paffik 15.10.2019 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2019 rozumiem, tylko to nie eliminuje przyczyn czestych startow, to tylko pozwala radzic sobie ze skutkami tego nielogicznego zachowania,z tego co sie dowiedzialem przecietna pompa powinna miec ilosc startow rowna 1/2-2/3 ilosci przepracowanych godzin i po to pompa ma zaawansowana elektronike zeby regulowac to sama, moja natomiast jest kompleteni zle skonfigurowana jesli tak glupieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 15.10.2019 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2019 Masz inną pompę z innym sterownikiem. W temacie pracy poniżej 25 stopni - mój instalator odradza jej obniżenie. Sugeruję skorzystać z harmonogramu Rzeczywiście mam inny sterownik. W mojej pompie min. temp. zasilania można ustawić w przedziale 15-37 stopni w menu instalatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 15.10.2019 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2019 Rzeczywiście mam inny sterownik. W mojej pompie min. temp. zasilania można ustawić w przedziale 15-37 stopni w menu instalatora. Nie, cytowałem inną wypowiedź - na temat wersji LT. Mamy taki sam, ale ja nie zmieniam parametrów których nie rozumiem. Instalator zabronił obniżania temperatury minimalnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 15.10.2019 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2019 Nie, cytowałem inną wypowiedź - na temat wersji LT. Mamy taki sam, ale ja nie zmieniam parametrów których nie rozumiem. Instalator zabronił obniżania temperatury minimalnej. Wiem. I do niej się odniosłem. Co do rozumienia - temp. zasilania to temp. zasilania, raczej nic skomplikowanwgo do rozumienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paffik 15.10.2019 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2019 (edytowane) moja obawa jest taka ze ustawienie temp zasil ponizej 25* spowoduje prace z uzyciem grzalek BUH idealem jest ustawic pompe tak zeby akceptowala temp powrotu rzedu 22-23* bez ponownego grzania podloga to jest masa betonu, po wylaczeniu grzania na 1h i wlaczeniu ponownym pompa pokazuje temp powrotu 23,3* wiec zakladam ze tyle ma beton, po zostawieniu wylaczonej na cala noc temp betonu spada do 21.6* i tyle samo ma powietrze w domu. Wiec jesli pompa nie pozwoli betonowi stygnac ja bede bez sensu bez potrzeby i za wlasna kase przegrzewal dom Narzucenie na to nielogiczne zachowanie harmonogramu to tylko maskowanie problemu zamiast konkretnego rozwiazania Edytowane 15 Października 2019 przez paffik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 16.10.2019 04:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2019 moja obawa jest taka ze ustawienie temp zasil ponizej 25* spowoduje prace z uzyciem grzalek BUH Nie da się wyłączyć grzałek w menu? Ja u siebie grzałki mam (chyba) wyłączone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 16.10.2019 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2019 To nie jest nielogiczne zachowanie sie pompy i jej zle dzialanie.Jest tak zrobiona zebys mial jak najwiekszy komfort w domu poprostu masz za dużą pompę i sie przegrzewa.Dlatego taktuje.Jak masz posadzke 21st i delte 5 to zasilanie musisz miec min.26st nie zejdziesz ponizej tych 26 a nawet 27 bo powrót na to nie pozwoli a jak sie wylacza z przegrzania to pózniej sie tak zachowuje. Czabylo nie sluchac niektórych tu na forum i dobrac se pompe tak jak to zalecaja producenci czyli od minus 13 na grzalkach wtedy mialbys 9kw i miala by co robic .A jak chciales zeby grzala sama do minus20 to teraz bedziesz maskowal jej dzialanie harmonogramem i robil okienka albo puscisz ja na termostacie i po klopocie nic innego nie wymyslisz.Z drugiej strony co Ci termostat przeszkadza bedziesz mial idealnoe taka temp.w domu jaka chcesz pompa nie bedzie taktowac tylko ustaw jej wieksze zasilanie a jak dajesz 25 stopni na zasilanie to i tak podloga zimna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 16.10.2019 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2019 W temperaturach panujących obecnie chyba każda pompa będzie za duża....Moje krótkie obserwacje potwierdzają że powyzej plus 10 stopni rozwiązaniem jest harmonogram, a poniżej - problem nie występuje... Ja i tak jadę na harmonogramie ze względu na G12W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paffik 16.10.2019 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2019 codix - no wlasnie nie do konca rozumie dzialanie tej delty, bo oczekiwalem ze jak mam sterowanie temp zasil bezwzglednie ustaiwione na 26* i delta 5* to myslaem ze pompa da podlodze ostygnac do 21*, a pompa wznawia prace juz gdy woda na powrocie ostygnie do 24.4* po 10min od konca pracy termostat w pokoju wydaje sie byc najlepsza opcja pod katem mojego komfortu opanowac ilosc startow pompy chce dla swojego portfela bo to pochlania prad, oraz dla swojego portfela bo te starty skracaja pewnie zycie sprezarki dodatkowo domyslam sie ze nie zaszkodzi rozwazyc granicznej temp otoczenia pozwalajacej na prace pompy z 15* na 12-13* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 16.10.2019 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2019 codix - no wlasnie nie do konca rozumie dzialanie tej delty, bo oczekiwalem ze jak mam sterowanie temp zasil bezwzglednie ustaiwione na 26* i delta 5* to myslaem ze pompa da podlodze ostygnac do 21*, a pompa wznawia prace juz gdy woda na powrocie ostygnie do 24.4* po 10min od konca pracy termostat w pokoju wydaje sie byc najlepsza opcja pod katem mojego komfortu opanowac ilosc startow pompy chce dla swojego portfela bo to pochlania prad, oraz dla swojego portfela bo te starty skracaja pewnie zycie sprezarki dodatkowo domyslam sie ze nie zaszkodzi rozwazyc granicznej temp otoczenia pozwalajacej na prace pompy z 15* na 12-13* Co do obnizenia na 12-13 to moze byc lipa ja tak mialem i jak przyszly dni ze nad ranem schodzilo do 8st a w dzien 14 i zero slonca to caly dzien sie nie wlaczala i pol nocki i po 2 dniach juz czulem niedogrzanie w domu. Te pompy zeby chodzily na takich niskich temperaturach zasilania to musza miec bardzo dobry odbior ciepla . Ja tez tak mam przy takich temperaturach tylko ja mam połowe grzejników i mimo ze mam delte ustawiona na 12stopni a zasilanie na 32st to i tak pompa nie moze utrzymac powrotu i zaraz powrot mam 28st i tak se jeszcze daje rade ale jak zmniejsze zasilanie o glupie 2 stopnie to juz taktuje jak jebn..... Dopiero jak jest 3-6st na zewnatrz to sobie daje rade chodzic na najnizszej modulacji bez przerw przez kilka godzin. A mam pompe 7kw (weslug swoich obliczen chcialem 5kw ale niestety uleglem troche forum trochę instalatorom cale szczescie ze na 9kw nie poszlem tak jak mi niektórzy wciskali) Kupilem termostat pokojowy z dowolnie ustawianą temp co 0,1st i dowolnie ustawiana histeryza co 0,1st z harmonogramem i z wyprzedzeniem grzania i narazie jest ok. Ustawiasz sobie ze np.w srode na 7 rano masz miec 23stopnie i termostat uczy sie przez kilka dni i wie ze np. Podniesienie o 0,5 st trwa np.3godziny to jak brakuje te 0,5st to zaczyna o 4 grzac a nastepnego dnia np.brakuje 0,2 stopnia to zaczyna grzac np.o 6 godzinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 16.10.2019 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2019 Co do obnizenia na 12-13 to moze byc lipa ja tak mialem i jak przyszly dni ze nad ranem schodzilo do 8st a w dzien 14 i zero slonca to caly dzien sie nie wlaczala i pol nocki i po 2 dniach juz czulem niedogrzanie w domu. Te pompy zeby chodzily na takich niskich temperaturach zasilania to musza miec bardzo dobry odbior ciepla . Ja tez tak mam przy takich temperaturach tylko ja mam połowe grzejników i mimo ze mam delte ustawiona na 12stopni a zasilanie na 32st to i tak pompa nie moze utrzymac powrotu i zaraz powrot mam 28st i tak se jeszcze daje rade ale jak zmniejsze zasilanie o glupie 2 stopnie to juz taktuje jak jebn..... Dopiero jak jest 3-6st na zewnatrz to sobie daje rade chodzic na najnizszej modulacji bez przerw przez kilka godzin. A mam pompe 7kw (weslug swoich obliczen chcialem 5kw ale niestety uleglem troche forum trochę instalatorom cale szczescie ze na 9kw nie poszlem tak jak mi niektórzy wciskali) Kupilem termostat pokojowy z dowolnie ustawianą temp co 0,1st i dowolnie ustawiana histeryza co 0,1st z harmonogramem i z wyprzedzeniem grzania i narazie jest ok. Ustawiasz sobie ze np.w srode na 7 rano masz miec 23stopnie i termostat uczy sie przez kilka dni i wie ze np. Podniesienie o 0,5 st trwa np.3godziny to jak brakuje te 0,5st to zaczyna o 4 grzac a nastepnego dnia np.brakuje 0,2 stopnia to zaczyna grzac np.o 6 godzinie Codix, jakiego producenta masz ten dodatkowy termostat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 17.10.2019 04:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2019 Codix, jakiego producenta masz ten dodatkowy termostat? Euroster 4040 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paffik 17.10.2019 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2019 (edytowane) @codix Na jakiej zasadzie dziala termostat zewnwtrznej firmy innej niz daikin ?Dziala tylko na zasadzie on/off - pozwalajac/nie pozwalajac na prace ?Czy moze to byc termostat dowolnej firmy? I jeszcze...na jakie zlacze w pompie podlacza sie ten zewn termostat Edytowane 17 Października 2019 przez paffik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 17.10.2019 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2019 @codix Na jakiej zasadzie dziala termostat zewnwtrznej firmy innej niz daikin ? Dziala tylko na zasadzie on/off - pozwalajac/nie pozwalajac na prace ? Czy moze to byc termostat dowolnej firmy? I jeszcze...na jakie zlacze w pompie podlacza sie ten zewn termostat Tak zwiera i rozwiera obwód czyli tylko on/off Przewaznie wszystkich firm dziala podobnie czyli nie daje zadnego napiecia na przewody a jedynie zwiera obwod i wtedy jest start albo rozwiera i jest stop Niektore maja mozliwosc na odwrót vzyli jak zewrze to jest stop. A sa tez takie ktore same podaja napiecie ale takich do pomp to sie raczej nie stosuje. A tak roznia sie jeszcze dokladnoscia i funkcjami albo sposobem zalaczania czyli np.ustawiaaz 23st jedne termostaty przebijaja o histeryze np.do 23,2 i potem czekaja do 22,8 a inne ustawiasz na 23 i jak dobije do 23 to wylacza a potem czeka na 22,8. W daikinie niewiem gdzie sie podłacza mam panasa tam w instrukcji jest ladny schemat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areczekk83 29.10.2019 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 Witam , wprowadziłem sie do domu ktorego stawiałem 1.5roku od miesiaca w nim mieszkamy i uzytkujemy Altherme -8kw dom po podłodze ma 180m2 100% podłogowka , brak bufora ,dom bardzo dobrze ocieplony...wszystko fajnie grzeje itp martwie sie tylko tym ze agregat w ciagu godziny załancza sie 5-7razy na kilka min czym to jest spowodowane? czy tym ze dom sie jeszcze wygrzewa? czy tak czeste załanczanie sie agregatu jest zdrowe dla sprezarki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 29.10.2019 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 Witam , wprowadziłem sie do domu ktorego stawiałem 1.5roku od miesiaca w nim mieszkamy i uzytkujemy Altherme -8kw dom po podłodze ma 180m2 100% podłogowka , brak bufora ,dom bardzo dobrze ocieplony...wszystko fajnie grzeje itp martwie sie tylko tym ze agregat w ciagu godziny załancza sie 5-7razy na kilka min czym to jest spowodowane? czy tym ze dom sie jeszcze wygrzewa? czy tak czeste załanczanie sie agregatu jest zdrowe dla sprezarki? A jaka masz ustawioną temperature na zasilaniu i przed wylaczeniem sie pompy jaka jest temp.zasilania a jaka powrotu.I przy jakiej temp.zewnetrznej tak taktuje. Zdrowe to to nie jest Napewno nie tym ze dom sie wygrzewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areczekk83 30.10.2019 04:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2019 Mam ustawioną krzywą grzewczą, może tak częste zalanczanie się althermy 3 w ciągu godziny 5-7razy było spowodowane tymi temperaturami dodatnimi ...zobaczymy w minusowych temperaturach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 30.10.2019 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2019 Mam ustawioną krzywą grzewczą, może tak częste zalanczanie się althermy 3 w ciągu godziny 5-7razy było spowodowane tymi temperaturami dodatnimi ...zobaczymy w minusowych temperaturach... To poco pytasz jak nie chcesz odpowiedzi? Co zmienia ze masz krzywą może masz ja za nisko ustawioną. Jak Ci sie nie chce podac temperatur no to czekaj na zime jak bedzie -10 to napewno bedzie lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 30.10.2019 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2019 [...] agregat w ciagu godziny załancza sie 5-7razy na kilka min Skąd wiesz jak często się załącza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areczekk83 01.11.2019 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2019 Altherma 3pompa się ustabilizowała..agregat teraz załancza się Raz na Godz , powodem była tem. zew. Przy plusowych temperaturach daikin załanczal mi się kilka razy na godzinę a teraz jak się ochlodzilo to się zalaczy i agregat kręci się około 50min później przestaje się kręcić i odpoczywa przez około 15min i znowu się załancza. .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts