Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy mozesz napisac jaka byla roznica w cenie pomiedzy tymi generacjami?Ile kosztuje przeglad?Tyle samo?

Az taka roznica w zuzyciu?10 kWh na dobe to bardzo duzo....Czy byles zadowolony ze zuzycia w poprzedniej pompie?

Znajomy dostal oferte,dosyc atrakcyjna na ta nowa wersje i chyba sie zdecyduje.

Przegląd tyle samo, a anwet taniej bo czynnik tańszy - jeśli będzie trzeba dodać.

Różnica nie była wielka.

Tak byłem i plusy tamtej wymieniłem. Jednak przyszłość pokazuje, że pompy z czynnikiem R32 będą wypierać te ze starszym. Poza tym nowy Daikin na większa sprawność od swojej poprzedniczki.

Jedna uwaga tamta, to była trójfazowa o mocy 16kw, a ta jest 8kw i jednofazowa.

Wymieniłem kilka dni temu moją Altherme II na Althermę III i powiem szczerze, ze jestem zawiedziony ustawieniami pompy. Jednak druga generacja miała większe możłiwości to raz, a po drugie usunięto w III wgląd w liczbę startów sprężarki i godzin jej pracy.

HeHe no to teraz po kłopocie zero stresu czy sprężarka ma 50 czy 5 startów / dobę . Widocznie uznali że nie jest to wielki problem i ta cała panika i wzajemne nakręcanie nie ma sensu .

Swoją drogą jak zadałem Daikinowi pytanie co z ilością startów to dostałem odpowiedz taką ';

Dzień Dobry,

Częstotliwość uruchomień sprężarki zależy od warunków pracy, obciążenia itp. Ogólnie nie powinna przekraczać średnio 6 razy na godzinę. W Pańskim przypadku wszystko jest w normie. Gdy spadną temperatury i zwiększy się obciążenie urządzenia, częstotliwości załączeń powinny spaść. koniec cyt .

Dodatkowo powiem że większość a nawet 80% wpadających startów to defrosty , więc tym bardziej norma .

Nie wiem jak w innych pompach panasach samsungach itp . czy defrosty tak samo wpadają jako starty ...

Edytowane przez pagu

• 2 weeks później...
  • 2 months później...

Witam.

Zbiżam się dużymi krokami do momentu wyboru pompy, mam policzone OZC wniki poniżej:

Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd: 10823 kWh/rok

Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 7537 W

Czy ktoś użytkuje Altherme III 8kW przy podobnym zapotrzebowaniu? Jak to wychodzi w praktyce? Według symulacji, pompa na CO i CWU dla 5 osób pokrywa zapotrzebowanie ale nie wiem na ile oprogramowaniu producenta można ufać.

• 2 weeks później...

Witam

Stoję przed modernizacją kotłowni, po 5 latach ogrzewania domu ekogroszkiem mam już dosyć. Od ok. 2m-c zbieram oferty na powietrzną pompę ciepła i są one mocno rozstrzelone od ok. 25.000 zł do niemal 60.000zł. Jedna z ofert oparta jest na pompie ciepła Daikin Atherma 3 8kW, jest to wycena w okolicach 30-32.000zł wraz z buforem C.W.U ze stali nierdzewnej + cały osprzęt + robocizna. Co prawda posiadam swój 300l zbiornik C.W.U z dwoma wężownicami jedna podpięta do kolektorów słonecznych druga o powierzchni 0,8m2 mogła by być ewentualnie wykorzystana, jednak fachowiec o tej wyceny nie daje gwarancji działania takiego układu i skutecznie zniechęca mnie kosztami dodatkowych zaworów, czujników i tak dalej…

Natomiast co mnie niepokoi to moc pompy, jest to pompa o najmniejszej mocy grzewczej, w wycenach różni instalatorzy proponowali mi pompy o mocach od 9kW (Samsung, Panasonik T-CAP) aż do nawet 13,7 (Buderus). Czy 8kW będzie wartością wystarczającą? Dom do ogrzania ma powierzchnię użytkową do 150m. Nie będę podawał technologii wykonania, wydaję mi się że bardziej miarodajnym wskaźnikiem będzie roczne zużycie ekogroszku o kaloryczności 26MJ, które nie przekracza 3,5 tony. W całym domu oczywiście podłogówka + dodatkowo drabinki w łazienkach ale z ich utratą już się pogodziłem.

Dodam również, że kocioł CO zostaje jako rezerwa na czarną godzinę, a przełączenie ogrzewania będzie odbywało się ręcznie.

Z góry dziękuję za wszelkie porady i sugestie.

Pozdrawiam

Witam

...

Natomiast co mnie niepokoi to moc pompy, jest to pompa o najmniejszej mocy grzewczej, w wycenach różni instalatorzy proponowali mi pompy o mocach od 9kW (Samsung, Panasonik T-CAP) aż do nawet 13,7 (Buderus). Czy 8kW będzie wartością wystarczającą? Dom do ogrzania ma powierzchnię użytkową do 150m. Nie będę podawał technologii wykonania, wydaję mi się że bardziej miarodajnym wskaźnikiem będzie roczne zużycie ekogroszku o kaloryczności 26MJ, które nie przekracza 3,5 tony. ...

Źle sie Tobie wydaje, ilosc zuzycia ekogroszku mówi nam o zapotrzebowaniu na ciepło, a potrzebne jest projektowe obciązenie cieplne budynku. Oczywiscie jest ono w pewnym stopniu zalezne od zapotrzebowania na ciepło ale nie wprost. Inaczej mowiac zapotrzebowanie na ciepło wyliczamy z projektowego obciązenia cieplnego, danych meteo i jeszcze kilku innych wskazników. Szkoda ze nie podajesz technologii wykonania, lokalizacji, temperatury wewnętrznej , bo to by pomogło co prawda tylko oszacowac ale dobre i tyle.

Szkoda ze nie podajesz technologii wykonania, lokalizacji, temperatury wewnętrznej , bo to by pomogło co prawda tylko oszacowac ale dobre i tyle.

No to lecimy:

Ściany wykonane z porothermu o grubości 30cm + izolacja systemem ISO-KLINK-PUR o grubości 8cm, tutaj dane techniczne systemu ocieplenia: http://www.alhar.pl/dane-techniczne/przyklady-scian/

Poddasze ocieplone wełną mineralną o grubości 30cm

Lokalizacja: okolice Tarnowskich Gór w kierunku Częstochowy, o ile się nie mylę 3 strefa klimatyczna.

Temperatura wewnątrz to ok. 21-22 stopni.

No to lecimy:

Ściany wykonane z porothermu o grubości 30cm + izolacja systemem ISO-KLINK-PUR o grubości 8cm, tutaj dane techniczne systemu ocieplenia: http://www.alhar.pl/dane-techniczne/przyklady-scian/

Poddasze ocieplone wełną mineralną o grubości 30cm

Lokalizacja: okolice Tarnowskich Gór w kierunku Częstochowy, o ile się nie mylę 3 strefa klimatyczna.

Temperatura wewnątrz to ok. 21-22 stopni.

Nie bedzie to 13,6 kW, 8 kW tez nie, moze byc za mało, byc moze wystarczy 9 kW T-CAP.

Witam

Czy są jakieś różnice w parametrach między Daikin Altherma 8kW 1faz i 3faz? W katalogu produktów nie mogę znaleźć 8kW 3faz, a podobno takie coś istnieje.

Chyba specjalnych różnic nie ma. Znajomy ma 11 kW 3-fazy. Hydroboksy są takie same, jak 8,5 kW (nieco większy wymiennik płytowy). Jednostka zewnętrzna poza tym, że ma 2 wiatraki i większą sprężarkę to i tak ze względu na to, że jest inwerter zamienia prąd z 400 V zmiennego na prąd stały.

Więc w 8,5 kW nawet w 3- fazowej będą pewnie podobne rozwiązania. Oczywiście zabezpieczenia prądowe będą inne, bo prąd na fazę będzie mniejszy.