plamiak 24.09.2019 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2019 (edytowane) Poczekaj, wprowadźmy trochę ładu. Powtórzę że pompa jest zamontowana przez firmę, ja zrobiłem instalacje. Ta rura na powrocie z zasobnika do PC to nie PEX 25, tylko PERT 32mm na złączkach zaprasowywanych. Jak nie widziałeś dobrze na zdjęciach to mogłeś zapytać... Przepływ 22 l/min daje 1320 l/h więc nie tak źle, nie chciało mi się wymieniać pionów na Cu 32 - co jest ciągle technicznie możliwe. Na fazie zasilajęcej agregat mam oprócz pompy TYLKO 3 żarówki - rozdzieliłem obciążenia na pozostałe fazy przed montażem pompy. Ogólnie, lepiej chyba byś nie zrobił.... EDIT kilka obserwacji po tygodniu grzania piki mocy chwilowej to błąd albo lankontrolera, albo strony mqtt.ats, w miarę wolnego czasu będę zmieniał platformę pomiarową Edytowane 24 Września 2019 przez plamiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 29.09.2019 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2019 Każda altherma (powietrzna i gruntowa) ma podobnie przewidziane rury, tzn są bose końce do lutowania lub ew łączenia złączkami skręcanymi?Jak dołożyć do althermy gruntowej opcję chłodzenia pasywnego? Gdzie wpiąć wymiennik płytowy? PS. Nie chodzi o nową na R32 tylko tą wcześniejszą, wersja 2, EGSQH-A9W (nie ta nowa altherma 3) PozdrawiamKarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiertar 29.09.2019 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2019 internet nie wybacza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 04.10.2019 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 Witam, da się jakoś sprawdzić ilość uruchomień sprężarki w EHVX-D9W?Latam po menu ale nigdzie nie widzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 04.10.2019 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 Ja tego też nie znalazłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 04.10.2019 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 (edytowane) Każda altherma (powietrzna i gruntowa) ma podobnie przewidziane rury, tzn są bose końce do lutowania lub ew łączenia złączkami skręcanymi? Jak dołożyć do althermy gruntowej opcję chłodzenia pasywnego? Gdzie wpiąć wymiennik płytowy? PS. Nie chodzi o nową na R32 tylko tą wcześniejszą, wersja 2, EGSQH-A9W (nie ta nowa altherma 3) Ktoś coś? Pozdrawiam Karol Edytowane 4 Października 2019 przez karster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 04.10.2019 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 (edytowane) Ja tego też nie znalazłem... Witam, jak masz ustawione sterowanie pompą w menu 4.5 - ciągła, próbkowanie czy na żądanie? Na razie od półtorej dnia jadę "ciagłą" ale chyba przejdę na "na żądanie", tylko że nie mam jej w menu - trzeba gdzieś coś ustawić, żeby się pojawiło? W menu 4.A Przeregulowanie - czy ustawienie 1-2 stopnie zmniejszy liczbę uruchomień sprężarki? Edytowane 4 Października 2019 przez Maciej Loret Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 04.10.2019 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 Mam próbkowanie - pompa obiegowa włącza sie co 3 minuty na 4 minuty (pobor mocy 48 W) miesza wodę w podłogach i wyłącza się. . Praca "Na żadanie" nie jest dostępna w przypadku sterowania Temperaturą zasilania.Przeregulowanie - instalator wspominał żeby tego nie ruszać... Zauważyłem że - przy pracy w okienkach taniej taryfy - im bardziej nagrzany dom , tym rzadziej włącza się pompa między okienkami tanej. W pierwszym dniu grzania pompa włącza się kilkanaście razy w drogim - co prawda łącznie zużywa wtedy ok. 1 kWh ale bardziej chodzi o liczbę startów. Im bardziej ustabilizowany budynek tym rzadziej się włącza...Ja mam "Zwiększ w okolicy zera" i "Uśrednianie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 04.10.2019 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 "Uśrednianie" W którym miejscu i co to jest to uśrednianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwiazdoor 04.10.2019 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 Mam takie pytanie - Jak wyglądają przeglądy gwarancyjne firmy Daikin? Muszę się wcześniej umówić na taki przegląd z autoryzowanym serwisem ( sprzedawcą urządzenia) ? Ktoś wie jaki to koszt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 04.10.2019 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 Proszę, wrzućcie zdjęcia połączeń gruntowej althermy. Możecie? PozdrawiamKarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 04.10.2019 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 W którym miejscu i co to jest to uśrednianie? Uśrednianie temp. zewnętrznej z ostatnich 24, 48, 72 godzin, chodzi o zmniejszenie wachań temp. zasilania spowodowanymi jednodniowymi pikami temperatury zewnętrznej. Parametr 9.B.3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 04.10.2019 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 Ja tego też nie znalazłem... Napisałem do Działu Technicznego Daikina i szybko dostałem odpowiedź: "Nie ma takiej możliwości, sprężarka inwerterowa sama dostosowuje ilość uruchomień w celu zwiększenia żywotności.". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 04.10.2019 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 Ktoś coś? Pozdrawiam Karol Co rozumiesz poprzez pojęcie chłodzenie pasywne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 04.10.2019 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 Co rozumiesz poprzez pojęcie chłodzenie pasywne? Przez pojęcie "chłodzenie pasywne" rozumiem dokładnie to co to pojęcie oznacza Możesz oczywiście sobie sprawdzić co to jest, o proszę, np tutaj. PS. Ktokolwiek ma chęć mi odpowiedzieć na pierwsze pytanie, wysłać zdjęcie czy od razu mam iść się bujać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 04.10.2019 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 Przez pojęcie "chłodzenie pasywne" rozumiem dokładnie to co to pojęcie oznacza Możesz oczywiście sobie sprawdzić co to jest, o proszę, np tutaj. PS. Ktokolwiek ma chęć mi odpowiedzieć na pierwsze pytanie, wysłać zdjęcie czy od razu mam iść się bujać? W pompie gruntowej, wymiennik do chodzenia pasywnego podpinasz na odcinku łączącym dolne źródło z pompą ciepła. Do wejścia pompy, bo tam masz najniższy parametr latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 05.10.2019 00:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2019 Altherma ma wbudowane obiegowki, jak zatem ją zmusić by tłoczyła czynnik pośredniczący (tak to u nich się fachowo nazywa, czytaj glikol tudzież etanol) bo przecież wymiennik masz na myśli wpiąć szeregowo. Może jednak dać go równolegle a do niego dodatkową pompkę? Ten sam wymiennik miał by zasilać gGWC. PozdrawiamKarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 06.10.2019 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2019 Wszystko zależy od tego co ma tym chłodzeniem zarządzać i gdzie chcesz go wykorzystać.Masz rewersyjną pompę ciepła i chcesz tracić pieniądze na układy, których efektywność jest niemal zerowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 10.10.2019 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 Napisałem do Działu Technicznego Daikina i szybko dostałem odpowiedź: "Nie ma takiej możliwości, sprężarka inwerterowa sama dostosowuje ilość uruchomień w celu zwiększenia żywotności.". Zapytałem jeszcze raz aby się upewnić. Niestety nie tylko nie ma możliwości sprawdzenia ilości startów ale nawet nie wiadomo jaka jest minimalna moc sprężarki. Same tajemnice... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 10.10.2019 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 Z moich obserwacji z tych kilkunastu dni grzania wynika że sprężarka najmniej pobierała 280 W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts