Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mówimy o Daikinie Althermie? Widzisz jakąś tabliczkę/naklejkę z typem na jednostce wewnętrznej? W pompie ciepła najczęściej temperaturę wody użytkowej ustawia się na 45 -50 stopni - w zależności od pojemności zasobnika (im większa pojemność tym niższa temperatura potrzebna) i zapotrzebowania domowników. Im niższa tym mniej prądu potrzeba na jej podgrzanie.

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

Od niedawna wynajmuje mieszkanie gdzie zamontowana jest pompa ciepła z funkcją grzania wody. W temacie pomp jestem kompletnie zielona. Pompa ma dwie osobne funkcje ustawiania wody: jedna z symbolem prysznica a co do drugiej to nie jestem pewna do czego służy. Czy mógłby mi ktoś z tym pomóc? Jakie temperatury powinnam mieć ustawione chcąc mieć ciepła wodę w prysznicu? W 9bu funkcjach taka sama? No i żeby to nie kosztowało mnie to miliony... Z góry dziękuję

Jest symbol PRACA, Prysznic i strefa główna.

Ja najedziesz na prysznic i naciśniesz to pojawi się liczba ( temperatura zadana Ciepłej wody) . prawym pokrętłem +\- możesz zmienić temperaturę wody

Strefa główna - lewym pokrętłęm najedżna strefę główną i naciśnij lewe pokrętło pojawi się jakaś watośc i analogicznie prawym pokretłem zmieniasz tą wartość ( to obliczona przes maszynę temperatura wody do ogrzewania domu prawe pokręło +/- koryguje temperature o wartośc od -10 do +10 stopni (tak jest zazwyczaj

Nie jestem pewna ale to chyba DAIKIN ALTHERMA ARC448A3. Zbiornik wody 200 l. (dwoje dorosłych i jedno dziecko). Temperatura w domu sterowana osobnym urządzeniem (termostat chyba). Czyli chcąc mieć w miarę gorąca wodę wystarczy sterować przyciskami z symbolem "prysznic"? Drugie ustawienia wody nie mają wpływu na temperature wody w prysznicu?

Czyli chcąc mieć ciepła w

Moja pompa to EGSQH10S18AA9W https://www.daikin.pl/pl_pl/products/EGSQH-A9W.html

Tu np prezentowana: https://blog.karbon.com.pl/pc-gruntowa/gruntowa-pompa-ciepla-daikin-altherma/

Gdzie znaleźć (w jakim dokumencie np na stronie producenta) informację o kompatybilnych sterownikach/ panelach? Jeden z instalatorów powiedział mi, że niby można dowolny sterownik zamontować. Obecnie posiadam przy pompie ten (prawdopodobnie tak się on zwie: EKRUCBL4):

sterownik-daikin-ekrucbl4.jpg

Wg dystrybutora również najnowszy Madoka 3 będzie pasował:

img.png

Dodatkowy sterownik chcę założyć w salonie by nie korzystać wyłącznie z pogodówki (przy zasilaniu 25'C i temperaturach w okolicy 0'C) mam za ciepło w domu (nawet powyżej 23'C).

Pozdrawiam

Karol

Nie jestem pewna ale to chyba DAIKIN ALTHERMA ARC448A3. Zbiornik wody 200 l. (dwoje dorosłych i jedno dziecko). Temperatura w domu sterowana osobnym urządzeniem (termostat chyba). Czyli chcąc mieć w miarę gorąca wodę wystarczy sterować przyciskami z symbolem "prysznic"? Drugie ustawienia wody nie mają wpływu na temperature wody w prysznicu?

Czyli chcąc mieć ciepła w

Pompa realizuje albo ustawieniadla prysznica albo dla strefy głównej . priorytet ma prysznic . Jak zagrzeje wodę to zmienia prace na ta zadaną w sterfie głównej .

EKRUCBL4):można powiesić w pomieszczeniu i aktywowac funkcje termostatu .Nie warto kupować madoki.

Wiem, że jest taka opcja w ustawieniach instalatora dotycząca położenia sterownika, wystarczy wybrać "w pomieszczeniu", ale chcę mieć dodatkowy sterownik (łącznie dwa, przy pompie gdy bywam w kotłowni/ garażu od razu widzę co pokazuje panel + termostat do salonu).

Wychodzi na to, że mam do wyboru tylko EKRUCBL4 lub ew madokę (tego nie jestem pewien), dlatego pytam :)

Pozdrawiam

Karol

@ziel.ONA

Mam sterownik ARC448A2, czyli trochę starszy. ale wszystko ustawia się chyba tak samo.

Jeszcze nie przemogłem się i nie wszedłem w ustawienia, lecz wszystko ustawiam "ręcznie". Tryb ręczny działa pod warunkiem, że wyłączona jest ikona zegara w górnym lewym rogu. Aktywowanie i kasowanie tego trybu dokonuje się naciskając na przycisk zegara (drugi przycisk z lewej strony w drugim rzędzie - pierwszy to ten z literką "A"). By zmienić temperaturę w zbiorniku +- naciskamy przyciskami "gór-dół" między ikonką prysznica. Przy ręcznym sterowaniu wystarczy nacisnąć na przycisk "prysznic-włącz" skrajny dolny po prawej stronie w rzędzie gdzie jest "A" oraz zegar.

Edytowane przez vr5
korekta

• 4 weeks później...

Dzień dobry.

Mam altherme 14kW z zasobnikiem 280l.

Urządzenie pracuje normalnie i grzeje cały układ.

Trzeci dzień z rzędu mam problem w postaci błędu AJ-03 (zbyt długi czas nagrzewania CWU)

Po wyłączeniu na OFF funkcji ogrzewania zawór się przestawia zbiornik normalnie się ogrzewa.

Czy wiecie co może być przyczyną takiej sytuacji?

W parametrach i ustawieniach nie było zmian.

Temp. CWU ustawiona na zegarze o 15 do 43 a później przy spadkach do 40

• 4 weeks później...

Witam,

f1bad84a8df448f0med.jpg

użytkuję pierwszy sezon pompę ciepła EHVX-D9W.

23.04 wyłączyłem ją po sezonie na cele c.o.

Tymczasem pompa wciąż pokazuje, że zużywa energię na cele c.o. - w załączeniu zdjęcie.

W ciągu ubiegłych 2 tygodni od 10.05 do 24.05 wyglądało to następująco:

11.05 - 1kW

12.05 - 1kW

13.05 - 2kW

15.05 - 1kW

21.05 - 1kW.

W pozostałe dni - 0kW.

Czym to może być spowodowane?

Jakaś awaria?

Czyżbym źle wyłączył możliwość ogrzewania c.o. ?

Zarówno instalator jak i serwis odpowiadają nie o zużyciu a o szacowanym zużyciu energii...

Poprosiłem o głębsze wyjaśnienia, bo nie do końca trzymają się one kupy...

Mam do sprzedania lekko spuchniętą ;) jednostkę wewnętrzną pompy ciepła ALTHERMA C mocy 8 kW produkcji Daikin

Pompa używana 1 rok, ale firma montująca nieprawidłowo wykonała instalację co doprowadziło do wybrzuszenia zbiornika. Pompa działała do końca, zbiornik jest szczelny.

Zainteresowanych proszę o kontakt.