plamiak 29.03.2020 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 Mówimy o Daikinie Althermie? Widzisz jakąś tabliczkę/naklejkę z typem na jednostce wewnętrznej? W pompie ciepła najczęściej temperaturę wody użytkowej ustawia się na 45 -50 stopni - w zależności od pojemności zasobnika (im większa pojemność tym niższa temperatura potrzebna) i zapotrzebowania domowników. Im niższa tym mniej prądu potrzeba na jej podgrzanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 29.03.2020 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 Witam. Od niedawna wynajmuje mieszkanie gdzie zamontowana jest pompa ciepła z funkcją grzania wody. W temacie pomp jestem kompletnie zielona. Pompa ma dwie osobne funkcje ustawiania wody: jedna z symbolem prysznica a co do drugiej to nie jestem pewna do czego służy. Czy mógłby mi ktoś z tym pomóc? Jakie temperatury powinnam mieć ustawione chcąc mieć ciepła wodę w prysznicu? W 9bu funkcjach taka sama? No i żeby to nie kosztowało mnie to miliony... Z góry dziękuję Jest symbol PRACA, Prysznic i strefa główna. Ja najedziesz na prysznic i naciśniesz to pojawi się liczba ( temperatura zadana Ciepłej wody) . prawym pokrętłem +\- możesz zmienić temperaturę wody Strefa główna - lewym pokrętłęm najedżna strefę główną i naciśnij lewe pokrętło pojawi się jakaś watośc i analogicznie prawym pokretłem zmieniasz tą wartość ( to obliczona przes maszynę temperatura wody do ogrzewania domu prawe pokręło +/- koryguje temperature o wartośc od -10 do +10 stopni (tak jest zazwyczaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 29.03.2020 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 Możecie mi polecić jakiś "fajny/ wypasiony" panel sterujący z funkcją termostatu do pompy gruntowej? (Altherma 2 generacji, tzn nie ta trójka tylko wcześniejsza). PozdrawiamKarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziel.ONA 29.03.2020 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 Jest to chyba starszy model pompy. DAIKIN ALTHERMA ARC448A3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziel.ONA 29.03.2020 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 Nie jestem pewna ale to chyba DAIKIN ALTHERMA ARC448A3. Zbiornik wody 200 l. (dwoje dorosłych i jedno dziecko). Temperatura w domu sterowana osobnym urządzeniem (termostat chyba). Czyli chcąc mieć w miarę gorąca wodę wystarczy sterować przyciskami z symbolem "prysznic"? Drugie ustawienia wody nie mają wpływu na temperature wody w prysznicu? Czyli chcąc mieć ciepła w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 29.03.2020 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 To jest sterownik starszej Althermy. Tak na szybko znalazłem wideo po angielsku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 29.03.2020 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 Moja pompa to EGSQH10S18AA9W https://www.daikin.pl/pl_pl/products/EGSQH-A9W.html Tu np prezentowana: https://blog.karbon.com.pl/pc-gruntowa/gruntowa-pompa-ciepla-daikin-altherma/ Gdzie znaleźć (w jakim dokumencie np na stronie producenta) informację o kompatybilnych sterownikach/ panelach? Jeden z instalatorów powiedział mi, że niby można dowolny sterownik zamontować. Obecnie posiadam przy pompie ten (prawdopodobnie tak się on zwie: EKRUCBL4): Wg dystrybutora również najnowszy Madoka 3 będzie pasował: Dodatkowy sterownik chcę założyć w salonie by nie korzystać wyłącznie z pogodówki (przy zasilaniu 25'C i temperaturach w okolicy 0'C) mam za ciepło w domu (nawet powyżej 23'C). Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 29.03.2020 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 EKRUCBL4):można powiesić w pomieszczeniu i aktywowac funkcje termostatu .Nie warto kupować madoki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 29.03.2020 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 Nie jestem pewna ale to chyba DAIKIN ALTHERMA ARC448A3. Zbiornik wody 200 l. (dwoje dorosłych i jedno dziecko). Temperatura w domu sterowana osobnym urządzeniem (termostat chyba). Czyli chcąc mieć w miarę gorąca wodę wystarczy sterować przyciskami z symbolem "prysznic"? Drugie ustawienia wody nie mają wpływu na temperature wody w prysznicu? Czyli chcąc mieć ciepła w Pompa realizuje albo ustawieniadla prysznica albo dla strefy głównej . priorytet ma prysznic . Jak zagrzeje wodę to zmienia prace na ta zadaną w sterfie głównej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 