pagu 21.02.2018 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Całkowita racja z mich obserwacji po kilku dniach wnioski takie same [ temp też spada o 1 stop. oczywiście zależy od pogody ale ok 7-9 h potem startuje pompa i chodzi już cały czas z przerwami na defrosty których jest ok 2 /h jak jest duża wilgotność i 1 jak mróz i sucho więc jak dla mnie na termostacie pokojowym też jak na razie lepiej ]Napisz jeszcze w jakim czasie od startu pompy podnosi Ci się temp o 1 do 2 stopni w domu u mnie na temp zasilania 26 do 28 stopni jest to taż kilka godzin . Może uzytkownicy innych pomp napisaliby jak często mają defrosty na swoich pompach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pagu 21.02.2018 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 kszechu napisz jeszcze bo mamy takie same pompy jaką masz ustawioną temp równowagi ? oraz czy zauważyłeś że termostat oszukuje o ok 1 stopień zawyża ? U mnie też podłogówka po całości bez aut. rotometry otwarte max więc warunki zbliżone , dom trochę większy , bo grzeję 134 m i kubaturę ok 436 m3 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 21.02.2018 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Może uzytkownicy innych pomp napisaliby jak często mają defrosty na swoich pompach . U mnie odszranianie w temperaturach tak gdzieś -3/+3 średnio co 50 -55 min i trwa około 7 - 10 min. w niższych gdzieś co 2 -3 godziny a w wyższych też ale zdarza się że nie ma wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszechu 21.02.2018 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 -temp. równowagi: -10-termostat możesz wykalibrować (przesunąć odczyt o ileś w dół lub w górę) w ustawieniach-przy temp.zasilania 26-28 u mnie w domu temperatura się podnosi o 1 stopień po około 3 godzinach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pagu 22.02.2018 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Przy temp równowagi - 10 czy załącza Ci się grzałka przy niej ? u mnie też ustawiłem na -10 i przy -5 , -6 grzałka potrafi się w nocy załączyć .W którym miejscu można skalibrować ten termostat w ustawieniach instalatora ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doktorant 22.02.2018 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 (edytowane) Trochę mnie nie było na forum. Widzę, że sporo spraw zostało poruszonych. Daikin wprowadził teraz autoryzowanych montażystów i moze warto się do nich zwrócić, a poza tym co rok należy wykonać przegląd pompy. U mnie za styczeń takie wyniki: W 2017 roku miałem w styczniu 696 startów. Edytowane 22 Lutego 2018 przez doktorant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filip85 01.03.2018 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 WitamPosiadam PC ERLQ011CA (V3/W1) + EHVX11S26CB9W i mam pytanko odnosnie trybu cichego (wartosci nastaw). Czy poziom 1 jest najcichszy (pobiera wiecej pradu), a poziom 3 jest najglosniejszy (pobiera mniej pradu), czy odwrotnie?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 02.03.2018 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Witam Posiadam PC ERLQ011CA (V3/W1) + EHVX11S26CB9W i mam pytanko odnosnie trybu cichego (wartosci nastaw). Czy poziom 1 jest najcichszy (pobiera wiecej pradu), a poziom 3 jest najglosniejszy (pobiera mniej pradu), czy odwrotnie? Pozdrawiam Komfort kosztuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszechu 05.03.2018 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 pagu, kalibracja odczytu temperatury: Ust. instalatora>Dla pomieszczeń>termostat w pomieszczeniu>przesunięcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kojak77 05.03.2018 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 DoktorantWidzę że poradziłeś sobie z dużą ilością startów. Próbowałem zmieniać ustawienia ale za luty wyszło mi ponad 800 - dużo?!Wodę grzeję 3 razy dziennie. Grzanie i woda tylko w taniej taryfie.Krzywa -20/38 i 15/25Delta 4Modulacja 2Temp równowagi - 10Będę wdzięczny za pomysły gdzie leży problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pagu 06.03.2018 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 pagu, kalibracja odczytu temperatury: Ust. instalatora>Dla pomieszczeń>termostat w pomieszczeniu>przesunięcie No dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pagu 07.03.2018 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Czy ktoś może napisać czy ustawienie punktu równowagi równa się od razu blokadzie grzałek powyżej ustawionej temp . równowagi , czy trzeba jeszcze dodatkowo te grzałki blokować powyżej tego punktu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pagu 09.03.2018 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Podbijam pytanie temp. równowagi -10 * temp zewnętrzna w nocy ok 0* grzałka BUH 1 włącza się na 1h co noc kto doradzi co jest nie tak . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kojak77 09.03.2018 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Grzałki można wyłączyć w menu instalatora. Ustawiłem sobie niedawno pkt równowagi na -10 i też mi się włącza czasem grzałka. W marcu 8 h w tym 5 na CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doktorant 13.03.2018 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Ale czego boicie się tak grzałek? Ostatnie mrozy były dobrym czasem, aby potestować pompę. Zmniejszenie temp. równowagi z -15 na -8, faktycznie skutkowało dłuższą praca na grzałkach, ale nie odbiło się to na zużyciu prądu (zmiana maks. 5 kWh na dobę). Co więcej, szybciej osiągałem zadaną temperaturę w domu. Sądzę, że pompa jest tak skonstruowana, że wie najlepiej kiedy włączyć grząłkę, a kiedy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kojak77 13.03.2018 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Ponawiam pytanie:Widzę że poradziłeś sobie z dużą ilością startów. Próbowałem zmieniać ustawienia ale za luty wyszło mi ponad 800 - dużo?!Wodę grzeję 3 razy dziennie. Grzanie i woda tylko w taniej taryfie.Krzywa -20/38 i 15/25Delta 4Modulacja 2Temp równowagi - 10Będę wdzięczny za pomysły gdzie leży problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netmax 17.03.2018 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2018 Panowie, już nie mam siły. Kolejny problem: - CWU: skoki przepływu od 0-26l/min (jak na filmie) -> w konsekwencji błąd "problem przepływu wody i zawiesza się pompa" https://www.youtube.com/watch?v=KcMsPvPbLEE - CO: bez skoków przepływów (wszystko pięknie działa): płynnie "płynie" woda. Co może być powodem takich skoków przy CWU? Niestety serwis Daikana ma pomysł. (coś tylko wspominali o przepustnicy pomiedzy CWU a CO). Dzieki z góry za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doktorant 21.03.2018 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 Po co grzejesz wodę 3 razy dziennie? Masz takie zapotrzebowanie?Druga sprawa. Jak masz ustawiony sterownik? Przy pompie? Przenieś go do domu i ustaw jako termostat pokojowy a odczujesz różnicę.Mamy różne pompy, ale domy podobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kojak77 21.03.2018 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 Właśnie szukam rozwiązania w ustawieniach bo sterownik mam już zamontowany jako termostat. Moja pompa też jest 3 fazowa Próbowałem grzać 2 razy wodę i zdecydowane protesty żony mnie zniechęciły do eksperymentów W sumie przyszło mi teraz do głowy jak sprawdzić czy pompa zawsze grzeje cały zbiornik (mam 260 l) do zadanej temperatury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristoteles 09.05.2018 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 Czy użytkownicy Althermy 3 mogliby pochwalić się swoimi wrażeniami z funkcjonowania pompy?Przewertowałem wątek i rzuca mi się w oczy, że problemy z Daikinem raczej dotyczą ustawień niż jakiś awarii. Choć może lektura była niedokladna:cool:.Zastanawiam się nad montażem nowej Althermy 8kw w domu który ma zapotrzebowanie na moc ok. 8,2 kW (przy -20/22, przy -20/20 gdzieś ok. 7,6 kW). No i oczywiście bije się z myślami czy tak dopasowana pompa nie będzie ciut za mała. Przy -20 pompa musiałaby dorzucić ok. 2 kW grzałkami. No ale wiadomo takich dni w roku.... bla bla bla (przynajmniej na FM jest to kilka godzin w roku). Oczywiście druga opcja to mocniejsza pompa, tylko że już nie Daikin i większe nastawienie na grzanie w T2, choć pewnie nie w 100% bo i wylewka nie za gruba (ok.7 cm).Ciężko się zdecydować... ehh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts