Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Karoka65 faktycznie nowego Daikina montuje się bez sprzęgła hydraulicznego?

Instalatorzy wcisną Wam każdy kit aby kasiorke wyciągnąć ( też nim jestem ale wunglu siedzę ) ja odciąłem kocioł groszkowy i pod zasilanie i powrót z instalacji podłączyłem pompę. Na razie działa to i chyba działać będzie dalej :)

Chwilę istniejący? dobre :)

Mój Śp. dziadek nie wiedział kto go budował.

Gdybym nie był zmuszony wsadzić "obcego" bojlera na pewno wziąłbym 6kW do siebie, pisałem z resztą w tym wątku o szafie :)

Chyba Clarnet dobrze mi doradził żeby wziąć mocniejszą ze względu na obcy baniak i grzejniki.

Aha, mam tylko grzejniki.

@Tulisko Dzieki za tabelkę Althermy.

Z tabelki i z tego co piszesz karoka65 wynika, że mi 6-tka powinna styknąć. Pewnie nawet 4-ka jeżli chodzi o grzanie.

Nie wiem ile liczyc więcej mocy na CWU.

Inna kwestia, że moze lepiej mocniejszą i zeby nie pracowała na pełną moc.

Pytanie tylko czy będzie sie kręcić chwilke na 100% i sie wyłaczy czy jest taka inteligentna, że się "skapnie", że wystarczy jak chwileczkę dłużej pokręci się na 60-70% a i tak to wystarczy a będzie lepsza sprawność - tak jak na wykresie na dole.

źródło (blog.karbon.com.pl):

Sprawno%C5%9B%C4%87-a-cz%C4%99stotliwo%C5%9B%C4%87-i-moc-zpr%C4%99%C5%BCarki.jpg

@Tulisko Dzieki za tabelkę Althermy.

Z tabelki i z tego co piszesz karoka65 wynika, że mi 6-tka powinna styknąć. Pewnie nawet 4-ka jeżli chodzi o grzanie.

Nie wiem ile liczyc więcej mocy na CWU.

Wiesz fachowcem w pompach to ja nie jestem ale na CWU to żadnej wyższej mocy raczej nie musisz doliczać, pompa działa trochę inaczej jak kocioł :)

Masz zawór 3D który ustawiony jest domyślnie do grzania, jeśli pompa ma w charmonogramie ustawione buforowanie zasobnika CWU wtedy zawór przełącza przepływ na CWU, dogrzewa go i znowu zawór przełącza przepływ na ogrzewanie także nie ma tutaj obciążenia równoległego grzania CO i CWU.

• 2 weeks później...
Moje wartości nic Ci nie dadzą bo grzeję tylko grzejnikami i operuja większym zasilaniem.

Nic nie da Ci podnoszenie temp. na termostacie jeśli krzywa blokuje Ci temp. zasilania, podnieś krzywą jeśli Ci nie dochodzi do zadanej w domu.

Dzięki dokładnie jak piszesz krzywa blokuję temp. zasil. poczytałem trochę na blogu Clarneta

https://blog.karbon.com.pl/ogrzewanie/ustawienie-krzywej-grzewczej-w-pompie-ciepla/

Może faktycznie za "skąpo" krzywą ustawiłeś? jeśli pompa grzeje a nie dobija do zadanej może za nisko zasilasz.

Masz w menu szybkie podniesienie krzywej np. o 1,2 czy więcej stopni od ustalonej.

Krzywą miałem 25/15 i 35/-10 teraz robię 26/15 oraz 35/-20 zobaczę jak to zadziała .

Tak wiem żeby podbić temp w domu np do 23* muszę skorygować parametr 1-02 z moich 35* jeszcze wyżej .

Edytowane przez pagu

• 2 weeks później...

czesc

Czy ktos ma BRP069A62/61? Czy to dziala zgodnie z zalozeniami z ulotek? Czy da sie wyciagnac API do jakiegos otwartego systemu automatyki Domoticz/OpenHab/Home-Assist etc? Dla BRP069A41/42 jest to mozliwe, ale to wersje pod klimatyzacje, i wcale nie jest takie oczywiste, ze da sie to wyciagnac na zewnatrz.Czy ma ktos podpieta fotowoltaike rownolegle pod dodatkowe styki do Althermy 3?

pozdr

Mirmil

• 3 weeks później...

Dawno mnie tu nie było, ale dla potomnych rozliczenie ogrzewania za okres 11/2017 - 03/2018.

Domek jak w stopce. Pompa ERLQ008CAV3

Temperatura w domu 22-23 st.

Listopad - 264 kWh

Grudzień - 443 kWh

Styczeń - 492 kWh

Luty - 607 kWh

Marzec - 504 kWh

Razem sezon grzewczy - 2 310 kWh, w taryfie G12w, przy uśrednionej cenie prądu 35 gr, koszt grzania wyniósł - 808 zł (taniej niż tona węgla).