Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Dokładnie - po wymianie czujnika (zamiast tego syfu Grundfosa) problem zniknął!

Instalator twierdzi, że kupuje go po 1000zł netto - dla mnie po 1200zł netto:).

To faktycznie taka cena?

Witam Panowie.

Tak jak pisałem: po wymianie czujnika Sika (nr części: 5013359) wszystko fajnie śmiga.

Powstał niestety nowy problem - spadek ciśnienia. W ciągu około 10h spada mi ciśnienia z 2bar do 1.6bar-a. Dolewam codziennie wodę do obiegu.

Mam 2 rozdzielacza:

- wyłączyłem z obiegu 1 rozdzielacz: ciśnienia dalej spada, następnie

- wyłączyłem z obiegu 2 rozdzielacz: ciśnienia dalej spada,

więc to raczej nie problem z podłogówką.

Nigdzie nie widzę ani kropli wody, to jakim cudem może spadać ciśnienie? Jakieś pomysły?

Dzięki z góry za pomysły.

- wyłączyłem z obiegu 1 rozdzielacz: ciśnienia dalej spada, następnie

- wyłączyłem z obiegu 2 rozdzielacz: ciśnienia dalej spada,

więc to raczej nie problem z podłogówką.

Nigdzie nie widzę ani kropli wody, to jakim cudem może spadać ciśnienie? Jakieś pomysły?

Dzięki z góry za pomysły.

Ja miałem taki objaw jak mi strzeliła membrana.

KJ

Ja miałem taki objaw jak mi strzeliła membrana.

KJ

Witam,

Chyba masz rację.

Znalazłem ujście - na odpowietrzniku (czemu leci? Po ile taki odpowietrznik?):

https://photos.app.goo.gl/LK2wCjXSBdK1QiQ68

oraz

z wentyla zbiornika wyrównawczego wylatuje woda zamiast powietrze (strzelona membrana? po ile taki zbiornik?):

https://photos.app.goo.gl/2bkYLHvahhVV7CGi8

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Moje wartości nic Ci nie dadzą bo grzeję tylko grzejnikami i operuja większym zasilaniem.

Nic nie da Ci podnoszenie temp. na termostacie jeśli krzywa blokuje Ci temp. zasilania, podnieś krzywą jeśli Ci nie dochodzi do zadanej w domu.

Czesc. Mam pytanie o Twoja krzywa grzewcza, jak jest ustawiona? Ja dopiero wystartowalem od poczatku Grudnia z grzaniem, i w domu pomimo prac wykonczeniowych jest juz dosc cieplo. Do tej pory grzalem stala temperatura. Chcialbym ograniczyc ilosci kW jakie wciaga PC.Ja mam 2/3 grzejnikow a reszta podlogowka. PC Daikin Altherma III.

Pozdr

Czesc. Mam pytanie o Twoja krzywa grzewcza, jak jest ustawiona? Ja dopiero wystartowalem od poczatku Grudnia z grzaniem, i w domu pomimo prac wykonczeniowych jest juz dosc cieplo. Do tej pory grzalem stala temperatura. Chcialbym ograniczyc ilosci kW jakie wciaga PC.Ja mam 2/3 grzejnikow a reszta podlogowka. PC Daikin Altherma III.

Pozdr

Dopiero dzisiaj zobaczyłem że pytasz :)

Powiem szczerze że nie pamiętam, musiałbym sprawdzić ale jest chyba 35 albo 36 dla +10 i 42 albo 43 dla -15, dla takich temperatur chyba się ustawiało.

Witam użytkowników Altherm LT p-w

Podzielcie się proszę informacją odnośnie waszych liczników uruchomień w sterowniku Althermy. Słyszałem ze algorytm zliczania ilości start stop jest objęty „tajemnicą” - znaczy ze nie ma jasności jak on działa. Może ktoś coś więcej wie. U mnie np w styczniu pompa przepracowała 77 godzin a licznik pokazuje 240 uruchomień

U was też tak jest, że co kilkanaście minut włączają wam się grzałki na kilka minut?

Nie byłem kilka dni na budowie, i sobie nabiło ładnych kilkaset kWh... co się okazuje, co kilka / kilkanaście minut załącza sie pierwsza grzałka i mało tego dołącza się jeszcze druga. Trwa to około 5min. Pobiera wtedy około 0.4-0.5 kWh.

Ustawiłem w pompie, by grzałki uruchamiały się tylko dla cwu ale i tak się uruchamiają tak jak napisałem wyżej.

Miały się załączać powyżej chyba -8*C a w przeciągu ponad tygodnia pobrały ponad 600kWh...

U was też tak jest, że co kilkanaście minut włączają wam się grzałki na kilka minut?

Nie byłem kilka dni na budowie, i sobie nabiło ładnych kilkaset kWh... co się okazuje, co kilka / kilkanaście minut załącza sie pierwsza grzałka i mało tego dołącza się jeszcze druga. Trwa to około 5min. Pobiera wtedy około 0.4-0.5 kWh.

Ustawiłem w pompie, by grzałki uruchamiały się tylko dla cwu ale i tak się uruchamiają tak jak napisałem wyżej.

Miały się załączać powyżej chyba -8*C a w przeciągu ponad tygodnia pobrały ponad 600kWh...

Może masz ustawione wygrzewanie codzienne zasobnika CWU.

Ogrzewanie zasobnika CWU mam całkiem wyłączone, bo nie mam zbiornika zalanego jeszcze wodą...

Nie mam czasu poobserwować pompy przez dłuższy czas ale wczoraj miałem wrażenie, że pompa nie może nagrzać wody zasilania do 30*C bo dochodzi do 27*C i jest chyba odmrażanie i spada temperatura wody do ok. 20*C i tak w koło... Mam pompę pierwszą zimę, nie mieszkam jeszcze w mieszkaniu i staram się zorientować jak to powinno poprawnie wyglądać.

Edytowane przez Gwiazdoor

Ogrzewanie zasobnika CWU mam całkiem wyłączone, bo nie mam zbiornika zalanego jeszcze wodą...

Nie mam czasu poobserwować pompy przez dłuższy czas ale wczoraj miałem wrażenie, że pompa nie może nagrzać wody zasilania do 30*C bo dochodzi do 27*C i jest chyba odmrażanie i spada temperatura wody do ok. 20*C i tak w koło... Mam pompę pierwszą zimę, nie mieszkam jeszcze w mieszkaniu i staram się zorientować jak to powinno poprawnie wyglądać.

To zapewne idzie na defrosty...ale żeby aż kilkaset kWh w kilka dni???

A może z racji, że to świeży dom, a temperatura powrotu jest nizsza niż minimalna możliwa temperatura, to załączają się grzałki. U mnie było tak przy uruchomieniu- dopóki woda w podłogówce nie osiągnęła na powrocie bodajże 24*, to była "bujana" grzałkami, ale ja miałem uruchomienie na koniec sierpnia, więc i osiągnięcie odpowiednich temperatur na powrocie nie trwało długo (kilka godzin)

Nie ukrywam, że próbuję różnych ustawień i staram się "nauczyć pompy" ja nie mieszkam jeszcze w mieszkaniu, dom mam niedocieplony stąd nawet nie staram się osiągać wysokich temperatur więc woda w rurkach zapewne szybciej się wychładza bo w pomieszczeniu jest +10/+12*C.

Wyłączyłem ogrzewanie ostatnio na kilka dni sprawdzić co się będzie działo ale nie mogłem podjechać na budowę i jak widać nacykało sobie nieźle ;/ Nic tam nie zmieniałem na czym się nie znam, nie kombinuje aż do tego stopnia - mam ustawioną stałą temperaturę więc nawet nie korzystam z pogodówki.

@karoka65 - u ciebie pewnie nie załączają się grzałki, bo masz wysoką temperaturę zasilania ( ale ja się nie zam ).

Nie mogłem wcześniej kontrolować zużycia, bo miałem źle licznik podłączony i na 3 fazowym liczył też zużycie agregatu - niecałe dwa tygodnie temu przełączyłem licznik dopiero i wczoraj ewidentnie cały czas nic nie przybywa na nim, a jak załączą się grzałki no to jedzie sobie kolejne kWh.

Postaram się jutro sprawdzić temperaturę wody na zasilaniu, ale dziwne że @karoka65 pisze że u niego zużycie jest 0,2kWh od lipca a mi na defrosty włącza grzałki w dodatku czasem dwie...

(...) Ustawiłem w pompie, by grzałki uruchamiały się tylko dla cwu ale i tak się uruchamiają tak jak napisałem wyżej.

Istnieje możliwość, że masz zbyt niskie temperatury GZ i automatyka załącza grzałki próbując chronić sprężarkę przed wyjściem poza dopuszczalny dla niej zakres pracy.

Dla różnych modeli PC minimalne dopuszczalne temperatury GZ mogą być różne. Sprawdź w dokumentacji lub zapytaj instalatora. W niektórych PC śledzona jest temperatura powrotu z GZ.

Co oznacza skrót GZ?

Ciągle nie rozumiem jak inni grzeją np. tylko w tańszej taryfie, jak mi automatycznie i tak się włączają grzałki to im się nie włączają jak nie grzeją? Nie umiem tego tematu ogarnąć :)

@kasy1 - nie pamiętam ale chyba mam 3 lata, z możliwością przedłużenia do 5 lat (za dopłatą) trzeba to zrobić w pierwszym roku użytkowania i oczywiście robić przeglądy co roku po 450zł.