem , że 8-03 też mam zmniejszyć do około 30 min?

Cieszę się, że mogłem pomóc. Polecam się na przyszłość :)

Zapraszam do swojego blogu.

8-03 ma sens tylko wtedy jak 4-03 masz 1 !!!

Jeśli system potrzebuje cwu, to w pewnym momencie włączy się HP, od tego czasu liczy się 8-03

Jeśli maks. czas przygotowania cwu masz 8-01 30 min, a 8-03 masz 35 to HP grzeje aż do osiągnięcia nastawy lub te 30 min. Potem minie jeszcze 5 min i właczy sie BUH żeby osiągnąć nastawę.

Tzw quick heatng dhw czyli 8-03 20 spowoduje, że BUH włączy się jeszcze w trakcie HP, po 20 min by szybciej nagrzać cwu pracując równolegle z HP

Jak 8-01 masz 30 to 8-03 ustaw sobie na 35

Jeśli potrzebna jest cwu a inne nastawy spowodują, że HP nie może przygotować cwu, tylko BUH, to opóźnienie grzałki jest stałe i wynosi 20 min od żądania cwu.

. ....Grzałki wyłączone na zabezpieczeniu. Nie wiem dlaczego ale sporadycznie się załączały i dlatego odłączyłem je ręcznie.

.

@meukov

jeszcze kilka uwag.

Te nastawy o których piszę, to nie są jakieś tricki. One są opisane w instrukcji montażu, dostarczanej z każdą Althermą.

I ten kto zamontował Althermę i uruchomił powinien je rozumieć, wytłumaczyć Ci i skonsultować z tobą. By Altherma działała tak jak chcesz.

Jestem więc zaskoczony pytaniem np. o polską instrukcję (ktoś wyżej pytał).

Czy ten ktoś "kupił" Althermę bez polskiej instrukcji?

Co do grzałki.

Ta grzałka tam jest i ma być włączona.

Podłogówka, charakterystyka budynku, Altherma, nastawy. To naczynia połączone.

Ktoś to chyba u Ciebie z głową dobrał i wykonał.

Grzałka może być potrzebna przy odszranianiu i jest potrzebna (niezbędna) do pracy poniżej punktu równowagi.

Jeśli zmuszasz pompę przy określonej temp. zewnętrznej do uzyskania określonej temp. zasilania , której ona przy tej temp. osiągnąć nie może to zarzynasz sprężarkę.

Inverter się rozkręca na maksa i dławi zawór by uzyskać ciśnienie skraplania. Powstaje bardzo duża różnica ciśnienia między tłoczeniem a ssaniem. Do tego masz wysoki prąd poboru sprężarki.

To tak jak byś chciał na trójce jechać 130.

Nie żyłuj sprężarki, wrzuć pompie 5-ty bieg, czyli tą grzałkę, bo po to ona tam jest. Grzałka podbije temperaturę i ustabilizuje pracę pompy.

Nie słuchaj bezkrytycznie każdego na forum. Zawsze spytaj dlaczego :)

Ktoś pisał w jakimś wątku o nieuzasadnionym włączaniu się grzałki.

To, że nie rozumiał czemu ona się włącza, nie znaczy, że to jest nieuzasadnione.

Grzałka włącza się zgodnie z algorytmem sterowania i nastawami.

Nic nie dzieje się bez przyczyny :)

O instrukcje w j. polskim faktycznie ja pytałem, ponieważ gdzieś ją posiałem podczas przeprowadzki. W dniu wczorajszym dokonałem korekty w nastawach po Twoich sugestiach i najbliższe doby pokażą jak to wyjdzie w pracy PC. W dniu dzisiejszym minie dokładnie miesiąc od rozpoczęcia pracy PC w pełnym jej zakresie i właśnie mam zamiar załączyć grzałki. Po prostu próbuję znaleźć kompromis między wydajnością PC , a kosztami.

Wskazania na liczniku za ostatnią dobę g.07.00 13,3 kwh przy średniej temp. 7st.c.

Jak już wcześniej wspomniałem w chwili obecnie jestem na taryfie całodobowej i mam zamiar przejście na drugą , a nawet trzecią taryfę G12W i w związku z tym będę miał do Ciebie pytania dotyczące programowania pracy Althermy ale nie chciałbym uprzedzać faktów. Na pewno do tego wrócę.

Jestem Tobie wdzięczny za wszelkie porady, a zwłaszcza za poświęcony czas. Jestem zupełnym laikiem w tej materii i niektóre pytania mogą wydać się dość lakoniczne. Jeszcze raz dzięki. Nie chciałbym zaśmiecać tematu tak więc jeśli pozwolisz czasami odezwę się na Priv. Pozdrawiam wszystkich.

Edytowane przez meukov

Do SJK - ja mam też niewiele miejsca na działce. Gdy była mowa o pompie na glikol, to niestety okazało się, że nie ma na to szans (musi stanąć jeszcze garaż, a cała działka ma 696m2). Miały być odwierty, ale też nie wyszło. Teraz mam zakopanych 210m bieżacych rury miedzianej, w której hula gaz, a pompa jest typu bezpośrednie parowanie. Nie liczyłem ile to jest m2, ale starczy miejsca i na garaż. Zaletą tego jest tez to, że kolektor u mnie zakopany jest na 0,9m. A cena - nie powiem, więcej niż polskie na glikol, ale w moim przypadku to był strzał w dziesiątkę.

Do SJK - ja mam też niewiele miejsca na działce. Gdy była mowa o pompie na glikol, to niestety okazało się, że nie ma na to szans (musi stanąć jeszcze garaż, a cała działka ma 696m2). Miały być odwierty, ale też nie wyszło. Teraz mam zakopanych 210m bieżacych rury miedzianej, w której hula gaz, a pompa jest typu bezpośrednie parowanie. Nie liczyłem ile to jest m2, ale starczy miejsca i na garaż. Zaletą tego jest tez to, że kolektor u mnie zakopany jest na 0,9m. A cena - nie powiem, więcej niż polskie na glikol, ale w moim przypadku to był strzał w dziesiątkę.

dzieki za pomoc ale niestety bezpośrednie parowanie ja odrzucam ze względu na to, że chcem wode w podłodze a nie gaz w razie kiedyś pozmienia się w cenach i tza bedzie gazowe np. zamontować :D

Jestem więc zaskoczony pytaniem np. o polską instrukcję (ktoś wyżej pytał).

Czy ten ktoś "kupił" Althermę bez polskiej instrukcji?

Ja kupiłem z Polską instrukcją, ale szczerze mówiąc aby zrozumieć co polski tłumacz miał na myśli pisząc np. o ustawieniach grzałek w 4-kach, 5-kach i 8-kach to sięgnąłem po wersje angielską. No bo w polskiej to raz mamy grzałkę dodatkową, raz wspomagającą, a raz pomocniczą. Dwie z nich to ta sama grzałka tylko różnie opisana przez autora polskiej instrukcji.

Ot taka mała niedogodność skutkująca tym, że jak już mam coś ustawić to sięgam po wersję w języku angielskim.

dzieki za pomoc ale niestety bezpośrednie parowanie ja odrzucam ze względu na to, że chcem wode w podłodze a nie gaz w razie kiedyś pozmienia się w cenach i tza bedzie gazowe np. zamontować :D

Nie bardzo Cię teraz rozumiem. W podłogówce jest woda (jak wszędzie), a nie gaz. Gaz krąży tylko w kolektorze, jako nośnik energii dostarcza ciepło do sprężarki.

.......sięgnąłem po wersje angielską. No bo w polskiej to raz mamy grzałkę dodatkową, raz wspomagającą, a raz pomocniczą. Dwie z nich to ta sama grzałka tylko różnie opisana przez autora polskiej instrukcji.

Aż miło jak użytkownik jest tak zaangażowany:) Jeszcze była 4-ta nazwa - grzałka zapasowa.

Ogólnie tłumaczenie i polska instrukcja są całkiem niezłe. Czytałem wiele innych, wręcz nie gramatycznych, nie po "polskiemu".

podsumowując - instrukcja obsługi , to coś co się należy :)

Nie bardzo Cię teraz rozumiem. W podłogówce jest woda (jak wszędzie), a nie gaz. Gaz krąży tylko w kolektorze, jako nośnik energii dostarcza ciepło do sprężarki.

bylem swego czasu zainteresowany Nateafirmy Sofath. Ale tam jest taki system ze parowanie zachodzi w ziemi a skraplanie w rurkach w podłodze. ogolnie fajnie zero wymiennikow, male straty, maly wymiennik gruntowy rownież, ale grzejesz tylko taką pompą i niczym innym bo w podłodze są jakieś dziwne cienkie rurki na gaz do 90 stopnicelsjusza i jakby kiedys prad podrozał mocno luz z jakichkolwiek innych przyczyn miał ochote zmienić źródło ciepła (np na piecyk gazowy) to nie moge bo nie mam normalnych rurek z wodą w podłodze. czy się myle ??

Pierwszy miesiąc zaliczony!!!! Łączne zużycie 544 kwh . Jak na pierwszy sezon grzewczy wydaje mi się OK przy czym w pierwszym miesiącu więcej testów , regulacji i kombinowania. Od wczoraj m.in po sugestiach Clarnet'a nastawy zmienione i tak zostawiam. Dzisiaj załączyłem grzałki na stałe. Nie włączałem jeszcze funkcji pogodowej.

Mam jeszcze mały dylemat. Czy temperaturę w pomieszczeniach regulować na rozdzielni podłogówki przy stałej nastawie PC, czy też rozkręcić na maksymalny przepływ i regulować na PC. Zabrzmi to śmiesznie ale nie mamy jeszcze drzwi wewnętrznych w związku z czym temperatura we wszystkich pomieszczeniach jest jednakowa.

Edytowane przez meukov

O, to mniej więcej tyle samo czasu używamy Althermę. Ja niestety nie założyłem pod-licznika, ale zrobię to na wiosnę. W sumie te 2 miesiące to były dosyć ciepłe i tak naprawdę dni z temperaturą ok 0st było kilka, ale już można pokusić się o pierwsze wnioski.

Chyba jak każdy użytkownik zacząłem bawić się różnymi ustawieniami, tak więc ustawiałem PC w "manualu" i zmieniałem temperaturę obserwując co się dzieje w domu. Próbowałem regulować(dławić) przepływ w poszczególnych pętlach podłogówki aby zobaczyć jak zmienia się temperatura w pomieszczeniach. Programowałem tryby pracy tak aby Altherma działał sama wtedy kiedy chcę. Aż w końcu zgłębiając tajniki (he,he) sterowania pogodowego(http://www.blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/ach-ta-pogodowka/), stwierdziłem, że trzeba i tego spróbować. I póki co zostałem przy tym rozwiązaniu.

Na własne potrzeby przygotowałem sobie prosty prymitywny wykres krzywej g. żebym "na żywo" mógł zobaczyć jaką temp. da PC na wyjściu przy określonej temp. zewnętrznej i określonych ustawieniach temperatur(ustawienia 1-0x).

Altherma Krzywa.zip wystarczy zaznaczyć linie i strzałkami z klawiatury przesuwać jak się chce ;-)

Jeżeli jest za ciepło to wyłączam ogrzewanie PC w ogóle np. od dwóch tygodni w ogóle nie grzeje, a temperatura w domu to 21,5-23st.

Tak jak pisałem też próbowałem regulować temperaturę pomieszczeń dławiąc przepływ na listwie rozdzielacza, ale nie mogłem sobie z tym dać rady, albo dławiłem za dużo, albo za mało. W końcu postanowiłem odkręcić wszystko na maxa, ustawić pogodówkę i obserwować co się dzieje, ewentualnie regulując pogodówkę -1, -2, -3 niżej nie było sensu.

Z pogodówką przy prostym układzie bez termostatów pokojowych i całej tej automatyki to jest tak, że np. w nocy gdy robi się zimno na zewnątrz to oczywiście PC podwyższa temperaturę na wyjściu i w domu robi się cieplej co mnie osobiście nie bardzo odpowiada. Więc jak już zrobi się naprawdę zimniej to czeka mnie następny etap "zabawy" - będę próbował zaprogramować Althermę.

Wrócę do grzałek: piszecie o grzałce w hydrobox-ie no nie? U mnie nie zauważyłem aby ta grzałka włączała się jakoś często.......w zasadzie raz jak wieczorem było jakieś -1 st. to włączyła się przy odszranianiu i tyle.

Co innego grzałka dla CWU ta mi się włącza praktycznie zawsze wtedy kiedy PC nie daje rady w określonym czasie(20min). I zastanawiam, się czy jej nie wyłączyć, ale jak się znam to bym zapomniał ją włączyć w dzień dezynfekcji, więc chyba tego nie zrobię.

Wnioski ogólne - mam bardzo ciepły dom, nie mam popiołu, nie dymię.

Edytowane przez Castaway

@tolofalk

f...............jak idziesz spać, to maszerujesz do góry, włączasz fancoila i Altherma wie, że ma dać 40 stopni.

Ot i cały interlink w dużym skrócie.

/Quote

Czyli interlink to wile chałasu o nic...........

Jeśli dobrze zrozumiałem to jedynym zadaniem komunikacji między fancoilem a hydroboxem to zmiana temperatury zasilania instalacji.

Mnie bardziej nurtuje inny problem mianowice chłodzenie w trybie letnim. Bo jeżeli nie mam połączenia między fancoilem a hydroboxem przez kabel to skąd hydrobox ma wiedzieć że w jednym z pokojów włączyłem fancoila i potzreba produkować wodę lodową? Jedyna odpowiedź na to pytanie wydaje mi się ze jest taka:

w trybie letnim hydrobox cały czas produkuje zimna wodę i pcha ja do fancoili. Jedynie przełancza się na grzanie zasobnika cwu okresowo przy spadku w nim temperatury. Tym samym pompa pracuje latem non stop bez względu na to czy zimno jest odbierane czy nie.

Idąc dalej , czy mając interlink unikamy tego problemu i w trybie letnim pompa pracuje tylko wtedy gdy otrzyma sygnał że został włączony fancoil /przez interlink/ no i oczywiście jeśli będzie potrzebna cwu.

Znawców tematu proszę o rozwianie moich wątpliwości. Zastanawiam się czy warto okablować urządzenia /sporo musiałbym psuć/ czy nie ma to większego sensu. Dla zmiany jedynie temperatury zasilającej instalację ogrzewania/chłodzenia to chyba jednak nie warto.

pozdr tolo

Na własne potrzeby przygotowałem sobie prosty prymitywny wykres krzywej g. żebym "na żywo" mógł zobaczyć jaką temp. da PC na wyjściu przy określonej temp. zewnętrznej i określonych ustawieniach temperatur(ustawienia 1-0x).

[ATTACH]29377[/ATTACH] wystarczy zaznaczyć linie i strzałkami z klawiatury przesuwać jak się chce ;-)

Dzięki zassałem i na pewno wykorzystam!

Jeżeli jest za ciepło to wyłączam ogrzewanie PC w ogóle np. od dwóch tygodni w ogóle nie grzeje, a temperatura w domu to 21,5-23st.

Nie wiem czy warto. Gdy ją włączysz zacznie pracować praktycznie od zera. Zachowa się jak silnik na ssaniu w samochodzie (dużo paliwa mało radości z jazdy)

Tak jak pisałem też próbowałem regulować temperaturę pomieszczeń dławiąc przepływ na listwie rozdzielacza, ale nie mogłem sobie z tym dać rady, albo dławiłem za dużo, albo za mało. W końcu postanowiłem odkręcić wszystko na maxa, ustawić pogodówkę i obserwować co się dzieje, ewentualnie regulując pogodówkę -1, -2, -3 niżej nie było sensu.

Z tego co się zorientowałem aby zaobserwować zmiany na podłogówce musi minąć trochę czasu z 2 -3 dni. Kręcisz delikatnie nie przekraczając 0,5 l/min.

Dzisiaj rano trochę byłem zaskoczony, ponieważ zużycie z ostatniej doby wzrosło do 21 kwh z 13,3 kwh przy czym wczoraj 16.20 załączyłem wszystkie grzałki , a do tego w nocy była "antylagionella". Zobaczymy co dalej będzie się działo.

Nie wiem czy w tym roku odpalę pogodówkę, ponieważ z uwagi na pierwszy okres grzewczy chciałbym dobrze wygrzać i wysuszyć dom i w moim odczuciu lepiej to pójdzie na "manualu". Zobaczymy.

Edytowane przez meukov