29.03.2020 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 EKRUCBL4):można powiesić w pomieszczeniu i aktywowac funkcje termostatu .Nie warto kupować madoki. Wiem, że jest taka opcja w ustawieniach instalatora dotycząca położenia sterownika, wystarczy wybrać "w pomieszczeniu", ale chcę mieć dodatkowy sterownik (łącznie dwa, przy pompie gdy bywam w kotłowni/ garażu od razu widzę co pokazuje panel + termostat do salonu). Wychodzi na to, że mam do wyboru tylko EKRUCBL4 lub ew madokę (tego nie jestem pewien), dlatego pytam Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 30.03.2020 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 (edytowane) @ziel.ONA Mam sterownik ARC448A2, czyli trochę starszy. ale wszystko ustawia się chyba tak samo. Jeszcze nie przemogłem się i nie wszedłem w ustawienia, lecz wszystko ustawiam "ręcznie". Tryb ręczny działa pod warunkiem, że wyłączona jest ikona zegara w górnym lewym rogu. Aktywowanie i kasowanie tego trybu dokonuje się naciskając na przycisk zegara (drugi przycisk z lewej strony w drugim rzędzie - pierwszy to ten z literką "A"). By zmienić temperaturę w zbiorniku +- naciskamy przyciskami "gór-dół" między ikonką prysznica. Przy ręcznym sterowaniu wystarczy nacisnąć na przycisk "prysznic-włącz" skrajny dolny po prawej stronie w rzędzie gdzie jest "A" oraz zegar. Edytowane 30 Marca 2020 przez vr5 korekta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radkul 26.04.2020 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2020 Dzień dobry. Mam altherme 14kW z zasobnikiem 280l.Urządzenie pracuje normalnie i grzeje cały układ. Trzeci dzień z rzędu mam problem w postaci błędu AJ-03 (zbyt długi czas nagrzewania CWU)Po wyłączeniu na OFF funkcji ogrzewania zawór się przestawia zbiornik normalnie się ogrzewa. Czy wiecie co może być przyczyną takiej sytuacji? W parametrach i ustawieniach nie było zmian. Temp. CWU ustawiona na zegarze o 15 do 43 a później przy spadkach do 40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 27.04.2020 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2020 AJ https://issuu.com/paulomoreno_dtp/docs/service_manual_esipl14-01 strona 29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 01.05.2020 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2020 Miałem podłączonego do Althermy3 zwykłego Eurostera ale wpieniał mnie przewód i zastąpiłem go bezprzewodowym Salusem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinwlkp2014 01.05.2020 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2020 Miałem podłączonego do Althermy3 zwykłego Eurostera ale wpieniał mnie przewód i zastąpiłem go bezprzewodowym Salusem. Hej. Masz moduł WiFi. Pamiętasz koszt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 02.05.2020 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2020 Pisałem o termostacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 29.05.2020 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2020 Witam, użytkuję pierwszy sezon pompę ciepła EHVX-D9W. 23.04 wyłączyłem ją po sezonie na cele c.o. Tymczasem pompa wciąż pokazuje, że zużywa energię na cele c.o. - w załączeniu zdjęcie. W ciągu ubiegłych 2 tygodni od 10.05 do 24.05 wyglądało to następująco: 11.05 - 1kW 12.05 - 1kW 13.05 - 2kW 15.05 - 1kW 21.05 - 1kW. W pozostałe dni - 0kW. Czym to może być spowodowane? Jakaś awaria? Czyżbym źle wyłączył możliwość ogrzewania c.o. ? Zarówno instalator jak i serwis odpowiadają nie o zużyciu a o szacowanym zużyciu energii... Poprosiłem o głębsze wyjaśnienia, bo nie do końca trzymają się one kupy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 29.05.2020 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2020 U mnie są tylko te małe słupki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tompit 30.05.2020 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2020 Mam do sprzedania lekko spuchniętą jednostkę wewnętrzną pompy ciepła ALTHERMA C mocy 8 kW produkcji Daikin Pompa używana 1 rok, ale firma montująca nieprawidłowo wykonała instalację co doprowadziło do wybrzuszenia zbiornika. Pompa działała do końca, zbiornik jest szczelny. Zainteresowanych proszę o kontakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 30.05.2020 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2020 U mnie są tylko te małe słupki. Często na to kontrolowałeś czy teraz pierwszy raz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts