Nodus 29.11.2017 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 15 tyś. załączeń sprężarki w ciągu roku to jakaś masakra. Czy to normalne dla pompy? Wygląda jakby pompa przez cały rok taktowała. Nie w roku, tylko w przeciągu 2 lat. Czytać ze zrozumieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 29.11.2017 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Nie w roku, tylko w przeciągu 2 lat. Czytać ze zrozumieniem. ale to itak jest 20x na dzień przez 2 lata. więc masakra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 29.11.2017 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Nodus ok, moja wina. Ta liczba zbiła mnie z tropu.Nawet 7 tyś. to dużo za dużo. U mnie w ciągu roku jest ich prawie 10 razy mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 29.11.2017 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 a wszystko zapewne przez zbyt płaską krzywą grzewczą i brak termostatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 29.11.2017 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 a wszystko zapewne przez zbyt płaską krzywą grzewczą i brak termostatu. ........ założone termostaty bez bufora ......... praca tylko z grzejnikami ......... mały zład wody .......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nodus 29.11.2017 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Nodus ok, moja wina. Ta liczba zbiła mnie z tropu. Nawet 7 tyś. to dużo za dużo. U mnie w ciągu roku jest ich prawie 10 razy mniej. Wychodzi mu aktualnie tyle załączeń z powodu błędu o którym pisał na samym początku postu "Miałem nawet 2000 załączen na miesiąc" aktualnie ma mniej o czym pisze w dalszej części postu. Nie napisał też od kiedy pompa działa z mniejszą ilością załączeń, więc wpierw należny go o to zapytać. Po ilości załączeń które podał "w pażdzierniku 117 a w listopadzie 327" można szacować, że w ciągu roku jest ich mniej niż 7k. Jeszcze raz pisze czytać ze zrozumieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek1233 30.11.2017 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 @kszechu Kojarzysz jak często w ostatnich dniach odszrania Ci się pompa? Z tego co zauwazyłem, każde odszranianie to +2 do licznika włączeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati__ 01.12.2017 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 Czy ktoś z Was wie czy w modelu Althermy z roku 2011 (zintegrowany hydrobox) oznaczenie EKHVH016BB6V3 albo EKHVX016BB6V3 (nie wiem które jest prawidłowe bo nigdzie nie mogę go znaleźć na pompie) istnieje możliwość uruchomienia podgrzewania CWU jakimś zewnętrznym sygnałem? Czy jest coś takiego wyprowadzone gdzieś na styki, żeby można to zrobić? Mam problem, że pompa w okresie zimowym przestaje podgrzewać wodę o konkretnej godzinie (mam ustawione grzanie rano i wieczorem, bez podgrzewania ciągłego w ciągu dnia). Nie dzieje się tak codziennie, ale kilka-kilkanaście razy na sezon. Serwis rozkłada ręce, próbowali podłączać laptopa, ale im się nie udało. Rozwiązaniem jest przełączanie na zimę w tryb podgrzewania ciągłego, ale jest to na pewno kosztowniejsze bo po co ma mi pompa grzać wodę w ciągu dnia jak nikogo w domu nie ma. Przestawić na sezon zimowy można, ale irytuje mnie ten interfejs - to chyba najgorszy interfejs użytkownika i panel jaki w życiu widziałem już bardziej się tego skomplikować nie dało. Wobec tego jeśli byłaby możliwość uzyskania sygnału analogowego temperatury wewnątrz zbiornika i uruchomienia podgrzewania wody sygnałem zewnętrznym zrobiłbym sobie sterowanie grzania CWU sam z jakiś prostym sterownikiem PLC i małym panelikiem. Nie mogę jednak znaleźć żadnych schematów elektrycznych czy wyprowadzeń zewnętrznych (o ile są). Jeśli ktoś... coś.... to będę wdzięczny za wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 01.12.2017 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 Czy ktoś z Was wie czy w modelu Althermy z roku 2011 (zintegrowany hydrobox) oznaczenie EKHVH016BB6V3 albo EKHVX016BB6V3 (nie wiem które jest prawidłowe bo nigdzie nie mogę go znaleźć na pompie) istnieje możliwość uruchomienia podgrzewania CWU jakimś zewnętrznym sygnałem? Czy jest coś takiego wyprowadzone gdzieś na styki, żeby można to zrobić? Mam problem, że pompa w okresie zimowym przestaje podgrzewać wodę o konkretnej godzinie (mam ustawione grzanie rano i wieczorem, bez podgrzewania ciągłego w ciągu dnia). Nie dzieje się tak codziennie, ale kilka-kilkanaście razy na sezon. Serwis rozkłada ręce, próbowali podłączać laptopa, ale im się nie udało. Rozwiązaniem jest przełączanie na zimę w tryb podgrzewania ciągłego, ale jest to na pewno kosztowniejsze bo po co ma mi pompa grzać wodę w ciągu dnia jak nikogo w domu nie ma. Przestawić na sezon zimowy można, ale irytuje mnie ten interfejs - to chyba najgorszy interfejs użytkownika i panel jaki w życiu widziałem już bardziej się tego skomplikować nie dało. Wobec tego jeśli byłaby możliwość uzyskania sygnału analogowego temperatury wewnątrz zbiornika i uruchomienia podgrzewania wody sygnałem zewnętrznym zrobiłbym sobie sterowanie grzania CWU sam z jakiś prostym sterownikiem PLC i małym panelikiem. Nie mogę jednak znaleźć żadnych schematów elektrycznych czy wyprowadzeń zewnętrznych (o ile są). Jeśli ktoś... coś.... to będę wdzięczny za wskazówki. Pytałeś Clarneta ? Kiedy zastanawiałem się nad PC pomiędzy Daikinem a Panasem -dystrybutor Daikina pokazywał mi logowanie się na ich strony serwisowe. Z tego co pamiętam były tam pełne DTR-pogadaj z którymś z naszych instalatorów , może Ci pomogą z dokumentacją. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati__ 01.12.2017 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 Pytałeś Clarneta ? Kiedy zastanawiałem się nad PC pomiędzy Daikinem a Panasem -dystrybutor Daikina pokazywał mi logowanie się na ich strony serwisowe. Z tego co pamiętam były tam pełne DTR-pogadaj z którymś z naszych instalatorów , może Ci pomogą z dokumentacją. pzdr Dziękuje z szybką reakcję, spróbuję kogoś zapytać. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszechu 01.12.2017 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 Marek1233,nie wiem jak często się odszrania.Może ktoś wie? W temperaturach 0-3 wydaje mi się że pewnie z raz na godzinę/dwie? nie wiem nie obserwowałem. Ale jeśli dodaje +2 do startów to trochę może nabić.U mnie grudzień wygląda tak: 7 godzin pompa, 5 godzin sprężarka, 14kWh, 23 starty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszechu 07.12.2017 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 CNC_POMPY_CIEPLA, imrahil, instalację mam zrobioną prawidłowo. Zład wody taki jaki powinien być dla 13 pętli. Bez termostatów itp. (otwartych cały czas). Nie jadę na krzywej grzewczej bo przeszedłem na sterowanie temperaturą z salonu. Pompie pozwalam teraz grzać 13-15 i 22-6. Pobór energii jest też dobry: za grudzień na dziś 105kWh. W domu 22 stopnie. Sprężarka pracowała 50 godzin - załączeń 138. Więc nie wiem czy po prostu Daikin mnie nie okłamuje z tym COP i załączeniami. Poniżej moja instalacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek1233 09.12.2017 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 (edytowane) @kszechu U mnie to wygląda tak:Sterowanie termostatem (*), pompa pracuje 7-21, wyniki do 7. grudnia:Zużycie: 150kWh, Sprężarka 86h, załączeń 295 (*) "sterując" temperaturą termostatu, temperatura wody na wyjściu nadal jest brana z krzywej grzewczej. Sprężarka natomiast wyłącza się po osiągnięciu temperatury wyjścia wody - mam ustawione "osiągnij 23 stopnie otoczenia", ta temperatura nigdy nie jest osiągana a mimo to sprężarka i pompa się wyłączają gdy temperatura wyjścia osiąga temperaturę z krzywej przez jakiś czas (to też jest opisane w instrukcji serwisowej którą załączyłem kilka postów wcześniej). BTW, porównanie u mnie piątku i soboty: 20 załączeń w piątek, 50 w sobotę. Dlaczego? W piatek temperatury były koło 5C, w sobotę koło 1 i pompa się odszraniała. Nawet przy odszranianiu raz na godzinę, daje to jakieś 20 załączeń dziennie, 600 w miesiącu, 3000 w sezonie. Różnica COP: piątek 3.5, sobota 2.6. Edytowane 9 Grudnia 2017 przez marek1233 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 09.12.2017 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 Sorry ale nie śledzę tematu wątku od początku, Marek1233 jaką masz pompę-PW ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek1233 09.12.2017 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 Hej, ERLQ008CV3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 09.12.2017 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 Dzięki, zdziwił mnie tak duży skok sprawności- z dnia na dzień. Zastanawiam się czy jest to normalne w przypadku pompy PW?Pytam bo mogą gruntówkę i w związku z tym wiedzę na temat powietrznych dosyć znacznie zawężoną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek1233 09.12.2017 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 Z danych zebranych w listopadzie wynika, że sprawność jest silnie związana z ilością przerwań w pracy pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 09.12.2017 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 Nie chcę się wymądrzać bo mama zgoła inną pompę, ale czym sterujesz pompę ciepła? KG czy może sterownikiem pokojowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek1233 09.12.2017 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 Sterownikiem pokojowym (ale jeśli zakładasz, że pompa wyłączy się dopiero po osiągnięciu zadanej temperatury pokojowej, to przynajmniej mój Daikin tak nie działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 09.12.2017 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 Dziwne, bo wszyscy którzy w podobnych do Twojego problemu doradzali właśnie takie rozwiązanie. Miał być to złoty środek do okiełznania jednostki.A co się z niż dzieje gdy termostat spełni swoje zadanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts