Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Sprawa wygląda następująca - Altherma, jak każda pompa pw w temperaturach -5 do 5 dosyć często się odszrania (zależy oczywiście od wilgotności powietrza). Odszranianie, z tego co zaobserwowałem, to około 1 raz na godzinę (przy dużej wilgotności powietrza nawet 1 raz na 30 minut). Przy każdym odszronieniu na licznik wskakują dwa załączenia - nie wiem dlaczego tak się dzieje, ale tak jest, wynika to z obserwacji (nie tylko moich). Zatem trzeba walczyć z cyklami odszraniania - żeby czas pomiędzy nimi jak najbardziej wydłużyć. Sam jeszcze nie doszedłem w jaki sposób to zrobić - na razie nie mieszkam, grzeje małymi temperaturami zasilania. Próbowałem już grzać i na krzywej grzewczej, i na sterowniku pokojowym - ilość załączeń podobna.

Dziś sprawdzę jak ma się odszranianie do ilości załączeń ale rzeczywiście odszrania się 1 do 2 razy na godzinę .

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Prośba do użytkowników altherm ------------- pompa 7,5kw podłączona 15 grudnia , do 15 lutego ustawiona na sterowaniu pogodowym wszystko działa grzeje jest ok prócz ilości załączeń na pogodówce wychodziło ok 2,5 raza na godzinę wychodziło ok 1700 razy na miesiąc to jak czytam dużo za dużo ..

Nie mam Aithermy ale mam LG i szczerze mówiąc przy krzywej działa bardzo podobnie ...

Dom dobrze docieplony , temperatura powoli spada , także ta w podłodze i pompa po prostu nie potrafi tak nisko zejść z mocą aby działać nonstop.

Mam np. wodę w obiegu 26 stopni , pogodówka wylicza np. też 26 stopni czy też 27 stopni to dla pompy podniesienie temperatury o 1 stopień to żaden problem i może to zrobić błyskawicznie , jak zejście max z mocą to zajmie trochę więcej ale cudów nie ma ..

U mnie widzę że działa kilka (naście) minut sprężarka , wyłącza się , włącza się pompa obiegowa sama , później wyłąca się pompa obiegowa , znów włącza i robi tak długo aż temeperatura wody spadnie i wtedy załącza się sprężarka

Zastanawiam się jak nisko musiała by zejść pompa z pracą aby potrafiła grzać cały czas wodę gdy np. woda w podłogówce jest 26 stopni i ma tyle pozostać , tym bardziej że ilość wody w ogrzewaniu podłogowym nie jest jakaś gigantycznie wielka ...

Nie mam cyrkulacji CWU a wodę CWU grzeję czasowo.

Jak dla mnie to normalne zachowanie. Pompy są inwererowe z modulacją mocy więc sprężarka i tak nie chodzi na max , tylko jest modulowana zapewne tak aby jak najdłużej działać , ale poniżej pewnej mocy nie zejdzie.

Problem u mnie można zlikwidować całkowicie grzejąc tylko w II taryfie , wtedy woda w podłodze bardziej spada i wtedy pompa działa nonstop w okreslonym przeze mnie zakresie czasu + ograniczana jest przez termostat ...

Edytowane przez kaszpir007

Chciałbym zapytać użytkowników Altherm LT jak oceniają ten produkt. Czy jesteście zadowoleni z wyboru, czy gdybyście jeszcze raz mieli decydować, to czy byłaby to Altherma LT. Mnie trochę martwi fakt, że pompa nie daje rady przy niskim zapotrzebowaniu na Ciepło - zastanawiam się jaki jest jej dolny zakres modulacji - nie mogę znaleźć takich danych( mam na myśli pobór mocy przy najniższej mocy, i sprawności przy najniższej mocy). Mam kłopot np z taktowaniem przy pracy ciągłej - tzn, w pewnym momencie temperatura powrotu wzrasta i pompa wyłącza się, nie schodzi jeszcze niżej z mocą. Taką sytuację miałem przy temperaturach na zewnątrz - 4 stopnie. U mnie pompa 8kW, obciążenie cieplne 4800 W. Jeszcze nie mieszkam, pierwszy sezon grzania, pompa przy pracy ciągłej, przy temp średnio -4 zjada ok 30KW na dobę. Najbardziej niepokoi mnie to że taktuje przy pracy ciągłej.

Jak pisałem wcześniej nie wiem jak przy pogodówce ale przy sterowaniu temp pokoju pompa logicznie rzecz biorąc powinna grzać non stop do uzyskania zadanej temp. i się wyłączyć , załączenie powinno nastapić w zależności od histerezy w moim przypadku po zejściu o 0,5 stopnia i tak w koło więc czemu jest tyle startów skoro pompa ma pracować non stop , pomijając cykle odszraniania no ale przecież nie ma ich 80 w ciągu 10 godzin

kaszpir piszesz że pompa obiegowa załącza się po wyłączeniu sprężarki i jak pompa obróci wodę temp spadnie to znowu załącza się sprężarka ? to co pompa nie pracuje równocześnie ze sprężarką ? a masz tam licznik załączeń ?

Zresztą skoro nasze pompy nie mogą zejść tak nisko z mocą żeby pracowały dłużęj to penie są mocno przewymiarowane to jak mam 7,5 kw to powinienem mieć 5 ? i wtedy byłoby ok ?

Pompa chodzi raczej na maxa jak obserwuję ok 20/22l , histereza 0,5 to ok kilka godzin zeby temp spadła dziś i wczoraj jak obserwuję od rana pompa załączy sie dopiero ok 15 może 16 więc problem jest jak sądzę podczas samej pracy dziś spędzę tam cały wieczór i spróbuję zobaczyć co się dzieje .

Histereza temperatury wody na zasilaniu .

Jeżeli masz mały przepływ to szybko rośnie temperatura i pC się wyłączy . A jak się wyłączy to pompka cyrkulacyjna pracuje dalej. Na zasilaniu pojawia się woda o tempęratrze powrotu. Wtedy PC uznaje ,że trzeba grzać.

Ja ma PC i obecnie temperatura na zasilaniu wynosi około 26 C temp w pomieszczeniu 21,5 C . Na powrocie mam 23,5C . I to przy mocy minimalnej.

Im większy przepływ tym mniejsza różnica pomiędzy zasilaniem i powrotem ,

Czemu mam mieć mały przepływ ? nie mam żadnych ograniczeń typu termostaty a rotometry otwarte na maxa jeśli o to chodzi ? pompa sama reguluje siłę przepływu na pompie cyrkulacyjnej raz daje maxa ok 22l a raz 8 l i to jak sądze ok nobo jak jest wychłodzone to dajemy na maxa a jak robi się cieplej to zwalniamy .

Czemu mam mieć mały przepływ ? nie mam żadnych ograniczeń typu termostaty a rotometry otwarte na maxa jeśli o to chodzi ? pompa sama reguluje siłę przepływu na pompie cyrkulacyjnej raz daje maxa ok 22l a raz 8 l i to jak sądze ok nobo jak jest wychłodzone to dajemy na maxa a jak robi się cieplej to zwalniamy .

Sprawdż filtr i nie wierz we wskazania elektroniczne na pompce . Ona pokazuje jaki przepływ powinien być w prawidłowych warunkach pracy.

kaszpir piszesz że pompa obiegowa załącza się po wyłączeniu sprężarki i jak pompa obróci wodę temp spadnie to znowu załącza się sprężarka ? to co pompa nie pracuje równocześnie ze sprężarką ? a masz tam licznik załączeń ?

Zresztą skoro nasze pompy nie mogą zejść tak nisko z mocą żeby pracowały dłużęj to penie są mocno przewymiarowane to jak mam 7,5 kw to powinienem mieć 5 ? i wtedy byłoby ok ?

Źle napisałem. Jak działa sprężarka to i działa pompa obiegowa CO , ale po wyłączeniu sprężarki automatyka decyduje czy pompa ma dalej działać czy nie i czy są jakieś przerwy

U mnie na taktowanie w dużym stopniu pomaga zwiększenie delty ( u mnie nazywa się do termika) oraz podniesienie lekko krzywej.

Ale i tak są sytuacje (po wielu godzinach grzania) zapewne takie że posadzka ma już taką samą temperaturę jak woda w podłogówce i nie ma zbytnio już odbioru ciepła i wtedy wchodzi taktowanie ...

I dopiero sprężarka ruszy jak spadnie temp podłogi albo wzrośnie temeperatura zasilania.

Wiec sądzę żę trzeba sie pogodzić z taktowaniem ...

U mnie pomaga sporo termostat bo kontroluje aby dom się nie przegrzewał i jak temperatura zostanie przekroczona to wyłącza pompę i dopiero włączy jak temepratura spanie poniżej histerezy 0,5. Wtedy też posadzka jest lekko wychłodzona i wtedy pompa bez problemu i pracuje ciagle przez długi czas i nie taktuje

Gość Arturo72
Źle napisałem. Jak działa sprężarka to i działa pompa obiegowa CO , ale po wyłączeniu sprężarki automatyka decyduje czy pompa ma dalej działać czy nie i czy są jakieś przerwy

U mnie na taktowanie w dużym stopniu pomaga zwiększenie delty ( u mnie nazywa się do termika) oraz podniesienie lekko krzywej.

Ale i tak są sytuacje (po wielu godzinach grzania) zapewne takie że posadzka ma już taką samą temperaturę jak woda w podłogówce i nie ma zbytnio już odbioru ciepła i wtedy wchodzi taktowanie ...

I dopiero sprężarka ruszy jak spadnie temp podłogi albo wzrośnie temeperatura zasilania.

Wiec sądzę żę trzeba sie pogodzić z taktowaniem ...

U mnie pomaga sporo termostat bo kontroluje aby dom się nie przegrzewał i jak temperatura zostanie przekroczona to wyłącza pompę i dopiero włączy jak temepratura spanie poniżej histerezy 0,5. Wtedy też posadzka jest lekko wychłodzona i wtedy pompa bez problemu i pracuje ciagle przez długi czas i nie taktuje

Wywalcie sterowniki pokojowe,ustawcie odpowiednią krzywą i wtedy zapanuje pokój :)

U mnie w okienku grzania c.o to pompa a nie sterownik pokojowy decyduje o grzaniu lub nie grzaniu.

Pompka obiegowa po wyłączeniu sprezarki mieli cały czas ale to normalne bo to jest prawa ręka pompy ,która stwierdza,że już czas grzać.

U mnie ten czas to ok parę godzin...

Przy grzaniu w T2 w ogólnie nie ma problemu taktowania :) 3 załączenia sprężarki na dobę.

Po przeniesieniu sterownika do pokoju też mam może trzy odpalenia sprężarki tylko jak zaobserwowałem wczoraj ilość odszronien to wczoraj wieczorem jedno co ok 30 minut więc jak już było pisane wpadają 4 odpalenia na licznik na godzinę .

W moim przypadku z wczoraj ;

godz. 19;30 licznik 1274 zacząłem obserwcję

godz 19;40 - odszranianie licznik 1276

godz 20;05 - odszranianie licznik 1278

godz 20;35 - odszranianie licznik 1280

godz 21;00 - odszranianie licznik 1282

godz 21;30 - odszranianie licznik 1284

godz 21;55 - odszranianie licznik 1286 przez ten cały czas spręzarka pracowała więc nie wiem czy uznać to za taktowanie

Dziś rano po całej nocy godzina 10;00 licznik 1331 po 12 godzinach wychodzi 3,75 /h więc jak wcześniej odszranianie

No i teraz pytanie czemu załącza się tak często odszranianie czy jest taka potrzeba i czy można i czy trzeba to jakoś okiełznać ? czy jest w ogóle taka potrzeba .

Wywalcie sterowniki pokojowe,ustawcie odpowiednią krzywą i wtedy zapanuje pokój :)

U mnie w okienku grzania c.o to pompa a nie sterownik pokojowy decyduje o grzaniu lub nie grzaniu.

Pompka obiegowa po wyłączeniu sprezarki mieli cały czas ale to normalne bo to jest prawa ręka pompy ,która stwierdza,że już czas grzać.

Nie mam żadnych sterowników w pokojach jest jeden sterownik od pompy który ma ogarniać całość nic nie ogranicza przepływu zresztą po wczorajszych obserwacjach sama pompa nie taktuje licznik nabijają odszronienia .

Edytowane przez pagu

U mnie termostat jest ustawiony na 22,4 stopnia. Wyłączy się ogrzewanie jak tempertura wzrośnie powyżej 22,6 i włączy jak spadnie poniżej 22,2 .

Dziś mam słońce. Pompa się wyłączyła rano jak było 22,6 stopnia . Teraz już wiele godzin nie działa i jest 23 stopnie bo słońce nagrzało. Po co miałbym grzać jak słońce mi dom nagrzało ?

Jak nie będzie termostatu to przecież pompa będzie cały czas działała mimo że nie bedzie takiej potrzeby ?

Przy grzaniu w T2 w ogólnie nie ma problemu taktowania :) 3 załączenia sprężarki na dobę.

Masz rację nie ma ...

Ale dlatego nie ma że jest wychłodzona podłoga i może dużo ciepłą jeszcze "odebrać" i pompa działa cały czas w dużą mocą , oczywiście później moc maleje ale i tak nie musi schodzić tak nisko aby zacząć taktować ..

Przy grzaniu stałym cudów nie ma i kiedyś wylewka się nagrzeje do takiej temperatury jak wyliczy elektronika pompy i zacznie taktować , bo będzie za mały odbiór ciepła a pompa nie będzie potrafiłą tak malo wyprodukować .

Ale czy to jest szkodliwe ???

Nie wiem ...

W przypadku inwerterów inaczej działa sprężarka i jest modulacja mocy a nie tylko on/off i 0 i 100% mocy jak przy zwykłych pompach ..

Gość Arturo72

Jak nie będzie termostatu to przecież pompa będzie cały czas działała mimo że nie bedzie takiej potrzeby ?

Nie będzie działać dopóki powrót nie da sygnalu a nie da sygnału dopóki nie będzie odbioru ciepła a jak widzisz nie będzie odbioru ciepła bo dom Ci się zagrzal przez słońce.

Czy ktoś posiada dane odnośnie Althermy LT 8KW opisujące modulację sprężarki ? Czyli jaki jest np pobór mocy z sieci przy minimalnej wytwarzanej mocy (wg katalogu minimalna moc wytwarzana przez to urządzenie to 1,8 KW) - jak sprawdzić kiedy urządzenie moduluje do najniższych mocy, jak sprawdzić ile energii pobiera urządzenie przy wytwarzaniu minimalnych mocy. Czy w momencie kiedy chcemy uzyskać te wartości trzeba zastosować dodatkowe mierniki, czy może samo urządzenie daje taką możliwość ??

Więc grzanie temp termostatu jest dokładniejsze niż pogodówką która pomimo nagrzania i zysków słonecznych będzie działać dalej , w obecnym domu miałem tak wiele razy szczególnie że czujnik zaleca się montować na scianie północnej gdzie cień i zimno , a od południa słonce i grzeje więc jest konflikt i czasem w domu za gorąco .

MarcinKoc,

ja mam w tablicy rozdzielczej elektrycznej dodatkowy modułowy licznik energii na obwodzie zasilania pompy. Więc pompa mnie nigdy nie oszuka (choć dane z tymi co podaje pompa są zbieżne). Ładnie widać jak licznik zasuwa gdy pompa śmiga na maxa, a gdy pracuje na minumum licznik bardzo powoli nabija (z 4-5 razy wolniej). Ale jakie to są wartości to nie wiem.

--------------------------

pagu,

temat ten zgłębiałem wiele razy (możesz sprawdzić moje wcześniejsze wpisy). Też miałem 1500, 1900 załączeń na miesiąc. Przeszedłem na sterowanie kontrolerem (termostatem) w salonie i teraz mam np. w lutym 464 załączenia (sprężarka pracowała 174 godz., pobrała 422 kwh). Też sporo chyba ale znacznie lepiej. Z moich obserwacji wychodzi że 90 % tych załączeń to odszronienia (co 20-30 minut jedno odszronienie czyli 2 starty). I faktycznie gdy zaczyna odszraniać to wszystkie lamele są pokryte szronem więc chyba słusznie robi. Możliwe że tak często się zaszrania gdy pracuje na maxa, a tak pracuje gdy jest na termostacie i w II taryfie (wielogodzinna przerwa wychładza podłogę i pompa nadrabia pełną parą ( u mnie jest prawie nie odczuwalny spadek temp. w domu max o 1 stopień po 7 godz. przerwy, tylko podłoga mocno zimna )). Z kolei gdy pracuje na sterowaniu pogodowym to na minimalnej mocy, Możliwe że się bardzo rzadko zaszrania, ale za to mocno taktuje bo nie ma odbioru ciepła a ona nie może zejść niżej. Nie wiem co lepsze - chyba termostat bo jednak załączeń 4 razy mniej.