Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

to ja rozumiem, że wszyscy Daikinowcy z problemami po prostu poskąpili na termostacie pokojowym? takie rozwiązanie za namową instalatora czy z oszczędności? stąd chyba jednemu się pompa rozpadła.nie ma się co dziwić...

jak dla mnie to rozwiązaniem jest ustawić krzywą grzewczą na minimum 28-30°C, a wyższy punkt na obliczeniowe 35°C (albo więcej jak kogoś dom tyle potrzebuje). termostat pozwoli się wychłodzić podłogówce. pompa będzie startować z niższych temperatur, czyli COP lepszy, zwykle nie zdąży dojść do zadanej Tz, bo wyłączy ją termostat. termostat najlepiej ze strefami czasowymi - pozwoli lepiej wykorzystać tanią taryfę. chociaż nawet termostat ustawiony na stałe też ograniczy taktowanie i polepszy COP.

A czemu aż tak wysoką krzywą ustawiać ?

W starym domu 165m2 ze słabszym ociepleniem miałem ustawioną krzywą i temepratury jakie szły w podłogę były od 25stopni do max 34stopni (-25 stopni) , więc po co taka wysoka grzewcza w dużo cieplejszym i nowszym domu ?

Czemu nie ustawić np. krzywą -20 stopni + 15 stopni i temepratury dla tych wartości 25/35 stopni ?

Czemu do tak wysokich temperatur (wysoko ustawiona krzywa) proponujesz grzać?

Termostat to dobry pomysł bo łatwo i przyjemnie można ustawić II taryfę i mieć kontrolę nad temperaturą

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

@kerad

Daikin sam produkuje sprężarki do wszystkich swoich urządzeń. W małych pompach są to sprezarki swing a w duzych scroll

@imrahil

Niczego nie poskąpili - ten termostat pokojowy jest w cenie. Po prostu sterownik pompy może pełnić funkcje termostatu i jest to lepsze rozwiazanie niż jakikolwiek inny termostat.

@karek1233

I po co tak zmniejszasz tą dt. Daj tam 5-6, nawet 7 stopni

Albo przejdź na pokojowe

W próbkowanie możesz również zmniejszyć prędkość pompy

A czemu aż tak wysoką krzywą ustawiać ?

bo jeśli mamy 25 stopni, to pompa błyskawicznie dochodzi do takiej temperatury, i co chwilę załącza i wyłącza sprężarkę - taktuje. jak damy wyżej, to i tak temp. zasilania będzie w okolicy 25-26 stopni (bo trochę zajmuje rozgrzanie masy betonu do wyższej temperatury), więc na COP to nie wpłynie, ale sterownik nie będzie zatrzymywał sprężarki. jeśli temperatura 25 stopni wystarczy do nagrzania domu, to termostat i tak wyłączy pompę jak dom będzie nagrzany. jeśli nie, to potrwa to trochę dłużej, PC nagrzeje mocniej wylewkę, lekko wzrośnie temperatura zasilania.

masz u siebie w LG licznik załączeń sprężarki? z tego co czytam, to Panasonic nie mają

@kerad

Niczego nie poskąpili - ten termostat pokojowy jest w cenie. Po prostu sterownik pompy może pełnić funkcje termostatu i jest to lepsze rozwiazanie niż jakikolwiek inny termostat.

rozumiem, że to termostat do powieszenia gdzieś w pokoju? sugerowałem się tym, co napisał marek1233:

- użyć sterowanie zewnętrznym termostatem -> najpierw trzeba go zamontować i oczywiście przetestować

myślałem, że nie ma termostatu, skoro niezamontowany, bo jaki inny powód żeby go nie montować...

@imrahil

Może to rozwinąć? Pompa ma możliwość sterowania temperaturą otoczenia sterownika, ale to nie to samo, co termostat pokojowy - pompa nie stoi przecież w salonie.

@karek1233

I po co tak zmniejszasz tą dt. Daj tam 5-6, nawet 7 stopni

Albo przejdź na pokojowe

W próbkowanie możesz również zmniejszyć prędkość pompy

Może wyjaśnić (lub odesłać do sensownej dokumentacji) dlaczego uważasz, ze dT na poziomie 7 spowoduje mniej załączeń sprężarki niż na poziomie 3-4?

Edytowane przez marek1233

to ja rozumiem, że wszyscy Daikinowcy z problemami po prostu poskąpili na termostacie pokojowym? takie rozwiązanie za namową instalatora czy z oszczędności? stąd chyba jednemu się pompa rozpadła.nie ma się co dziwić...

Ja niestety nie interesowałem się tematem za bardzo na etapie instalacji i teraz za to płacę..

Może to rozwinąć? Pompa ma możliwość sterowania temperaturą otoczenia sterownika, ale to nie to samo, co termostat pokojowy - pompa nie stoi przecież w salonie.

Może wyjaśnić (lub odesłać do sensownej dokumentacji) dlaczego uważasz, ze dT na poziomie 7 spowoduje mniej załączeń sprężarki niż na poziomie 3-4?

Skoro nie potrafisz sterownika przenieść do salonu, to będziesz musiał przenieść tam pompę :)

Tutaj poczytaj o sterowaniu.

bo jeśli mamy 25 stopni, to pompa błyskawicznie dochodzi do takiej temperatury, i co chwilę załącza i wyłącza sprężarkę - taktuje. jak damy wyżej, to i tak temp. zasilania będzie w okolicy 25-26 stopni (bo trochę zajmuje rozgrzanie masy betonu do wyższej temperatury), więc na COP to nie wpłynie, ale sterownik nie będzie zatrzymywał sprężarki. jeśli temperatura 25 stopni wystarczy do nagrzania domu, to termostat i tak wyłączy pompę jak dom będzie nagrzany. jeśli nie, to potrwa to trochę dłużej, PC nagrzeje mocniej wylewkę, lekko wzrośnie temperatura zasilania.

masz u siebie w LG licznik załączeń sprężarki? z tego co czytam, to Panasonic nie mają

.

Brzmi sensownie :)

Mi instalator ustawił 28/38 ale to chyba lekka przesada myślałem ...

W starym domu nie miałem termostatu i grzałem za pomocą pogodówki nonstop to jak widziałem temepratura wahała się pomiędzy 24-34stopnie więc myślałem że w nowym domu ustawienie 25/35 będzie optymalne , ale moze faktycznie dać 28 stopni na min grzewczą ...

Nie ma liczniki właczania / wyłączania sprężarki. Wchodzaj patrzyłem to w ciagu godziny sprężarka włączyła się 3 razy działała po około 15minut , później przerwa i działanie samej pompy obiegowej ...

Może jak ustawię wyżej minimalną przy grzewczej będzie dłużej działała sprężarka , tyle że boję się że dom się przegrzejej za mocno

Skoro nie potrafisz sterownika przenieść do salonu, to będziesz musiał przenieść tam pompę :)

Tutaj poczytaj o sterowaniu.

Dziękuję za link. W artykule piszesz:

"Ale najważniejszy jest parametr modulacji."

Sprawdziłem ustawienia i jedyne które mówi o modulacji to "Modulacja temperatury zasilania" (w A3.1.1). Mam ustawione na "Nie". Czy to jest ten parametr o którym piszesz?

dobrze, że jest kolejny właściciel Althery, który chce optymalizować ją pod swój dom.

@marek123 u mnie sprawa jest taka, że mam dwa razy większą pompę od Ciebie. Też zastanawiam się nad tym, żeby wyciągnąć z pompy sterowanie i wstawić do salonu lub kupić termostat bezprzewodowy.

Sprawdziłem przed chwilą termometrem temperatury i w kotłowni mam tyle co w salonie. Dam na próbę ustawienia starowania w pompie jako termostat.

@doktorant

Ja tez właśnie przełączyłem się na sterowanie termostatem, ale u mnie w kotłowni jest 3C więcej niż w salonie, więc będzie trochę zabawy. Jest to na razie test, czy skutecznie obniży ilość włączeń/wyłaczeń i ustabilizuje COP.

Jaką masz wartość parametru "Modulacja temperatury zasilania" (w menu A3.1.1)?

@doktorant

Znalazłem wytłumaczenie w instrukcji instalatora:

A.3.1.1.5 Leaving water temperature modulation

1 (Yes): Enabled. The leaving water temperature is calculated according to the difference between desired and actual room temperature. This allows better matching of heat pump capacity to actual required capacity and results in less start/stop cycles of the hear pump and more economin operations.

To jest to ustawienie o którym było wspomniane na blogu.

Jaką wartość modulacji masz ustawioną, bo jest możliwość +/- 5?

Drugie jaki masz typ emitera ustawiony, mały, czy duży?

http://www.blog.karbon.com.pl/ogrzewanie/ustawienie-krzywej-grzewczej-w-pompie-ciepla/ poczytaj tutaj na końcu artykułu.

Typ emitera mam ustawiony na "Wolny" natomiast nie wiem która opcja odpowiada za wartość modulacji.

Przy sztywnej krzywej pogodowej i termostacie pokojowym on/off jaki można podłączyć do większości pomp, możemy co najwyżej obniżać temperaturę pomieszczenia lub ustawiać za wysoką krzywą.

Ustawienie na termostacie pokojowym np. 28 stopni, włączy pompę, ale jeśli krzywa jest za nisko, to i tak pompa utrzymuje stałą temperaturę zasilania wynikająca z krzywej, a przy obniżeniu, zwyczajnie się wyłączy.

W Althermie jest dodatkowy parametr modulacji zasilania.

Jeśli aktywujemy modulacje, to domyślnie wynosi on 3 stopnie (+/-), ale można go zmieniać w zakresie 1-5. Co on oznacza?

Jeśli z krzywej wynika zasilanie np. 30 stopni, a my podnosimy temperaturę na termostacie pokojowym, to pompie wolno modulować zasilanie do tych 1-5 stopni w górę, po to by uzyskać np. 25 stopni w pomieszczeniu.

I odwrotnie - jak zejdziemy do np. 18 stopni, to mimo iż z krzywej wychodzi 30, pompa się nie wyłączy od razu, tylko zacznie schodzić z zasilaniem w dół, modulując mocą (o ile będzie to możliwe)

Jest to taka autoadaptacja krzywej pogodowej.

Domyślnie 3 stopnie jest na ogół wystarczające by w pomieszczeniu poruszać się w zakresie 18-24 stopnie

Czyi puenta jest taka, że najlepiej jest przenieść kontroler z pompy do pokoju i/lub zakupić termostat pokojowy dedykowany dla Daikina, bo ma on więcej możliwości niż zwykły.

Pytanie jest jeszcze w przypadku termostatu lub kontrolera działającego jako termostat jak masz ustawione: A.2.1.7, A.2.1.9, A2.1.B?

Czyi puenta jest taka, że najlepiej jest przenieść kontroler z pompy do pokoju i/lub zakupić termostat pokojowy dedykowany dla Daikina, bo ma on więcej możliwości niż zwykły.

Pytanie jest jeszcze w przypadku termostatu lub kontrolera działającego jako termostat jak masz ustawione: A.2.1.7, A.2.1.9, A2.1.B?

A.2.1.7 - "Termostat pokojowy"

A.2.1.9 - "Ządanie"

A.2.1.B - "Jednostka"

Przy sztywnej krzywej pogodowej i termostacie pokojowym on/off jaki można podłączyć do większości pomp, możemy co najwyżej obniżać temperaturę pomieszczenia lub ustawiać za wysoką krzywą.

Ustawienie na termostacie pokojowym np. 28 stopni, włączy pompę, ale jeśli krzywa jest za nisko, to i tak pompa utrzymuje stałą temperaturę zasilania wynikająca z krzywej, a przy obniżeniu, zwyczajnie się wyłączy.

W Althermie jest dodatkowy parametr modulacji zasilania.

Jeśli aktywujemy modulacje, to domyślnie wynosi on 3 stopnie (+/-), ale można go zmieniać w zakresie 1-5. Co on oznacza?

Jeśli z krzywej wynika zasilanie np. 30 stopni, a my podnosimy temperaturę na termostacie pokojowym, to pompie wolno modulować zasilanie do tych 1-5 stopni w górę, po to by uzyskać np. 25 stopni w pomieszczeniu.

I odwrotnie - jak zejdziemy do np. 18 stopni, to mimo iż z krzywej wychodzi 30, pompa się nie wyłączy od razu, tylko zacznie schodzić z zasilaniem w dół, modulując mocą (o ile będzie to możliwe)

Jest to taka autoadaptacja krzywej pogodowej.

Domyślnie 3 stopnie jest na ogół wystarczające by w pomieszczeniu poruszać się w zakresie 18-24 stopnie

Rozumiem algorytm który tutaj opisujesz (jak również wpis na blogu). Aby odnieść go jednak do mojej rzeczywistości potrzebuję wiedzieć które ustawienia odpowiadają za wartość modulacji. Jest to też konstruktywna uwaga do Twojego bloga: byłby on bardziej przystępny dla laików, gdybyś opisując aspekty konfiguracji pompy podawał informację gdzie je można znaleźć. Na przykład w artykule podlinkowanym przez @doktorant podajesz gdzie znaleźć ustawienia krzywej temperatury, natomiast w tym samym artykule piszesz o modulacji i tutaj zabrakło mi informacji gdzie te parametry są zlokalizowane. Informacji takiej brakuje na przykład w podręczniku instalatora który dostałem z pompą - jest tam tylko opisany parametr modulacji o wartościach Tak/Nie.